Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

On Cloudsurfer

On Cloudsurfer

Κατηγορία: Performance trainer – Ουδέτερο πάτημα – Βάρος: 295γρ. – 7mm drop (29/22mm)

Η Οn είναι μια νέα εταιρεία στον χώρο του δρομικού παπουτσιού. Ιδρύθηκε το 2010 από τον κορυφαίας κλάσης Ελβετό τριαθλητή Olivier Bernhard, στην προσπάθειά του να σχεδιάσει το “τέλειο” παπούτσι.
Αυτό που αναζητούσε ήταν μια τεχνολογία όπου η σόλα θα συνδύαζε απορροφητικότητα κατά την προσγείωση του ποδιού αλλά θα γινόταν πιο σκληρή και σταθερή κατά την απογείωση. Δουλεύοντας λοιπόν με τους σχεδιαστές του, κατέληξαν στο CloudTec system, το οποίο και θα δούμε παρακάτω.

Επάνω μέρος

Μονοκόμματο διχτυωτό (engineered mesh), χωρίς overlays, ενώσεις και ραφές. Έχει διαφορετική πυκνότητα όπου χρειάζεται, είναι λεπτό και διαπνέον αλλά παρ’ όλα αυτά έχει μια κάποια δομή. Σε αυτό συμβάλλει ο μεγάλος προφυλακτήρας δαχτύλων και το ενισχυμένο υλικό γύρω από τις τρύπες των κορδονιών και πριν τον αστράγαλο. Εσωτερικά, υπάρχει επένδυση καθ’ όλο το μήκος του παπουτσιού, η οποία ενώνεται με την γλώσσα κάτα τα 2/3, ώστε να την κρατάει στην θέση της (bootie construction). Στο πίσω μέρος, υπάρχει μια θηλειά για εύκολη πρόσβαση, θυμίζοντας τις τριαθλητικές του καταβολές.

Ο μεγάλος προφυλακτήρας δαχτύλων, το ανθεκτικό διχτυωτό και με πορτοκαλί χρώμα, η εσωτερική επένδυση.

Όλα αυτά τα έχουμε ξαναδεί, σύμφωνοι… Υπάρχει όμως κάτι που κάνει το Cloudsurfer να ξεχωρίζει, από την πρώτη κιόλας επαφή. Κι αυτό είναι η ποιότητά του! Υλικά, φινίρισμα, συναρμολόγηση, είναι σε εντελώς άλλο επίπεδο! Δεν θυμίζουν καν αθλητικό παπούτσι. Οι Ελβετοί έχουν δώσει τεράστια προσοχή στην λεπτομέρεια, δεν υπάρχει η παραμικρή ατέλεια ενώ και αισθητικά η σχεδίασή του είναι πολύ όμορφη.

Η εσωτερική επένδυση ενώνεται με την γλώσσα

Φορώντας το παπούτσι, αισθάνεσαι αμέσως τα ποιοτικά υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο.
Σε πρώτη φάση, τα κορδόνια θα σε παιδέψουν μέχρι να βρεις το σωστό δέσιμο. Είναι υπερβολικά λεπτά και τις περισσότερες φορές καταλήγεις να τα έχεις σφίξει περισσότερο από όσο ήθελες. Προσωπικά, χρειαζόμουν 4-5 προσπάθειες κάθε φορά, έως ότου βρω το σωστό δέσιμο. Από εκεί και πέρα όμως δεν ασχολείσαι ξανά. Η δε γλώσσα, παρότι έχει λίγο αφρώδες, είναι τέτοιο το υλικό της που φιλτράρει την οποιαδήποτε πίεση από τα κορδόνια.
Η εφαρμογή του Cloudsurfer είναι πολύ καλή και θα ικανοποιήσει τα περισσότερα πόδια. Κρατάει καλά την φτέρνα και την καμάρα ενώ μπροστά έχει επαρκή χώρο, τόσο στο πλάτος όσο και το ύψος. Γενικότερα, δεν αντιμετώπισα το παραμικρό θέμα από τριβές, ερεθισμούς ή σημεία πίεσης, με δεδομένο πάντα ότι είχα καταφέρει να βρω το σωστό σφίξιμο. Κάποιοι ίσως να προτιμούσαν λίγο περισσότερο padding εσωτερικά αλλά αυτό είναι θέμα γούστου, κυρίως.
Σε πιο γρήγορους ρυθμούς, το παπούτσι ακολουθεί απόλυτα τις κινήσεις του ποδιού, ακόμη και σε απότομες στροφές. Σίγουρα δεν έχει την εφαρμογή ενός racing flat αλλά δεν θα προβληματίσει στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι θα χρειαστεί να κατέβετε μισό νούμερο από το κανονικό σας.

