Κατηγορία: Trainer – Πάτημα: Ουδέτερο – Βάρος: 245γρ. – Drop: 10mm (32/22mm)
Τον τελευταίο καιρό η On δείχνει μία ξεκάθαρη τάση αλλαγής στην φιλοσοφία και τον σχεδιασμό των μοντέλων της. Έχει αναμφισβήτητα το δικό της target group, προερχόμενο σε μεγάλο βαθμό από το τρίαθλο, όπως και μία ιδιαίτερα επιτυχημένη επειχειρηματική πορεία. Ήταν όμως επιβεβλημένο να γίνει πιο “εξωστρεφής” και στο αμιγώς δρομικό κοινό, προσφέροντας χαρακτηριστικά που ακολουθεί και η υπόλοιπη αγορά. Τo Cloudmonster έκανε την αρχή, φέρνοντας αυτό που έδειχνε να λείπει από την ελβετική εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια: ένα πιο μαλακό και ενεργητικό πάτημα. Επίσης, από πέρυσι ξεκίνησε και τις χορηγίες σε elite δρομείς.
Με το Cloudsurfer τα πράγματα αλλάζουν ακόμη περισσότερο. Ή για να το θέσουμε σωστότερα, εξελίσσονται. Κατ’ αρχάς να πούμε ότι ουσιαστικά πρόκειται για την 7η έκδοση του μοντέλου. Το γεγονός όμως ότι η εταιρεία επιλέγει να μην το αριθμήσει, δείχνει ότι κάνει ένα restart στην σειρά αλλά πιθανότατα και στην γενικότερη σχεδιαστική της προσέγγιση. Το ευχόμαστε, καθώς το Cloudsurfer είναι ένα πραγματικά διαφορετικό On.
Επάνω μέρος και εφαρμογή
Ως κλασικό On, ξεχωρίζει αμέσως με την εμφάνιση και το φινίρισμά του. Premium ποιότητα, υλικά και συναρμολόγηση, με μία αισθητική που του επιτρέπει και casual χρήση. Τα προϊόντα της εταιρείας στοχεύουν και σε αυτό, άλλωστε.
Το engineered mesh είναι δύο στρώσεων. Πάρα πολύ μαλακό και διαπνέον, με την εσωτερική επένδυση εντελώς ανελαστική. Ο προφυλακτήρας είναι αρκετός και κρατάει το ήδη ψηλό toe box.
Στα μετατάρσια έχουμε δύο διαγώνια overlays σε κάθε πλευρά, τα οποία ενώνονται με τις πρώτες θηλειές των κορδονιών. Θεωρητικά κλείνουν παραπάνω την εφαρμογή, αν θελήσεις, στην πράξη όμως περνούν μάλλον απαρατήρητα.
Η γλώσσα είναι πολύ παχιά, μαλακή και συγκρατείται με δύο λωρίδες. Η φάσα που καλύπτει τα κορδόνια, ναι μεν προσθέτει στο design, δυσκολεύει όμως το σφίξιμο τους. Μικρό το κακό βέβαια, αφού εύκολα μπορείτε να τα περάσετε από πάνω της.
Το αφρώδες στο πίσω μέρος είναι ιδιαίτερα πλούσιο, προσφέροντας περίσσεια άνεσης. Το κολάρο είναι μαλακό και εύκαμπτο αλλά το εξωτερικό πέταλο χαμηλά “δένει” την περιοχή.
Το εσωτερικό του Cloudsurfer είναι από τα πιο “πολυτελή” και άνετα που έχω φορέσει. Το υλικό της επένδυσης είναι τόσο απαλό και cosy, που πραγματικά δεν θέλεις να βγάλεις το πόδι σου από μέσα.
Σαν καλούπι είναι αρκετά ευρύχωρο, από εμπρός μέχρι πίσω. Το toe box έχει πλάτος και ύψος αλλά η ανελαστική εσωτερική στρώση συγκρατεί τις κινήσεις του πέλματος.
