Κατηγορία: Lightweight Trainer
Υψη σόλας: 38.5/32mm
Βάρος: 224 γρ.
Στον φετινό μαραθώνιο του Βερολίνου η Adidas παρουσίασε τα Adios Pro 4 και Evo SL. Το πρώτο θα κυκλοφορήσει αρχές Ιανουαρίου και αποτελεί τη νέα έκδοση του δημοφιλούς αγωνιστικού της εταιρείας. Καιρός ήταν, θα λέγαμε, αφού το v3 πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2022. Σύνηθες το μεγάλο μεσοδιάστημα για τα Adizero μοντέλα (ιδίως παλαιότερα), εδώ όμως είχε να κάνει και με το ενδιάμεσο λανσάρισμα του Adios Pro Evo 1.
Το απίστευτα ελαφρύ (138γρ.) αλλά και πανάκριβο (500€) Evo 1, πλέον αποτελεί όπως φαίνεται το σημείο αναφοράς σχεδιαστικά για την Adizero σειρά. Αναμενόμενο αυτό για το Pro 4, εκείνο όμως που μας εξέπληξε ευχάριστα ήταν η έλευση του Evo SL. Χωρίς κανείς να το περιμένει, οι Γερμανοί βάζουν στην performance γκάμα τους ένα ακόμη μοντέλο, όντας μάλιστα το πρώτο που η σόλα του αποτελείται από Lightstrike Pro και τίποτε άλλο. Η δε ομοιότητά του εμφανισιακά με τα Evo 1 και Pro 4, μόνο καλός οιωνός μπορεί να είναι.
Επάνω μέρος και εφαρμογή
Ήμουν ανέκαθεν λάτρης της old school αισθητικής των Adizero, ιδίως στο λευκό τους χρώμα. Είχαν μία απέριττη ομορφιά που ανεδείκνυε την ουσία τους χωρίς στολίδια. Γι’ αυτό και ενθουσιάστηκα με την σχεδιαστική επιλογή του Evo SL. Λίγο υπερβολικές σε μέγεθος οι τρεις ρίγες αλλά δεν πειράζει.
Η οπτική απλότητα συνεχίζεται και στα υλικά. Πολύ λεπτό και διαπνέον engineered mesh, συγχρόνως όμως με στιβαρή ύφανση. Αρκετά μεγάλος προφυλακτήρας από άκαμπτο υλικό, ο οποίος κρατάει στρογγυλεμένο και ψηλά το σχήμα του toe box.
Όλο το παπούτσι αλλά κυρίως το midfoot, δομείται από τις τεράστιες ρίγες. Είναι από σχετικά χοντρό συνθετικό και θυμίζουν overlays παλαιότερων εποχών. Δεν τις αισθάνεσαι καν ωστόσο.
Η γλώσσα είναι ανεξάρτητη και χωρίς καθόλου αφρώδες, πλην μιας ελάχιστης ενίσχυσης στο επάνω μέρος, εκεί όπου σφίγγεις τα κορδόνια. Αρκεί για να πάρει την πίεση στο σημείο, αλλά το ύψος της είναι οριακό αν θες να χρησιμοποιήσεις τις έξτρα τρύπες.
Το κολάρο είναι χαμηλό και μετρίας σκληρότητας. Έχει αρκετό αφρώδες, το οποίο μάλιστα κατεβαίνει χαμηλά στην φτέρνα αλλά φτάνει και μπροστά. Επίσης, το ύφασμα στην περιοχή έχει πολύ απαλή αίσθηση.
Το καλούπι του Evo SL έχει συνολικά αρκετόν αέρα. Το toe box είναι φαρδύ και ο προφυλακτήρας συνεχίζει πάνω από τα δάχτυλα, δίνοντας και ύψος. Άνετα θα χωρέσει οποιοδήποτε πέλμα. Αν έχεις στενότερο, κανένα πρόβλημα επίσης, αφού τα δομικά στοιχεία και το ανελαστικό mesh δεν αφήνουν το πόδι να πλέει.