Η ποιότητα είναι του Cloudsurfer είναι χαρακτηριστική.

Σόλα και πάτημα

Εδώ είναι που τα πράγματα διαφοροποιούνται εντελώς σε σχέση με τα υπόλοιπα δρομικά παπούτσια.
Ο Bernhard είχε στο μυαλό του μία σόλα που θα είναι συγχρόνως απορροφητική και αποδοτική. Φανταζόμαστε ότι αυτό δεν το έβρισκε στις γνωστές τεχνολογίες από αφρό κι έτσι προχώρησε σε έναν ιδιαίτερα διαφορετικό σχεδιασμό.
Η πλατφόρμα αποτελείται από μία στρώση παραδοσιακού EVA αφρού. Κάτω από αυτόν, είναι τοποθετημένα τα λεγόμενα “clouds”, όπως τα ονομάζει η Οn. Πρόκειται για 13 καμπυλόγραμμα “στοιχεία”, τα οποία είναι και τα μοναδικά σημεία επαφής με το έδαφος. Τα clouds λοιπόν, συμπιέζονται κατά την προσγείωση, απορροφώντας τόσο τις κάθετες όσο και τις οριζόντιες δυνάμεις. Όταν “τερματίσουν” επάνω στην σόλα, δημιουργείται μια σταθερή και σφιχτή βάση έτσι ώστε το toe-off να είναι άμεσο. Τα κενά μεταξύ τους είναι αρκετά μεγάλα, ούτως ώστε να μπορούν να δουλεύουν ανεξάρτητα.
Στο συγκεκριμένο μοντέλο, τα clouds στο πίσω μέρος είναι τοποθετημένα αρκετά πιο μπροστά από το σημείο που ξεκινάει η φτέρνα. Με αυτή την σχεδίαση, η Οn ωθεί την προσγείωση προς το μέσο του πέλματος, ενθαρρύνοντας έτσι ένα πιο φυσικό πάτημα.
Ο εσωτερικός πάτος είναι πολύ παχύς και συνεισφέρει αρκετά στην απορροφητικότητα.

Τα 13 clouds

Αυτή είναι συνοπτικά η θεωρία γύρω από την σχεδίαση του CloudTec. Aς δούμε όμως πώς δουλεύει και στην πράξη.
Στα πρώτα μέτρα, αισθάνεσαι ότι έχεις κάτι διαφορετικό κάτω από το πέλμα σου, μετά από πολύ λίγο όμως, η αίσθηση αυτή μειώνεται και μοιάζει σχεδόν σαν ένα παραδοσιακό παπούτσι. Αν συνηθίζεις να πατάς πολύ πίσω στην φτέρνα, νιώθεις ξεκάθαρα το αρχικό κενό που υπάρχει. Αυτό θα σε κάνει να προσγειωθείς λίγο πιο μπροστά, κάτι που είναι και το ζητούμενο στον συγκεκριμένο σχεδιασμό.
Το Cloudsurfer χαρακτηρίζεται ως performance από την Οn. Αυτό σημαίνει πως το πάτημα δεν είναι τόσο μαλακό, ακόμη κι αν το αρχικό φορτίο πέσει στα πίσω clouds, τα οποία έχουν μεγαλύτερο κενό, άρα και δυνατότητα συμπίεσης. Απορρόφηση υπάρχει, αρκετή μάλιστα, απλά αισθάνεσαι πως σου δίνει τόση όση χρειάζεσαι. Και κατ’ εμέ, αυτό είναι καλό. Το μόνο που δεν μου άρεσε, σε αργούς ρυθμούς πάντα, είναι η αίσθηση του μεγάλου κενού στο μέσο, μεταξύ των οπισθίων και εμπροσθίων clouds. Ήταν σαν ένα σκαλοπάτι καθώς το πόδι ρόλαρε και προσωπικά θα προτιμούσα να υπάρχουν κάποια ακόμη clouds ενδιάμεσα, όπως σε άλλα μοντέλα της εταιρείας.

