- Αυτό το θέμα έχει 54 απαντήσεις, 24 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 1 ημέρα, 5 ώρες πριν από τον χρήστη
Nikos Pilikas.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
8 Νοεμβρίου 2025 στις 13:45 #134669
StefanosM
Συμμετέχωνhttps://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=3931
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με αρκετές νεφώσεις και αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης ασθενών κατά βάση βροχών κατά περιόδους θα διεξαχθεί ο 42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Δρόμος της Αθήνας, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025. Κατά τα άλλα, αυξημένες τιμές σχετικής υγρασίας αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, μειούμενες πλησιάζοντας προς τον τερματισμό Παράλληλα θα πνέουν νότιοι άνεμοι με εντάσεις περί τα 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 17-19oC στο πρώτο μισό της διαδρομής και μεταξύ 20-22oC στο δεύτερο μισό. Στην εικόνα παρουσιάζεται η διαδρομή σύμφωνα με τη διοργανώτρια αρχή (https://www.athensauthenticmarathon.gr/) καθώς και οι καιρικές συνθήκες που αναμένονται κατά μήκος αυτής, σε ενδεικτικές χρονικές στιγμές.Στους συνδέσμους που ακολουθούν μπορείτε να παρακολουθείτε τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες σε σημεία της διαδρομής, όπως καταγράφονται από μετεωρολογικούς σταθμούς του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
8 Νοεμβρίου 2025 στις 21:06 #134676DenVas
ΣυμμετέχωνΣε ευχαριστώ για το tip. Τελικά θα πάω με το λαό. Καλο αγώνα
9 Νοεμβρίου 2025 στις 19:28 #134682Blackdog
ΣυμμετέχωνΔύσκολες συνθήκες σήμερα… +10΄ από αυτό που υπολόγιζα. Είδα αρκετό κόσμο δυστυχώς να εγκαταλείπει!
10 Νοεμβρίου 2025 στις 08:33 #134685Παναγιώτης Βελισαράκος
ΣυμμετέχωνΤερμάτισα, αισίως, στις 5 ώρες και κάτι, πολύ πίσω από τον στόχο μου. Ο αγώνας μου πήγαινε βάση σχεδίου, μέχρι το 26ο, και μετά δεν πήγαινε! Όλα καλά σήμερα, δεν πονάω πουθενά, κοιμήθηκα καλά, τώρα αποκατάσταση και πάμε γι’ άλλα. Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν!
10 Νοεμβρίου 2025 στις 08:58 #134686
Nikos PilikasΣυντονιστήςΣυγχαρητήρια σε όλους, συντρέχτες!
Πολύ δύσκολη ημέρα η χθεσινή λόγω καιρού, κατέληξε μάλλον μάχη επιβίωσης παρά αγώνας.
Ήμουν για 11η χρονιά στην Φειδιππίδου και η κατάσταση των δρομέων θύμιζε αυτήν του 2022, τότε με την πολλή ζέστη. Μονο αυτές τις δύο φορές έχω δει τόσους δρομείς να περπατούν, όπως και τους “γρήγορους” να είναι τόσο πολύ ταλαιπωρημένοι. Μόνο ο Καραϊσκος ήταν καλά και μπράβο του για το σχεδόν 2λεπτο negative split και την αυτοπεποίθησή του. Οι σειρήνες των ασθενοφόρων ακούγονταν πολύ συχνά από ένα σημείο και μετά.Απ’ την άλλη, νομίζω πως σηκώνει πολλή κουβέντα η βιασύνη μεγάλου αριθμού δρομέων να τρέξουν μαραθώνιο, χωρίς να έχουν ένα στοιχειωδες δρομικό υπόβαθρο. Και το κοκτέιλ ανηφόρες-καιρός το τιμωρεί αυτό.
Και πάλι μπράβο σας. Καλή αποκατάσταση!
10 Νοεμβρίου 2025 στις 09:06 #134687
dpap147ΣυμμετέχωνΜια από τα ίδια… Βατερλώ για άλλη μια φορά. Από το 3ο χλμ ο ιδρώτας ποτάμι… Στο 25 περπατούσα. +30΄ από τον στόχο. Συγχαρητήρια σ’ όσους συμμετείχαν και σε όσους άντεξαν αυτή την ταλαιπωρία. Καλή αποκατάσταση.
