Ορθωτικά πέλματα

• Αυτό το θέμα έχει 13 απαντήσεις, 8 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 6 έτη, 10 μήνες πριν από τον χρήστη tol ga.
Επισκόπηση 14 δημοσιεύσεων - 1 έως 14 (από 14 συνολικά)
  • Συντάκτης
    vasilis lar
    Συμμετέχων

Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου παρεμφερή συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα γιαυτό και το ανοίγω…..το 2011 την εποχή ενός τραυματισμού μου(πελματιαία απονευρωσίτιδα στο δεξί πόδι) έφτιαξα τέτοιους πάτους (έπειτα από πελματογράφημα) σε γνωστό κέντρο της Αθήνας αλλά δυστυχώς εκ του αποτελέσματος τσάμπα τα 150 ευρώ που έδωσα, πραγματικά σαν ξύλα ήταν οι άτιμοι και παρότι τους έστειλα πίσω 2 φορές για διόρθωση δεν μπόρεσα ποτέ να τους συνηθίσω και μετά από 3 εβδομάδες τους πέταξα οριστικά στην ντουλάπα.
    Εδώ να αναφέρω ότι κατά την διάρκεια της χρησιμοποίησής τους μου εμφανίστηκε παρόμοιο πρόβλημα τραυματισμού και στην αριστερή πατούσα.
    Και ερχόμαστε στο τώρα, έπειτα από 7 χρόνια λοιπόν και αντιμετωπίζοντας ένα περίεργο θέμα τραυματισμού στους τένοντες πάντα έπειτα από ultra αγώνες ο φυσιοθεραπευτής μου επιμένει να ξανακάνω πάτους με την δικαιολογία ότι πλέον τα υλικά και οι τεχνικές γνώσεις που χρησιμοποιούνται είναι πολύ προηγμένες σε σχέση με το παρελθόν και θα με βοηθήσουν πολύ.
    Φίλοι μου έχετε άποψη για το παραπάνω θέμα; χρησιμοποιείτε εσείς τέτοιους πάτους;

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@vasileios Πολύ ωραίο θέμα, Βασίλη και μεγάλη συζήτηση.
    Ας ξεκινήσουμε από εδώ.
    (O Benno Nigg θεωρείται από τους κορυφαίους κινησιολόγους κι ειδικός σε θέματα εμβιομηχανικής)

georun
    Συμμετέχων

καλησπερα κα απο εμενα!λοιπον η δικη μου ιστορια ξεκιναει απο το2011.οταν εκανα πατους.δεν τους συνηθισα ποτε κ τους αφησα στην ακρη!
    μετα απο καποια χρονια με χτυπησε η πελματιαια.τηλεφωνο στον φυσιο/τη κ νεοι πατοι.λογω του οτι ανυψωσαν την καμαρα δουλεψε !μετα οταν περασε καπως τους αφησα στην ακρη κ αυτους .τους βαζω αραια κ που για να δινω καποιο διαφορετικο ερεθισμα στα πελματα.απο περυσι συμμετεχω σε αγωνες βουνου.εκει εχω θεμα με τα μεταταρσια μετα απο 20 κπλεον χλμ!προσφατα εβαλα τους παλιους μου πατους απο το 2011!!! κεπειδη ειναι σκληροτεροι βλεπω διαφορα!η αποψη μου τωρα κ γνωριζωντας πως ο καθενας μας ειναι διαφορετικος,ειναι πως θελει υπομονη και σωστη διαχειριση των επιβαρυνσεων κ σωστη προπονηση ,ενδυναμωση κλπ.οταν καποιος εξελισεται σαν δρομεας νομιζω οτι παπουτσια πατοι κλπ,εχουν λιγοτερη σημασια!προσφατα εβαλα σε προπονησεις τα voomero(τα οποια εκαναν 1200κμ) που μου συστησε ο guru(μαντεψε ποιος) κ ενω δεν τα ειχα σε τοση μεγαλη εκτιμιση επαθα πλακα ,με την συμπεριφορα τους.οτι παπουτσι βαζω,μου αρεσει.μην ξεχασω μαρτυρια ελιτ αθλητη (πρωταθλητη).αν δεν εχεις σοβαρο προβλημα ,δεν χρειαζωνται.αυτα απο εμενα ,πιστευω να βοηθησα να…μπλεχτεις λιγο περισσοτερο!!!

vasilis lar
    Συμμετέχων

Άκρως κατατοπιστικό, αναλυτικό και εμπεριστατωμένο το άρθρο του Nigg, προσωπικά μ’έπεισε, δίνει απαντήσεις σε πολλές απορίες μας γύρω από τους ορθωτικούς πάτους, βέβαια το θέμα είναι γενικά να μας πείθουν κάτι τέτοια ολοκληρωμένα άρθρα γιατί ο δρομέας μπροστά στο πρόβλημα και στο πάθος του να επανέλθει γρήγορα στην δράση λειτουργεί συνήθως στο τέλος ως σε κατάσταση πανικού.
    Συντρέχτη georun έχεις γούστο και μ’αρέσεις, πηγαίνεις κόντρα στις οδηγίες της βιομηχανίας περί ορθωτικών μια που όπως λένε οι ”ειδικοί” το αργότερο σε 1,5 με 2 χρόνια θέλει καινούργιο πελματογράφημα και νέους πάτους και όχι να χρησιμοποιούμε τους προ 7ετίας……θα τους κλείσουμε το σπίτι αν λειτουργούμε όλοι σαν και σένα!!