Τα πίσω clouds είναι μετατοπισμένα προς τα εμπρός. Το κενό στο μέσο της σόλας είναι μεγάλο.

Από εκεί και πέρα, όταν ανεβάσεις ρυθμό το παπούτσι αλλάζει σε μεγάλο βαθμό και δείχνει τι είχαν στο μυαλό τους οι σχεδιαστές. Η συμπίεση των clouds είναι πολύ πιο άμεση, “κλειδώνουν” επάνω στην σόλα και τελικά δημιουργούν μία πλατφόρμα ιδιαίτερα σταθερή και γρήγορη. Παρότι ουσιαστικά πατάς επάνω σε 13 ανεξάρτητα κομμάτια λάστιχου, με μεγάλα κενά μεταξύ τους (κάτι που αρχικά με έκανε να αμφιβάλλω για την σταθερότητά του), το όλο σύστημα λειτουργεί σαν ένα ενιαίο κομμάτι, ακολουθεί την κίνηση του ποδιού και τελικά έχεις ένα πολύ ωραίο, γρήγορο και “συμπαγές” transition. Ούτε και καταλαβαίνεις το συνολικό ύψος της σόλας από το έδαφος. Σε αυτό βοηθάει και η μεγάλη ακαμψία του σκληρού EVA.
Ακόμη και όταν το δοκίμασα σε στίβο, δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει ό,τι του ζητήσεις.
Όπως είπα και παραπάνω, το Cloudsurfer έχει semi-firm cushioning. Εν τούτοις, σε όσες προπονήσεις το φόρεσα, μου έκανε εντύπωση πόσο ξεκούραστα ήταν τα πόδια μου, τόσο κατά την διάρκεια όσο και μετά. Επίσης, σε κάθε επόμενη προπόνηση, ένιωθα πως το πάτημα γινόταν ελαφρώς πιο μαλακό, κάτι που δείχνει πως θέλει λίγο “στρώσιμο”.

Ένα σημείο που το Cloudsurfer μπορεί σίγουρα να βελτιωθεί, είναι το βάρος του. Σε καμμία περίπτωση δεν νιώθεις ότι σε καθυστερεί, απλά θεωρώ ότι μια ελαφρύτερη αίσθηση θα ανεδείκνυε περισσότερο τον χαρακτήρα του παπουτσιού. Απ’ την άλλη, για να είμαστε δίκαιοι στην κριτική μας, πρέπει να τονίσουμε πως το επιπλέον βάρος είναι αποτέλεσμα της υψηλής ποιότητας και ανθεκτικότητας του παπουτσιού. Έχουμε δει πολλά μοντέλα που η όποια εξοικονόμηση γραμμαρίων, έχει αντίκτυπο στην ποιότητα και την διάρκεια ζωής τους. Συν τοις άλλοις, υπάρχουν αρκετοί δρομείς που ναι μεν προτιμούν ένα γρήγορο πάτημα, συνδυασμένο όμως με ένα πιο στιβαρό upper.

Καταλήγοντας, μπορώ να πω ότι η φιλοσοφία του Cloudsurfer, αλλά και της On γενικότερα, είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα και διαφορετική, έχοντας πιθανώς και πολλά περιθώρια εξέλιξης. Η ποιότητα κατασκευής είναι εντυπωσιακή, η εφαρμογή πολύ καλή και το πάτημά του άμεσο και αποδοτικό όταν πηγαίνεις σε σβέλτους ρυθμούς. Μετά το πρώτο αναγνωριστικό διάστημα, ξεχνάς τα clouds κι αυτό που τελικά μένει, είναι πως πρόκειται για ένα πολύ καλό παπούτσι. Αυτή είναι και η ουσία. Κατά την γνώμη μου, αξίζει να το δοκιμάσει κάποιος.

 

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

11 Σχόλια

 1. Πολυ ομορφο παπουτσι, ειχα δει τον Νικο να το φοραει, δειχνει αμεσως τον οχι και τοσο ταπεινη καταγωγή του. Θα ειχε ενδιαφερον να μας πει καποιος που εχει φορεσει κατι αντιστοιχο αν το ελαφρως μειωμένο πατημα στη φτερνα αναγκαζει τον χρηστη να προσγειωθεί στα μεταταρσια, να τρέξει πιο φυσικα, ενδιαφέρουσα καινοτομια παντως.

