O Eliud Kipchoge είχε δηλώσει πως θέλει να κερδίσει όλους τους World Marathon Majors, πριν κλείσει την καριέρα του, οπότε όλοι περιμέναμε να συμμετάσχει στην Βoστώνη και τη Ν. Υόρκη για να συμπληρώσει την εξάδα. Όταν λοιπόν ανακοίνωσε πως θα είναι στο Βερολίνο, ήταν ξεκάθαρο ότι στοχεύει το παγκόσμιο ρεκόρ. Τόσο αυτός όσο και το περιβάλλον του, δήλωναν ότι βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα και δεν θα άφηναν την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Κι αυτό ακριβώς πέτυχε σήμερα, σημειώνοντας ένα εκπληκτικό 2:01:09, 30 ολόκληρα δευτερόλεπτα κάτω από το προηγούμενο WR, που κατείχε από το 2018 στον ίδιο αγώνα.
Φάνηκε εξ αρχής ότι πήγαινε για κάτι πολύ μεγάλο, καθώς πέρασε το πρώτο μισό σε 59:51, δηλαδή ρυθμό 2:50/χλμ! Ή αν προτιμάτε, ρυθμό για sub2.
Μπορεί να έπεσε στο δεύτερο μισό, ήταν ξεκάθαρο όμως πως το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Κι όλα αυτά ένα μήνα πριν κλείσει τα 38 του.
Τι άλλο να πει κανείς…
Nikos Pilikas
Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα…
zoiskourtis
Εκπληκτικός, φανταστικός δρομέας ο Κipchoge, έχει τον απεριόριστο σεβασμό μας.
Λογικά, όμως, δεν γίνεται στα 38 να σπας το ρεκόρ, που είχες κάνει πριν 4 χρόνια…
Θα πρέπει να μας πουν τι γίνεται με τα παπούτσια…κάτι δεν μου “κολλάει”…
naftony
Απίστευτος. Γιατί άραγε να διάλεξε το alphafly 2; Promotion, ή σε τέτοιο επίπεδο δεν έχει μεγάλη διαφορά με alphafly 1 – vaporfly ;
Nikos Pilikas
@zoiskourtis Σαν τι να γίνεται με τα παπούτσια δηλαδή;
@tonykyr Στα χαρτιά τουλάχιστον, είναι το καλύτερο marathon shoe της Nike. Και σίγουρα έχει συμμετάσχει στην σχεδίασή του.
Αλλά και για λόγους προώθησης, δεν θα μπορούσε να τρέξει με κάτι άλλο.
big-blue
Να πούμε πως είμαστε πολύ τυχεροί που τον ζήσαμε!
Έχει μπει στο Πάνθεον δίπλα σε Τζόρνταν, Σένα, Diego, Bolt (Γκάλη για τους Έλληνες) κτλ. Πάμε γι άλλα!
zoiskourtis
Εννοώ κατά πόσο προσφέρουν “μη νόμιμη” στήριξη, δηλ.πέρα από τα αποδεκτά όρια.
Nikos Pilikas
@zoiskourtis Tα Alphafly είναι ακριβώς στο όριο των κανονισμών της WA: 40mm στην φτέρνα, στο Νο 42.
Όπως και τα υπόλοιπα σύγχρονα αγωνιστικά.
zoiskourtis
Kατανοητό. Ωστόσο, όλες οι νοθείες (π.χ. στα τρόφιμα) γίνονται εντός των ισχύοντων ορίων (οι εταιρείες γνωρίζουν ακριβώς τα μέγιστα αποδεκτά όρια των διαφόρων ουσιών και φροντίζουν να “συγκρατούν” τις μη νόμιμες ουσίες εντός των ορίων αυτών). Και η Nike, δεν είναι “χαζή” να υπερβεί τα όρια αφού τα γνωρίζει ήδη.
Ξαναλέω ότι, βάσει λογικής, δεν εξηγείται ένας δρομέας του 2.04 στα 32 του να κάνει 2.01 στα 38. Με βάση όσα γνωρίζουμε, μετά τα 35-36 έτη, οι επιδόσεις των δρομέων αρχίζουν να φθίνουν.