Το ίδιο ισχύει και για το μεσαίο τμήμα. Η semi – bootie κατασκευή ασφαλίζει σωστά το σημείο, με το αφρώδες της γλώσσας να επιτρέπει όσο σφίξιμο θες, αφού καμμία πίεση δεν περνάει στην ράχη του ποδιού.
Η περιοχή πίσω είναι εξίσου φαρδιά και στρογγυλεμένη αλλά κι εδώ το μαλακό υλικό την κάνει ρυθμίσιμη. Το κράτημα είναι καλό, η φτέρνα δεν γλυστράει, ενώ η άνεση είναι δεδομένη. Χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω και τις έξτρα τρύπες πάντως.
Συνολικά το μοντέλο έχει άνετη εφαρμογή και θα ικανοποιήσει απόλυτα όσους έχουν κανονικό ή φαρδύ πόδι. Για το δικό μου, σχετικά στενότερο, θα την προτιμούσα λίγο πιο κλειστή αλλά σφίγγοντας παραπάνω τα κορδόνια, ποτέ δεν αντιμετώπισα πρόβλημα σταθερότητας. Λίγο μόνο στις κλειστές στροφές, όπου το πολύ αφρώδες επέτρεπε κάποια “μπόσικα”. Όσον αφορά το νούμερο, πάτε άφοβα στο κανονικό σας.
Σόλα και πάτημα
CloudTec και Speedboard είναι τα δύο χαρακτηριστικά που βασίζεται η σχεδίαση όλων των μοντέλων της On.
Οι γνωστές “τρύπες” ανάμεσα στον αφρό, σήμα κατατεθέν της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια. Clouds τα ονομάζει, με την διάταξή τους να ποικίλλει αναλόγως του μοντέλου. Το όλο σύστημα του αφρού εφάπταται στην Speedboard, μία εύκαμπτη πλάκα από πολυπροπυλένιο αμέσως κάτω από το πέλμα. Δεν είναι παντού ίδια, με την ακαμψία της να εξαρτάται από τον χαρακτήρα του κάθε μοντέλου.
Το Cloudsurfer είναι το πρώτο On που δεν έχει Speedboard. H σόλα αποτελείται εξ ολοκλήρου από αφρό, τον Helion, ένα μίγμα EVA και του πολυμερούς Olefin. Πέραν αυτού, διαφορετική είναι και η γεωμετρία των Clouds, με τα “κενά” να έχουν αλλάξει σχήμα και σχεδίαση. Γι’ αυτό και η εταιρεία πλέον ονομάζει το σύστημα CloudTec Phase. Στην θεωρία, καθώς τα Clouds συμπιέζονται, πέφτουν το ένα επάνω στο άλλο, λειτουργώντας σαν ντόμινο. Έτσι η συμπίεση δεν είναι μόνο κάθετη αλλά δίνει και μία κατεύθυνση προς τα εμπρός.
Η εξώσολα καλύπτεται από λάστιχο μόνο στο εμπρόσθιο μέρος και την φτέρνα. Είναι ακόμη νωρίς αλλά μετά από 50 χιλιόμετρα, δεν υπάρχει ορατή φθορά στον εκτεθειμένο αφρό. Σίγουρα αποτελεί ερωτηματικό, καθώς το μοτίβο του έχει πολλές ακμές και είναι και full contact. Η πρόσφυση είναι αρκετά καλή, ενώ ούτε στο βρεγμένο είχα πρόβλημα. Το λάστιχο, αν και σκληρό, κάθεται μέσα στην σόλα και δουλεύει μαζί της.
Από την φτέρνα μέχρι την καμάρα, έχουμε μία φαρδιά και βαθειά αυλάκωση. Αφενός βοηθάει στην συμπίεση της σόλας, αφετέρου στην σταθερότητα.
Χωρίς την Speedboard, το παπούτσι έχει αποκτήσει και λίγη παραπάνω ευκαμψία. Συνδυάζεται ωραία με το rocker και δίνει ένα πολύ στρωτό και εύκολο τελείωμα στο transition.
