Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

On Cloudflow 4

On Cloudflow 4

Κατηγορία: Performance
Υψη σόλας: 31/22mm
Βάρος: 235γρ.

 

Έξι μήνες μετά την πρώτη μου επαφή με το Cloudsurfer, το παπούτσι εξακολουθεί να αποτελεί ίσως την βασική μου επιλογή για easy και recovery τρεξίματα. Κι ας έχουν περάσει ένα σωρό μοντέλα από τα πόδια μου όλο αυτό το διάστημα. Θα έλεγα κιόλας ότι η χρήση αυτή μάλλον το αδικεί, αφού είναι ικανό και για αρκετά περισσότερα πράγματα.

Πέραν της νέας σχεδίαση των clouds, το Surfer είχε ένα βασικό χαρακτηριστικό που το διαφοροποιούσε από τα υπόλοιπα On και του έδινε μία εντελώς άλλη συμπεριφορά: την απουσία της Speedboard. Η ενσωματωμένη πλάκα που συναντούμε σε όλα τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας (μην την συγχέετε με τις γνωστές πλάκες των super shoes), με σκοπό ένα πιο αποδοτικό και σβέλτο πάτημα, κατέληγε πολλές φορές να δίνει μία αρκετά σφιχτή αίσθηση κάτω από το πόδι.

Γι’ αυτό όταν πήρα στα χέρια μου το νέο Cloudflow, το οποίο διατηρεί την Speedboard, ήμουν κάπως ανήσυχος για το τι να περιμένω. Για όσους δεν γνωρίζουν, το Cloudflow είναι η performance πρόταση της ελβετικής εταιρείας, προσανατολισμένο για γρήγορες προπονήσεις.

Επάνω μέρος και εφαρμογή

Καταλήγουμε βαρετοί κάθε φορά αλλά δεν μπορείς να μην τονίσεις την ποιότητα του upper στα μοντέλα της On. Υλικά, συναρμολόγηση και φινίρισμα, είναι πραγματικά σε άλλο επίπεδο, ξεφεύγοντας από την κατηγορία του αθλητικού παπουτσιού. Είναι άλλωστε και ο λόγος που την καθιστά πλέον ως premium brand, απευθυνόμενο και σε ένα ευρύτερο κοινό για πιο casual χρήση.

Το Cloudflow 4 φέρει την ίδια σχεδίαση με το carbon plated racer της εταιρείας, το Cloudboom Echo 3. Μία στρώση εξαιρετικά λεπτού αλλά πυκνού υφάσματος και από μέσα μία δεύτερη στρώση από ανοιχτό mesh. Ο προφυλακτήρας είναι υποτυπώδης, απλά για να δίνει σχήμα στο toe box.

Λεπτό αλλά συμπαγές woven mesh.

Το παπούτσι έχει μία bootie σχεδίαση, με την εσωτερική επένδυση να είναι ενιαία με την γλώσσα. Δομικά στοιχεία δεν υπάρχουν, πλην του ενισχυμένου πλαισίου γύρω από τις τρύπες των κορδονιών.

Το “σύστημα” δεσίματος είναι πολύ σωστά σχεδιασμένο.

Η γλώσσα έχει λίγο αφρώδες αλλά σαν αίσθηση μοιάζει περισσότερο. Βοηθούν και τα λεπτά, επίπεδα κορδόνια, όπως και η μαλακή σουέντ επένδυση στην εσωτερική πλευρά της.

Το πίσω μέρος είναι πιο στιβαρό. Το μετρίας ακαμψίας κολάρο επενδύεται από μαλακό υλικό και κάποιες ενισχύσεις περιμετρικά φροντίζουν για το κράτημα της φτέρνας.

Περισσότερο αφρώδες απ’ όσο συναντάμε συνήθως στην κατηγορία αυτή.

Το επάνω μέρος του Flow δείχνει και είναι πανάλαφρο, τόσο σαν υλικά, όσο και συνολική αίσθηση. Σαφώς performance σχεδίαση αλλά τελικά δεν του λείπει και η άνεση. Οι επενδύσεις είναι παντού απαλές, δημιουργώντας ένα “μεταξένιο” περιβάλλον για το πόδι.

Η φτέρνα κλειδώνει εύκολα, με το αφρώδες να παίρνει το σχήμα της και να φιλτράρει την όποια πίεση αν το σφίξεις παραπάνω. Έχοντας λεπτότερο πέλμα πάντως, έκανα χρήση και των έξτρα τρυπών.