Τα ίδια ισχύουν και στο μεσαίο τμήμα. Άνετο μεν αλλά παίζεις με το σφίξιμο και εύκολα έρχεται στα μέτρα σου. Χωρίς να τις καταλαβαίνεις, οι ρίγες ενισχύουν το κράτημα και κλείνουν πολύ καλά την εφαρμογή. Βοηθάει και η πυκνότερη ύφανση στο κάτω μέρος των πλαϊνων. Μοναδικό αρνητικό το ότι η γλώσσα γλιστράει προς τα πλάγια. Αν ήταν έστω απλά ραμμένη στο ένα πλαϊνό, δεν θα υπήρχε θέμα.
Πηγαίνοντας προς τα πίσω, το SL έχει σχεδόν την ιδανική σχεδίαση. Χαμηλό προφίλ, μαλακό αδφρώδες και σε μεγάλη έκταση, ενώ το σκληρό υλικό έχει ακριβώς το σωστό ύψος και εύρος. Όχι μόνο κλειδώνει ολόσωστα αλλά δίνει και πολύ ωραία αίσθηση.
To μοντέλο ακολουθεί την οδό των υπολοίπων Adizero (πλην του στενού SL2) και προσανατολίζεται πρωτίστως στην άνεση. Και το καλό είναι πως θα τους ικανοποιήσει όλους. Υπάρχει επαρκής χώρος παντού, αν έχεις φαρδύτερο πέλμα. Αν πάλι έχεις στενό, η απλότητα της σχεδίασης σού επιτρέπει να μαζέψεις όσο θες την εφαρμογή με τα κορδόνια. Προϋπόθεση βέβαια, μία χοντρύτερη κάλτσα. Σε κάθε περίπτωση, το κράτημα είναι αρκετά καλό για τους ρυθμούς που προορίζεται το παπούτσι, ενώ τα μαλακά υλικά αποκλείουν τυχόν σημεία πίεσης και τριβές. Το νούμερο είναι κανονικό.
Σόλα και πάτημα
Το Evo SL είναι το πρώτο μοντέλο της Adidas που η σόλα του αποτελείται αποκλειστικά από Lightstrike Pro. Ούτε συνοδεύεται από κάποιον σφιχτότερο αφρό, ούτε ενσωματώνει πλαστικά ή carbon rods. Ένα μεγάλο κομμάτι από θερμοπλαστικό ελαστομερές πολυεστέρα (TPEE), η ρύθμιση του οποίου είναι ίδια με αυτήν στο Adios Pro 3. Παρεμπιπτόντως, να σημειώσουμε πως το επερχόμενο Adios Pro 4 θα έχει μία νέα εκδοχή του, στο δε Evo 1 ακολουθείται μία εντελώς ξεχωριστή διαδικασία “μορφοποίησης” του αφρού, στην οποία οφείλεται και το μεγάλο κόστος του.
Εσωτερικά λοιπόν, το μόνο που περιέχεται είναι μία μικρή πλαστική πλάκα ακριβώς στο μέσο της σόλας και κάτω από την υφασμάτινη επένδυση. Dog bone την ονομάζει η Adidas και σκοπός της είναι να προσδώσει στρεπτική ακαμψία στο midfoot. Τρέχοντας δεν γίνεται καν αντιληπτή.
Η εξώσολα είναι συνδυασμός δύο υλικών. Στην φτέρνα έχουμε “απλό” λάστιχο και μπροστά το γνωστό Continental, ίδιο νομίζω με αυτό του Pro 3. Πολύ μαλακό και με επιφάνεια σαν γυαλόχαρτο. Η απόδοσή του δεν χρειάζεται και πολλή ανάλυση, αφού είναι γνωστή η υπεροχή του υλικού στον τομέα της πρόσφυσης. Όπως βέβαια και η μακροζωία του. Εντύπωση μου έκανε το πόσο ήσυχο είναι στον δρόμο αλλά και ο τρόπος που δουλεύει μαζί με τον αφρό. Σχεδόν δεν το καταλαβαίνεις. Το δε ακάλυπτο τμήμα, μετά από 50 χιλιόμετρα δεν παρουσιάζει την παραμικρή φθορά.
