Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Υγεία & Τραυματισμοί / Περιοστίτιδα κνήμης ή μπορεί και όχι

Περιοστίτιδα κνήμης ή μπορεί και όχι

• Αυτό το θέμα έχει 28 απαντήσεις, 8 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 6 έτη, 3 μήνες πριν από τον χρήστη tazi.
Επισκόπηση 14 δημοσιεύσεων - 16 έως 29 (από 29 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

Μάλλον οι μπαρούφες μας συμφωνούν, άρα δεν μπορεί παρά να είμαστε σε καλό δρόμο (not) 🙂

Τον υπερπρηνισμό στο δεξί πόδι τον είχα υποψιαστεί, αλλά μια δεύτερη γνώμη σίγουρα βοηθάει. Γύρισα το βίντεο λίγες μέρες μετά τα 10χλμ της Θεσσαλονίκης, όταν οι ενοχλήσεις ήταν στο ζενίθ τους μάλλον, οπότε δεν είμαι σίγουρος αν ο υπερπρηνισμός στο δεξί πόδι είναι compensation για κάποιο άλλο πρόβλημα. Είχα σκοπό ούτως ή άλλως να δουλέψω στους μύες που υποστηρίζουν την καμάρα και να με ξαναγράψω σε κάποια φάση που δεν θα έχω ενοχλήσεις. Κάπου εκεί θα ερχόμουν εδώ για γνώμες :). Θα πρότεινες να επισπεύσω την αγορά Νίκο @echetlos;

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Δε νομίζω να πρόκειται για compensation pattern, Σωτήρη.

Ποια αγορά να επισπεύσεις; Stability μοντέλου;
    Εντελώς ειρωνικά το είπα 😛 , δεν πιστεύω στον έλεγχο του πρηνισμού, εκτός αν μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις.
    Για δες εδώ:

psdn2016-10864

mashine
    Συμμετέχων

@echetlos Για μπάνιο πήγες; 😛
    Από το 2016 η φωτό ; (είχα τρέξει και εγώ τότε νομίζω)

Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

Οκ, την έχασα την ειρωνία, αν και έπρεπε να την περιμένω, my bad 🙂
    Συμφωνώ (έχω μάλλον επηρεαστεί κι από σας εδώ) για τη μη ανάγκη ελέγχου του πρηνισμού. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα, εφόσον είχε νοήμα, κάτι σε φάση ήπιας υποστήριξης, τύπου Structure, έστω και για μια δοκιμή.

Thanks Νίκο!

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@mashine Την ιδρώνω την φανέλα, τι νόμιζες…
    Ναι, το 2016.

@sotiris_diamantopoulos
    Να μην επηρεάζεσαι από εμάς, από τον Benno να επηρεάζεσαι… 😉

Devil’s Reject
    Συμμετέχων

Επανέρχομαι εδώ λοιπόν. Τις ζώνες όπως τις έχεις βάλει είσαι σίγουρος ότι είναι σωστά και δεν είναι κάτι αυτοματοποιημένο από το ρολόι σου; Βάλε τις ζώνες στην άκρη. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν γίνεται σε κάθε προπόνηση να βάζεις έστω και 400m σε pace πιο γρήγορο από 10k το χαλαρό σου. Πέραν των παλμών λίγο που βλέπω είναι ότι κάθε προπόνηση χαλαρή και μη την βγάζεις σε ρυθμούς 40-50″ πιο αργούς από το 10k-5k pace σου. Δεν είμαι προπονητής αλλά εμπειρικά μου φαίνεται πολύ γρήγορος ο ρυθμός που τρέχεις και τα χαλαρώματα σου και δε λαμβάνω υπόψιν τα ανοίγματα κλπ που κάνεις. Εμπειρικά αν δεις και πιο γρήγορους δρομείς ελάχιστοι είναι αυτοί που τρέχουν τόσο γρήγορα στην καθημερινότητα τους πόσο μάλλον όταν τρέχουν περιστασιακά 2-3 φορές την εβδομάδα. Νομίζω χωρίς να είμαι πάλι ειδικός (αλλά αν ήμουν στη θέση σου αυτό θα έκανα εγώ) ότι θέλει να χαλαρώσεις λίγο τα τρεξίματα σου από την ένταση. Όταν πονάς δεν υπάρχει λόγος να δοκιμάσεις να τρέξεις γρήγορα. Ή δεν τρέχεις ή κάνεις κάτι πολύ χαλαρό. Γενικά υπάρχει μια παράλογη νοοτροπία στους δρομείς ιδίως στους καινούριους και όλοι πάνε τάπα κάνοντας κάθε προπόνηση αγώνα ή ελάχιστα πιο αργή από αγώνα. Ότι αν δεν λαχανιάσεις και δεν ιδρώσεις αρκετά δεν έκανες προπόνηση.
    Φιλικά πάντα.

