Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Υγεία & Τραυματισμοί / επιγονατίδες για μη διορθωμένη ρήξη

επιγονατίδες για μη διορθωμένη ρήξη

Επισκόπηση 8 δημοσιεύσεων - 1 έως 8 (από 8 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #117220
    chrisbat
    Συμμετέχων

    απο το 2008 έχω διαγνωστεί με ρήξη σώματος μηνίσκων και του οπισθίου κέρατος του έσω μηνίσκου, ρήξη προσθίου χιαστου συνδέσμου ΠΧΣ και σε επαναληψη μαγνητικής μετά απο 8 χρόνια προστέθηκαν μικρές οστεοχόνδρινες βλάβες διαμέτρου ολίγων χιαστών στον έσω μηριαίο κόνδυλο και περιορισμένης έκτασης οίδημα του οστικού μυελού του έσω κνημιαίου κονδύλου.

    παρόλα αυτά ξεκίνησα το τρέξιμο το 2014 με 90 κιλα περίπου και ύψος 1,73μ και μετα απο 5 γεμάτα χρόνια είμαι σταθερός στα 80 κιλά και έχω τρέξει πάνω απο 30 αγώνες ασφάλτου και βουνού απο τους οποίους 5 είναι μαραθιώνιοι, 25 ημιμαραθώνιοι και οι υπόλοιποι μικρότερων αποστάσεων.
    τα ρεκόρ μου είναι:
    άσφαλτος: αυθεντικός μαραθώνιος-κλασική διαδρομή… 4:38 ώρες και ημιμαραθώνιος καλαμπάκα-τρίκαλα…1:59 ώρες.
    βουνό: μαραθώνιος ολύμπου (44χλμ +3300υψ) 9:58ώρες και ημιμαραθώνιος Ζαγόρι (21χλμ +1170υψ) 3:18 ώρες.

    όλα αυτα τα χρόνια το γονατό μου δεν μου δημιουργούσε ιδιαίτερο πρόβλημα.
    έκανα τις προπονησεις μου κανονικά με αρκετα χιλιόμετρα ανα εβδομαδα, ενδυναμώσεις κατα καιρούς με κολυμπι, ασκήσεις με το βάρος μου, λάστοιχα κτλ.
    το προβλημα μου ήταν μολις τερματιζα τους αγώνες.
    κούτσενα μια ημερα και με λίγο πόνο στους ημιμαραθωνιους και με πολύ πόνο και 3-4μέρες κουτσα-κουτσα στους μαραθωνίους.

    περνούσε όμως ο πόνος τις 10-15 ημερες που ξεκουραζόμουν απο τους αγώνες και ξαναεμπαινα σε προπονήσεις για νεους στόχους.
    τον προυγούμενο ιανουάριο όμως μεσα στον αγώνα Rogkas του Ολυμπου στο 14ο χλμ άρχισε να με ποναει και να μην μπορώ να το λυγίσω. αποτέλεσμα ηταν να βγάλω τα υπόλοιπα 12χλμ με πόνο και κουτσό!!! αυτός ο αγώνας ήταν μια σφήνα και ξεκόλλημα απο την ασφαλτο καθως ήμουν στον πρωτο μηνα προαιτημασίας για τον Μέγα Αλέξανδρο και αφού ειχα κάνει και 1,5 μήνα ενδυνάμωση σε γυμναστήριο για πρώτη φορά!!! έκατσα 3-4μέρες και συνέχισα για 2μήνες την προετημασία μου χωρίς πρόβλημα. τα long run μου είχαν σταθεροποιηθεί πάνω απο 25-27χλμ και έτρεχα 3 με 3μιση ώρες (αργό pace 6:45). καθώς τελείωσα ένα 30άρι με πολύ διάθεση ξεκουράστηκα και την άλλη μέρα το πρωϊ ξυπνάω με το γόνατο πρισμένο!! για 4-5μέρες έβαζα πάγο και έπαιρνα voltaren μέχρι να ξεπριστεί. απο τότε έχουν περάσει 6 βδομάδες και δεν νιώθω το γονατο να που προσφαίρει την σταθερότητα και συγουριά που είχα πριν για να ξανατρέξω. μόνο περπατάω πλέον και νιώθω κατι τσιμπήματα απο το πίσω μέρος με μια αίσθηση σαν να χάνει την θέση του.

    οι μισοί γιατροί και φυσιοθεραπευτές πριν απο το τελευταίο συμβάν έλεγαν μπες και φτιάξτο άλλοι λέγαν συνεχείς ενδυνάμωση και τρέχα.
    τόσα χρόνια δεν το έφτιαχνα γιατι στην καθημερινότητα μου δεν μου δημιουργούσε πρόβλημα και το ένιωθα σταθερό. τώρα όμως έχω μπει σε σκέψεις.