Ξεχάστε ό,τι ξέρατε ή έχετε ακούσει για το πάτημα των μοντέλων της εταιρείας, εδώ έχουμε μία εντελώς διαφορετική περίπτωση. Και αυτό οφείλεται κυρίως στην απουσία της Speedboard. Παρότι δεν είναι άκαμπτη, η τοποθέτησή της ακριβώς κάτω από το πέλμα δίνει μία πιο σκληρή πρώτη αίσθηση της σόλας. Ούτε και μπορεί να κατέβει πιο χαμηλά, ανάμεσα στον αφρό, αφού μετά ξεκινούν τα Clouds. Πλέον όμως αυτό δεν μας απασχολεί.
Το Cloudsurfer έχει ένα αντικειμενικά μαλακό και απορροφητικό πάτημα. Δεν είναι ακριβώς squishy, όπως π.χ. ο FuelCell με την πολύ μεγάλη και βαθειά συμπίεση, ούτε και τερματίζει. Δίνει την αίσθηση ότι οι κραδασμοί από την πρόσκρουση σβήνουν σταδιακά μέσα στον αφρό και τίποτα δεν φτάνει στο πόδι. Έχει ξεκάθαρα το softness που οι περισσότεροι αναζητούν πλέον, νοιώθεις ότι πας να βυθιστείς μέσα στην σόλα αλλά τελικά καταλήγει απόλυτα ελεγχόμενο και ισορροπημένο. To cushioning είναι γλυκό, αθόρυβο και πολύ, ενώ μοιάζει και περισσότερο απ’ όσο περιμένεις από τα 32/22mm του. Ιδίως μπροστά, ενώ θεωρητικά είναι λεπτό με τα σύγχρονα στάνταρντς, δείχνει σα να έχει 3-4 επιπλέον χιλιοστά. Για να έχετε μία εικόνα, σε σχέση με το ψηλότερο Cloudmonster, το Surfer είναι εξίσου προστατευτικό αλλά μαλακότερο.
Ο Helion έχει μία ελαστικότητα αλλά δεν χαρακτηρίζει το πάτημά του. Το transition βασίζεται περισσότερο στο ρολάρισμα, παρά στην επιστροφή ενέργειας. Η ανασηκωμένη φτέρνα σε βγάζει πιο μπροστά κατά την προσγείωση, παίρνεις ένα αρκετά κεντραρισμένο midfoot και μετά μία πολύ εύκολη απογείωση. Μπορεί το rocker να μοιάζει σχετικά ήπιο, δουλεύει όμως πολύ όμορφα σε συνδυασμό με την ευκαμψία μπροστά και την υπόλοιπη σόλα. Για να είμαι ειλικρινής, έχω μία επιφύλαξη κατά πόσο το σχήμα και η θέση των clouds μπορούν να δώσουν το domino effect που ισχυρίζεται η On. Πάντα οι εταιρείες υπερτονίζουν τα “συστήματά” τους. Παρ’ όλα αυτά, το παπούτσι “ρέει” τόσο ωραία και αβίαστα, που τελικά μοιάζει σαν όλο αυτό να ισχύει και στην πράξη.
Το Surfer είναι από τα πιο εύκολα μοντέλα που έχω δοκιμάσει σε easy runs. Πραγματικά δεν του λείπει τίποτα, έχοντας κάθε τι ακριβώς στην σωστή δοσολογία. Ακόμη και σε μεγαλύτερο τρέξιμο που το δοκίμασα, έβγαλε μια χαρά και ξεκούραστα την Κυριακάτικη χαμαλοδουλειά. Και δουλεύει το ίδιο, ασχέτως του πώς πατάς..
Μπορεί στα χαρτιά να είναι ένα daily trainer, πρακτικά όμως ανταποκρίνεται άνετα και σε μετρίους ρυθμούς, π.χ. half marathon pace ή και λίγο πιο κάτω. Εκεί μάλιστα αποκτάει και ένα πιο διακριτό bounce, ενώ το παραπάνω φορτίο κλειδώνει πιο άμεσα τα Clouds. Η ισορροπημενη συμπίεση της σόλας δίνει κι ένα σχετικό responsiveness, χωρίς όμως να νοιώθεις ότι κοπανιέσαι. Προσθέστε και το βάρος του, το οποίο είναι αρκετά χαμηλό για την προστασία που παρέχει.