10 Νοεμβρίου 2025 στις 09:20 #134688theolvs16
ΣυμμετέχωνΧθες έκανα PB παρόλο που έκανα 2′ πάνω από αυτό που υπολόγιζα. Αν και οι συνθήκες ήταν σε κάποια σημεία δύσκολες έκανα negative split αλλά υπέφερα από πόνους στα μετατάρσια από το 32 και μετά. Νομίζω ότι χθες ο αγώνας ήθελε μια μεικτή στρατηγική για περισσότερη αυτοσυγκράτηση στα πρώτα χλμ που είχε υγρασία και σταθερότητα στις ανηφόρες χωρίς να πέφτει πολύ ο ρυθμός μιας και νομίζω ότι εκεί είχε πιο νορμαλ συνθήκες.
Νίκο είμαι αυτός που σου έδωσε το χέρι αν θυμάσαι με τα metaspeed (ήμουν 2ο μπλοκ)10 Νοεμβρίου 2025 στις 09:22 #134689swimer
ΣυμμετέχωνΗ προτελευταία παράγραφος του Nikos Pilikas δεν σηκώνει μόνο πολλή κουβέντα αλλά και πολλή σκέψη. Επενδύουμε όλοι μας σε super shoes carbon plate και αναλωνόμαστε σε συζητήσεις για αυτά ώρες ολόκληρες, δυσανάλογα με τις συζητήσεις περί της δουλειάς για δρομική υποδομή. Αναρωτιέμαι, για να μην πλατιάζω πόσοι από εμάς θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας έναν τέτοιον αγώνα ή ακόμα και μικρότερο, δηλαδή 5 και 10 χλμ, με παπούτσια της δεκαετίας ’80 και ’90. Τότε οι συζητήσεις περί βοηθητικών μέσων είχαν δευτερεύοντα ρόλο και πρωταρχικό είχε η βελτίωση της σωματικής του ποιότητας.
10 Νοεμβρίου 2025 στις 09:56 #134690
kougΣυμμετέχωνΚαλημέρα στην δρομική παρέα,ήρθε η ώρα να ξεκινήσει λίγο νωρίτερα ο μαραθωνιος Αθηνών,αφού δεν υπάρχει παράδοση τσάντας στον μαραθωνα ακόμη κ μισή ώρα θα ήταν ευεργετικη
10 Νοεμβρίου 2025 στις 10:35 #134691
SteliosΣυμμετέχωνΜπορεί να φανώ αιρετικός αλλά θεωρώ πως κυρίως φταίει η ελλιπή προετοιμασία. Οχι σε όγκο χιλιομέτρων ουτε σε ταχύτητες αλλά σε πρετοιμασια τροφοδοσίας.
Και τι θέλω να πω με αυτό. Κατ εμέ το μόνο που δικαιολογεί την πολυ μεγάλη χρονική απόκλιση σε έναν μαραθωνιο πέραν της διαδρομης είναι είτε ο αέρας ο οποίος αν δεν προσεξεις μπορεί να σε κάψει και στο τέλος να πέσεις πολύ ή ένας τραυματισμός. Οχι η κράμπα λόγω αφυδάτωσης αλλά τραυματισμός.
Η ζέστη και η υγρασία είναι συνθηκες που μπορείς να κάνεις προσομοίωση.
Επίσης το 97% των δρομέων λένε θα παρω αυτό, εκείνο, θα πινω ηλεκτρολυτη η salt stick εκεί και οκ. Δεν είναι έτσι… Προσαρμοζεις την τροφοδοσια. Αν δεν έχεις μάθει και δουλέψει το σώμα να χρησιμοποιεί το τζελ και 30 να παρεις παλι στο γλυκογονο θα στραφεί. Το πως γίνεται αυτό είναι τεράστια κουβέντα γιατί από την άλλη πρεπει να βρεις την ισορροπία ανάλογα την περιοδο για να δουλευεις και μεταβολισμό των λιπών.