Πέραν της εμφάνισης, το SL δανείζεται και στοιχεία της γεωμετρίας του από το Evo 1. Το κυριότερο έχει να κάνει με την σχεδίαση του rocker, όπου ξεκινάει πιο νωρίς, στο 60% της σόλας. Το ίδιο ισχύει και για το Pro 4. Στα δύο racers της Adidas όμως, η γωνία σηκώνεται πολύ πιο απότομα, ενώ στο SL είναι αρκετά ομαλή.
Η εικόνα που είχα μέχρι τώρα από τον Lighstrike Pro, ήταν πως αποτελεί μία εγγενώς πιο σφιχτή και συμπαγή σύνθεση συγκριτικά με άλλους super foams της αγοράς. Αφήνουμε απ’ έξω την περίπτωση του Prime X, μιας κι εκεί μιλούν τα 50mm.
Το Evo SL λοιπόν, απαλλαγμένο από συμπληρωματικούς αφρούς ή εσωτερικές ράβδους, έχει μία αρκετά διαφορετική συμπεριφορά από τα υπόλοιπα. Εδώ ο LS Pro είναι αισθητά πιο μαλακός, γλυκός και “εύπλαστος”. Μεγαλύτερη και πιο βαθειά συμπίεση, μικρότερη αντίσταση στην φόρτιση αλλά και πιο εύκαμπτος. Το πέλμα έχει διαδρομή μέσα στην σόλα, χωρίς βέβαια να το νοιώθεις να τερματίζει. Αν η Adidas δεν έλεγε ότι η σύνθεση είναι ίδια με του Pro 3, θα υπέθετα ότι έχει άλλη ρύθμιση. Προσωπικά, βρίσκω ότι έχει την ωραιότερη αίσθηση από όλα τα μοντέλα της εταιρείας.
Απ’ την άλλη, λείπει η στιβαρότητα που χαρακτηρίζει τα Adizero και το τον LS Pro. Χωρίς τα όποια βοηθήματα, η σόλα δείχνει πιο άδεια και ο αφρός αραιότερος. Δεν το λέω απαραίτητα ως κακό αυτό, το αντίθετο μάλλον, απλά το καταγράφω. Οπότε, αν κάποιος περιμένει την γνωστή συμπαγή συμπεριφορά που μας έχει συνηθίσει η Adidas, εδώ το αποτέλεσμα είναι λίγο διαφορετικό. Προφανώς γι’ αυτό τοποθετήθηκε κι η μικρή πλάκα στο κέντρο, ώστε να βοηθάει στην ακαμψία και την σταθερότητα της κατασκευής.
Ως Adizero, το SL έχει έναν προπονητικό αλλά και έναν up tempo χαρακτήρα. Τον δεύτερο τον δικαιολογεί αφενός ο αφρός του, αφετέρου το βάρος του. Θεωρητικά όλα αυτά βέβαια. Ας τα πιάσουμε όμως ένα ένα.
Για καθημερινές προπονήσεις, long run ή και recovery, το παπούτσι είναι όνειρο. Έχει κυριολεκτικά όλα όσα ζητάς σε τέτοιους ρυθμούς κι ακόμη περισσότερα. Μαλακό αλλά και με κάποια επιστροφή για να κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Δεν είναι ακριβώς αυτό που ονομάζουμε squishy, νοιώθεις όμως το βάθος του cushioning και την σταδιακή απόσβεση που προσφέρει. Χάνει λίγο σε σταθερότητα ο αφρός εδώ, κερδίζει όμως ξεκάθαρα σε αίσθηση και fun. Επίσης, το πάτημα έχει και μία φυσικότητα που δεν περιμένεις από σχεδόν 40 χιλιοστά αφρού. Ούτε και δείχνει το ύψος του. Εντύπωση μου έκανε και η κατάσταση που άφηνε τα πόδια, κάτι που ποτέ δεν είχα νοιώσει με άλλα Adidas, πλην του Prime X.
