- Αυτό το θέμα έχει 226 απαντήσεις, 61 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 2 μήνες πριν από τον χρήστη Kalogeridis.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
24 Αυγούστου 2016 στις 22:20 #9878giannislari7Συμμετέχων
Καλησπέρα σ’ όλους . Καθώς πλησιάζει ο καιρός για τον “Αυθεντικό” έχουνε ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις για τα GeLάκια και τους ηλεκτρολύτες που χρησιμοποιεί ο καθένας τόσο στις προπονήσεις όσους και στους αγώνες. Ας κάνω την αρχή λοιπόν. 3 και κάτι χρόνια στό χώρο του τρεξίματος έχοντας 3 Μαραθωνίους στην πλάτη τα GeLάκια που έχω χρησιμοποιήσει τόσο σε αγώνες όσο και προπονήσεις είναι κυρίως τα High5 τόσο τα απλά όσο και τα Isogel. Τα συγκεκριμένα ξεκίνησα κυρίως λόγω της ελκυστικής τους τιμής αλλά και στο ότι τα δεχότανε απροβλημάτιστα το στομάχι μου. Το θέμα μου είναι ότι δεν νοιώθω και κάτι ιδιαίτερο όταν τα καταναλώνω. Γι αυτό και ψάχνομαι και θέλω τις απόψεις σας πάνω στο θέμα. Ένα άλλο που έχω χρησιμοποιήσει είναι τα SIS και αυτά με τα ίδια αποτελέσματα όπως νομίζω (2πλάσια τιμή σχεδόν από High5) . Πρόσφατα έχω ακούσει καλά λόγια τόσο για τα HammerGeL όσο και για τα GU Roctane . Βέβαια η τιμή τους είναι λίγο αρνητικός παράγοντας ειδικά του 2ου. Στα πρώτα μου τρεξιματικά βήματα είχα δοκιμάσει το Gu το κλασσικό όπου μου φάνηκε αρκετά παχύρευστο και για αυτό δεν το έχω ξαναδοκιμάσει. Τώρα στο μαραθώνιο παίρνω συνήθως 4 GeLάκια κάθε 8km περίπου και 3 saltstick κάπου ενδιάμεσα. Πάντως δεν έχω νοιώσει κάποιο boostάρισμα με όλα αυτά το αντίθετο μάλλον , ίσως κάτι κάνω λάθος ίσως θέλω αλλαγή GeL. Περιμένω να ακούσω τι προτιμάτε εσείς αλλά και τι χρησιμοποιείτε στους αγώνες σας .
80 μερούλες ακόμη !- Το θέμα τροποποιήθηκε 2 μήνες πριν από τον/ην Nikos Pilikas.
24 Αυγούστου 2016 στις 23:23 #9881Nikos PilikasΣυντονιστής@argyroulisgiannis Γιάννη, σκοπός των gels δεν είναι να σου δώσουν κάποιο boost αλλά να αναπληρώσουν ένα μέρος του γλυκογόνου που έχεις καταναλώσει. Η αφομοίωσή τους από τον οργανισμό γίνεται σταδιακά, γι’ αυτό και τα παίρνεις νωρίς μιας και η λήψη τους όταν το γλυκογόνο θα είχε εξαντληθεί, θα ήταν δώρον άδωρο.
Όσον αφορά τις μάρκες, οι διαφορές σε ποσότητα υδατάνθρακα είναι μικρές, περισσότερο παίζει ρόλο να βρεις ποιο “επίπεδο” υδαρότητος σε βολεύει πιο πολύ.25 Αυγούστου 2016 στις 00:07 #9887xipolitakosΣυμμετέχωνΈχω καταλήξει στο Zipvit ZV7 ENERGY GEL που έχει διάφορες γεύσεις. Ούτε παχύρρευστο ούτε νερουλό. Τζελ των 60ml με 50 γραμμάρια υδατάνθρακες.