    σε πρώτη φάση όμως λέω να δοκιμάσω επιγονατίδες στήριξης όπως αυτές …
    https://images-eu.ssl-images-amazon.com/images/I/51Aiid7TT2L._SL250_.jpg
    https://test-vergleiche.com/wp-content/uploads/2019/03/knie-bandage-kuangmi-atmungsaktive-kniestuetze-1.jpg
    https://ehrliche-tests.de/wp-content/plugins/aawp/public/image.php?url=aHR0cHM6Ly9tLm1lZGlhLWFtYXpvbi5jb20vaW1hZ2VzL0kvNDEtZUlZRXc1b0wuanBn
    https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71p82DHKWtL._SX466_.jpg

    έχει κανείς άποψη;;

    #117222
    ΜΑΝΩΛΗΣ
    Συμμετέχων

    @chrisbat Αν και δεν ξέρω την ηλικία σου θα σου πω για το μηνίσκο και την εγχείρηση ότι έχεις καλύτερα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αν την κάνεις σε σχετικά μικρή ηλικία, ίσως 40 και κάτω. Εγώ είχα κάνει στα 48 και ενα-δυο χρόνια τώρα έχω κάποια θεματάκια. Δεν με κράτησε δεκαετία. Τέλος πάντων γιατρός δεν είμαι αλλά νομίζω για την περίπτωση σου σε 6 εβδομάδες που γράφεις ότι σε έχει καθηλώσει θα την είχες κάνει την επέμβαση και θα ξεκινούσες και το τρέξιμο τώρα. Οπότε δεν νομίζω να αξίζει να πειραματιστείς άλλο. Επίσης όταν επανέλθεις θα σε οφελούσε κατά την γνώμη μου να αλλάξεις τους στόχους σου και τον τρόπο προπόνησης. Δηλαδή αυτά τα μεγάλα και αργά λόγκ-ραν των 25-30 χιλιομέτρων νομίζω επιδεινώνουν το πρόβλημα. Όπως φυσικά και τα κατσάβραχα στα βουνά που πας. Χάσε μερικά κιλά ακόμα και προτίμησε μικρότερες αποστάσεις σε τέμπο ρυθμό. Περαστικά!

    #117230
    chrisbat
    Συμμετέχων

    @nikman βαδίζω στα 44 χρόνια.
    Το έπαθα στα 32 και ξεκίνησα το τρέξιμο στα 38.

    #117234
    thesalos
    Συμμετέχων

    με τον προσθιο χιαστο τι εκανες ? νομιζω οτι εχει καποιο ρολο στο να μενει το ποδι σταθερο.

    #117235
    thesalos
    Συμμετέχων

    ειδα και τις επιγινατιδες που εβαλες.
    εγω θα κοιτουσα και τις zamst.τις βρισκεις και ελλαδα,εχει επιγονατιδες για διαφφορα θεματα στα γονατα.και ειναι και ανετες για αθληση.τις εχει μια εταιρια νομιζζω parimend λεγεται

    #117236
    chrisbat
    Συμμετέχων

    @thesalos τίποτα δεν έχω κάνει με τον χιαστό όπως και με τον μηνίσκο.

    • Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 4 έτη, 1 μήνα πριν από chrisbat.
    #117344
    chrisbat
    Συμμετέχων

    Δεν ανέφερα ότι ο πόνος είναι απο την έξω μεριά του δεξιού γόνατου και θυμίζω οτι αρχίζει μετά τα 15-20χλμ σταδιακά να αυξάνεται.
    στο σημείο του μοιραίου οστού και στην περόνη εκεί που εννόνεται με την κνύμη (κάτω απο τον χόνδρο).
    είναι πιθανό να έχω τενοντιτιδα και να με βοηθάει περισσότερο ο ιμάντας;;…. https://www.plus4u.gr/showitem.php?ID=118002714&ref=bestprice.gr&ref=bestprice.gr

    ή να χρειάζομαι επιγονατίδα;;;… https://www.plus4u.gr/epigonatida-liveup-knee-support-ls5676-(l%252fxl)/118002713-118002713/p

    Σήμερα πάντως μετά από 6 εβδομαδες αδράνειας έτρεξα 5χλμ χωρίς κάποια ενόχληση

    • Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 4 έτη πριν από chrisbat.
    • Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 4 έτη πριν από chrisbat.
    • Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 4 έτη πριν από chrisbat.
    #118130
    vasilis lar
    Συμμετέχων

    @chrisbat Φίλε από το 2008 έχεις ρήξη προσθίου χιαστού και απορώ γιατί δεν έχεις κάνει αρθροσκόπηση για να τελειώνεις με αυτό αλλά ταυτόχρονα με αυτή την επέμβαση να διορθώσεις και τα άλλα που σε απασχολούν, δηλαδή ”μ’ένα σμπάρο 2 τρυγόνια” που λέει ο λαός. Τουλάχιστον από το 2014 που ξεκίνησες το τρέξιμο η αποκατάσταση αυτού του προβλήματος ήταν επιτακτική. Είσαι σε νεαρή ηλικία και είναι κρίμα μετά τα 50 να υποφέρεις από οστεοαρθρίτιδα και άλλα θέματα γιατί ο ανεγχείρητος ΠΧΣ σε συνδυασμό με τις αθλητικές δραστηριότητες της έντασης που μας περιγράφεις νομοτελειακά καταστρέφει σιγά-σιγά την άρθρωση. Έχω τον ξάδελφο μου, έχω και έναν φίλο που τώρα στα 55 τρέχουν και δεν φτάνουν αλλά η ζημιά έχει γίνει…..άφησε το πληκτρολόγιο και το διαδίκτυο και κοίτα να λύσεις το πρόβλημά σου.
    Σημ: Από το 2009 που βρέθηκα με χονδροπάθεια και στα 2 γόνατα έως το 2016 φορούσα ανελλιπώς σε προπόνηση και αγώνα τις παρακάτω επιγονατίδες που μου πρότεινε ειδικός στο πρόβλημά μου: https://www.lazada.sg/products/sg-1pc-mueller-runners-jumpers-knee-support-strap-band-one-size-fits-most-patella-pain-relief-i282555147-s810690486.html

    • Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 3 έτη, 11 μήνες πριν από Nikos Pilikas.
Επισκόπηση 8 δημοσιεύσεων - 1 έως 8 (από 8 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.