Το τελευταίο διάστημα (4-5 έτη), παρατηρείται ότι η εξέλιξη των επιδόσεων δεν είναι αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας αλλά (ευθέως) ανάλογη της εξέλιξης της τεχνολογίας των παπουτσιών.
Αυτή είναι η δική μου αίσθηση.
Nikos Pilikas
Στα 32 του (2016) έτρεχε με Streakfly. Από εκεί και πέρα, τα πάντα άλλαξαν με τα Vaporfly. Καλώς ή κακώς. Μη συγκρίσιμες οι δύο περίοδοι, όχι μόνο για τον Kipchoge αλλά για τους πάντες.
Δεν ξέρω αν το χθεσινό Alphafly “αποδομήθηκε” κι ελέγχθηκε από την WA μετά τον αγώνα. Επίσημα είναι ένα νόμιμο μοντέλο και φυσικά, όπως και τα υπόλοιπα, έχει μεγάλο μερίδιο στις επιδόσεις που σημειώνονται τελευταία. Το λένε και οι έρευνες ξεκάθαρα.
Σχετικά με την διαρκή νεότητα του Κενυάτη, όντως κάνει εντύπωση, όπως σωστά λες. Το μόνο που μπορεί να την εξηγήσει είναι το DNA του, ο τρόπος προπόνησης και ζωής του, αλλά και η προσήλωση.
Αν τώρα βάλουμε στην κουβέντα υποθέσεις περί ντόπινγκ και τα σχετικά, η συζήτηση παίρνει άλλη τροπή και για να πω την αλήθεια, δεν ξέρω αν οδηγεί κάπου και τι θα προσέφερε.
zoiskourtis
Όχι, για ντόπινκ, δεν υποννόησα τίποτα. Απλά συνέδεσα την εξέλιξη των ρεκόρ με την παράλληλη εξέλιξη των παπουτσιών…
big-blue
Αν ήταν πως τη διαφορά την κάνουν τα παπούτσια, θα βλέπαμε τέτοια τρομερή βελτίωση σε όλους όσους φοράνε τέτοια παπούτσια, δηλαδή σε όλους τους δρομείς. Αυτό δεν το βλέπουμε.
Επίσης η επιστήμη και η τεχνολογία σε όλα τα επίπεδα, τρέχουν πολύ! Άλλες συνθήκες αποκατάστασης πριν 6 χρόνια, άλλες τώρα. Άλλα ρούχα, άλλη τροφοδοσία (τεράστιο θέμα), άλλη διατροφή…
Αναμενόμενο ήταν να ανέβει ο Ελιούντ, αλλού βρίσκεται το μυστικό και ξεκινάει από το μυαλό του. Είναι απίστευτο αυτό που κάνει, τρέχει μόνος του, χωρίς ανταγωνισμό και πάει πραγματικά πέρα από τα όρια. Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες
zoiskourtis
Δεν αμφισβητεί κανείς την αξία του Κipchoge. Την αφοσίωση, τον επαγγελματισμό, την προπόνηση, το μυαλό του.
Το τελευταίο διάστημα έσπασαν όλα τα ρεκόρ των αποστάσεων (5, 10, 15, ημί, μαραθώνιος) σε άνδρες και γυναίκες (κάποια έσπασαν περισσότερες από μια φορές), εντός κι εκτός σταδίου.
Να θυμίσω ότι ο Cheptegei, που έσπασε τα ρεκόρ σε 5-10 κμ (μετά από πολλά χρόνια) επίσης φορούσε παρόμοια παπούτσια, κάτι που αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής:
https://www.abc.net.au/news/2020-02-18/joshua-cheptegei-world-record-slammed-for-use-of-shoe-technology/11971730
Αντίστοιχα, οι γυναίκες που κατέρριψαν τα ρεκόρ, φορούσαν ίδια παπούτσια.
Άρα, βλέπουμε τρομερή βελτίωση σε όσους φοράνε τέτοια παπούτσια.
Nikos Pilikas
Κανείς δεν υποστηρίζει ότι τα παπούτσια δεν έχουν βοηθήσει τις επιδόσεις. Γι’ αυτό σχεδιάστηκαν άλλωστε. Και το βλέπουμε και στους μέσους ερασιτέχνες.
