Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Υγεία & Τραυματισμοί / Πελματιαια απονευρωσιτιδα

Πελματιαια απονευρωσιτιδα

Τοποθέτηση ετικέτας: 

• Αυτό το θέμα έχει 91 απαντήσεις, 30 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 5 έτη, 2 μήνες πριν από τον χρήστη Ανώνυμος.
Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 76 έως 90 (από 92 συνολικά)
  • Συντάκτης
    physiorunner
    Συμμετέχων

Καλησπέρα σε όλους καθώς και στον φίλο και οικοδεσπότη @Echetlos.

Αν και έχω καιρό να γράψω στο forum, μπήκα ξανά στη συγκεκριμένη κατηγορία και έπεσα στο θέμα αυτό. Επειδή η ομάδα του gorun είναι ψαγμένη σε πολλά θέματα, θα ήθελα να σας κατατοπίσω στο θέμα του πελματογραφήματος. Το πελματογράφημα ΔΕΝ είναι το κατάλληλο εργαλείο για κατασκευή εξειδικευμένων (custom) ορθοτικών συσκευών έσω υποδήματος (οι κοινώς λεγόμενοι “πάτοι”). Μάλιστα, ο όρος αυτός (πελματογράφημα) είναι αρκετά αδόκιμος επιστημονικά και ουσιαστικά αναφέρεται στον όρο “δυναμοδάπεδο” ή “force plate platform”. Η κατασκευή ορθοτικών έσω υποδήματος με δεδομένα μόνο από δυναμοδάπεδο ΔΕΝ είναι εξειδικευμένη κατασκευή. Χρειάζονται συγκεκριμένα δεδομένα κλινικής εξέτασης-αξιολόγησης για να καταλήξει κάποιος στην εξειδικευμένη κατασκευή ορθοτικών και αυτή μπορεί να γίνει μόνο από ειδικούς επαγγελματίες υγείας (πχ δεν μπορεί να γίνει σε ένα κατάστημα με ορθοπεδικά είδη που έχει δυναμοδάπεδο και με μια μέτρηση προτείνει εξειδικευμένο ορθοτικό που μόνο εξειδικευμένο δεν είναι). Μάλιστα, τα δεδομένα δύναμης/πίεσης του δυναμοδαπέδου είναι μάλλον παραπλανητικά σε κάποιες περιπτώσεις.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@physiorunner Καλησπέρα, Ηλία! Ευχαριστούμε για τις διευκρινήσεις.
    Γενικότερα, τα orthotics είναι πολύ μεγάλο θέμα και υπάρχει και παραπληροφόρηση.
    Συν το ότι η ιστορία με το πελματογράφημα πλασάρεται στον δρομέα, κυρίως τον αρχάριο, ως η λύση για κάθε πρόβλημα.

Ανώνυμος
    Ανενεργός

απο την άλλη, όταν ένα μηχάνημα της Mizuno μου στέλνει 10 σελίδες ανάλυση τσάμπα, ενω τα 300 ευρω που έσταξα στον ψ βοηθό του χ αθλίατρου κατέληξαν γενικές φυσικοθεραπείες χωρίς αποτέλεσμα, ε.. θα διαλέξω το πελματογράφημα, αν μη τι άλλο περιέχει πληροφορία.

τεσπα, στην περίπτωση μου η λύση για την πελματιαία και την άκανθα ήταν οι πάτοι. Δεν προκειται για καμια φοβερή θεωρία, απλά υποστηρίζεις την καμάρα με αποτέλεσμα η άκανθα να μην βρίσκει δάπεδο αλλά αέρα, αλλά πάντα διατηρώντας την σωστή στατική.

