- Αυτό το θέμα έχει 15 απαντήσεις, 6 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 6 έτη, 5 μήνες πριν από τον χρήστη
TAKISSS.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
22 Οκτωβρίου 2019 στις 14:21 #112844
TAKISSS
ΣυμμετέχωνΈχει δοκιμάσει κάποιος ή να έχει ακούσει για κάποιον που έχει βγάλει 4μηνο πρόγραμμα μαραθωνίου σε διάδρομο? Λόγω έλλειψης χρόνου είμαι αναγκασμένος να βγάλω το πρόγραμμα στο διάδρομο, εκτός από τα λονγκ της Κυριακής που θα τα κάνω έξω και δεν ξέρω τί θα αντιμετωπίσω στον μαραθώνιο. Θα πάω για 3:30 ώρες μιας και δεν μου βγήκε πέρσι λόγω κράμπας. Εκτός από το θέμα της μονοτονίας του διαδρόμου, που προσωπικά δεν με ενοχλεί, υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέξω? Εξομοίωση με τον ρυθμό του έξω κάνω βάζοντας 1% κλίση στο διάδρομο. Γενικά το τελευταίο εξάμηνο κάνω πολλά χλμ στον διάδρομο. Μήπως όμως κάποιοι μύες δεν θα γυμναστούν όπως θα έκαναν έξω και θα έχω πρόβλημα την ημέρα του αγώνα? Μήπως κάτι άλλο που ούτε καν μου περνάει από το μυαλό? Το πρόγραμμα που θα ακολουθησω θα είναι πάνω-κάτω του “κόουτς”.
22 Οκτωβρίου 2019 στις 14:57 #112854
KalogeridisΣυμμετέχωνΦίλε μου, το ήξερα ότι τα χιλιάδες χλμ που έχω γράψει σε διάδρομο , κάποια στιγμή θα φαινόντουσαν χρήσιμα… Σε κάποιον…
Σίγουρα υπολογίζεις 1,5% κλίση και όχι 1%. Επίσης με κάποιον τρόπο θα πρέπει να βρεις το πόσο χάνει ο διάδρομος. Κάθε διάδρομος χάνει. Το ποσο χάνει είναι το κλειδί. Σε αυτόν που τρέχω , υπολογίζω βάσει αίσθησης, κόπωσης παλμών … ότι χάνει κάπου 10-12″ /χλμ. Όποτε όταν θέλω να κάνω δουλειά στο ,5’/χλμ , για να έχω ρεαλιστικοτερη επιβάρυνση, το βάζω στο 4’45”. Δοκίμασα και 20″ ταχύτερα αλλά δεν ήταν ρεαλιστικό, ήταν εξοντωτικά σαφές ότι κινουμουν σε ταχύτητα αρκετά ταχύτερη από αυτό που ζητούσε το workout… Εννοείται ότι μιλάμε για χρήση του ίδιου διαδρόμου και ότι έχει τακτική συντήρηση και επιθεώρηση από τους ειδικούς.22 Οκτωβρίου 2019 στις 19:13 #112870TAKISSS
ΣυμμετέχωνΟ διάδρομος που έχω είναι από τους σχετικά καλους και με πρόσφατο σέρβις πριν δυο μήνες, οπου μου είπαν ότι δεν χρειάζεται να βάζω κλίση, γιατί δεν χάνει καθόλου. Από μόνος μου έβαζα 1% κλίση περισσότερο για να αντισταθμίσω τον ρυθμό που είχα σε εργομετρηση που είχα κάνει και μου φερόταν κάπως αισιόδοξη. Δηλαδή το κατώφλι που μου είχε βγάλει η εργομέτρηση στα 14 χλμ με 165 παλμούς, στο ταρτάν δεν μπορούσα να το πάω με τίποτα. Στο 4:17 έκανα 1000αρια διαλειμματικη με 175 παλμους. Γι’αυτο φοβαμαι μην βγάλω το πρόγραμμα και μετα στον αγωνα δεν μπορω να πιασω με τιποτα ρυθμό.
22 Οκτωβρίου 2019 στις 19:45 #112872
KalogeridisΣυμμετέχωνΓια αυτό σου τονίζω ότι το κλειδί είναι να βρεις πόσα δευτερόλεπτα χάνει σε σχέση με την πραγματικότητα. Από τότε και μετά, σε κάθε προπόνηση θα προσαρμόζεις ανάλογα την ταχύτητα. Στις δικές μου πχ, αν μου ζητηθεί 50′ στο 5′, θα κάνω 50′ στο 4’45”. Για την συνολική απόσταση θα χρειαστεί να παίξεις μανιουαλ όμως αφού η απόσταση μεταβάλλεται ανάλογα της ταχύτητας. Υπολογίζουμε αρχικά τον χρόνο που θα κρατήσει η προπόνηση, και τρέχουμε τον χρόνο αυτό με τη διορθωμένη ταχύτητα… εύχομαι να γίνομαι κατανοητός.
23 Οκτωβρίου 2019 στις 09:15 #112892TAKISSS
ΣυμμετέχωνΚατανοητότατος και σε ευχαριστω για τις απαντησεις σου. Αρα και η εργομέτρηση κατα ένα βαθμό έχει βγάλει λάθος συμπεράσματα. Να μου δείχνει το κατώφλι στο 4:17 ενώ είναι οπως το υπολογιζω με τους παλμούς στο στάδιο κοντά στο 4:30 με 4:35.
23 Οκτωβρίου 2019 στις 09:40 #112894StefanosM
Συμμετέχωναυτό που μπορείς να κάνεις για να βρεις αν χάνει ή όχι είναι
Να βρεις από τον κατασκευαστή πόσο είναι η ταινία του διαδρόμου.
