Μαύρα νύχια

Επισκόπηση 9 δημοσιεύσεων - 1 έως 9 (από 9 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #127531
  Konstantinos
  Συμμετέχων

  Σε 96 θέματα υγείας, δεν κατάφερα να το πετύχω κάπου, τουλάχιστον ως τίτλο, οπότε, νέο θέμα συντρέχτες.
  Κλείνω 1 μήνα από τον ΑΜΑ, χωρίς να δηλώνω ότι υπέφερα από κόπωση, λίγο παραπάνω από τα LR της προπόνησης. Μια χαρά δηλαδή. Αυτό όμως που μου έμεινε, το οποίο πρώτη φορά έπαθα, είναι ένα μαύρο νύχι, στο μεγάλο δάκτυλο. Δεν πονάει, ούτε δείχνει σημάδια αποχωρισμού. Εκτιμώ ότι είναι σύνηθες στους δρομείς.
  Τι κάνουμε; περιμένω κι άλλο; θα υποχωρήσει το μαύρισμα κάποια στιγμή μόνο του;
  Αυτός είναι ο λόγος που έκτοτε δεν έχω τρέξει, διστάζω μην το κάνω χειρότερα.
  Ευχαριστώ.

  #127534
  naftony
  Συμμετέχων

  Τα μαύρα νύχια είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα σε δρομείς. Είναι αιμάτωμα που προκαλείται από το συνεχές χτύπημα, ιδιαίτερα αν το παπούτσι είναι στενό ή και πολύ φαρδύ. Σχεδόν πάντα μετά από μαραθώνιο έχω μαύρο νύχι. Εφόσον και εμένα δεν με ενοχλεί, δεν του κάνω κάτι ιδιαίτερο, συνεχίζω προπονήσεις κανονικά. Θα βγει καινούριο νύχι από κάτω μετά από λίγους μήνες, θα διώξει το παλιό και όλα καλά. Μπορείς να βάλεις και μια αντιβιοτική αλοιφή αν θες. Αυτά κάνω εγώ, η καλύτερη λύση φυσικά είναι η επίσκεψη σε ιατρό.

  #127535
  aRiSTiDiS
  Συμμετέχων

  Πολύ ενδιαφέρον θέμα, ήθελα να το ανοίξω κι εγώ! Όντως για την αποθεραπεία το αφήνω να περάσει μόνο του, όπως λέει και ο @tonykyr . Λογικά πονάει για 2-3 μέρες, που έτσι κι αλλιώς μέτα απο Μαραθώνιο δεν τρέχεις για μεγάλη διάρκεια αυτες τις 2-3 μέρες άρα δεν ενοχλεί στις προπονήσεις. Μετά ο πόνος υποχωρεί, και βγαίνει καινούριο νύχι ή απλά μένει το ίδιο αν δεν είναι μεγάλο το αιμάτωμα. Με το τέλος του φετινού Μαραθωνίου είχα 7/10 μαύρα (τα 2 ήταν από πριν).

  Το επιπρόσθετο ερώτημα είναι: τί κάνουμε εκ των προτέρων για να μην εμφανισθεί το πρόβλημα? (σε εμένα εμφανίζεται σε για αποστάσεις από 30Κ και πάνω ανεξαρτήτως παπουτσιού). Δεν νομίζω ότι φταίει το μέγεθος του παπουτσιού, είναι αρκετά ευρύχωρο μπροστά. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι η τριβή με το πάνω μέρος. Μήπως επειδή κουνιέται το πόδι μπρος πίσω λόγω κατηφόρας/ανηφόρας που προπονούμαι συνήθως? Μήπως να δένονται με hansaplast τα νύχια από πριν? Μήπως κάποια αλοιφή? Ίσως οι Ultra να μας δώσουν τα φώτα τους

  #127537
  Chris Rose
  Συμμετέχων

  Με τα next % 2 το έπαθα για πρώτη φορά και γώ στον μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος της Θεσσαλονίκης πέρυσι. Σταδιακά το μεγάλο νύχι του δεξιού ποδιού ξεκόλλησε και φύτρωσε καινούριο. Για πόνο δεν θυμάμαι μόνο τις πρώτες μέρες ίσως. Πιθανώς να έφευγαν και οι κάλτσες εκ των οποίων η δεξιά τρύπησε ακριβώς στο ίδιο σημείο και ενώ τις φόρεσα για πρώτη φορά( και τελευταία μετά τις πέταξα).

