Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

On Cloudsurfer 2

On Cloudsurfer 2

Κατηγορία: Trainer
Υψη σόλας: 37
/28mm
Βάρος: 260 γρ.

 

Το Cloudsurfer ήταν το πρώτο On χωρίς speedboard. Ήταν επίσης το πρώτο αντικειμενικά μαλακό μοντέλο της εταιρείας, εισάγοντας παράλληλα την τεχνολογία CloudTec Phase.

Πάρα πολύ άνετο σαν υλικά, εφαρμογή και πάτημα, αποτελούσε μία εξαιρετική προπονητική πρόταση. Το δε βάρος και η γεωμετρία της σόλας, του έδιναν και μία σπιρτάδα που το έκανε ακόμη πιο ενδιαφέρον. Να σημειώσω ότι προσωπικά το βρίσκω και ιδανική επιλογή για casual χρήση.

Η CloudTec Phase σχεδίαση εφαρμόστηκε και στο επίσης πολύ καλό Cloudeclipse, ενώ το περασμένο φθινόπωρο παρουσιάστηκε το Cloudsurfer Next. Με αυτό ξεκίνησε μία νέα κατηγοριοποίηση μέσα στην γκάμα της On, όπου πλέον έχουμε την σειρά Cloudsurfer. Το Next είναι το up tempo trainer, το Cloudsurfer 2 το daily trainer και αναμένεται και το Cloudsurfer Max. Το τελευταίο είναι το max cushioning μοντέλο της σειράς (5mm ψηλότερο) και θα αντικαταστήσει το Eclipse.

Επάνω μέρος και εφαρμογή

Το engineered mesh θυμίζει εκείνο του v1. Καλό είναι αυτό. Σχετικά χοντρό αλλά πολύ μαλακό ύφασμα, σε δύο στρώσεις ενωμένες. Έχει  ελαστικότητα, με τον προφυλακτήρα να δίνει σχήμα στο toe box.

Αν και διάτρητο σε πολλά σημεία, η κατασκευή του διχτυωτού είναι αρκετά στιβαρή.

Ο χώρος μπροστά είναι επαρκής, κυρίως λόγω της στρογγυλεμένης γραμμής του. Βοηθάει και η σχεδίαση με τις δύο θηλιές χαμηλά, αντί για τρύπες, οι οποίες έχουν μεγάλη απόσταση και ανοίγουν την εφαρμογή. Ακόμη κι αν κάποιος έχει πολύ φαρδύ πέλμα, πιστεύω ότι το απαλό διχτυωτό θα του επιτρεψει να νοιώσει άνετα.

Το toe box κλείνει πολύ ομαλά και έχει αέρα.

Το μεσαίο τμήμα δείχνει σχεδόν ίδιο, κάποιες λεπτομέρεις όμως το έχουν βελτιώσει σημαντικά. Πρώτα απ’ όλα, η γλώσσα. Στο προηγούμενο Surfer ήταν πάρα πολύ παχιά και παρότι έδινε μία υπερπολυτελή αίσθηση, δεν κρατούσε το σφίξιμο και μπέρδευε την εφαρμογή. Πλέον, έχει μεν αρκετό και μαλακό υλικό, επιτρέπει όμως στα κορδόνια να διατηρήσουν την αρχική τάση που τους δίνεις. Πέραν αυτού, οι στενές τρύπες δουλεύουν πολύ καλά με τα φλατ ανελαστικά κορδόνια και το δέσιμο ρυθμίζεται πολύ εύκολα. Το lacing system του v1 σε παίδευε λίγο μέχρι να το φέρεις στα μέτρα σου.

Η γλώσσα είναι ανεξάρτητη αλλά κάθεται σωστά στην ράχη του ποδιού και δεν μετακινείται.

Ως αποτέλεσμα, έχουμε ένα αρκετά σταθερό midfoot, με μία πιο κλειστή και σίγουρη αίσθηση από πριν. Στρίβει καλύτερα, αγκαλιάζει σωστότερα το πόδι, διατηρώντας όμως και την άνεση που ξέραμε από το μοντέλο.

Το κολάρο πίσω δεν έχει την γνωστή “τετραγωνισμένη” γραμμή των On. Είναι μετρίας σκληρότητας και με εξωτερικές ενισχύσεις χαμηλά. Το αφρώδες είναι ακόμη περισσότερο από πριν αλλά η σχεδίαση κάνει μία κούρμπα εσωτερικά και παίρνει το σχήμα του οστού της φτέρνας.

Άφθονο padding γύρω από τον αστράγαλο, χωρίς να είναι εις βάρος της σταθερότητας.