Μπροστά είναι εύκαμπτο αλλά και με μία γωνία που σε τέτοιες ταχύτητες διατηρείται και βοηθάει. Το dog bone μάλιστα τελειώνει ακριβώς στο σημείο του 60% που λέγαμε, οπότε ευκαμψία και rocker συναντώνται και συνδυάζονται. Δεν σε ρίχνει έντονα προς τα εμπρός, λειτουργεί όμως αποδοτικά μαζί με το μαλακό forefoot.
Μέχρι και μετρίους ρυθμούς, ας πούμε περίπου marathon pace, το Evo SL είναι πραγματικά απολαυστικό. Δεν χαρακτηρίζεται συγκεκριμένα από bounce ή ρολάρισμα, αλλά έχει μία “ροή” και μία “ρευστότητα” στον τρόπο που δουλεύει, κάνοντάς το transition ιδιαίτερα ομαλό και ξεκούραστο. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το περιγράψω. Πολύ απαλό και γλυκό πάτημα, αν και οι Αμερικανοί το αποδίδουν σωστότερα: smooth. Βοηθάει και η εξώσολα σε αυτό.
Στα παραπάνω προσθέστε και το βάρος του. Κι αν τα 224 γραμμάρια είναι έτσι κι αλλιώς πολύ λίγα για ένα trainer, στον δρόμο μοιάζει ακόμη ελαφρύτερο. Κυριολεκτικά εξαφανίζεται καθώς τρέχεις.
Ανεβάζοντας ταχύτητα ωστόσο, η συμπεριφορά του δεν είναι ακριβώς αυτή που περίμενα. Η επιπλέον φόρτιση της σόλας συμπιέζει παραπάνω τον αφρό, ο οποίος δεν έχει την γρήγορη αποσυμπίεση για να σε βγάλει επάνω. Δεν θα έλεγα ότι τερματίζει αλλά τελικά μένεις περισσότερο μέσα στην σόλα απ’ όσο θες σε τέτοια τρεξίματα.
Πέραν αυτού, βάζοντας παραπάνω δύναμη καταργείς και το rocker. Το εύκαμπτο forefoot δεν μπορεί να κρατήσει την γωνία, καταλήγοντας σχεδόν φλατ. Υπό άλλες συνθήκες, αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα. Δεν βασίζονται όλες οι γεωμετρίες στο rocker άλλωστε. Στην περίπτωση του SL όμως, το εμπρόσθιο μέρος είναι μαλακό και δεν μπορεί να περάσει σωστά κάτω την ισχύ. Απλώνει και γίνεται κάπως ασαφές. Κάποιος με κοντύτερο διασκελισμό και πιο ήσυχο πάτημα, πιθανώς δεν θα το αντιληφθεί τόσο. Αν όμως σηκώνεις λίγο παραπάνω το πόδι και πατάς πιο δυνατά, η απογείωση χάνει.
Περίμενα περισσότερη σπιρτάδα από το SL, με την σόλα να ζωντανεύει κι άλλο όταν επιταχύνεις. Για να μην σας μπερδέψω ωστόσο, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι το Adidas δεν μπορεί να πάει και πιο γρήγορα. Είναι πανάλαφρο και με καλό αφρό, βασικά χαρακτηριστικά ενός σβέλτου μοντέλου. Αυτό που του λείπει είναι η “υποβοήθηση” που συναντάμε στα περισσότερα σύγχρονα performance μοντέλα. Η στοχευμένη γεωμετρία που θα κάνει την προσπάθεια ευκολότερη και θα την παρατείνει. Είτε μέσω ενός bouncy αφρού, είτε του ρολαρίσματος που προσφέρει μία πλάκα. Ο Lightstrike Pro δεν είναι ακριβώς τέτοιος, ιδίως με το softness που έχει εδώ. Ούτε και μπροστά έχει την μόχλευση και την επιθετικότητα που δίνει ένα άκαμπτο forefoot.
