Αρχική / Απόψεις / Είναι o Eliud Kipchoge ο μεγαλύτερος δρομέας αντοχής όλων των εποχών;

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Απόψεις / Επιλεγμένα

Είναι o Eliud Kipchoge ο μεγαλύτερος δρομέας αντοχής όλων των εποχών;

Είναι o Eliud Kipchoge ο μεγαλύτερος δρομέας αντοχής όλων των εποχών;

O Eliud Kipchoge είναι ο μεγαλύτερος μαραθωνοδρόμος που έχουμε δει ποτέ, δεν τίθεται καν θέμα περί αυτού. Μετά και το σημερινό χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο μύθος του μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Έχει όμως κυριαρχήσει σε τέτοιο βαθμό στην απόσταση αυτή, ώστε να μπορεί να θεωρηθεί παράλληλα και ο μεγαλύτερος δρομέας αντοχής όλων των εποχών;

Την τελευταία δεκαετία, πολλοί ειδικοί θεωρούν πως αυτός ο τίτλος ανήκει στον Kenenisa Bekele. Στο παλμαρέ του έχει 3 χρυσά και 1 αργυρό σε Ολυμπιακούς Αγώνες, 5 χρυσά και 1 χάλκινο σε παγκόσμια πρωταθλήματα, έχει κάνει παγκόσμια ρεκόρ στα 5.000m και 10.000m (δις), κατακτώντας επίσης και 11 Cross Country (XC) τίτλους. Χώρια αμέτρητες άλλες διακρίσεις σε λιγότερο σημαντικά events. Τέλος, είναι ο δεύτερος γρηγορότερος μαραθωνοδρόμος με 2:01:41, μόλις 2″ πίσω από το WR του Kipchoge.

Η κυριαρχία του στα παγκόσμια XC είναι χαρακτηριστική, παρόλο που οι John Ngugi και Paul Tergat έχουν κερδίσει από 5 τίτλους. Να σημειώσουμε ότι όλοι του Ngugi και οι τρεις του Tergat, ήταν την εποχή που υπήρχαν μόνο οι μεγάλοι αγώνες των 12Κ στα World XC. O Bekele έχει κερδίσει 6 των 12Κ και 5 των 4Κ. Και μπορεί στον στίβο ο Αιθίοπας να ήταν επίσης κυρίαρχος, ίσως όμως όχι περισσότερο από το Haile Gebrselassie (10 σερί παγκόσμιοι τίτλοι, όπως και ο Bekele). Ο δε Mo Farah, στην πραγματικότητα έχει κερδίσει περισσότερους παγκόσμιους τίτλους στον στίβο.

Στο μεταξύ, το χάσμα μεταξύ του Kipchoge και του επομένου μεγαλυτέρου μαραθωνοδρόμου στην ιστορία, είναι τεράστιο. Βάσει αριθμών, ο τίτλος αυτός ανήκει μάλλον στον Abebe Bikila, ο οποίος έχει κερδίσει 12 από τους 16 μαραθωνίους που έτρεξε, 2 χρυσά σε ΟΑ, αλλά και 2 παγκόσμια ρεκόρ. Εν τούτοις, μιλάμε για μία περίοδο 60 χρόνια πριν – το ΡΒ του ήταν 2:12 – οπότε η σύγκριση περιπλέκεται.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπ’ όψιν, εγείρεται το ερώτημα για το αν ο Kipchoge είναι τόσο σπουδαίος σε ένα αγώνισμα, ώστε να ξεπερνάει την συνολική καριέρα του Bekele. Κι αν δεν είναι, τι περισσότερο απαιτείται για να γίνει; Να πετύχει το ακατόρθωτο, δηλαδή ένα τρίτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο; Να κερδίσει και τους 6 marathon majors;

Αν κάποιος ψάξει για κάποια “τρύπα” στο βιογραφικό του Κενυάτη, θα δει ότι ότι ποτέ δεν έχει τρέξει έναν marathon major σε διαδρομή που δεν είναι εντελώς επίπεδη. Οπότε, του λείπουν η Βοστώνη και η Νέα Υόρκη. Αν κερδίσει εκεί, τότε μόνο το Τόκιο θα μένει εκτός της συλλογής του. Θυμίζουμε ότι έχει δηλώσει πως θα ήθελε να κερδίσει όλους τους marathon majors.

O NYC Marathon 2021 είναι σε μόλις 91 ημέρες. Παρότι ο προηγούμενος μαραθώνιος του Kipchoge ήταν πριν 112 ημέρες (2:04:30 στην Ολλανδία), ποτέ δεν έχει τρέξει τρεις αγώνες σε μία χρονιά. Και το να το κάνει για πρώτη φορά στα 36 του, μάλλον δεν είναι και τόσο συνετό. Αν λοιπόν δεν τρέξει φέτος τη Ν. Υόρκη, τότε θα πρέπει να μπει στην Βοστώνη ή το Τόκιο το 2022.

Κατά την γνώμη μας πάντως, ό,τι επιπλέον και να πετύχει στο μέλλον, το ερώτημα για τον GOAT στους δρόμους αντοχής, ποτέ δεν θα έχει ξεκάθαρη απάντηση. Είναι και θέμα οπτικής.

 

Αρχικό κείμενο: Letsrun

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

2 Σχόλια

  1. https://www.scienceofrunning.com/2021/08/a-case-for-eliud-kipchoge-as-the-goat-in-any-sport.html?fbclid=IwAR3Eu1wsAI2_PgtOkMPWxAtEHby6di5z8dFJNA3oscUmvk1a4re3-CW_BMk&v=47e5dceea252

    Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κείμενο του Steve Magness σχετικά με το ερώτημα του παρόντος άρθρου. Κι ακόμη παραπέρα…
    Προφανώς και σηκώνει πολλή συζήτηση η οπτική του, θέτει όμως μία εντελώς διαφορετική παράμετρο.
    Για να προλάβω πιθανές (λογικές) ενστάσεις περί μερολήψίας, καθώς ο Magness ανήκει στον δρομικό χώρο, να σημειώσω ότι έχει συνεργαστεί με αθλητές και ομάδες από το NBA, ποδόσφαιρο, baseball, rugby κ.α. Θέλω να πω δηλαδή ότι έχει ευρύτερη εικόνα από αθλητές και αθλήματα και όχι μόνο από το τρέξιμο.

    Ευχαριστούμε τον @manos_drakopoulos για το link.

  2. Πολυ ενδιαφερουσα οπτικη

Αφήστε μια απάντηση