Η γλώσσα κάθεται ιδανικά στην ράχη του ποδιού και μοιάζει σαν να είναι ενιαία με τα πλαϊνά. Παρότι το γέμισμα είναι ελάχιστο, δεν θέλει στρώσιμο, κρατάει το σχήμα της και δίνει μία κλειστή και σίγουρη εφαρμογή στο midfoot. Συγχρόνως, το λεπτό mesh αγκαλιάζει παντού το πόδι και δεν θα ενοχλήσει ακόμη και με πολύ σφιχτό δέσιμο.

Ο χώρος μπροστά παρ’ όλα αυτά, είναι λίγο περισσότερος απ’ ότι ταιριάζει στην κατηγορία του Cloudflow. Αφήνει κάποιον αέρα στα μετατάρσια, ενώ έχει και αρκετό ύψος. Βέβαια, το παπούτσι εφαρμόζει πολύ σωστά στο μεσαίο και πίσω μέρος, οπότε η οριακή χαλαρότητα του toe box δεν επηρεάζει το συνολικό κράτημα. Βοηθάει και η ανελαστικότητα του υφάσματος σε αυτό. Απ’ την άλλη, όσοι έχουν φαρδύτερο πόδι θα εκτιμήσουν την άνεση αυτή.

Το Cloudflow 4 είναι ένα γρήγορο μοντέλο και το upper του υποστηρίζει απροβλημάτιστα τους ρυθμούς που μπορεί να κινηθεί. Στρίβει πανεύκολα παντού και ακολουθεί το πόδι, με την ελαφριά κατασκευή να μην επιτρέπει πουθενά σημεία πίεσης. Ούτε και ο αέρας μπροστά ενοχλεί τελικά. Η δε απλή σχεδίαση στο midfoot, επιτρέπει να το ρυθμίσεις όπως θες με το σφίξιμο των κορδονιών. Επίσης, η διαπνοή του είναι εξαιρετική. ‘Ολες οι φορές που έτρεξα το παπούτσι ήταν με πολύ υψηλή υγρασία αλλά τα υλικά ανταποκρίθηκαν άψογα. Σχετικά με το νούμερο, πάτε άφοβα στο κανονικό σας.

Σόλα και πάτημα

Παρότι στο Cloudsurfer οι ελβετοί παρουσίασαν μία διαφορετική εκδοχή των Clouds (CloudTec Phase), εδώ διατηρείται η κλασική σχεδίαση που ξέρουμε όλα αυτά τα χρόνια. Οι χαρακτηριστικές “τρύπες”, μαζί βέβαια με τον αφρό, παρέχουν το απαιτούμενο cushioning αλλά και ένα responsiveness παράλληλα. Αυτή είναι η γενικότερη φιλοσοφία της On, η οποία μοιάζει και πιο στοχευμένη σε μοντέλα όπως το Cloudflow.

Κενά και αφρός συμπιέζονται μαζί.

Η σύνθεση της σόλας είναι ένα μείγμα από EVA και το πολυμερές Olefin. Helion το ονομάζει η εταιρεία. Στο συγκεκριμένο μάλιστα είναι δύο πυκνοτήτων, με το λευκό, κάτω τμήμα να είναι αισθητά πιο μαλακό από το επάνω (κίτρινο).

Ανάμεσα στους δύο αφρούς είναι τοποθετημένη η Speedboard, μία πλάκα από νάυλον. Πλέον δεν είναι επίπεδη όπως πριν αλλά έχει σχήμα κουταλιού. Καμπυλώνεται δηλαδή, περίπου όπως οι πλάκες των σύγχρονων super shoes. Δεν μπορεί βέβαια να δώσει μεγάλη γωνία, μιας και περιορίζεται από το ύψος του forefoot. Ούτε και έχει ανάλογη ακαμψία, αφού δεν είναι αυτό το ζητούμενο άλλωστε.

Η εξώσολα έχει το συνηθισμένο μοτίβο, με μεγάλη επιφάνεια εκτεθειμένου αφρού και λάστιχο στην φτέρνα και μπροστά. Παρότι τα χιλιόμετρα που έχω τρέξει με το παπούτσι δεν είναι ικανά για να προβλέψω την ανθεκτικότητά του (μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμμία φθορά), η εμπειρία μου από το Cloudsurfer είναι ενδεικτική. Μετά από ~180 χιλιόμετρα τρεξίματος και πολλαπλάσια περπατήματος, ο “γυμνός” Helion παραμένει σαν καινούργιος. Οπότε θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και στο Flow. Κατά τ’ άλλα, η πρόσφυση του δεν με προβλημάτισε ποτέ, τρέχοντας σε λείο τσιμέντο ή στον στίβο.