25 Αυγούστου 2016 στις 10:46 #9900manoleeΣυμμετέχωνΣε μια πρόσφατη συζήτηση που είχα με άτομο του χώρου, μου είπε ότι πέρα από αυτό που λέει ο Νίκος περί υδαρότητας πιο σημαντικό είναι η ταχύτητα απελευθέρωσης του υδατάνθρακα στον οργανισμό μας που έχει το κάθε gel .Συγκεκριμένα για τα High5 και τα Zipvit μου είπε ότι είναι αυτά με την πιο απότομη απελευθέρωση και άρα αύξηση σακχάρου στο αίμα
Μου είχε προτείνει τα Hammer , τα οποία όμως είναι παχύρευστα σαν τα GU και δεν έκατσαν καλα .Πέρυσι πήγα με τα isogel και φέτος δοκίμασα τα Squeezy ,που εχουν 2 γεύσεις με ενδιαφέρον για αργά μέσα στον αγώνα που δεν αντέχω άλλη γλυκιά γεύση, μπύρα και ντομάτα .Αρκετά παχύρευστα όμως κι αυτά, αν βρω θα δοκιμάσω την έκδοση σε drink gel που έχουν25 Αυγούστου 2016 στις 17:33 #9910xipolitakosΣυμμετέχωνΣυγκεκριμένα για τα High5 και τα Zipvit μου είπε ότι είναι αυτά με την πιο απότομη απελευθέρωση και άρα αύξηση σακχάρου στο αίμα
Μα αυτό δεν είναι το ζητούμενο σε έναν αγώνα; Γρήγορη ενέργεια;
Εξάλλου ο υγιής οργανισμός εκκρίνει την ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζεται, ώστε η γλυκόζη να μεταφερθεί στα κύτταρα ως καύσιμο και το ζάχαρο να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Εκτός αν είναι κανείς διαβητικός.
25 Αυγούστου 2016 στις 17:47 #9915taziΣυντονιστήςΑπο το 2011 που τρεχω τα μονα βασικα τζελακια που εχω παρει σε αγωνα ειναι αυτά της overstim, τα εφερνε ενα φεγγαρι το runnerscorner, τωρα βεβαια εκλεισε. Πιο συγκεκριμενα ειχα δοκιμασει κατα γράμμα τομ marathon pack που εδινε η εταιρεια. Περιειχε 4 ειδων τζελακια, ρογφημα υδατανθρακωσης, ποτο πριν τον αγωνα και ενα κεκικ για πρωινο. Τζεελακι συμφωνα με το πρωτοκολλο επαιρνα ανα 5 χλμ, συνολο δηλαδη 8. Μετα απο καθε αγωνα ενιωθα υπερβολικα πληρεις απο ενεργεια. Τωρα πια, απο φετος δηλαδη, ακολουθησα και παλι το ιδιο πρωτοκολλο, με τη ληψη των τζελ να παραμενει η ιδια αλλα στη μιση τους ποσοτητα, το τζελ στο 40 μου επεσε αλλλα σιγουρα δε το χρειαζομουν. Αυτο που ακολουθω κατα γράμμα ειναι η υδατανθρακωση που προηγειται του αγωνα και εχει διαρκεια τρεις μερες.
Τα τζελακια πια και ολα τα προιοντα που χρησιμοποιω τα παραγγελνω ηλεκτρονικα σε πιο μεγαλη και συμφερουσα συσκευασια.
Φετος λεω να δοκιμασω και απο αλλη εταιρεια, με το πρωτοκολλο υδατανθρακωσης να παραμενει το ιδιο.25 Αυγούστου 2016 στις 17:49 #9916dimitrissssΣυμμετέχωνZipVit παίρνω και εγώ. Κάτι πιο “ελαφρύ” highfive λίγο πριν την αρχή ή σε πιο μικρούς αγώνες. Αλλά σε μαραθώνιο ZipVit ανά 7,5 χιλιόμετρα και το τελευταίο στο 35. Παρότι είναι μεγάλα είναι ευκολοχώνευτα. Τα GU έχουν τη μισή ποσότητα αλλά μου έφερναν φούσκωμα.
