- Αυτό το θέμα έχει 77 απαντήσεις, 28 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 1 έτος, 8 μήνες πριν από τον χρήστη Apostolis Vitzi.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
19 Αυγούστου 2019 στις 09:14 #110200Roberto4CarlosΣυμμετέχων
Προσωπικά, έχω παράδειγμα συναθλητή μου που αντί και αυτός να έχει θεωρητικό μέγιστο παλμών στο 172 με βάση τον τύπο 22-ηλικία, εντούτοις άνετα φτάνει και στα 185-188 παλμούς και σε long runs και σε αγώνες 10Κ.
Εδώ, να σημειώσουμε ότι ένα check up καρδιάς είναι πολύ σημαντικό να γίνεται ετήσια.19 Αυγούστου 2019 στις 10:17 #110204Nikos PilikasΣυντονιστής@akanes21, @skull To test Cooper, όπως και άλλα αντίστοιχα tests, θα σου δώσουν μία ένδειξη της φυσικής σου κατάστασης και βάσει αυτού θα βρεις τους ρυθμούς στους οποίους πρέπει να προπονηθείς.
Στην αναλυτική ανάρτηση που είχε κάνει παλαιότερα ο @chatzigiannisgeorgios, υπήρχαν όλες οι αντιστοιχίες ρυθμών βάσει Cooper αλλά απ’ ό,τι είδα το σχετικό link δεν δουλεύει πλέον. Φαντάζομαι όμως ότι θα βρεις άλλα αντίστοιχα με λίγο ψάξιμο.
Συμφωνώ με αυτά που γράφει ο @aristidi.19 Αυγούστου 2019 στις 11:41 #110214Γιάννης ΠαρτάληςΣυμμετέχων@aristidi Μέτρηση με το FR 235 από καρπό.Μεσοι παλμοί 169.Ο χρόνος μου ήταν 22:11 και έτρεχα με βάση το pace (το κοιτάω στους αγώνες) και οχι τους παλμούς (τους κοιτάω σε προπόνηση) και μπορώ να πω ότι το πήγα γρηγορότερα από οσο σχεδίαζα και αυτό γιατι είχα κανα 4μηνο να τεσταρω οπότε δυσκολεύτηκα να πιάσω το ρυθμό που σχεδίαζα.Το 92% του χρόνου ήταν στην ζωνη 5 και μάλιστα από πολύ νωρίς οπότε Ναι το πήγα πολύ δυνατά για εμένα.
Στις προπονήσεις επιδιώκω να δουλέψω βάση παλμών για να φτιάξω την αντοχη μου κ να μην ρεταρω απ τα πρώτα χλμ έτσι ώστε να επέλθει και καλύτερος χρόνος στο 5αρι.Δεν είναι αυτό το σωστό;Το θέμα είναι κάνω αερόβια άσκηση απ την στιγμή που με max 189 που έπιασα σε αντίθεση με τους 178 (220-42) είμαι εκτός των ζωνών που είχα υπολογίσει;19 Αυγούστου 2019 στις 12:39 #110218hagiΣυμμετέχωνΤο dropbox που το είχα ανεβάσει σαν στατική ιστοσελίδα σταμάτησε να υποστηρίζει αυτή την λειτουργία του εδώ και λίγο καιρό. Το ανέβασα ξανά εδώ: https://www.endurancescience.gr/cooper/
19 Αυγούστου 2019 στις 13:13 #110222Γιάννης ΠαρτάληςΣυμμετέχωνΕυχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση.
19 Αυγούστου 2019 στις 13:14 #110224aRiSTiDiSΣυμμετέχων@akanes21 μου φαίνεται υπερβολική η διαφορά +20 bmp του μέσου HR από το μέγιστο, σε έντονη σταθερή προσπάθεια 22 λεπτών. Τέτοιες διαφορές +20 bmp, για 22 λεπτά, έχω δεί μόνο σε εργομετρήσεις, που ξεκινάς αργά και επιταχύνεις μέχρι το όριό σου.