Το κράτημα πίσω είναι άψογο, ακόμη και με πιο χαλαρό δέσιμο. Βοηθάει και το ότι είναι λίγο στενό στο σημείο. Η φτέρνα μένει αμετακίνητη, ενώ συγχρόνως αναπαύεται στα πολύ πλούσια υλικά.

Αν στο πρώτο Cloudsurfer είχε δοθεί παραπάνω έμφαση στην άνεση, εδώ υπάρχει απόλυτη ισορροπία σε σχέση με την σταθερότητα. Ωραίο εσωτερικό περιβάλλον, πολυτελής αίσθηση αλλά και σωστή εφαρμογή παντού. Ποιότητα και φινίρισμα είναι στα γνωστά επίπεδα της ελβετικής εταιρείας.

“Βελούδινα” υλικά.

Μία επιφύλαξη έχω για την διαπνοή του upper τις ζεστές περιόδους, καθώς το διχτυωτό είναι κάπως παχύ και με πυκνή ύφανση.

Σχετικά με το νούμερο, επιλέγετε το κανονικό σας. Είναι οριακά μακρύ, όχι όμως σε βαθμό που θα πρέπει να κατεβείτε νούμερο.

Σόλα και πάτημα

Η βασική συνταγή της σόλας του πρώτου Cloudsurfer παραμένει κι εδώ. Οπτικά μάλιστα, μοιάζει απαράλλακτη. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα.

Σχεδιαστικά, το CloudTec Phase εξακολουθεί να βασίζεται στα κλασικά clouds (τις χαρακτηριστικές τρύπες ανάμεσα στον αφρό), με μία όμως διαφορετική προσέγγιση. Σε σχέση με την CloudTec γεωμετρία, τα clouds έχουν άλλο σχήμα και διάταξη, σαν το ένα να διαδέχεται το άλλο, θα λέγαμε. Με αυτό η On αποσκοπεί στην δημιουργία ενός “domino effect”, με την συμπίεση των κενών να μην είναι μόνο κάθετη αλλά και να οδηγεί προς τα εμπρός. Επίσης, να θυμίσουμε ότι η CloudTec Phase τεχνολογία δεν περιλαμβάνει την speedboard, δηλαδή την εύκαμπτη πλάκα από πολυπροπυλένιο που συναντούμε στα Cloudtec μοντέλα.

Ο αφρός παραμένει ο γνωστός Helion, ένα μίγμα από EVA και το πολυμερές Olefin. Αν και η εταιρεία δεν δίνει επίσημα τα ύψη της σόλας, υπολογίζονται στα 37/28mm. Μάλλον οριακά, με τα σημερινά δεδομένα.

Η εξώσολα φέρει περισσότερο λάστιχο από πριν και λίγο πιο παχύ. Η πρόσφυση είναι καλή σε όλες τις συνθήκες, ακόμη και σε βρεγμένο, λείο τσιμέντο που έτυχε να το τρέξω. Από την εμπειρία μου με το πρώτο Surfer, το λάστιχο είναι ανθεκτικό, ενώ λόγος ανησυχίας δεν συντρέχει ούτε και για την ακάλυπτη επιφάνεια.

Μπροστά έχουν προστεθεί δύο αυλακώσεις, η ευκαμψία όμως είναι μικρότερη, λόγω του πιο σφιχτού αφρού.

Στο πίσω μέρος υπάρχει ένα κανάλι, όπως και στα περισσότερα μοντέλα της εταιρείας, το οποίο βοηθάει το πέλμα να μένει σε πιο ουδέτερη θέση. Θεωρητικά, κάθε πλευρά της σόλας δουλεύει λίγο πιο ανεξάρτητα και δεν επηρεάζει την απέναντι.

Η προηγούμενη έκδοση ήταν πολύ μαλακή. Παρότι ο αφρός αυτός καθαυτός δεν είναι ιδιαίτερα αραιός, σε συνδυασμό με τα clouds έδινε μία βαθειά συμπίεση. Προφανώς παίζει ρόλο και η απουσία της speedboard, η οποία ξεκάθαρα “πνίγει” τις ιδιότητες του συστήματος Helion – clouds.

Στο νέο μοντέλο το υλικό έχει μία πιο σφιχτή ρύθμιση. Η σόλα παραμένει μαλακή, αφού τα κενά κάνουν μέρος της δουλειάς, πλέον όμως είναι πιο συμπαγής. Η αλήθεια είναι πως κάποιοι την ένοιωθαν να τερματίζει, αλλά και να υπολείπεται σε σταθερότητα, οπότε η On το άκουσε αυτό και πείραξε λίγο την φόρμουλα του Helion. Προσωπικά ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος με την συμπεριφορά του Cloudsurfer 1, ωστόσο μπορώ να καταλάβω τον συγκεκριμένο προβληματισμό.