stratus
    Συμμετέχων

@devilsreject Ποσο δικιο εχεις.Υπαρχει βιασυνη.Ασε που ο μαραθωνιος εχει γινει πια το must για τους δρομεις.Προπονω δυο ατομα ,που ειχαν την ηλιθια ιδεα -:) να τους κανω τον προπονητη.Ο πρωτος,ο αδελφος μου,ηλικια 60 ετων με ενα χρονο τρεξιμο,βεβαια εκανε διαφορα σπορ προηγουμενως,δεν καταλαβαινει οτι πρεπει να παει πιο σιγα.Σχεδον καθε μερα “μαλωνουμε” με το που δω τις προπονησεις.Ο αλλος ειναι φιλος μου που προσπαθει χρονια να σπασει το 3.30 στην κλασικη.Του λεω πηγαινε πιο αργα ειδικα στα easy.Mα εχω συνηθισει να τρεχω γρηοροτερα μου λει και εγω του απαντω και τι καταφερες

@sotiris_diamantopoulos
    Οπως λει και ο “διαολος” μη βασιζεσαι στις ζωνες.Μη βαζεις γρηγορα στα easy.Βαλε αρκετα χλμ γυρω στο 25% αργοτερα απο το ρυθμο του μαραθωνιου σου να αποκτησεις προσαρμογες το σωμα σου,να δυναμωσουν μυς κλπ

Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

Τις ζώνες τις έχω δει αρκετά, αλλά όντως ας τις αφήσουμε στην άκρη. Ο μεγαλύτερος όγκος, λοιπόν, των προπονήσεων είναι σε αυτό που λέω απλό αερόβιο τρέξιμο. Αν πάμε σε ζώνες, είμαι στα 150-160 bpm, που αντιστοιχεί στο 77-82% της maximum heart rate, κι σε όρους πραγματικής αίσθησης, είναι η ζώνη που μπορώ να μιλάω άνετα χωρίς πρόβλημα. Αυτό το pace για μένα είναι το 5.00-5.30/km, ανάλογα με την ημέρα, τη ζέστη κλπ, και είναι 50”-80” πιο αργό από το 10k pace μου.

@devilsreject
    (πες και ένα όνομα για μην μιλάω με το διάβολο :)) κανονικά, θα σου έλεγα ότι δεν είναι θέμα το 400άρι σε 10k pace ή το ένα 1000άρι σε marathon pace εν μέσω ενός εύκολου 7αριού για παράδειγμα, αν δεν έχεις κάποια ενόχληση. Δεν έκανα κάτι πολύ διαφορετικό πέρσι, και δεν είχα κανένα θέμα. Εκ του αποτελέσματος όμως, μάλλον κάτι χάνω :). Επειδή βλέπω ότι η ενόχληση που υπάρχει στο αριστερό μου πόδι εμφανίζεται σε μικρότερο βαθμό και στο άλλο πόδι μετά από κάθε προπόνηση, επανέρχομαι στην υπόθεση ότι ο παράγοντας που δεν έλαβα υπόψη στο θέμα “φόρτιση” είναι η ανάγκη προσαρμογής των μυών-τενόντων-οστών στο forefoot strike. Πού θα πάει όμως, θα στρώσει. Το θετικό είναι ότι α) οι ενοχλήσεις πλέον έχουν επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα σημεία (σταματήσαμε να παίζουμε την κολοκυθιά), και β) οι ενοχλήσεις δεν χειροτερεύουν μετά την προπόνηση. Στο μεταξύ, λογικά σύντομα θα έχω και μια “επιστημονικη” διάγνωση.
    Τώρα βλέπω και τι γράφει ο @stratus, αυτό το 25% πιο αργά από το marathon pace με στέλνει πιο κοντά στο 5.30-6’/km. Θα το πάω προς τα εκεί λοιπόν.
    Σας ευχαριστώ για τα σχόλια/συμβουλές, είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει θέμα παρεξήγησης.