Ηλεκτρολυτης… Εγώ πχ όπως και διάφοροι που ξέρω μετραω γραμμάρια νάτριο κτλ και προσαρμοζω την προσληψη ανάλογα τις συνθήκες. Ειναι παρα πολυ μεγάλος αγώνας για να πεις απλά “κάθε 45 salt stick”. Όταν έχεις τη δυνατότητα να ελέγξεις το τι θα βάλεις στο Σώμα σου ανάλογα τη Συνθήκη του αγώνα και δε το κάνεις τότε δε φταίει ουτε η ζέστη ουτε η υγρασία για εμενα.
Φυσικά αυτό θέλει αρκετές γνώσεις, τις οποίες οι περισσότεροι δεν έχουν είτε γιατί οι άνθρωποι δεν ειναι η δουλειά τους να ξέρουν (αυτό διαφοροποιεί και τον καλό προπονητή) , είτε γιατί δεν έχουν το χρόνο να διαβάσουν λόγω δουλειάς οικογένειας.10 Νοεμβρίου 2025 στις 10:43 #134692
OdysseasΣυμμετέχωνκαι γω εχθες εκανα PB στην κλασσικη, αν και πηγαινα για 3:29 βγηκε 3:32. πριν 3 χρονια ειχα κανει το καλυτερο 3:36 και περυσι 3:48. Αν υπολογισω και τις 2 ιωσεις συν ενα κοβιντ τον τελευταιο μηνα και 2 επισοδεια με εντονες μυαλγιες λογω της στατινης που παιρνω για την χοληστερινη, παλι καλα να λεμε, ειμαι απολυτα ικανοποιημενος.
Παπουτσι επελεξα το adios pro 4, οχι γιατι περιμενα να μου δωσει κατι στο μεσο ρυθμο μου κοντα στο 5, αλλα για τα τελευταια 5-10 που υπολογιζα να πιασω ενα ρυθμο κοντα στο 4:40-4:45 το οποιο φυσικα δεν βγηκε.
Εβαλα πριν λιγο τα δεδομενα του αγωνα μου στο ChatGPT (ρυθμος και μεσοι παλμοι ανα 5χλμ) επισης την τροφοδοσια – 6 maurten 100 ανα 5χλμ μεχρι το 30 (το 7ο μου επεσε οποτε μετα το 30 δεν πηρα τιποτε), καθως και τα μιξ 320 και 160 πριν τον αγωνα και το προηγουμενο βραδυ συμφωνα με την προταση της Maurten. Επισης πηρα και 5 salt stick και 200ml νερο καθε 2,5χλμ.
Συμφωνα με το ChatGPT και αναλυοντας τους παλμους και τον ρυθμο μου, η πτωση του ρυθμου στα τελευταια 10χλμ δεν οφειλεται σε αεροβια κοπωση (διοτι και οι παλμοι μου πεσαν αντιστοιχα με την μειωση του ρυθμου) και δεν ηταν τοσο μεγαλη η επιρροη απο τις καιρικες συνθηκες, αλλα σε ελιπη τροφοδοσια λογω των συνθηκων. Πιστευει οτι μου στοιχισε που δεν πηρα τζελακι μετα το 30 και γενικα για την δυσκολια της διαδρομης και τις δεδομενες καιρικες συνθηκες επρεπε να παρω 8-9 τζελακια και 10-12 salt stick. Επίσης μου ειπε πως τα 6 τζελακια που προτεινει η maurten ειναι το μινιμουμ για φλατ μαραθωνιο με ιδανικες καιρικες συνθηκες.
Παντως εχει πολυ ενδιαφερον η ολη αναλυση απο το chatGPT και μου δωσε πολλες πληροφοριες και λεπτομερειες που πιστευω σε γενικες γραμμες εχουν καποια βαση.
Τελος να πω οτι συμφωνω πως ο αγωνας πρεπει να αρχιζει νωριτερα και ισως και 2-3 βδομαδες αργοτερα αφου σχεδον καθε χρονο βλεπουμε η μεση θερμοκρασια στον αγωνα τσιμπαει και 1-2 βαθμους
10 Νοεμβρίου 2025 στις 11:25 #134693
KostakosΣυμμετέχωνΣυγχαρητηρια σε όλους του συμμετέχοντες
Η δυσκολία της διαδρομής είναι δεδομένη οπότε κάτι άλλο θα φταίει κάθε φορά, ακόμα και ψυχολογικό μπορεί να ε΄ναι το θέμα.
