Αρχική / Αξιολογήσεις / On Cloudsurfer Next

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

On Cloudsurfer Next

On Cloudsurfer Next

Κατηγορία: Up-tempo Trainer
Υψη σόλας:
37/31mm
Βάρος: 260γρ.

 

To Cloudsurfer ήταν το πρώτο μοντέλο στη νέα “εποχή” της On, φέρνοντας τρία καινούργια χαρακτηριστικά. Πρώτον, δεν είχε την κλασική Speedboard. Δεύτερον, εισήγαγε την CloudTec Phase γεωμετρία. Τρίτον, ήταν το πρώτο αντικειμενικά μαλακό παπούτσι της εταιρείας. Έμεινε για πολύ καιρό στο rotation μου ως προπονητικό και εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη μου επιλογή για athleisure χρήση. Τρομερά άνετο παπούτσι.

Παρ’ όλα αυτά, η παραπάνω αναφορά στο Surfer είναι περισσότερο για να θυμηθούμε το μοντέλο και το τι εισήγαγε, παρά για την σχέση του με το Cloudsurfer Next. Αν και η ονομασία του παραπέμπει στο Cloudsurfer 2, όπως και η σχεδίαση του, το Next είναι η συνέχεια του Cloudgo.

Επάνω μέρος και εφαρμογή

To Next είναι κατά βάση ένα up-tempo μοντέλο και ανάλογα έχει σχεδιαστεί και το upper του. Απ’ την άλλη, δεν έχει γίνει ο παραμικρός συμβιβασμός στην άνεση που προσφέρει.

Το επάνω μέρος αποτελείται από δύο στρώσεις υλικού, με την εξωτερική να είναι από πολύ λεπτό, διάτρητο αλλά συγχρόνως δομημένο ύφασμα. Δεν έχει ελαστικότητα και ενισχύεται από ζώνες με εντελώς κλειστή ύφανση. Από κάτω έχουμε μία πολύ απαλή επένδυση κι είναι αυτή με την οποία έρχεται παντού σε επαφή το πόδι.

To mesh είναι πολύ structured και η πυκνότητα της ύφανσης αλλάζει αναλόγως του σημείου.

Η γλώσσα έχει πολύ αφρώδες και ενώνεται σχεδόν μέχρι επάνω με την εσωτερική στρώση. Τα λεπτά κορδόνια περνούν μέσα από θηλιές, οι οποίες είναι ραμμένες σε ένα αρκετά άκαμπτο πλαίσιο. Στην εσωτερική πλευρά υπάρχει ένα διαγώνιο overlay, αλλά το mesh και η επένδυση δένουν τόσο καλά το midfoot, που δεν είναι καν απαραίτητο.

Η πολύ παχιά γλώσσα φλτράρει τα πάντα.

Bootie σχεδίαση, με την εσωτερική επένδυση να καλύπτει όλο το εσωτερικό.

Πίσω έχουμε την κλασική τετραγωνισμένη σχεδίαση της On. Το κολάρο είναι σχετικά άκαμπτο αλλά ούτε που το αισθάνεσαι, καθώς το αφρώδες γύρω του είναι πολύ και μαλακό.

Χωρίς να φέρει δομικά στοιχεία, το επάνω μέρος του Cloudsurfer Next είναι πολύ σταθερό σαν αίσθηση και εφαρμογή. Πέραν του στιβαρού, αν και ελαφρού, mesh, όλα τα υλικά του παπουτσιού είναι εντελώς ανελαστικά. Δεν αφήνουν πουθενά αέρα, δεν στρεσάρονται από την πίεση, ούτε και δουλεύουν μαζί με το πόδι.

Ο χώρος μπροστά είναι κανονικός. Καμμία σχέση με το τεράστιο toe box που συναντούμε στo Cloudmonster 2 ή το Cloudeclipse (και λιγότερο στο Hyper). Απόλυτα επαρκής σε αργά τρεξίματα, όπου ζητάς άνεση, ωστόσο κάποιος με φαρδύτερο πέλμα πιθανώς να νοιώσει λίγο στριμωγμένος. Κι αυτό όχι λόγω στενότητας αλλά του ότι τα δύο υφάσματα δεν επιτρέπουν καθόλου “μπόσικα”.

Στρογγυλεμένο toe box, σωστός προφυλακτήρας και επαρκές πλάτος.