Devil’s Reject
    Συμμετέχων

Ο stratus έχει απόλυτο δίκαιο κατά την ταπεινή μου άποψη. Μη σου πω να τρέχεις και λίγο πιο αργά. Αλλά ποιος το κάνει αυτό.. Μακάρι να είναι απλά θέμα προσαρμογών και να στρώσεις γρήγορα. Αλλά και πάλι θα σου πω ποιος ο λόγος να βάλεις ένα γρήγορο 400άρι σε κάθε προπόνηση που θα κάνεις όταν κάνεις 3 προπονήσεις την εβδομάδα με 30χλμ σύνολο; Ξεμπούκωμα; Δεν νομίζω να υπάρχει λόγος. Αν το δεις και με ποσοστά που όπως είδα ότι σου αρέσει να κάνεις αν έστω σε μια προπόνηση την εβδομάδα βάζεις το γρήγορο 1000άρι αυτό είναι πάνω κάτω ένα 3% περίπου της προπόνησης σου σε ρυθμούς τάπα που μάλλον τα πόδια σου δεν τους έχουν. Αν λάβεις υπόψιν και ότι γενικά τρέχεις αυτά τα 30χλμ την εβδομάδα σε ρυθμούς γρήγορους περίπου στο 83% του 10k pace σου ή περίπου στο 90% του marathon pace (παρόλο που θεωρείς ότι μπορείς να μιλάς άνετα στο ρυθμό) νομίζω ότι stress-άρεις το σώμα σου χωρίς λόγο. Ταπεινή μου άποψη πάντα.
    Φιλικά πάντα.

Yiannis
    Συμμετέχων

Μήπως δεν χρειάζονται τα αργά, αφού ο Σωτήρης δε νομίζω να έχει στόχο κανα μαρθώνιο? Να βελτιώνεται στα 5-10αρια τον ευχαριστεί, άρα ας μην βάλει αργά, αλλά να κάνει λίγα βάρη στα πόδια λέω εγώ. Εκεί να δεις βελτίωση.

stratus
    Συμμετέχων

@yiannis Φίλε Γιάννη τα αργα που δεν είναι αργά αν σκεφτείς ότι οι Κενυάτες Αιθιοπες τρέχουν ακόμα πιο αργά απο το 75% τα πρωτα προπονητικα τους βηματα χρειάζονται για τις προσαρμογες του σώματος. Υστερα πανω σε αυτη τη βαση πατας και προσθέτεις.
    Όταν χτίζεις ένα σπιτι πρώτα βάζεις τα θεμέλια ύστερα τοίχους και μετά ασχολείσαι με το εσωτερικό. Οι τοίχοι και τα θεμέλια για το τρέξιμο είναι η αερόβια βάση.

Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

Νίκο @echetlos, είδα εδώ το video που ανάρτησε ο Eliud στο twitter του και θυμήθηκα τη φωτογραφία που ανέβασες πιο πάνω.

https://twitter.com/i/status/1009422626832437249

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Γι’ αυτό δεν κατάφερε να κάνει καριέρα, επειδή υπερπρηνίζει!

Πάντως παίζει ρόλο και ο παχύς και πολύ μαλακός ZoomX στο τόσο ρολάρισμα του ποδιού.

tazi
    Συντονιστής

Μα καλα, απορω γιατι τιθεται θεμα συγκρισης😊😊, απο παπουτσια ξερει τιποτα αυτος ο τυπος που ακουει στο ονομα Eliud?

Επισκόπηση 14 δημοσιεύσεων - 16 έως 29 (από 29 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.