Άρα, τα μόνα που μπορώ να σκευτώ ειναι:
– ή το 189 ήταν κάποιο στιγμιαίο peak (αστοχία) του HRM: μπορείς να δείς από το garmin connect, στο γράφημα των καρδιακών παλμών, άν όντως το 189 ήταν ένα μή-ομάλο τίναγμα προς τα πάνω της καμπύλης ή άν ήταν μια ομαλή μετάβαση
– ή έτρεξες χαλαρά κάποιο τμήμα και έντονα κάποιο άλλο (που απότι λές δεν έγινε αυτό)
– ή έτρεξες σε περιοχή με έντονες ανηφοροκατηφόρες, οπότε σε κάποιο σημείο ζορίστηκες πολύ και “κάρφωσε” το HR.Με 1.5 χρόνο συνεχούς προπόνησης, τις ζώνες προπόνησης θα τις εκτιμούσα εμπειρικά (αλαχάνιαστο τρέξιμο για αερόβια και μέσω αποτελεσμάτων σε 3Κ, 5Κ, 10Κ τις υπόλοιπες) και όχι με τους παλμούς, που ειναι δευτερεύον μέγεθος, πολύ δε περισσότερο άν δεν έχουν βαθμονομηθεί απο εργομέτρηση (που τους συχετίζει και με το ΑΚ από τα αέρια εισπνοής/εκπνοής) και ακόμα περισσότερο εάν την ώρα της προπόνησης συγκρίνονται με οπτικό HRM. Αν π.χ. στο 5:45/km τρέχεις αλαχάνιαστα (μπορείς να μιλάς στον διπλανό σου με σχετική άνεση), ενώ στο 5:30/km λαχανιάζεις, ό,τι και να λέει το HRM η αερόβια προπόνηση αντοχής πρέπει να ειναι κόντα στο 5:45/km.
Αν όμως εσύ θες να ρυθμίσεις τις ζώνες με MaxHR, βεβαιώσου τουλάχιστον οτι το MaxHR είναι ακριβές. Φόρα μια ζώνη HRM (αν έχεις απο φίλο δρομέα) και τρέξε επιταχυνόμενα ξεκινώντας π.χ. από 10km/h (6:00/km) αυξάνοντας την ταχύτητα +1km/hr ανα 3 λεπτά, μέχρι να μήν αντέχεις άλλο, και δές τί MaxHR θα έχεις στο τέλος της δοκιμασίας. Να συμφωνήσω και με τον @roberto4carlos για το checkup και τέστ κοπώσεως πριν από τόσο έντονες δοκιμασίες.
ΥΓ. Μόλις είδα και το νέο link του @chatzigiannisgeorgios . Καταπληκτικό! Τρέξε 12 λεπτά “όλα μέσα”, δές τι έκανες, και χρησιμοποίησε αυτό για τις ζώνες!!!
19 Αυγούστου 2019 στις 13:19 #110228Nikos PilikasΣυντονιστής@chatzigiannisgeorgios Το διόρθωσα Γιώργο, ευχαριστούμε!
19 Αυγούστου 2019 στις 17:19 #110236Γιάννης ΠαρτάληςΣυμμετέχωνΣτο γράφημα μου δείχνει να πιάνω τους 189 ακριβώς στον τερματισμό (την στιγμή που νομίζω πήγαινα με 110%) ενώ 1′ πριν έπαιζα στους 178-182 και γενικά απο το 15′ και μετά δούλευα πάνω από 175.