Ανάλογα είναι τα πράγματα και στο υπόλοιπο παπούτσι. Το μεσαίο τμήμα έχει κλειστή και καθορισμένη εφαρμογή. Η γλώσσα στέκεται στην θέση της, η επένδυση που την συγκρατεί δεν έχει καμμία ελαστικότητα, οπότε τίποτα γύρω από το πόδι δεν του επιτρέπει περιττές κινήσεις. Ούτε και το πολύ αφρώδες μπερδεύει την τάση που δίνεις, αφού η άκαμπτη σειρά των θηλιών κρατάει σφιχτό το δέσιμο και όπως το θες.

Τα πλαϊνά μπορούν κλείσουν όσο θες, να διατηρείται η τάση και να μην περνάει καμμία πίεση από τα κορδόνια.

Η φτέρνα κλειδώνει εύκολα, έχοντας συγχρόνως και μαλακή αίσθηση από την πλούσια επένδυση. Είναι από τις πολύ λίγες περιπτώσεις που δεν χρησιμοποίησα τις έξτρα τρύπες.

Το επάνω μέρος του Next είναι σφιχτό αλλά επ’ ουδενί στενό. Εκτός αν κάποιος έχει πολύ φαρδύ πέλμα. Αγκαλιάζει το πόδι και κρατάει σε όλες τις συνθήκες πολύ καλά, είτε πρόκειται για γρήγορους ρυθμούς, είτε για στροφές. Πουθενά δεν το ένοιωσα να πιέζεται, ακόμη και στα σημεία που έχει το πολύ αφρώδες. Παράλληλα όμως, το παχύ padding προσφέρει άνεση και μαζί με τις απαλές επενδύσεις, δίνει ένα “πολυτελές” εσωτερικό περιβάλλον. Απόλυτη ισορροπία μεταξύ προπονητικής και πιο γρήγορης χρήσης. Το νούμερό του είναι απολύτως κανονικό.

Ελβετική ποιότητα και αίσθηση εσωτερικά.

Σόλα και πάτημα

Όπως είδαμε και στα Surfer και Eclipse, η CloudTec Phase σχεδίαση της σόλας διαφοροποιείται από την παραδοσιακή CloudTec σε δύο σημεία. Πρώτον, δεν υπάρχει η Speedboard, η πλαστική πλάκα που ανέκαθεν ενσωματωνόταν στα μοντέλα της εταιρείας. Δεύτερον, τα clouds (οι χαρακτηριστικές τρύπες στην σόλα) έχουν κωνικό σχήμα και μία διάταξη που λειτουργεί ως ντόμινο. Σαν να πέφτει το ένα επάνω στο επόμενο και να σε κατευθύνει προς τα εμπρός.

Ο αφρός παραμένει ο γνωστός Helion, μία σύνθεση από EVA και Olefin. Η ρυθμισή του είναι λίγο διαφορετική από αυτήν που συναντάμε συνήθως, αφού εδώ είναι ξεκάθαρα πιο πυκνός.

Η εξώσολα καλύπτεται από παχύ και σκληρό λάστιχο. Ποτέ δεν είχα ζήτημα φθοράς με τα λάστιχα που χρησιμοποιούσε η On, τα οποία μάλιστα ήταν και πιο μαλακά από αυτό του Next. Το ίδιο ισχύει και για την επιφάνεια από εκτεθειμένο αφρό. Η πρόσφυση είναι επαρκής, ακόμη καλύτερη μάλιστα στον στίβο. Βέβαια δεν έχω εικόνα από βρεγμένο έδαφος. Η αυλάκωση κατά μήκος της σόλας παραμένει κι εδώ, βοηθώντας στην σταθερότητα κατά την μετάβαση.

Το σκληρό λάστιχο και το κεντρικό κανάλι δίνουν ένα πολύ ουδέτερο πάτημα.

Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, μην σας μπερδεύει η ονομασία του μοντέλου. Δεν είναι η συνέχεια του Cloudsurfer κι αυτό φαίνεται από τα πρώτα βήματα. Η σόλα στο Next είναι εμφανώς πιο σφιχτή και με μικρότερη συμπίεση. Παρά τα κενά αέρος ενδιάμεσα, μοιάζει σαν να κρατάει το σχήμα της και το πόδι να δουλεύει επάνω και όχι μέσα της. Προφανώς και συμπιέζονται τα clouds, απλά ο συμπαγής Helion φέρνει μία ισορροπία. Το cushioning είναι δεδομένο, αφού τα 37/31mm φροντίζουν γι’ αυτό, χωρίς όμως την παραμόρφωση τη σόλας, όπως στο Surfer.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά εξυπηρετούν την γεωμετρία του μοντέλου, με το transition να βασίζεται κυρίως στο rocker. Η γωνία μπροστά, παρότι δεν είναι απότομη, ξεκινάει από νωρίς και σε βγάζει ομαλά και σταδιακά στα δάχτυλα. Το ίδιο ισχύει και για την φτέρνα, η οποία είναι αρκετά ανασηκωμένη και φέρνει το σημείο πρώτης επαφής αρκετά πιο μπροστά. Ιδίως κάποιος με πιο midfoot πάτημα, θα πέσει σχεδόν κατευθείαν επάνω στο rocker.