georun
    Συμμετέχων

συντρεχτη βασιλη, νομιζω πως η ενδυναμωση που ολοι μας( η σχεδον ολοι)αμελουμε,ευθυνεται για τραυματισμους!οκ κ θα ηθελα να βαζω πατους κ να μην με νοιαζει τι παπουτσι θα αγορασω,αλλα δεν νομιζω να δουλευει σε εμενα.με τους πατους νομιζω πως κατευθυνεται το ποδι σε συγκεκριμενη θεση,δεν ειναι ελευθερο.μπορει ετσι να ειναι το σωστο?τους παλιους πατους τους εβαλα γιατι ειναι σκληροι και ακαμπτοι κ με βοηθανε στα κακοτραχαλα εδαφη(προπονηση σε μονοπατια βουνο κλπ).καλη συνεχεια χωρις τραυματισμους!

tol ga
    Συμμετέχων

Καλησπερα και απο μενα..μετα απο 1 χρονο τραυμαρισμο στα πελματα χωρις να ξερει κανεις απο τους 4 γιατρους τι εχω μπορω να πω οτι 7 μηνες που φοραω πατους καπως με εχουν βοηθησει..
    Συντομα θα ξεκινησω τρεξιμο…πελματιαια ελεγε ο ενας, συνδρομο ταρσιαιου ο αλλος,,,απο τη μεση ξανα ο αλλος…οι εξετασεις πεντακαθαρες…
    μονο ενα μικρο οιδηματακι βρισκουν στη πελματιαια..το ανωμαλο ειναι οτι ποτε δεν ειχα συμπτωματα πελματιαιας..εγω νιωθω πονο στο πελμα και πολλες φορες καψιμο που παει μεχρι τα δαχτυλα του ποδιου…τελευταια ο πονος πηγαινει και στο ποδι και στη γαμπα..εχω και 2 μικρες κηλες..
    Εχω τρεξει 4 φορες με τους πατους ψιλοκαλα αλλα την αλλη μερα το πελμα ποναει ακομη περισσοτερο..Υπαρχει περιπτωση εξαιτιας το οτι ειναι σκληροι οι πατοι να προκαλουνε πονο?εχει παθει κανεις το ιδιο?

panos gr
    Συμμετέχων

εγω θα αναφερω προσωπικη εμπειρια μιας και φοραω πατους και η γυναικα μου ειναι ποδολογος .
    ολα ξεκινησαν απο ενα θεμα που ειχα με την μεση μου και πιο πολυ με το δεξι ισχίο.
    μετα λοιπον απο παρότρυνση της εκανα πελματογραφημα και βγηκε οτι εχω αρκετα ψηλη καμαρα και ανισοσκελια με το δεξι ποδι πιο κοντο κατα σχεδον 1 εκ.
    εφτιαξα λοιπον πατους φυσκικα με κορυφαία υλικά πια ,οπως carbon και καποιους αφρους που δεν θυμαμαι πως τους λενε και εδω και 6 μηνες δεν εχω κανενα θεμα με μεση και πατουσες που ειχα καποιες φορες .
    το μυστικο ειναι η υπομονη και η σωστη χρηση τους ,τους πρωτους μηνες που πρεπει να ειναι υπερβολικά σταδιακή …
    δεν τους φοραω στο τρεξιμο παρα μονο σε καποια αργα που και που ,αλλα τους φοραω ανελλιπώς ολη την υπλοιπη μερα σε ολα τα παπουτσια μου και στην ουσια περναω όλη μερα πανω τους ,εκτος της προπονησης.
    οταν το πελμα σου παταει σωστα 12 ωρες τη μερα με μια ωρα τρεξιμο δεν εχεις και δεν θα εχεις κανενα θεμα .

tol ga
    Συμμετέχων

Μετα απο συμβιωση 7 μηνων περιπου με πατους μπορω να πω οτι στην αρχη με βοηθησαν αλλα τελευταια ο αριστερος πατος που στη καμαρα και πιο μπροστα βλεπω με ενοχλει τρομερα μιας και νιωθω οτι εχει πολυ υλικο ..ενω ο δεξιος πατος που εκατσε τελεια…τον εστειλα πισω για διορθωση γιατι πλεον δεν υποφερεται παιδια ο πονος που προκαλει..μου ζεσταινει μπορω να πω το ποδι..Ευτυχως μου ανοιξε τα ματια ο φιλος Βασιλης οτι μπορω να το στειλω πισω για διορθωση γιατι νομιζα οτι ετσι πρεπει να ειναι….τοσο πονο μου προκαλει που πιστευω οτι ο πονος στη γαμπα προερχεται απο αυτο το πραγμα..