spirosm
    Συμμετέχων

Δεδομένου ότι αρκετοί, όπως και εγώ, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα καταθέτω την κατάσταση μου. Η γνωριμία μου με την πελματιαία έγινε για 1η φορά το μακρινό 2005. Εκείνη τη χρονική περίοδο πολύ μικρή επαφή με το τρέξιμο και αρκετά περισσότερα κιλά από αυτά που κουβαλάω σήμερα. Μετά τα γνωστά συμπτώματα επίσκεψη σε ορθοπεδικό και ακτινογραφία απλή και μαγνητική που όμως δεν έδειξε τίποτα. Με τα πολλά μου συνέστησε υποπτέρνια σιλικόνης και ξεκούραση και σε διάστημα περίπου 5-6 μηνών οι ενοχλήσεις σταμάτησαν. Τα συμπτώματα επανήλθαν πριν 2 εβδομάδες περίπου. Επειδή θα έπαιρνα μέρος στην Ειρηνοδρομία 10km δεν ήθελα σε καμμία περίπτωση να σταματήσω αγόρασα καινούργια υποπτέρνια, τα οποία εδω και 3-4 χρόνια είχα σταματήσει, διατάσεις, πάγος, μπαλάκι τέννις κλπ και λίγες προπονήσεις, 2 ποιοτικές και 1 longrun την Κυριακή και έτρεξα το 10άρι που ήθελα. Ευτυχώς έφερα αρκετά καλύτερο χρόνο, κατα 2 min περίπου, από το 10άρι του ΑΜΑ 2018 οπότε δικαιώθηκα αλλά χθες σε 40′ recovery το πρόβλημα ήταν σαφώς εντονότερο. Διέκοψα τις προπονήσεις, και έκλεισα ραντεβού την Παρασκευή σε ποδίατρο οπότε και θα επανέλθω.

vasilis lar
    Συμμετέχων

Να συμπληρώσω κάτι ακόμη σε αυτόν τον τραυματισμό…… η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι σαν ένα ηφαίστειο που είναι για χρόνια και αιώνες ανενεργό αλλά όταν ενεργοποιηθεί ξυπνά και κάνει πλέον αισθητή την παρουσία του σε τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι σπάνιο είναι να βρεις κάποιον που βίωσε αυτό το πρόβλημα και να απαλλάχθηκε οριστικά…….εμένα μου παρουσιάστηκε το 2011 και αφού το ξεπέρασα με ξαναεμφανίστηκε άλλες 3 φορές έως το 2014…….εκείνη την εποχή έψαχνα για μια μόνιμη λύση και τελικά την βρήκα σε πάτους έτοιμους από το εξωτερικό και όχι κατασκευασμένους έπειτα από πελματογράφημα (βέβαια έκανα και 2 ζεύγη από τέτοιους σε διαφορετικούς μάλιστα κατασκευαστές αλλά αποδείχθηκαν -για μένα- ακατάλληλοι και φυσικά ”ελάφρυναν” και την τσέπη κατά 280 ευρώ). Οι πάτοι που πλέον φορώ είναι έτοιμοι και κατασκευασμένοι ειδικά για την πελματιαία απονευρωσίτιδα από Γερμανική εταιρεία και ήταν η λύση που βρήκα μάλλον οριστικά μια που 5 χρόνια τώρα δεν έχω δεχθεί επίσκεψη από το παραπάνω πρόβλημα. Με όλα αυτά θέλω να πω ότι εκτός το γνωστό πελματογράφημα και την κατασκευή ορθωτικών πάτων για την αντιμετώπιση αυτού του τραυματισμού υπάρχουν και οι έτοιμοι με απτά μάλιστα αποτελέσματα (από εμπειρία δική μου καθώς και άλλων συντρεχτών που τους δοκίμασαν).

Roberto4Carlos
    Συμμετέχων

@vasileios, Τι ακριβώς δεν σε βόλεψε με τους custom πάτους που έφτιαξες και τι βρήκες στους έτοιμους πάτους που αγόρασες? Για δώσε μας και κάποιο link να το δούμε και εμείς!