Έτσι, το παπούτσι αποκτάει ένα πιο σταθερό και κατευθυνόμενο πάτημα, χωρίς να χρονοτριβείς μέσα στην φτέρνα ή τα μετατάρσια. Νοιώθεις τα clouds να “κλείνουν” υπό το βάρος σου, όλο αυτό όμως τώρα γίνεται λίγο πιο γρήγορα. Στιβαρότερη και λίγο πιο “σοβαρή” αίσθηση, που θα εξυπηρετήσει και όσους δεν έχουν εντελώς ουδέτερο πάτημα.

Παρόλο που η βάση είναι αντικειμενικά στενή, η προσγείωση είναι αρκετά κεντραρισμένη.

Ο ανατομικός πάτος, με την στήριξη στην καμάρα, λειτουργεί όπως τα μοντέλα με τα ανασηκωμένα πλαϊνά.

Παράλληλα, το πιο σφιχτό forefoot κρατάει σταθερότερη και την γωνία μπροστά. Παρότι δεν είναι απότομη, το παπούτσι έχει ένα μακρύ και ομαλό rocker, το οποίο βοηθάει αρκετά κατά την απογείωση. Ανάλογο ήταν και πριν, απλά η παραπάνω συμπίεση “ίσιωνε” την γωνία στην αρχή της.

Το rocker είναι πιο λειτουργικό απ’ όσο δείχνει οπτικά.

Πέραν αυτού, συνδυάζεται σωστά και με την ευκαμψία που έχει το Surfer στα μετατάρσια. Είναι τόση όση χρειάζεται, ούτε να σε ξοδεύει, ούτε να καταργεί την γωνία. Και τα δύο μαζί προσφέρουν ένα πολύ εύκολο transition, που έχει συγχρόνως και μία φυσικότητα στον τρόπο που δουλεύει το πόδι. Αυτό μάλιστα είναι κάτι που όλο και σπανιότερα συναντάμε πια στα προπονητικά μοντέλα.

Μεγάλο και συνεχές flex point.

Πολύ ξεκούραστο και άνετο πάτημα, χωρίς υπερβολές και αποσύνδεση από το έδαφος. Ο Helion έχει μία διακριτική ελαστικότητα, δεν είναι όμως αυτή που χαρακτηρίζει την συμπεριφορά της σόλας. Η λειτουργία της στηρίζεται πιο πολύ στην γεωμετρία και το πώς θα συγχρονιστείς μαζί της. Μόλις εκμεταλευτείς το rocker, έχει μία ωραία “ροή” και συνέχεια, δίνοντας σου μία ανέξοδη και πολύ στρωτή μετάβαση προς την απογείωση. Και όπως είπα και πριν, αρκετά φυσική. H γεωμετρία των clouds έχει βάση, δεν είναι απλά ένα μαρκετίστικο τρικ.

Το Clousurfer 2 είναι ένα κλασικό daily trainer. Αν πάλι θελήσεις να ανοίξεις λίγο ρυθμό (π.χ. marathon pace), δεν θα γκρινιάξει, βοηθούμενο από το βάρος του αλλά και τον πυκνότερο πλέον αφρό. Έχει ένα παραδοσιακό responsiveness και την ακαμψία που βοηθάει σε τέτοιες περιπτώσεις, χωρίς κιόλας να κουράζει. Απλά, είναι από εκείνα τα μοντέλα που θα χρειαστεί να δουλέψουν λίγο παραπάνω τα πόδια σου για να κρατήσεις την ταχύτητα.

Συμπέρασμα

Με το πρώτο Cloudsurfer είχα γράψει πολλά χιλιόμετρα. Μου άρεσε το μαλακό και γλυκό πάτημα αλλά και το ότι δεν ένοιωθα αποκομμένος από το έδαφος. Την ίδια αίσθηση παίρνω και από το νέο μοντέλο, παρότι έχει αλλάξει ελαφρώς η ρύθμιση του Helion. To cushioning παραμένει κι αυτό το λίγο που χάνει σε softness, το αντισταθμίζει με το πιο άμεσο transition που έχει πλέον. Κι αν είστε από αυτούς που έβρισκαν την σόλα να τερματίζει ή να υπολείπεται σε στιβαρότητα, η On το έλαβε υπ’ όψιν.

Σαφώς βελτιωμένο και πιο ρυθμίσιμο επάνω μέρος, με την δεδομένη ελβετική ποιότητα και άνεση. Κι είναι και πολύ όμορφο. Βγάζοντας την speedboard από την εξίσωση, η CloudTec Phase σχεδίαση δίνει ένα πολύ ισορροπημένο και λειτουργικό μοντέλο για καθημερινά τρεξίματα, ιδίως για όσους δεν προτιμούν τις τεράστιες σόλες σε τέτοιες προπονήσεις. Διαφορετικά, σε λίγο έρχεται το Cloudsurfer Max.