 2. @tazi Η μετατοπισμένη προς τα εμπρός φτέρνα σε “δυσκολεύει” να προσγειωθείς με το πέλμα σε μεγάλη γωνία.
  Στο κάνει εντελώς αφύσικο, σα να πέφτεις σε κενό.

 3. Δηλαδη σε ¨”σπρωχνει” προς τα μπροστα? χωρις να το καταλαβεις με αποτελεσμα να βελτιώνεις την βιομηχανική σου?

 4. Στο περπάτημα πως είναι; Πριν λίγο καιρό είχα γράψει ότι λόγω της ανασηκωμένη φτέρνας τo Skechers GoRun Ride με κάνει να αισθάνομα “άβολα” όταν περπατάω με αυτό και δεν τρέχω.

 5. @tazi Όχι, δεν σε σπρώχνει προς τα εμπρός. Απλά, αν πατάς “τσαρούχι”, που λέμε, ή με το πέλμα προτεταμένο, η αφύσικη προσγείωση σού υπενθυμίζει ότι κάτι πρέπει να διορθώσεις, να αλλάξεις. Κάτι σαν το barefoot, όπου αν πατήσεις με δύναμη στην φτέρνα θα πονέσεις, οπότε προσπαθείς να μην πατάς. Σαν καμπανάκι δουλεύει, δεν σου διορθώνει το πάτημα από μόνο του το παπούτσι.

  @dimitrissss Όχι Δημήτρη, δεν ήταν άβολο στο περπάτημα. Δεν υπάρχει “κούρμπα” στο μέσο, όπως στο Skechers.
  Επειδή το φόρεσα και για casual χρήση, ήταν ιδιαίτερα άνετο και ξεκούραστο.

 6. απο ποιοτητα-υλικο κατασκευης και λεπτομερεια ειναι οπως τα λες Νικολα,εχω εδω και 2 μηνες τα cloud(το οποιο η εταιρια διαφημιζει ως το ελαφρυτερο παπουτσι υποστηριξης στον κοσμο) αλλα τα πηρα για να τα φοραω καθημερινα στην δουλεια λογω ορθοστασιας,παρολα αυτα εχει πολυ ωραια αισθηση ακομα και στο περπατημα.Μπηκα και στον πειρασμο και τα ετρεξα και ενα μισαωρακι αλλα θα γραψω εντυπωσεις αφου τους βαλω αρκετα χιλιομετρα και αφου πρωτα αντικαταστησω το ελαστικο κορδονι με τα κανονικα που ειχε μεσα στο πακετο γιατι με στενεψαν στο δεξι πλαινο(ισως η φορμα τους να διαφερει λιγο απο τα cloudsurfer που παρουσιαζεις) .

 7. Για τον keflezighi δηλαδη ενα και ενα…. Ενδιαφερον ακουγεται παντως, βασικα αυτο χρειαζεσαι για να διορθωσεις το πατημα σου, καποιον να σου το θυμιζει που και που. Ξεχωριζεις παντως φορωντας τα, ομορφο παπουτσι.

 8. @chriscross Καλώς τον Χρήστο!
  Όντως, η ποιότητα είναι σε άλλη κατηγορία.
  Λογικά θα διαφέρει η φόρμα τους, μιας και το cloud είναι αρκετά πιο performance από το surfer. Θα ήθελα να δοκιμάσω κι ένα ελαφρύ On.
  Περιμένω εντυπώσεις μόλις τα τρέξεις. Φορά με την φορά, τα clouds από κάτω μαλακώνουν και γίνεται καλύτερο το πάτημα (στo surfer, τουλάχιστον).

 9. ειναι οντως παναλαφρα (207 gr) στο 42αρι ζυγισμενα στη ζυγαρια ακριβειας

 10. Ήμουν μεταξύ αυτών και των Mizuno rider. Έψαχνα κάτι να μην είναι πολύ μαλακό. Διάβασα την κριτική και τελικά κατέληξα στα ON. Δεν τα έχω τρέξει ακόμη αλλά ποιότητα και εφαρμογή είναι όπως τα λέει ο Echetlos. Και στο περπάτημα πολύ άνετα.
  Θα επανέλθω με εντυπώσεις.

 11. @irunner Είναι πολύ καλή επιλογή, φίλε μου. Νομίζω πως θα τα ευχαριστηθείς.

Αφήστε μια απάντηση