Για τους θιασώτες της Speedboard, να πούμε ότι θα τους λείψει η αμεσότητα που δίνει όταν ανεβάζεις ταχύτητα. Ιδίως στο toe-off, σφίγγει ελαφρώς το forefoot και βγάζεις ευκολότερα την δύναμη κάτω. Για παράδειγμα, βρίσκω ότι το βαρύτερο και πιο ογκώδες Monster έχει μία επιπλέον ταχύτητα από το Surfer, λόγω ακριβώς της πλάκας. Επίσης, όπως είναι λογικό, αφαιρεί κάτι από την σταθερότητα της σόλας. Ωστόσο, το νέο μοντέλο παραμένει αρκετά σταθερό για την κατηγορία του. Σε κάθε περίπτωση, ανταλλάσσω χωρίς δεύτερη σκέψη αυτά τα δύο χαρακτηριστικά της Speedboard για το νέο CloudTec Phase.
Συμπέρασμα
Όπως εύκολα αντιλαμβάνεστε, το Cloudsurfer μού άρεσε πολύ. Και καθώς έχουμε μπει για τα καλά στην εποχή των super shoes και των μεγάλων υψών, το να σε εντυπωσιάσει ένα “απλούστερο” παπούτσι, γίνεται όλο και δυσκολότερο.
Πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που θα άλλαζα στο μοντέλο, το βρίσκω εξαιρετικά ισορροπημένο και ανταποκρίνεται σε όσα ζητάει η κατηγορία του. Μιλώντας για κατηγορίες λοιπόν, στέκεται απέναντι από παραδοσιακά καθημερινά προπονητικά, όπως τα Pegasus, Ride, Ghost, Velocity ή και Clifton. Παράλληλα όμως, εύκολα κατεβαίνει και πιο κάτω, εκεί που βρίσκουμε μοντέλα όπως τα Mach 5, Turbo Next ή Rebel. Έχει το cushioning αλλά έχει και την σπιρτάδα.
Το πακέτο συμπληρώνεται από ένα κορυφαίας ποιότητας upper, με universal εφαρμογή και άνεση στο μάξιμουμ. Προσωπικά θα το προτιμούσα ελαφρώς πιο στενό αλλά αυτό είναι πάντα υποκειμενικό.
Κατά την γνώμη μου, με την CloudTec Phase σχεδίαση οι Ελβετοί δίνουν για πρώτη φορά όλα όσα διαφημίζουν. Το Surfer κάνει ό,τι υπόσχεται και το κάνει και καλά, ενώ κρατάει το DNA του διατηρώντας τα Clouds. Δεν θεωρώ πως η Speedboard θα μείνει στην άκρη, η νέα όμως κατεύθυνση αποτελεί άνοιγμα προς ένα σημαντικά ευρύτερο κοινό.
Ευχαριστούμε την Panellinios Agora Games, επίσημο συνεργάτη της On Running για την Ελλάδα, για την παραχώρηση του Cloudsurfer. Η αξιολόγηση είναι απολύτως αντικειμενική και ανηπηρέαστη.
Nikos Pilikas
Μετά από 80 χλμ, το θεωρώ ένα από τα καλύτερα easy day παπούτσια που έχω δοκιμάσει. Αν και κάνει και για παραπάνω πράγματα.
myway
Καλησπέρα Νικόλα ! Αν δεν έχουμε την επιλογή να δοκιμάσουμε το παπούτσι, σε νούμερο πάμε στο ίδιο που φοράμε σε ΝΙΚΕ , σε Adidas ή Asics ?
Nikos Pilikas
@myway Καλησπέρα! Ναι, στο ίδιο.
myway
Βασικά στην ΝΙΚΕ φοράω στάνταρ το νούμερο (47), στην asics πέφτω μισό νούμερο (46.5) και στην adidas ανεβαίνω 1/3 (47 1/3). Και έχω μπερδευτεί τι νούμερο να πάω, το ερώτημα μου είναι με ποια από τις παραπάνω εταιρίες αντιστοιχίζεται καλύτερα , αν αντιστοιχίζεται βέβαια. Ελπίζω να μην σε ζαλίζω.