vasilis lar
    Συμμετέχων

Μέσα σε 2 χρόνια (2011-2013)αγόρασα 2 ζεύγη ορθωτικών πάτων έπειτα από 2 διαφορετικά πελματογράφημα σε 2 διαφορετικούς ειδικούς κατασκευαστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά δυστυχώς αντί να βοηθήσουν στο πρόβλημα το επιδείνωναν παρότι και τα 2 ζεύγη τα έστειλα πίσω για διόρθωση 3 και 2 φορές αντίστοιχα. Τα προβλήματα προσαρμογής εμφανίζονταν στην καμάρα και πίσω στην φτέρνα παρότι τους φορούσα σε διαφορετικά παπούτσια (στην μία περίπτωση 1 εβδομάδα από την τοποθέτησή τους εμφανίστηκε η πελματιαία απονευρωσίτιδα και στο άλλο πόδι!!)…στο τέλος τους παράτησα, δεν τους ξαναφόρεσα και δεν ήθελα να ακούσω ξανά για πάτους. Ένα χρόνο αργότερα (2014) κατά τύχη μέσα σ’ένα κατάστημα ορθοπεδικών ειδών εδώ στην Λάρισα είδα ένα διαφημιστικό φυλλάδιο για μια εταιρεία του εξωτερικού που πουλά έτοιμους πάτους για διάφορα αθλήματα και για 2-3 προβλήματα στα πόδια, μέσα στα προβλήματα ήταν και αυτό της π.α οπότε έτσι από περιέργεια τους παρήγγειλα (μόνο μέσω αντιπροσώπου τους αγοράζει κανείς)…αν θυμάμαι κόστιζαν 65 ευρώ, είχαν βάρος διπλάσιο από τους κατασκευασμένους αλλά από τότε που τους φόρεσα κατ’εκπληξή μου δεν εμφανίστηκε η π.α….μπορεί να έτυχε, μπορεί να ήταν placebo, δεν ξέρω αλλά σε μένα αυτό συνέβηκε. Link δεν ξέρω αν μπορώ να ανεβάσω γιατί μπορεί να θεωρηθεί ως διαφήμιση από τον Διαχειριστή. Άν κάποιος θέλει πληροφορίες ας μου στείλει μήνυμα. Να τελειώσω την φλυαρία μου λέγοντας ότι όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές απόψεις και πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι: ”κάτι που ταιριάζει και βολεύει (η το αντίθετο) τον έναν η τον άλλον δεν πάει να πει ότι το ίδιο θα συμβεί και σε μας”.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@vasileios Εννοείται πως ανεβάζεις ό,τι link θες, Βασίλη.

vasilis lar
    Συμμετέχων

Μετά την παρέμβαση του Νίκου ανεβάζω το link με την Γερμανική εταιρεία κατασκευής και διάθεσης έτοιμων πάτων που εγώ αγόρασα. Η διάθεση γίνονταν(δεν γνωρίζω αν έχει αλλάξει κάτι)μόνο μέσω κατά τόπων αντιπροσώπων:
    https://www.novapedsports.de/en/home.html
    Το link των πάτων για την π.α είναι το κάτωθι:
    https://www.novapedsports.de/en/sporteinlagen/Running-3.html (Item no. 987623-000)

nikpap
    Συμμετέχων

μεγαλο βασανο αυτος ο τρυματισμος ,η δικια μου απορια μηπως με ολα αυτα τα ‘βοηθηματα’ αδρανοποιουμε τελειως τους υπολοιπους μυες κ τενοντες (υποκνημιδιο αχιλλειο ) κ φερνουμε τα αντιθετα αποτελεσματα ?

Ανώνυμος
    Ανενεργός

Φίλε nikpap αυτό ειναι πολύ σημαντικό που λές, για αυτό προσωπικά πιστεύω οτι το περπάτημα ξυπόλητος/η είναι πολύ σημαντικό.
    Τωρα σε σχέση με πάτους, κτλ αν το πρόβλημα είναι πελματιαία απον. πιστεύω οτι με τον χρόνο θα φτιάξει μόνο του, δηλ αν το πρόβλημα είναι στον ιστό ή στον μύ. Αν όμως έχουμε άκανθα, τα πράγματα δυσκολεύουν, πλέον ζείς με αυτο το κοκαλάκι που σου προκαλεί τον πόνο και κοιτάς απλά να τον μειώσεις. Εκεί παίζουν οι πάτοι.

