Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Υγεία & Τραυματισμοί / Παλμοι και όρια για αρχάριο

Παλμοι και όρια για αρχάριο

Επισκόπηση 8 δημοσιεύσεων - 1 έως 8 (από 8 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #131227
    Stelios
    Συμμετέχων

    Καλησπέρα !

    Θα ήθελα να ρωτήσω για τους παλμούς κατά την άσκηση. Είμαι 40 και σύμφωνα με τον κανόνα 220-ηλικία , το πάνω μου όριο είναι 180.

    Είχα να τρέξω περίπου 2 μήνες και το απέφευγα τώρα λόγω ζέστης , προχθές βγήκα στο δρόμο για ένα μικρό τρέξιμο και το ρολοι έδειχνε 192 παλμούς. Έτρεξα 3 χλμ με ρυθμό περίπου 5:45. Δεν ενοιωσα κάποια υπερβολική κόπωση ούτε είχα κάποιο πρόβλημα. Είναι ξεκάθαρη ένδειξη κακής φυσικής κατάστασης ή εφόσον Νοιώθω καλά δεν θα έπρεπε να με ανησυχεί ;

    Δεν έχω μεγάλο ιστορικό στο τρέξιμο. Για πολλά χρόνια ως μέχρι πριν κοβιντ έπαιζα ποδόσφαιρο ερασιτεχνικά με μια μεγάλη παύση ουσιαστικά μέσα στον κοβιντ. Κάπου στην επάνοδο τραυματίστηκα και έβαλα πλέγμα στους κάτω κοιλιακούς όπου με κράτησε έξω ένα εξάμηνο επιπλέον. Από τότε προσπαθω ενδυνάμωση , μικρά τρεξίματα (ως 5-6 χλμ) και ποδόσφαιρο.

    #131228
    Nikos Pilikas
    Συντονιστής

    @steliosrun Καλημέρα Στέλιο.
    Το 220-ηλικία είναι ένας γενικός μπούσουλας και βρίσκει εφαρμογή περισσότερο σε ανθρώπους που δεν ασκούνται. Οπότε στην περίπτωσή σου το πιθανότερο είναι να έχεις ψηλότερο HRmax. Από εκεί και πέρα, εφόσον η αίσθησή σου έδειχνε χαμηλότερο effort, κρατάς αυτό.
    Δες κι αυτό.

    #131230
    Stelios
    Συμμετέχων

    Καλησπέρα και ευχαριστώ, χρήσιμος ο Συνδεσμος που μου έστειλες , θα το δω αναλυτικά.

    #131236
    Dejan
    Συμμετέχων

    Κάποτε, πριν περίπου 15-20 έτη είχα φάει αρκετό “ξύλο” από τους τότε γνώστες περί καρδιακών παλμών. Στα υπόψη αυτά που γράφω αφορούν αποκλειστικά εμένα. Πάντα, από όταν ξεκίνησα να το παρακολουθώ είχα σχετικά χαμηλούς παλμούς σε ηρεμία και εξαιρετικά υψηλούς είτε σε αργό περπάτημα έως αγωνιστικό τρέξιμο. Για να δώσω ένα εύρος τιμών, σε ηλικία 25 ετών (τώρα σχεδόν 43) όταν τερμάτησα και το πρώτο μου μαραθώνιο και με βάση το 220-ηλικία θα έπρεπε να έχω HRmax 195. To δε αργό μου τρέξιμο έπρεπε να είναι …. στους 115-120 και εδώ έρχονται τα καλά. Τότε σε ηρεμία είχα 50 παλμούς περίπου αλλά στο περπάτημα ανέβαινα στους 100+ και 120 στο εντονότερο περπάτημα. Στο τρέξιμο δε το 150 ερχόταν στις αρχές του ζεστάματος. Οι τότε θαραλέοι της εποχής προσπαθούσαν να με πείσουν να τρέχω στους 140 κάτι που σε εμένα αυτό οριζόταν στο 6,40/χλμ κάτι…. εξαιρετικά αργό για τους τότε χρόνους μου. Όλα άλλαξαν όταν κάνοντας ανάβαση στον Υμμητό έφτασα τους 217 κάτι που με έβαλε σε σκέψεις και πέρασα ότι εξέταση υπήρχε για να τρέξω τον τότε μαραθώνιο. Στο τεστ κόπωσης δεν έφτασα τους 217 αλλά έφτασα τους 214 ενώ όλες οι άλλες εξετάσεις βγήκαν άψογες και ταυτόχρονα το 220-ηλικία πήγε άπατο. Ο δε μαραθώνιος βγήκε με μ.ο. τους 185… Ακόμη και τώρα, έπειτα από σχεδόν 20 έτη τρέχω καθημερινά κοντά στους 150-160. Δυστυχώς δεν μπορώ να ανεβάσω εδώ εικόνες απευθείας από το Strava που να το επιβεβαιώνουν. Αλλά θα προσπαθήσω να βάλω αργότερα links.