Αυτό γίνεται πιο κατανοητό αν κάνουμε και κάποιες συγκρίσεις. Το Boston 12 με τα έστω και πλαστικά rods και τον δεύτερο αφρό από κάτω, είναι πιο δυναμικό και γρήγορο. Το ίδιο ισχύει και για το SL2, παρόλο που κι εκεί δεν υπάρχουν rods. Το περίβλημα από τον απλό Lightstrike (EVA) γύρω από τον LS Pro, ισορροπεί και κατευθύνει την σόλα πολύ αποδοτικά και δίνει ένα ευθύβολο transition. Αυτό δηλαδή που λείπει από το Evo SL. Απ’ την άλλη, σε λίγο πιο ήσυχους ρυθμούς, το νέο Adidas ξεκάθαρα υπερέχει ποιοτικά και των δύο.
Θυμίζει την περίπτωση μοντέλων όπως το Streakfly ή τα Rebel v2/3, όπου στα χαρτιά είχαν performance χαρακτήρα, στην πράξη όμως ήταν πανάλαφρα trainers. Για τους ίδιους λόγους που περγράψαμε και για το Evo SL.
Συμπέρασμα
Οι τελευταίες παράγραφοι δεν αλλάζουν την ουσία του μοντέλου. Απλά την ξεκαθαρίζουν. Αν ξέρεις τι να το κάνεις, το παπούτσι είναι εξαιρετικό σε όλα του. Πιθανώς κάποιους να τους βολέψει και για performance χρήση, καθώς είναι και θέμα προτιμήσεων αλλά και βιομηχανικής του καθενός. Φορώντας το σε δύο tempo προπονήσεις, μια χαρά και ξεκούραστα τις έβγαλε. Απλά υπάρχουν άλλα μοντέλα που θα απέδιδαν καλύτερα. Ακόμη και μέσα στην γκάμα της Adidas.
Για εμένα είναι ένα από τα καλύτερα προπονητικά που έχω τρέξει, πολύ ικανό και για μεγάλα τρεξίματα. Και έχει και πολύ καλή τιμή. Κι είναι και πανέμορφο. Αν μάλιστα κάποιος δεν επιζητά κάποια σταθερότητα, άνετα αποτελεί επιλογή για μαραθώνιο. Κυρίως λόγω άνεσης, ευκολίας και βάρους.
Δοκιμάζοντας διάφορα μοντέλα, δεν είναι πολλά αυτά που τελικά διατηρώ στο rotation μου μετά από ένα διάστημα. Είτε επειδή κάτι καλύτερο εμφανίζεται, είτε κι επειδή τα βαριέμαι. Ως trainer, νομίζω πως με το Evo SL θα τα λέμε συχνά και για καιρό.
Ευχαριστούμε το δρομικό κατάστημα Rundome για την διευκόλυνση και εξυπηρέτηση στο να προμηθευτούμε εγκαίρως το Evo SL.
mikeb
@echetlos Πως κατάφερες και το βρήκες τόσο νωρίς?
Ευχαριστούμε για ένα ακόμα ωραίο review by the way. Ψάχνω τα λιγοστά reviews για το συγκεκριμένο και περιμένουμε την άνοιξη να κυκλοφορήσει μαζικά. Πήρα πρόσφατα το SL2 και η αίσθηση του LS pro μέχρι τώρα φαίνεται να μου ταιριάζει αρκετά γι’αυτό το evo sl πιθανώς να μπει στο ροτεισον όταν κυκλοφορήσει. Το upper θεωρείς ότι είναι καλύτερο από του SL2? Επίσης με τα κορδόνια τι παίζει γιατί στο sl μου λύνονται συχνά.
Nikos Pilikas
@mikeb Μία μικρή εξυπηρέτηση από το Rundome, Μιχάλη.
Ενώ πάντως λέγεται πως η κανονική του κυκλοφορία θα είναι τον Μάρτιο, το app της Adidas αναφέρει διαθέσιμο στις 12/12.