Alexandra
    Συμμετέχων

Ειχα φτιάξει πατους το 2009 μετα απο πόνο στα πέλματα ( η στο πέλμα, δε θυμαμαι). Ο πόνος ηταν σα να με τρυπάνε με βελόνες ή σα να περπατάω σε χαλίκια. Τους πατους δεν τους άντεξα καθολου. Αισθανόμουν οτι πάταγα σε ξυλο. Τους έβαλα 2 φορές (για 5 λεπτά, δεν άντεχα παραπάνω, υπέφερα) και στα τους παράτησα στην ντουλάπα.

Τον Ιανουάριο φέτος, θα πήγαινα για τρεξιμο μετα απο τοσο καιρο που ειχα να τρέξω (λόγω νευρώματος μόρτον…) και λεω “δεν βάζω τους πατους να δω τι γινεται μιας και προτείνονται στο νεύρωμα μόρτον”; Λοιπόν, μου έκανε εντύπωση οτι μου φάνηκαν μαλακοί (ε ναι, είχαν μαλακώσει στην ντουλάπα τόσα χρονια…)!

Πάντως, μετά απο 5 μέρες με έπιασε για πρώτη φορά η μέση μου….

Τι στο καλό! Σαράβαλο έχω γίνει…

stratus
    Συμμετέχων

@Alexandra Προφανως λογω των πατων αλλαξε το πατημα σου και γιαυτο παρουσιαστηκε προβλημα στη μεση σου.

Alexandra
    Συμμετέχων

Μου ψιλοπέρασε απο το μυαλό ρε συ, αλλα ειναι δυνατόν, να έγινε αυτο για 6 χλμ που έτρεξα με τους πατους; Εξ’άλλου ειχα τρέξει με τους πατους μια μέρα (αυτά τα 6 χλμ) και μάλιστα δεν εφάρμοζαν καλα και με έκοβαν στο πέλμα σαν σουγιά (κι εγω μαζοχας να μην σταματήσω να τους βγαλω αλλα ειπα θα τους κρατάω στο χέρι;) και μετα απο 4 μέρες ξανά έτρεξα χωρίς τους πατους και το βράδυ εκεινης της μέρας ειναι που άρχισε να ενοχλεί η μέση-και την αλλη μέρα το πρωι δεν μπορούσα να κουνηθώ (σχεδόν-δεν μπορούσα να σκύψω βασικα).

dimitrissss
    Συμμετέχων

Εγώ είχα φτιάξει πάτους για ανισοσκελία. Προέκυψαν 2 χοντροκομμένες γκουμούτσες. Τους φόρεσα 1 βδομάδα χωρίς να τρέξω για να τους συνηθίσω και μόλις πήγα να τρέξω χωρίς αυτούς με πόνεσε η δεξιά καμάρα και μετά η αριστερή. Μόλις σταμάτησα να τους φοράω οι πόνοι έφυγαν. Ο χειροπράκτης που είναι και υπέρ του freestyle, barefoot και τα σχετικά μου είπε ότι η καμάρα είναι το φυσικό μας αμορτισέρ και με τη χρήση των πάτων το μπλόκαρα. Τελικά οι πάτοι παρέμειναν σε μια ντουλάπα.

georun
    Συμμετέχων

τελικα αυτο που πιστευω διαβαζωντας ξενα κ ελληνικα φορουμ και δημοσιευσεις απο ειδικους και μη,καθως και απο προσωπικη εμπειρια ειναι το εξης..αναλογα την κατασταση που βρισκεται ο καθενας αναλογα κανει.πολλες περιοδους που βιωνω <<κριση>> στα ποδια μου οι πατοι με βοηθανε.τις ημερες εκεινες που θα αισθανθω τους πατους να μου εμποδιζουν το πατημα και να με βαζουν σε καλουπι ,τοτε καταλαβαινω πως σιγα σιγα τα ποδια μου επανερχονται απο τον τραυματισμο.καπως ετσι το καταλαβαινω στην δικη μου περιπτωση .πως οι πατοι δεν ειναι εφορου ζωης.στην εξαρση του προβληματος ναι αλλα οχι μακροχρονα!πιστευω να σας προβληματισα λιγο παραπανω!!!

tol ga
    Συμμετέχων

εγψ μετα απο 7 μηνες με πατους που μου εδωσε ο γιατρος χωρις να ξερω ακριβως το προβλημα του πονου των πελματων..(προφανως ηθελε να πουλησει μιας και με πηρε 2 φορες τηλ αν τους κανουμε) τελικα τους εβγαλα και ειδα τα ποδια μου να ξεκουραζονται πολυ καλυτερα στα vomero μου …σιγουρα οι πονοι δεν φυγανε αλλα ρε παιδια πανω σε αυτα τα ξυλα πατους δεν πηγαινε αλλο!!!ειδικα ο αριστερος δεν το συνηθισα ποτε μου μιας και εκανε μια κουρμπα στη καμαρα και με πεθαινε ο πονος!απορω πως αντεξα 7 μηνες!!!
    Δεν κατακρινω τους πατους αλλα πιστευω πιο πολυ πλεον σε καλο παπουτσι!!!

Επισκόπηση 14 δημοσιεύσεων - 1 έως 14 (από 14 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.