Αλλά… Ας πούμε ότι κάποιος έχει Χ επίδοση με κανονικά παπούτσια. Φοράει τα super shoes και κάνει π.χ. 2′ κάτω. Αν η προπόνησή του δεν έχει κάποιες δραματικές αλλαγές/βελτιώσεις, στον επόμενο αγώνα αυτά τα 3′ δεν θα τα πάρει ξανά. Το σημείο αναφοράς θα είναι πλέον ο πρώτος του αγώνας με super shoes, όπου η μεγάλη διαφορά στον χρόνο θα έχει εξαργυρωθεί εκεί. Θεωρητικά, κάθε επόμενος αγώνας θα είναι και πάλι αποκλειστικά θέμα προπόνησης και φυσικά, συνθηκών.
Εν ολίγοις, τo 2:03:05 του Λονδίνου το 2016 με Streakfly, έγινε 2:01:39 το 2018 με Vaporfly (το 2017 είχε χάλια καιρό, εξ ου και η “αργή” επίδοση). Από το πρώτο WR και μετά λοιπόν, τα παπούτσια αποτελούν σχεδόν non-factor (στην βελτίωση της αμέσως προηγουμένης επίδοσης, όχι την επίδοση αυτή καθαυτή) , μιας και η βοήθεια που δίνουν θα παραμένει σταθερή στο εξής.
zoiskourtis
Kαταρχήν, μην υποτιμάμε τα 2 ή 3 λεπτά καθώς, σε αυτό το επίπεδο, αποτελούν τεράστιο μέγεθος. Χωρίς αυτά τα 2-3 λεπτά, θα μιλούσαμε ακόμη για επιδόσεις του 2008 (επιπέδου 2.04).
Επίσης, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι τα ίδια τα “super shoes” εξελίσσονται χρόνο με τον χρόνο, οπότε δεν αποκλείεται η περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων – μετά, δηλ., τον 1ο αγώνα με super shoes – να οφείλεται αποκλειστικά (ή εν μέρει) στην εξέλιξή τους αυτή.
Nikos Pilikas
Ζώη, πού είδες να τα υποτιμούμε τα 2′ και 3′; Ίσα ίσα, το αντίθετο είπα.
Το 2008 οι επιδόσεις ήταν πολύ πιο αργές γενικά. Το δε WR ήταν μόλις κάτω από 2:05.
Η δε εξέλιξη των παπουτσιών δεν είναι τόσο μεγάλη, έχει μπει ταβάνι κι εκεί. Οι περισσότεροι της Nike τρέχουν ακόμη με το Vaporfly του 2019, το οποίο κατά μ.ο. δεν ξεπερνάει το +1% σε βελτίωση της Δ.Ο. σε σχέση με το VF 4%. Ο Kipchoge έκανε το προηγούμενο WR με το Next% και χθες φορούσε το Alphafly 2, ένα μοντέλο που οι περισσότεροι elite δεν προτιμούν. Βέβαια, ποτέ δεν θα μάθουμε αν το προτιμάει κι ο ίδιος, αφού τίθεται θέμα προώθησης του μοντέλου. Και πάλι όμως, το ασύλληπτο 4% βελτίωσης στην Δ.Ο, έχει αυξηθεί ελάχιστα όλα αυτά τα χρόνια (γι’ αυτό ονομάστηκαν Next% και όχι 5%).
Βέβαια, για να ενισχύσω και τον ισχυρισμό σου, μην ξεχνάμε ότι πέραν του αγώνα, οι δρομείς προπονούνται και με super shoes, πράγμα που ουσιαστικά δρα ως “αναβολικό” στην αποκατάστασή τους.
zoiskourtis
Oκ!
Μια επισήμανση μόνο: ο Haile έκανε 2.03.59 το 2008 στο Βερολίνο.
Nikos Pilikas
https://www.youtube.com/watch?v=5MSoP4Z4z7o&t=131s
zoiskourtis
Υπέροχος τύπος…δίνει αξία σε αυτό, που κάνει…
zoiskourtis
https://runnermagazine.gr/nea/105159/pligma-gia-tin-omada-toy-kipchoge/
Νομίζω αρχίζει να αναδύεται μια “δυσοσμία”.