@vasileios
    δεν υπάρχει 1/1,000,000 ο χ.ψ ορθοπεδικός να μην μιλήσω για εκ του μακρόθεν παραγγελία, να φτιάξει πάτους ΑΚΡΙΒΩΣ στα μέτρα σου, καλύτερα απο εσένα τον ίδιο. Οι εποχές αλλάζουν, οι θερμοκρασίες αλλάζουν, τα παπούτσια αλλάζουν, φθείρονται, τα υλικά μεταβάλονται, πολύ δύσκολο οι πάτοι που σου έφτιαξε ο χ.ψ γιατρός να σου ταιριάζουν για πάντα.

Εγω απλά έμαθα απο την διαδικασία του φυσικοθεραπευτή και πλέον φτιάχνω τους δικούς μου πάτους, (απο ebay) νομίζω 40ΕΥΡ το ζευγάρι + οτι υλικό χρειαστεί για την μορφοποίηση.
    Εχω καταλήξει στους formthotics.

Το προβλημα προέκυψε πέρισυ 05/2018 (και μετά απο 1+ χρόνο ταλαιπωρίας με τενοντίτιδα στον αχίλλειο 10/2016 -> 01/2018 ) όταν τα 5άρια έγιναν 10άρια. Μετά απο Απρίλιο 2019 με τους πάτους επαλήλθα στα 10άρια αλλά μπορώ και παραπάνω χωρίς πόνο, ή μάλλον με τον κλασικό πόνο που ανέκαθεν είχα και ποτέ δεν είχα προσέξει.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Για ξαναδείτε τι γράφει ο @physiorunner στην αρχή της σελίδας.

Ανώνυμος
    Ανενεργός

Δεν χρειάζεται πολύ φιλοσοφία ούτε είναι πυρηνική φυσική ή αφηρημένα μαθηματικά. Ο πάτος για ένα συγκεκριμένο δρομέα-αθλητή πρέπει να επιτυγχάνει :
    – την μέγιστη ισορροπία
    – τον ελάχιστο πόνο

Ακόμα και ένα 1mm λιγότερο ή περισσότερο πάχος στο επίμαχο σημείο είναι ικανό να εξαφανίσει ή και να εκτοξεύσει τον πόνο.

Για αυτό και πρότεινα να φτιάχνει κανείς μόνος του τους πάτους του, ακολουθώντας
    1) Ρύθμιση
    2) δοκιμή
    3) Πρόβλημα? βήμα 1), διαφορετικα βήμα 4)
    4) χρήση
    5) μετα απο καιρό, κανούργιο παπούτσι, κτλ επαναξιολόγηση

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Η ΠΑ σαφώς και είναι αφηρημένα μαθηματικά.
    Τόσο το αίτιο όσο και τα πρωτόκολλα που θα δουλέψουν στον καθένα. Σε κανέναν άλλον τραυματισμό δεν θα βρεις τόσες διαφορετικές περιπτώσεις στον χρόνο ίασης.

Ανώνυμος
    Ανενεργός

2 είναι οι πιθανότητες, πελμ. απονευρωσίτιδα ή άκανθα. Η σύγχυση προέρχεται απο το ότι τα βαπτίζουν όλα πελμ. απονευρωσίτιδα.
    Το πρόβλημα είναι οτι η 2η περίπτωση δεν θεραπεύεται απλά με χρόνο, ξεκούραση, κτλ. Ακόμη και σε πλήρη ακινησία η άκανθα θα παραμείνει στην θέση της. Υπάρχει βέβαια και η λύση της εγχείρησης ή συνδιασμών υπερήχων με λιγότερο επεμβατικές μεθόδους, αλλά όσο μένει μακριά το νυστέρι γενικά είναι προτιμότερο για τον περισσότερο κόσμο.
    Επίσης έχω διαβάσει για θεραπείες με οξύ από μηλόξυδο, τοπικό τρίψιμο ωστε να εξαφανιστεί η οστεϊκή μάζα της άκανθας, αλλά ειλικρινά δεν έχω διαβάσει τίποτε το συστηματικό και εγγυημένο.

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 76 έως 90 (από 92 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.