  #127539
  Konstantinos
  Συμμετέχων

  Συνεπώς, περιμένουμε και κάποια στιγμή, είτε θα υποχωρήσει το μαύρισμα, είτε θα αποχωρήσει ανώδυνα το νύχι. Κάτι είχα διαβάσει και για τον λόγο αυτόν πήρα τα παπούτσια του αγώνα μισό πόντο μεγαλύτερα από τα προπονητικά, αλλά τελικά δεν το γλίτωσα.
  Σας ευχαριστώ.

  #127540
  aRiSTiDiS
  Συμμετέχων

  Ναι Κωνσταντίνε, σε εμένα από τα 7 μαύρα, τα 4 μάλλον “σώθηκαν” και τα 3 πάνε προς αντικατάσταση. Αρκεί να μήν βλέπεις κάτι ανησυχητικό (να βγαίνει αίμα, πύον κλπ)

  Δεν είμαι σίγουρος ότι ειναι μόνο θέμα μεγέθους, όπως έγραψα και παραπάνω.
  Σε εμένα βρίσκουν στο πάνω μέρος, που δεν εχει να κάνει με το μέγεθος. Ίσως κάποια διαφορετική καλτσα ή κάποιο ταλκ ή δέσιμο με hansaplast να βοηθήσει, πρέπει να κάνω πολλές δοκιμές όταν ξανα-αρχίσω τα 30ρια

  #127541
  harris_vak
  Συμμετέχων

  Φέτος στο Σπάρταθλον έτρεξα με τα hoka clifton 8 και σχετικά λεπτές και ελαστικές κάλτσες Nike Mltplier, τις οποίες άλλαξα στο 100km περίπου με πιο χοντρές,τις nike everyday. Ίσως θα έπρεπε να τα πάρω τουλάχιστον μισό νούμερο μεγαλύτερα και όχι στο κανονικό μου.Διαπίστωσα ότι στις κατηφόρες με πιεζαν πολύ με αποτέλεσμα να πρηστουνε τα δάχτυλα και σταδιακά στις επόμενες δύο βδομαδες να μου φύγουν όλα τα νύχια. Θα πειραματιστώ και θα δοκιμάσω λίγο μεγαλύτερο νούμερο κ πιο χοντρές κάλτσες…

  #127542
  Chris Rose
  Συμμετέχων

  Με τα next % 2 το έπαθα για πρώτη φορά και γώ στον μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος της Θεσσαλονίκης πέρυσι. Σταδιακά το μεγάλο νύχι του δεξιού ποδιού ξεκόλλησε και φύτρωσε καινούριο. Για πόνο δεν θυμάμαι μόνο τις πρώτες μέρες ίσως. Πιθανώς να φταίγανε και οι κάλτσες εκ των οποίων η δεξιά τρύπησε ακριβώς στο ίδιο σημείο και ενώ τις φόρεσα για πρώτη φορά( και τελευταία, μετά τις πέταξα).

  #127547
  aroulio
  Συμμετέχων

  Όπως μου είπε κάποτε φίλος δρομέας “σημασία έχει να μην πονάς”.
  Για μένα τα μαύρα νύχια δεν είναι τόσο συνηθισμένα, όσο το ότι εξαιτίας του πατήματός μου μου δημιουργούνται στα 2 μεγάλα δάχτυλα φουσκάλες κάτω από το νύχι, τις οποίες συνήθως σκάω (πολλοί δεν το προτείνουν) και απολυμαίνω και αρκετές φορές, μετά από κάποιο καιρό χάνω το νύχι.
  Το καλύτερο που μπορώ να συμβουλεύσω, ειδικά όταν υπάρχουν θέματα τριβής, είναι η προληπτική και προσεχτική περίδεση του δάχτυλου με αυτοκόλλητη γάζα leukosilk 2,5cm (2-3 ευρώ στο φαρμακείο).
  @harris_vak Γενικά για τις μεγαλύτερες αποστάσεις προτείνεται το +μισό ή ένα νούμερο. ΠΧ στα ultra κάποιοι έχουν το ίδιο παπούτσι σε 2 διαφορετικά νούμερα, έτσι ώστε όταν σε προχωρημένο στάδιο του αγώνα έχουν πρηστεί τα πόδια να αλλάζουν στο πιο ευρύχωρο παπούτσι. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε παρατεταμένες κατηφόρες που τα δάχτυλα τείνουν να χτυπάνε μπροστά, όπως επίσης και η χρήση της επιπλέον τρύπας στα κορδόνια για να κρατάει το πόδι πιο πίσω.

Επισκόπηση 9 δημοσιεύσεων - 1 έως 9 (από 9 συνολικά)
 • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.