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

6 Σχόλια

  1. Πολύ καλή εξέλιξη! Το πρώτο Cloudsurfer είναι από τα καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα παπούτσια που έχω φορέσει και είναι και όμορφο.
    Το έχω τρέξει άνετα από Recovery μέχρι στα διαλλειματικές(κάτω από 4:00 το χιλιόμετρο) και ανταποκρινόταν πάντα στις απαιτήσεις μου. Είναι εξαιρετική πρόταση για όποιον δεν ψάχνει carbon plated παπούτσι και για όποιον βγαίνει να τρέξει χωρίς να είναι σίγουρος τι ρυθμό θα ακολουθήσει. Φοβερή ποιότητα υλικών και πολύ άνετο παπούτσι.

  2. Καλησπέρα και καλό μήνα.
    Νίκο το τελευταίο διάστημα έχω βολευτεί ιδιαίτερα με το NB Rebel 4. Όταν τρέχω αρκετή ώρα (πάνω από 60min) με ενοχλεί η ευκαμψία του μπροστά στα μετατάρσια λόγω του προβλήματος που έχω.
    Κατά τα άλλα το NB έχει χώρο μπροστά είναι μαλακό, συνθήκες που με έχουν βολέψει.
    Θα μπορούσα να δοκιμάσω το Cloudsurfer 2 ή να ξαναπάω στο Rebel?

  3. @demetris Συμφωνώ απόλυτα, Δημήτρη. Πανεύκολο και πολύ άνετο. Και μ’ άρεσε κι εμένα στα πιο γρήγορα, παρόλο που κάποιοι το έβρισκαν πολύ μαλακό. Μακράν ό,τι καλύτερο και για casual χρήση.
    Σχεδόν ίδιο DNA έχει και το v2, με καλύτερη συμπεριφορά στα πιο σβέλτα.

    @vicky To Surfer είναι σαφώς πιο άκαμπτο από το Rebel και με πιο διακριτό rocker. Απ’ την άλλη, δεν έχει τόσο ευρύχωρο toe box, παρότι δεν είναι επ’ ουδενί στενό.

  4. Με το v1 έγραψα 800. Χιλιόμετρα. Ένα πασπαρτού παπούτσι που το χάρηκα πολύ.
    Όμως αυτό που δημιούργησε θέμα ήταν μπροστά στη μύτη και συγκεκριμένα με το ύψος που είχαν διαθέσιμα τα δάχτυλα. Αποτέλεσμα ήταν να μαυρίσει το ένα νύχι. Η λύση που σκέφτηκα ήταν να αλλάξω τον πάτο του με ένα πιο λεπτό ώστε να κερδίσω έστω και ελάχιστα σε διαθέσιμο ύψος. Τελικά δούλεψε αυτή η πατέντα και συνέχισα να τρέχω μαζί του! Κατά τα άλλα ήταν άψογο… και εφόσον το 2 ακολουθεί τα χνάρια του προκατόχου…τότε σίγουρα θα έχει τύχη το μοντέλο

  5. Καλησπέρα.
    Έχω αγοράσει το Cloudmonster 2 για casual χρήση. Ο χώρος στο toebox μπροστά δεν μου είναι αρκετός κυρίως στο ύψος .lΑναφέρομαι στην γυναικεία έκδοση του παπουτσιού που συνήθως ξεκινάει από B toebox
    Αν τα πόδια μου είναι κουρασμένα τα δάχτυλα ακουμπάνε πάνω πιέζονται και πονάνε…
    Τα δοκίμασα στο τρέξιμο έχουν πολύ ωραίο πάτημα σφιχτό με πολύ ωραία απόκριση.
    Τα έβαλα όμως 50-60 λεπτά .
    Δεν τολμώ να τα βάλω σε μεγάλο τρέξιμο….
    Σκέφτομαι αφού όταν περπατάω με πιέζουν τι θα γίνει όταν τρέξω αρκετή ώρα;;
    (έως 20km)….
    Τα έγραψα αυτά αν μπορείς να μου συγκρίνεις Νίκο τον χώρο του cloudsurfer 2 με το Cloudmonster 2

  6. @vicky Μου κάνει εντύπωση αυτό που λες, Βίκυ. Εμένα το Cloudmonster 2 μού ήταν τεράστιο μπροστά. Οπότε τι να σου συγκρίνω…

    @roberto4carlos Μανώλη, ίσως είχε να κάνει με την επένδυση που ήταν ξεχωριστή στο ν1. Εδώ οι δύο στρώσεις είναι ενωμένες, συν το ότι είναι και οριακά έστω πιο μακρύ μπροστά.

Αφήστε μια απάντηση