Ίσως το HRM όντως να “πετάχτηκε” για λίγο.Επίσης λόγω δουλειάς περνάω εξετάσεις κάθε χρόνο και δυστυχώς στην περιοχή μου δεν έχω βρεί κέντρο για εργομέτρηση ακόμα.Σας ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις και τις συμβουλές και θα επανεξετάσω την προπόνηση με παλμούς αφου συμβουλευτώ και το τεστ cooper.20 Μαρτίου 2023 στις 00:47 #128262Apostolis VitziΣυμμετέχωνΚαλησπέρα, στους 2 αγώνες που έχω προλάβει να τρέξω μέσα στο 2023 παρατήρησα από τις μετρήσεις του ρολογιού μου υπερβολικά υψηλούς παλμούς. Στο Lycabettus Run 210 μέσοι/225 μέγιστοι, στο 5αρι του ημι της Αθήνας χθες 206 μέσοι/215 μέγιστοι, οι οποίοι είναι σε αυτά τα επίπεδα ακόμα και από τα πρώτα 500 μέτρα. Αν και έχω σχετικά καινούργιο ρολόι (Garmin 255), στην αρχή θεώρησα ότι είναι ίσως κάποιο σφάλμα του λογισμικού μετά τις τελευταίες αναβαθμίσεις. Στην συνέχεια πρόσεξα όμως ότι στις υπόλοιπες προπονήσεις, ακόμα και στις έντονες διαλειμματικές οι παλμοί είναι φυσιολογικοί και με το ζόρι ξεπερνούσαν τους 180. Ακόμα και στα Λιοφίλια τον Δεκέμβριο οι παλμοί ήταν 181 μέσοι/189 μέγιστοι. Που μπορεί να οφείλεται αυτό και πόσο ανησυχητικό είναι;
20 Μαρτίου 2023 στις 16:05 #128264aRiSTiDiSΣυμμετέχων@mrtolis86 οι μετρήσεις ειναι με ζώνη ή με οπτικό? Αν ειναι με οπτικό, σε εμένα τουλάχιστον (930), είναι θέμα “τύχης” αν μετράει σωστά ή οχι. Θέλει να το σφίξω αρκετά το λουρί, να εφάπτεται ακριβώς στο χέρι (έχω και λεπτό καρπό), να μην είναι ιδρωμένο, κλπ κλπ.Αν είναι με ζώνη, τότε σίγουρα κάτι πάει στραβά στη ζώνη. Ειδικά οι garmin μου κάνουν μια “καμπούρα” στην αρχή, αλλά μετά στρώνουν στη διάκεια της προπόνησης. Όταν όμως χαλάσουν τελείως, γράφουν ό,τι νάναι
20 Μαρτίου 2023 στις 17:33 #128265Apostolis VitziΣυμμετέχων@aRiSTiDiS οι μετρήσεις είναι από το οπτικό, δεν χρησιμοποιώ ζώνη. Σε όλες τις υπόλοιπες προπονήσεις οι μετρήσεις δείχνουν νορμάλ, μόνο στους 2 συγκεκριμένους αγώνες οι παλμοί έφτασαν τόσο ψηλά, οπότε δε θεωρώ ότι είναι θέμα ρολογιού.
20 Μαρτίου 2023 στις 20:17 #128266giannis dΣυμμετέχωνμονο ζωνη ,απο καρπο μη δινεις καθολου εμπιστοσυνη
21 Μαρτίου 2023 στις 21:24 #128272AlkisΣυμμετέχων@mrtolis86
Οι παλμοί σου ακόμα και με απόκλιση του αισθητήρα είναι αρκετά υψηλοί.
Ταπεινή μου άποψη είναι ότι πρέπει να κάνεις ένα τεστ κοπώσεως για να εχεις σωστή εικόνα και να μπορείς να τρέχεις χωρίς ενδοιασμούς.21 Μαρτίου 2023 στις 22:52 #128273Apostolis VitziΣυμμετέχων@alkis73 Έχεις δίκιο, θα πρέπει να το κοιτάξω άμεσα.
22 Μαρτίου 2023 στις 15:30 #128289KalogeridisΣυμμετέχωνΜιας και διανυουμε την μετακοβιντ εποχη, πρεπει να λαβουμε υπ οψιν οτι ο ιος εχει οπ ως και πολλοι αλλοι ιοι, επιπτωσεις στο μυοκαρδιο. Περισυλλογη υγρου περιξ της καρδιας που δεν της επιτρεπουν να παρει τις φυσιολογικες διαστασεις κατα την ασκηση ( ειδικα στην εντονη). Ως συνεπεια , υπαρχει ο κινδυνος να προκυψει αφυσικη πιεση προς τις βαλβιδες… το περασα με τον γιο μου, οταν πηγα μετα απο κοβιντ να του βγαλω χαρτι καρδιολογου με πληρη ελεγχο. Μας αφησε στην ξεκουραση σχεδον δυο μηνες, και πλεον ειμαστε κομπλε. Δεν ειναι καθολου τυχαιο το γεγονος οτι τελευταια ακουμε πολλα γεγονοτα ανα τον κοσμο για καρδιακα επεισοδια αθλητων…
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.