Nikos Pilikas
Επειδή μετά το 45 κάποιες εταιρείες παραλείπουν μισά νούμερα, ακολούθα τα cm. Τη Nike καλύτερα.
myway
Σε ευχαριστώ από καρδίας 🙂 !!!
Roberto4Carlos
Μιας και ένα ακόμα ζευγάρι Brooks Launch ετοιμάζεται να αποσυρθεί σκέφτομαι να κάνω ένα πέρασμα από το συγκεκριμένο μοντέλο τόσο για easy runs όσο και για πιο τσιμπημένους ρυθμούς. Η απορία μου είναι πόσο “ζωντανή” είναι η σόλα του ON ή αν διακρίνεται από κάποια νωχελικοτητα. Δεν ζητάω φυσικά μία zoomx συμπεριφορά, αλλά τουλάχιστον στην δική μου βαρεμάρα να μην προσθέτει το παπούτσι άλλη τόση!
Nikos Pilikas
@roberto4carlos Γεια σου, Μανώλη.
Το Surfer είναι ένα πολύ μαλακό παπούτσι αλλά επειδή η σόλα δεν έχει ύψος, τερματίζει και δεν νοιώθεις πως βυθίζεσαι μέσα της.
Γενικά έχει ήσυχο πάτημα, αποκτάει όμως μια σβελτάδα όταν ανεβάσεις ρυθμό. Και ρολάρει και πολύ όμορφα.
Roberto4Carlos
Μόλις ήρθε για να αντικαταστήσει τα Brooks Launch που κλείνουν ένα ακόμα κύκλο και θα αποσυρθούν! Η χρήση θα είναι για εύκολα χιλιόμετρα , με συμβατική σόλα (όχι carbon)!
Άρα πλέον το rotation θα έχει Nike Vaporfly 3 , Nike StreakFly, ON Cloudsurfer!
bousoulas
Καλησπέρα, Νίκο.
Αναζητώ παπούτσι για long runs και για προετοιμασία μαραθωνίου (πρωτάρης). Είμαι στα 67 κιλά και με ρυθμό 6,25.
Από όσα έχω διαβάσει έχω ξεχωρίσει το Nimbus 25 ή 26, το Clifton 9 και η παρουσίασή σου με έβαλε σε σκέψεις και για το Cloudsurfer.
Προτείνεις κάποιο από τα τρία παραπάνω; Κάποια άλλη πρόταση ίσως;
Ευχαριστώ!
Nikos Pilikas
@bousoulas Καλησπέρα, συντρέχτη!
Πολύ καλά τα Nimbus για την συγκεκριμένη χρήση αλλά εγώ θα πρότεινα το 1080ν13. Αν πάλι θες κάτι λίγο πιο σφιχτό και με έντονο rocker, το Cloudeclipse.
bousoulas
Δε νομίζω ότι θέλω κάτι πιο σφιχτό.
Είναι το Cloudeclipse σφιχτό όσο το Νovablast 3; Τώρα κάνω τα long runs με novablast 3 και λίγο παραπάνω softness σίγουρα θα το ήθελα.
Θα κοιτάξω τα new balance. To nimbus το έχω απλώς δοκιμάσει σε μαγαζί, δεν το έχω τρέξει. Μου φάνηκε αρκετά μαλακό.
Ευχαριστώ, Νίκο!
Nikos Pilikas
Τότε δες το ΝΒ. Το Surfer είναι μεν μαλακό αλλά έχει μικρή διαδρομή λόγω υψών.
Παίζει και το Invincible βέβαια.
bousoulas
Το Invivcible μού φαίνεται πολύ μαλακό όντως, αλλά και πολύ ογκώδες.
Μία τελευταία ερώτηση, αν μπορείς, Νίκο: Το Clifton δεν το προτείνεις; Αν όχι γιατί;
Nikos Pilikas
Mια χαρά είναι τo Clifton κι ελαφρύ, απλά υπολείπεται σαν αφρός πλέον.
bousoulas
Ok, Νίκο, σε ευχαριστώ!