25 Αυγούστου 2016 στις 19:59 #9923manoleeΣυμμετέχωνΧρήστο , απότομη αύξηση σακχαρου στο αίμα σημαίνει και απότομη πτώση .Υποθέτω ότι κάθε οργανισμός το διαχειρίζεται διαφορετικά ,αλλά προσωπικά έχω παρατηρήσει πολλές φορές αίσθημα νωθρότητας λίγη ώρα μετά την κατανάλωση υδατανθράκων
Το θέμα με το τζελάκι το είδα την προηγούμενη εβδομάδα , όταν σε ένα 20αρακι LR είπα να δοκιμάσω ένα καινούριο.Το πήρα , ήμουν μια χαρά , αλλά μετά απο 30-40 λεπτά άρχισε μια θολούρα που με κράτησε μέχρι λίγο πριν το τέλος
Τώρα για τον αγώνα που οι περισσότεροι τα παίρνουμε κάθε 30 λεπτά περίπου φαντάζομαι ο καθένας έχει καταλάβει τι του δουλεύει. Νομίζω πάντως ότι γι αυτό καταναλώνονται τζελάκια στα τελευταία στάδια του αγώνα, γιατί μετά το 35 δεν ξέρω αν μπορεί να έχει άλλο σκοπό25 Αυγούστου 2016 στις 20:19 #9924Nikos PilikasΣυντονιστήςΣυμφωνώ με τον Μανώλη. Δεν θες απότομη αύξηση του σακχάρου γιατί απότομη θα είναι και η πτώση. Όσο πιο ομαλή η καμπύλη τόσο καλύτερα.
@manolee Η θολούρα που λες, δεν μπορεί να οφείλεται σε ένδεια γλυκογόνου. Σε 20άρι, σε ρυθμό LR μάλιστα, δεν προλαβαίνεις να αδειάσεις, όσο αντιοικονομικός κι αν είσαι.25 Αυγούστου 2016 στις 20:55 #9927dimitrissssΣυμμετέχων25 Αυγούστου 2016 στις 22:32 #9928SkakinenΣυμμετέχωνΣυμφωνώ με τον Μανώλη. Δεν θες απότομη αύξηση του σακχάρου γιατί απότομη θα είναι και η πτώση. Όσο πιο ομαλή η καμπύλη τόσο καλύτερα
Απότομη αύξηση σακχάρου στο αίμα => αύξηση ινσουλίνης => μείωση (έως και διακοπή) κάυσης λίπους + αύξηση κάυσης υδατανθράκων
Την ανεπιθύμητη απότομη αύξηση ινσουλίνης (insulin spike) προκαλούν οι τροφές Υψηλού Γλυκαιμικού Δείκτη (High GI).
25 Αυγούστου 2016 στις 22:40 #9929Nikos PilikasΣυντονιστής@Skakinen Μπερδεύτηκα… Με διόρθωσες ή με συμπλήρωσες; 😛
25 Αυγούστου 2016 στις 22:51 #9930SkakinenΣυμμετέχωνΣε αποκρυπτογράφησα…
25 Αυγούστου 2016 στις 23:12 #9932taziΣυντονιστής@dimitrissss Ναι αυτο ειναι το πακετο, υπολογισε παντως πως θα πινεις νερο καθε φορα,που θα παιρνεις το τζελακι.
Με εμενα δουλεψε ρολοι, επισης θα σου προτεινα αν αποφασισεις να παρεις το πακετο να παρεις και μερικα παραπανω για δοκιμη σε καποιο λρ.25 Αυγούστου 2016 στις 23:32 #9935Nestoras KatsiosΣυμμετέχων@manolee εισαι σιγουρος πως η “θολούρα” δεν οφείλεται σε πτωση νατρίου? ρωταω γιατί μου θυμιζει τι ενιωσα στο μαραθωνιο του ironman στο 28οχμ ενω δενειχα παρει κανένα saltstick. παιδια ειναισοβαρο πραγμα και ειτε το αγνοούμε ειτε ακόμα χειροτερα το υποτιμουμε. ειναι πολυ υπουλο, σα να βυθιζεσαι σε μεθη ηταν, μονο που δεν τοσυνειδητοποιεις εκείνητην ωρα, κ μπορειμα οδηγησει σε κωμα ή και σε θανατο
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.