Φίλε Odysseas μην εμπιστεύεσαι τέτοια πληροφόριση , κατά τη γνώμη μου δε γίνεται να σου δώσει απαντήσειςΤέλος να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσένα Νίκο γιατί παρόλο που σου είπα “κόπηκα” βρήκες την ατάκα που με συνέχισε
Και τι έγινε ; Συνέχισε μπορείς!!!Σε ευχαριστώ ρε φίλε
Υ.Γ περιττό να σου πω Νίκο ότι έβαλα και τα γέλια με το: ποιός εισαι ρε συ; Ποιος εισαι ;
10 Νοεμβρίου 2025 στις 13:07 #134694
VasilisΣυμμετέχωνΚαλησπέρα σε όλους.
Συγχαρητήρια και από εμένα σε όλους στάθηκαν στην γραμμή της εκκίνησης. Δυστυχώς φέτος δεν είχα την τύχη να είμαι ανάμεσα σας.
Απ’ την άλλη, νομίζω πως σηκώνει πολλή κουβέντα η βιασύνη μεγάλου αριθμού δρομέων να τρέξουν μαραθώνιο, χωρίς να έχουν ένα στοιχειωδες δρομικό υπόβαθρο. Και το κοκτέιλ ανηφόρες-καιρός το τιμωρεί αυτό.
Νίκο συμφωνώ μαζί σου. Πολλοί άνθρωποι κάνουν το ίδιο λάθος. Δεν υπάρχει υπόβαθρο-εμπειρία, δεν ακολουθούν καν κάποιο προπονητικό πρόγραμμα. Το οξύμωρο είναι πως κατακλύζουν τα social με φώτο, λέγοντας “πόνεσα”, “Τα τελευταία 10km ένιωθα πως θα λυποθημήσω αλλά σκεφτόμουν τα παιδιά μου που θα περίμεναν στον τερματισμό και έπερνα δύναμη”. Αναρωτιέμαι, αν πάθαινε κάτι σοβαρό, τότε τα παιδιά του θα τα σκεφτόταν. Δεν μπορούμε να “παίζουμε” με θέματα υγείας. Είναι παράτολμο.
Αναρωτιέμαι, για να μην πλατιάζω πόσοι από εμάς θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας έναν τέτοιον αγώνα ή ακόμα και μικρότερο, δηλαδή 5 και 10 χλμ, με παπούτσια της δεκαετίας ’80 και ’90
Συμφωνώ. Ορισμένες φορές κοιτάμε τον εξοπλισμό , super shoes και ξεχνάμε τα αυτονόητα..ενδυνάμωση, σωστή προετοιμασία. Παρακολουθώ το forum και όλες τις συζητήσεις που κάνετε. Αντιλαμβάνομαι πως η δυναμική του forum είναι τα παπούτσια, θα ήταν εφικτό να συζητητάμε και άλλα θέματα.
@Stelios δεν είσαι αιρετικός, συμφωνώ επίσης απόλυτα μαζί σου. Αν δεν κάνεις την προετοιμασία όπως πρέπει, αν σε ορισμένες περιπτώσεις δεν προσομοιώσεις το προπονητικό σου πλάνο, αν δεν ενδιαφερθείς για το τι θα φάς και το τι θα πίεις, τότ είναι παράτολμο να λέμε πως το “χαρήκαμε”/Συμφωνα με το ChatGPT και αναλυοντας τους παλμους και τον ρυθμο μου, η πτωση του ρυθμου στα τελευταια 10χλμ δεν οφειλεται σε αεροβια κοπωση (διοτι και οι παλμοι μου πεσαν αντιστοιχα με την μειωση του ρυθμου) και δεν ηταν τοσο μεγαλη η επιρροη απο τις καιρικες συνθηκες, αλλα σε ελιπη τροφοδοσια λογω των συνθηκων. Πιστευει οτι μου στοιχισε που δεν πηρα τζελακι μετα το 30 και γενικα για την δυσκολια της διαδρομης και τις δεδομενες καιρικες συνθηκες επρεπε να παρω 8-9 τζελακια και 10-12 salt stick. Επίσης μου ειπε πως τα 6 τζελακια που προτεινει η maurten ειναι το μινιμουμ για φλατ μαραθωνιο με ιδανικες καιρικες συνθηκες.