Για να δουλέψει η σχεδίαση, απαιτείται και ένας βαθμός ακαμψίας, ώστε να κρατηθεί η γωνία στα μετατάρσια. Γι’ αυτό και το Next δεν είναι ιδιαίτερα εύκαμπτο, θυμίζοντας μοντέλα της On με Speedboard. Ωστόσο δεν είναι κουραστικό σε πιο αργούς ρυθμούς.

Το Next έχει ένα πρώτο flex point στα μετατάρσια και μετά σφίγγει.

Το Cloudsurfer Next έχει διπλό χαρακτήρα. Για κάποιον που δεν θέλει πολύ μαλακό πάτημα και μεγάλη συμπίεση, αποτελεί πρόταση και ως καθημερινό προπονητικό. Είναι ελαφρύ, άνετο και προσφέρει επαρκές cushioning. Το δε rocker βοηθάει αρκετά να περάσεις μπροστά, ακόμη κι όταν τα πόδια είναι βαριά και νωθρά. Το φόρεσα σε ένα ελεύθερο τρέξιμο και ένα χαλαρό recovery. Στην αρχή αισθανόμουν ότι έπρεπε να είχα βάλει κάτι πιο μαλακό. Μετά από λίγο όμως, διεπίστωσα ότι ρόλαρα αβίαστα, εύκολα και με μικρό χρόνο επαφής, χωρίς να χρειάζεται να βγάλω το πόδι μέσα από τον αφρό. Και πολύ σταθερό, επίσης. Κι όπως και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, αναρωτήθηκα αν όντως χρειάζεται το πολύ softness σε τέτοια τρεξίματα. Αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση.

Η βάση δεν είναι φαρδιά αλλά τα χαρακτηριστικά της προσφέρουν μεγάλη σταθερότητα για ουδέτερο μοντέλο.

Ανοίγοντας ρυθμό, το παπούτσι δείχνει τον βασικό του χαρακτήρα. Δεν χαρακτηρίζεται από ελαστικότητα, αν και αποκτάει κάποια πιέζοντάς το, σου δίνει όμως ένα πολύ γρήγορο turnover. Μένεις επάνω στην σόλα και αυτομάτως έχεις βγει στα μετατάρσια και μετά στην απογείωση. Η συμπίεση είναι λίγο πιο αισθητή, ίσα ίσα για να σου δώσει μια κάποια γλύκα, το πάτημα όμως παραμένει πάντα κεντραρισμένο και κατευθυνόμενο. Επίσης, παρά τα ύψη του, δεν νοιώθεις αποκομμένος από το έδαφος και παίρνεις κάποια πληροφορία. Η δε ακαμψία του το κάνει κατάλληλο και για ταρτάν, ιδίως αν κάποιος δεν θέλει μοντέλο με πλάκα. Η σόλα δεν στρεβλώνει πουθενά και περνάει άνετα την δύναμη κάτω.

Λόγω του αποδοτικού rocker, θεωρώ ότι θα βολέψει περισσότερο δρομείς με μεγαλύτερη συχνότητα διασκελισμού. Εκείνοι που σηκώνουν πιο πολύ το πόδι και πατούν δυνατότερα, πιθανώς να προτιμήσουν κάτι με μεγαλύτερη επιστροφή.

Συμπέρασμα

Το Next αποτελεί πολύ καλή επιλογή για όποιον θέλει ένα πιο παραδοσιακό πάτημα στις σβέλτες προπονήσεις του, έχοντας όμως και την απαραίτητη προστασία. Η σφιχτότερη ρύθμιση της σόλας δίνει μία αμεσότητα που δεν την συναντάς συχνά πλέον, παραμένοντας όμως απορροφητικό και ξεκούραστο. Σαν κατηγορία βρίσκεται απέναντι από μοντέλα όπως τα Hyperion Max, Pegasus Plus ή το SL2, αν και λίγο βαρύτερο από όλα αυτά.

Στην γκάμα της On κάθεται ανάμεσα στο Cloudmonster 2 και το Cloudflow 4. Έχει κάτι από την δυναμική του δευτέρου, συνδυάζοντάς το με αρκετό από το cushioning του πρώτου. Κι όλο αυτό συνδυασμένο με ένα εξαιρετικό επάνω μέρος.

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

Αφήστε μια απάντηση