Η γεωμετρία μπροστά βασίζεται εμφανώς στην rocker σχεδίαση, η οποία είναι και εντονότερη λόγω της κουρμπαριστής Speedboard.

Το rocker τρέχοντας είναι πιο αισθητό απ’ όσο φαίνεται.

Το Cloudflow 4 είναι φτιαγμένο για γρήγορες προπονήσεις και το αντιλαμβάνεσαι με το που ξεκινήσεις να τρέχεις. Στα χαρτιά δεν είναι ιδιαίτερα ελαφρύ, σαν αίσθηση όμως μοιάζει τουλάχιστον 20 γραμμάρια κάτω.

Η προσγείωση στο πίσω μέρος θυμίζει τα περισσότερα μοντέλα της On. Μικρή συμπίεση, κεντραρισμένο πάτημα και εμφανή παρουσία της πλάκας, σαν να χωρίζει το πόδι από τον αφρό. Είναι και λόγος που το πάτημα των On συνήθως καταλήγει σφιχτό, όπως έχουμε πει και αλλού. Εν ολίγοις, η αρχική φάση του transition δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, αν πατάς πίσω. Σε περνάει γρήγορα μπροστά κι αυτό είναι όλο.

Περνώντας στο μεσαίο τμήμα της σόλας, ή αν προσγειώνεσαι εκεί κοντά, τα πράγματα αλλάζουν εντελώς. Το Cloudflow έχει ένα εντυπωσιακά ικανό toe off και δεν θυμίζει κανένα άλλο On που έχω τρέξει έως τώρα. Το μότο που χρησιμοποιούσε ανέκαθεν η εταιρεία ήταν “μαλακή προσγείωση – δυναμική απογείωση”, περιγράφοντας ένα forefoot που δεν φίλτραρε το έδαφος και μπορούσες να περάσεις όλη την δύναμη κάτω. Η παλιά συνταγή, θα λέγαμε, όπου η δουλειά γινόταν όλη από το πόδι. Καλώς ή κακώς, η συνταγή αυτή έχει εγκαταλειφθεί από όλους.

Στο Cloudflow 4 η απογείωση είναι ένας συνδυασμός του παραπάνω, μαζί με το rocker και την βοήθεια της νέας, καμπυλόγραμμης Speedboard. Κατ’ αρχάς, το παπούτσι μπροστά είναι πιο μαλακό από πίσω. Δεν ξέρω πώς γίνεται αυτό αλλά αποκτάει μία συμπίεση που καταλήγει και σε ένα διακριτό rebound. Συγχρόνως, εξίσου εμφανές είναι και το ρολάρισμα από το rocker στην αρχή των μεταταρσίων. Και μετά έρχεται η πλάκα, στο τελείωμα της σόλας, όπου σφίγγει εντελώς τον Helion και σε βγάζει αστραπιαία στο επόμενο βήμα. Δεν έχει το efficiency μίας carbon plate φυσικά, ούτε όμως και την “αποστειρωμένη” αίσθηση ενός forefoot 30+ χιλιοστών. Δουλεύει όπως οι γνωστές πλαστικές πλάκες, λόγω όμως της μικρότερης συμπίεσης και του ύψους του αφρού, η παρουσία της είναι πιο αισθητή.

Το παπούτσι έχει όλους τους γρήγορους ρυθμούς, ακόμη και σε πολύ μικρά κομμάτια σε στίβο. Καμμία ασάφεια ή παραμόρφωση στο τελικό πάτημα, δίνοντάς σου και όση πληροφορία θες από το έδαφος. Κι όσο πιο μπροστά μεταφέρεις το πάτημά σου, τόσο πιο αποδοτικό και ωραίο γίνεται. Παράλληλα όμως έχει και μία αίσθηση προστασίας, καθώς δεν νοιώθεις ότι κοπανιέσαι όπως με τα παραδοσιακά λεπτόσολα. Κι έχει και μία ευκαμψία στην αρχή των μεταταρσίων, η οποία διευκολύνει το transition. Όσο “αδιάφορη” είναι η προσγείωση πίσω, τόσο καλοσχεδιασμένη και απολαυστική είναι η απογείωση.