Παντως εχει πολυ ενδιαφερον η ολη αναλυση απο το chatGPT και μου δωσε πολλες πληροφοριες και λεπτομερειες που πιστευω σε γενικες γραμμες εχουν καποια βαση.
Επίσης μεγάλη συζήτηση. Το ΑΙ λειτουργεί πρέπει να λειτουργεί παράλληλα με κάποιο πλάνο. Αν δεν το έχεις “τροφοδοτήσει” με τις αναλυτικές προπονήσεις και όλη την προετοιμασία σου, θα πάρει ένα “δείγμα”. Μπορεί να λειτουργήσει συμβουλευτικά, όμως την κύρια γνώμη-άποψη την έχεις εσύ και ο προπονητής σου.
Τελος να πω οτι συμφωνω πως ο αγωνας πρεπει να αρχιζει νωριτερα και ισως και 2-3 βδομαδες αργοτερα αφου σχεδον καθε χρονο βλεπουμε η μεση θερμοκρασια στον αγωνα τσιμπαει και 1-2 βαθμους
Δεν ξέρω αν θα σώσει την κατάσταση αν μπορεί να ξεκινήσει 30 λεπτά πιο νωρίς. Για να μην έχει γίνει, κάτι θα ξέρουν οι υπεύθυνοι.
Με όλο το θάρρος, δεν μπορούμε να προσαρμόζουμε ένα αγώνα, ανάλογα με τις βιοκλιματικές αλλαγές. Από την μία κρύο, από την άλλη ζέστη. Δεν βγαίνει άκρη. Οπως είπε σωστά ο Στέλιος (τουλάχιστον αυτό κατάλαβα), πρέπει να γίνεται σωστή προετοιμασία. Αν αυτή γίνει με σωστό τρόπο, τότε πολλοί δρομείς θα μπορούν να αποφύγουν “απώλειες” σαν την χθεσινή-
Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 2 ημέρες, 16 ώρες πριν από
Vasilis.
10 Νοεμβρίου 2025 στις 13:37 #134696swimer
ΣυμμετέχωνVasilis σχετικά με το chatgpt εάν το ρωτούσες εάν μπορώ να τρέξω τον κλασσικό μαραθώνιο με π.χ. 574ΝΒ ή adidas sl72 θα απαντούσε ΑΔΥΝΑΤΟΝ!….χάριν ευθυμίας η απάντηση.
10 Νοεμβρίου 2025 στις 14:07 #134697
OdysseasΣυμμετέχωνΝα διευκρινίσω σχετικά με το chatGPT, δεν το ανέφερα για να πω α, αφου αυτό μου ειπε ετσι ειναι και αυτο θα κάνω.
Απλά εγω που στο μυαλο τα ειχα με τον καιρο, την προετοιμασια, τις ανηφορες, τις ιωσεις κτλ, αλλα με την τροφοδοσια δεν ασχολήθηκα αφου εδω κ χρονια κανω αυτο που μου λεει η Maurten, παιρνω και 4-5 saltstick χωρίς να το ψάχνω παραπανω, το ChatGPT ουσιαστικα μου χτύπησε το καμπανάκι και μου ειπε μηπως να ξαναδείς το θέμα της τροφοδοσιας; μήπως αυτη ηταν η λεπτομέρεια που δεν μπόρεσες να κάνεις αυτο το τσακ παραπάνω που ήθελες;
Αυτό και μόνο θα κρατησω, ωστε να το ψαξω παραπανω το θεμα της τροφοδοσιας, και οχι να παρω τα 9 τζελακια και 10 slatstick που μου προτεινε.
-
Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 2 ημέρες, 16 ώρες πριν από
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.