    #131237
    Skakinen
    Συμμετέχων

    Στους αθλητές που προπονώ (είτε η προπόνηση αφορά 10άρι η Ημι κλπ, είτε 1000άρι πχ για Αστυνομία), πάντα συνιστώ να έχουν ως βασικό σημείο αναφοράς, τον βαθμό προσπάθειας. Τους παλμούς μόνο ως συμπληρωματική πληροφορία.

    Τους προτρέπω να τοποθετούν την προσπάθειά τους σε μια 10βαθμη κλίμακα όπως η παρακάτω.

    Βαθμός προσπάθειας

    #131238
    StefanosM (papako)
    Συμμετέχων

    αν θέλεις να μάθεις τους max παλμούς σου υπάρχουν δυο τρόποι.
    Α) Ο σωστός. Να κάνεις εργομέτρηση σε ειδικό εργαστήριο.
    Β) Ο εμπειρικός. Να τρέξεις ένα τεσσάρι/πεντάρι σε ρυθμό αγώνα με 500+ ανηφόρα στο τέλος. Στην ανηφόρα θα τα δώσεις όλα. Εκεί θα δεις και τους max παλμους

    Θα σου πρότεινα να τρέχεις με βάση το πως αισθάνεσαι. ότι λέει και ο Skakinen

    #131239
    aRiSTiDiS
    Συμμετέχων

    – Οι παλμοί κάποια μέρα μπορεί να είναι αξημένοι (για τη συγκεκριμένη ένταση) και από μή δρομικούς λόγους (κούραση, άγχος, νεύρα, υποβόσκουσα ίωση κλπ)
    – Η μέτρηση μπορεί να είναι αναξιόπιστη, ειδικά αν ειναι από οπτικό ρολόι. Στην εργομέτρηση με ζώνη έδειχνε 170 παλμούς, και το ρολόι, έδειχνε 230!
    – Η αίσθηση είναι το καλύτερο μέτρο. Η μέτρηση έχει περισσότερο νόημα για στατιστικούς λόγους (να βλέπεις την εξέλιξη σε βάθος χρόνου ή την διακύμανση σε διαλειμματικές). Βλέπω κάποιους που “ψυχαναγκαστικά” κοιτάνε συνέχεια τους παλμούς στο ρολόι την ώρα της προπόνησης, “κόβωντας” ρυθμό άν ανέβει 2-3 bpm, και σκέφτομαι ότι αυτή την αύξηση τους την δίνει μόνο και μόνο το άγχος να κοιτάνε συνέχεια το ρολόι!
    – Πολυ καλή η κλίμακα! Ίσως το 10 να ειναι too much, και οι 4-5 ζώνες να ειναι πιο πρακτικές

    #131241
    tazi
    Συντονιστής

    Το 220 μειον ηλικια ειναι λαθος, ειδικα γι αυτους που γυμναζονται. Επισης, προκειμενου να υπολογισει κανεις τους μεγιστους παλμους θα πρεπει να ειναι σε θεση να πιεσει πολυ. Αρα θα πρεπει να ειναι και γυμνασμενος. Οποτε αυτο που θα προτεινα σε πρωτη φαση ειναι να ακολουθεις οσα περιγραφονται στον πινακα που ανεβασε ο skakinen. Ισως οχι με τετοια αναλυση, δεκα ζωνες δλδ, αλλα αρχικα με 5, ανα 2 συμπτυξη δλδ, θα εισαι μια χαρα. Το αεροβιο χτιζεται κυριως στις 2 και 3. Αραια και που και για λιγο μπαινει και το 4. Μετα αποκτας εμπειρια και τοτε ισως εχει νοημα να προχωρησεις σε τεστ η εργομετρηση. Το παν ειναι η αισθηση

Επισκόπηση 8 δημοσιεύσεων - 1 έως 8 (από 8 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.