Έχοντας λίγο πιο στενό πόδι, το SL2 μού κάθεται τέλεια. Αυτό εδώ είναι αρκετά πιο άνετο μπροστά και θέλει σφίξιμο. Ενώ όμως και πάλι δεν το νοιώθω γάντι, στον δρόμο ακολουθεί και την παραμικρή κίνηση του ποδιού. Το έβαλα σήμερα το βράδυ και σε στίβο, μαλακό κιόλας που δεν το ευνοεί, και κρατούσε πολύ καλά. Το upper του SL2 είναι πιο “χτισμένο”. Αν κάποιος έχει κανονικό ή λίγο πιο φαρδύ πέλμα, το Evo θα είναι ιδανικό.
Τα κορδόνια είναι τα κλασικά, βαμαβακερά και ηλίθια που έχουν όλα τα Adizero. Άλλαξέ τα.
mikeb
Καλημέρα,
@echetlos για την κυκλοφορία του όντως και σε κάποια ξένα σαιτ δίνουν Δεκέμβρη, για να δούμε.
Στο μεταξύ κι εγώ στενό πόδι έχω και στο SL2 ανέβηκα μισό νούμερο γιατί στο συνηθισμένο μου ήταν οριακό στο μήκος. Αν το evo sl είναι πιο ευρύχωρο μπροστά θα χρειαστεί δοκιμή οπωσδήποτε.
Για το κορδόνια αυτό που λες, αλλαγή θέλουν αλλά κι αυτή η adidas ολόκληρη την αγωνιστική σειρά με τόσο χάλια κορδόνια. Λες και τόσα χρόνια δεν λαμβάνουν υπόψιν κανένα feedback.
Nikos Pilikas
@mikeb Σε μαύρο το έχεις το SL2;
Όχι, στο SL επ’ ουδενί δεν ανεβαίνεις νούμερο.
mikeb
@echetlos σε μαύρο ναι. Σχεδόν σε όλα είμαι στα 27.5cm αλλά εδώ το 43 1/3 ήταν οριακό στο μήκος, στο πλάτος ήταν τέλειο. Το 44 θέλει πιο χοντρή κάλτσα για να το νιώθω πιο σίγουρο.
Nikos Pilikas
Κάτι γίνεται με το μαύρο, μου ηταν κι εμένα οριακό όταν το είχα δοκιμάσει. Στο λευκό όμως είναι απόλυτα TTS.
naftony
Και εκεί που έχεις καταλήξει σε παπούτσι για ανοιξιάτικο μαραθώνιο, έρχεται ο admin και σου πετάει με απολαυστικό review το evo SL και ξανά πάλι από την αρχή προβληματισμός. Η αλήθεια είναι ότι με εξιτάρει αυτό το παπούτσι για το μαραθώνιο και μακάρι να διατεθεί στα μέσα Δεκεμβρίου όπως λέει.
Alkis
Nikos Pilikas
Νίκο ήσουν από τους πρώτους που το είχες στην κατοχή σου και το έτρεξες!Εγώ πάλι με καθυστέρηση ήθελα να περιγράψω την αίσθηση που ένιωσα στην expo όταν δοκίμασα το pro evo 1.
Είχα να πάθω τέτοιο (σοκ) από το 2017 που φόρεσα για πρώτη φορά το vaporfy og.
Έπρεπε να κοιτάξω κάτω στα πόδια μου για να δω ότι όντως φοράω παπούτσια, αφού μόνο δύο ελατήρια ένιωθες σαν να μην φορούσες απολύτως τίποτα…. απίθανη αίσθηση…!!!
Αντίθετα το Evo Sl δεν μπόρεσα να το δοκιμάσω κάπου,αλλά μου αρέσε η περιγραφή σου…
Θα έλεγες ότι είναι ένα invincible πιο ελαφρύ και γρήγορο κατά κάποιο τρόπο;;
Nikos Pilikas
@alkis73 Όχι, Άλκη. Ο ZoomX έχει πολύ μεγαλύτερη επιστροφή και δίνει διαφορετικό πάτημα.
Ως ένα πιο “γεμάτο” Rebel 2/3 θα το χαρακτήριζα.