Μικρότερη ακαμψία στην αρχή, μεγαλύτερη στο τελείωμα.

Να πούμε ότι το παπούτσι τα πάει πολύ καλά και από πλευράς σταθερότητας. Αν και δεν έχει φαρδιά βάση, η πλάκα, το διαμήκες κανάλι από κάτω αλλά και ο σφιχτός επάνω αφρός, δίνουν μία απόλυτα ουδέτερη και κεντραρισμένη προσγείωση που σε περνάει ανέξοδα προς τα εμπρός.

Όσον αφορά τους πιο αργούς ρυθμούς, σίγουρα δεν είναι το στοιχείο του και αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε. Ωστόσο, αν δεν είστε από αυτούς που θέλουν πολύ μαλακή σόλα για τα easy runs τους, θεωρώ ότι δεν θα έχετε θέμα.

Κατά την γνώμη μου, το Cloudflow κάθεται ανάμεσα στα κλασικά και τα νέας γενιάς performance μοντέλα. Δεν έχει την μηχανική βοήθεια των δευτέρων, φέρει όμως κάποια από τα χαρακτηριστικά τους. Δεν έχει το ξερό πάτημα των πρώτων, προσφέρει όμως μία παρόμοια αίσθηση και το απαιτούμενο ground feel. Προφανώς και απαιτεί δουλειά από τα πόδια, αφού αν δεν δώσεις δεν θα πάρεις. Απλά σου το ζητάει με πολύ πιο ευγενικό τρόπο.

Αν έπρεπε να το συγκρίνω με κάποιο μοντέλο, αυτό θα ήταν το Adios 6/7. Έχει κι εκείνο σφιχτή φτέρνα, πιο γλυκό forefoot και μία ακαμψία από το Torsion System. Και βγάζουν την ταχύτητα με τον ίδιο τρόπο. Παρότι λοιπόν το Adidas είναι από τα αγαπημένα μου “παραδοσιακά” παπούτσια, νομίζω ότι προτιμώ το Cloudflow 4. Ίσως έχει να κάνει με το rocker που διευκολύνει λίγο τα πράγματα ή και την ελαφρώς μεγαλύτερη ευκαμψία. “Παράσημο” αυτό για το On.

Συμπέρασμα

Έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από το Cloudsurfer χωρίς την Speedboard, αρχικά ένοιωσα κάτι σαν “πισωγύρισμα” κρατώντας το νέο Cloudflow. Σίγουρα η CloudTec σχεδίαση έχει το κοινό της, απλά θεωρώ ότι η πλάκα φιλτράρει αρκετά αυτή την “run on clouds” αίσθηση που διαφημίζουν οι Ελβετοί.

Παρ’ όλα αυτά, το Cloudflow 4 αποδεικνύει ότι η Speedboard αποδίδει πολύ καλά σε ένα performance μοντέλο, ιδίως τώρα με τη νέα της γεωμετρία. Να κάνω μία παρένθεση και να θυμίσω την περίπτωση του Cloudmonster. Ένα θεωρητικά max cushioning μοντέλο, ψηλότερο και βαρύτερο από το Cloudsurfer, το οποίο ωστόσο έχει περισσότερη “ταχύτητα” μέσα του από το δεύτερο. Κι αυτό λόγω της Speedboard.

Οπότε, στην κατηγορία που ανήκει το Cloudflow, η σχεδίαση δουλεύει πολύ αποδοτικά. Σε συνδυασμό δε με τον μαλακότερο Helion, έχει γίνει και πιο φιλική από πριν. Εξακολουθεί να θέλει συμμετοχή από το πόδια σου και να μην τα περιμένεις όλα από το παπούτσι, γι’ αυτό και θεωρώ πως πιο “δουλεμένοι” δρομείς θα το εκτιμήσουν ακόμη περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται για ένα ικανότατο μοντέλο για γρήγορες προπονήσεις.

 

Ευχαριστούμε την Panellinios Agora Games, επίσημο συνεργάτη της On Running για την Ελλάδα, για την παραχώρηση του Cloudflow 4. Η αξιολόγηση είναι απολύτως αντικειμενική και ανηπηρέαστη.

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

Αφήστε μια απάντηση