Να βάλεις ένα σημάδι πάνω στην ταινία.
Να υπολογίσεις πόσα σημάδια πρέπει να μετρήσεις για 100, 200 ή παραπάνω μέτρα.
Να κάνεις ένα test workout και να μετρήσεις τα σημάδια και να δεις την διαφορά με τον μετρητή του διάδρομου.όσο πιο μεγάλο είναι το τεστ που θα κάνεις τόσο πιο σωστό θα είναι το αποτέλεσμα.
23 Οκτωβρίου 2019 στις 11:17 #112898
KalogeridisΣυμμετέχωνΕξαιρετική λύση!
23 Οκτωβρίου 2019 στις 11:34 #112900
Vassilis KΣυμμετέχωνΜπορείς να μετρήσεις και μόνος σου το μήκος του ιμάντα, χρησιμοποιώντας πολλά σημάδια. Βάζεις το πρώτο σημάδι στο τέλος του ιμάντα, και το δεύτερο εκεί που τελειώνει το ορατό μέρος. Μετράς. Γυρίζεις τον διάδρομο μέχρι το δεύτερο σημάδι να φτάσει στο τέλος, και βάζεις ένα τρίτο. Ξαναμετράς. γυρίζεις πάλι και λογικά θα δεις το αρχικό σημάδι. Μετράς πάλι και προσθέτεις τις μετρήσεις.
Δεν νομίζω πως υπάρχει διάδρομος που δεν χάνει. Μπορεί να είναι ακριβής η ταχύτητα όταν περιστρέφεται μόνος του. Αλλά όταν τρέχει κάποιος επάνω του, κατά διαστήματα ο διάδρομος τρέχει ελεύθερος (όταν ο δρομέας είναι στον αέρα) και φρενάρε όταν το πόδι προσγειώνεται επάνω του.23 Οκτωβρίου 2019 στις 13:04 #112902TAKISSS
ΣυμμετέχωνΠριν δυο μηνες έγινε σερβις με αλλαγη ιμάντα στην αντιπροσωπια και μου ειπαν οτι δεν χάνει καθολου στην ταχυτητα. Το θέμα είναι τί αίσθηση ρυθμού έχει ο καθένας πάνω στον διάδρομο. Αν του “πέφτει” εύκολος ή δύσκολος. Εμένα μάλλον μου “πέφτει” πιο εύκολος γι’αυτο έχω και τις απορίες μου. Μ’αλλον θα ανεβάσω τις ταχύτητες στους ρυθμους των προπονησεων και θα πάω βάση παλμών, και ότι βγεί. Θα δοκιμάσω και κανα marathon pace στα λονγκ των κυριακων που θα γινουν εξω και βλέπω.
23 Οκτωβρίου 2019 στις 16:46 #112916StefanosM
Συμμετέχωνεγώ δεν μπορώ τον διάδρομο.
Έχω κάνει την μέτρηση που σου πρότεινα και ξέρω ότι δεν χάνει (και είναι και στα yava )
Όταν τρέχω αισθάνομαι ότι πάω πολύ πιο γρήγορα. Βασικά ενώ θα έπρεπε βάση ταχύτητας να είμαι χαλαρά, αισθάνομαι δυσφορία.29 Οκτωβρίου 2019 στις 11:47 #113138TAKISSS
ΣυμμετέχωνΕτσι για την ιστορία να αναφερω την διαφορά που είδα σε δύο προπονήσεις που προσπάθησα να τις κάνω ίδιες. Την προηγούμενη βδομάδα στον διάδρομο 4Χ8λεπτά στα 14χλμ με 2% κλίση, δηλαδή περίπου 4:10 με 4:15 και παλμοί 165 με 170 όλα ΟΚ. Εχθές η ίδια προπόνηση έξω σε δρόμο χωρίς κλίσεις 4Χ2χλμ στο 4:20, παλμοί 160 με 167, σήμερα την έχουν ακούσει για τα καλά οι γάμπες μου και γενικά τα πόδια μου και κατάλαβα οτι έκανα βαρβάτη προπόνηση. Αυτό είναι που με προβληματίζει αν κάνω όλη την προετοιμασία του μαραθωνίου στο διάδρομο.
29 Οκτωβρίου 2019 στις 14:09 #113140
taziΣυντονιστής@takisss Τάκη όπως διαπίστωσες στο δρόμο οι γάμπες δουλεύουνε πιο πολύ γιατι σπρώχνουν σαφώς περισσότερο για να προωθηθεις. Στο διάδρομο ο κυλιόμενος ιμάντας κάνει μεγάλο μέρος της δουλειάς. Σκοινάκι να έκανες πάνω στο διαδρομο, τα ίδια θα σου έγραφε. Για να τα φέρεις λίγο στα ίσια κάνε κάποια κομμάτια σε ανηφόρα, αν στο διάδρομο σε σχετικά πιο μεγάλη κλίση, αν στο δρόμο σε πιο ομαλη.
29 Οκτωβρίου 2019 στις 21:37 #113154TAKISSS
ΣυμμετέχωνΑρα ειναι λάθος και το κατώφλι που βγάζει η εργομετρηση.
29 Οκτωβρίου 2019 στις 22:57 #113156
taziΣυντονιστήςΌχι απαραίτητα, δεν είμαι ειδικός, αλλά μυϊκά σίγουρα δε σε γυμνάζει το ίδιο οσό ο δρόμος, καρδιοανπνευστικα όμως τα πράγματα αλλάζουν. Βέβαια αν τα παίξεις μυϊκά πιασε το αυγό και κουρευτο;:)
30 Οκτωβρίου 2019 στις 01:52 #113158mashine
Συμμετέχων1.Η προπόνηση σε διάδρομο δεν οδηγεί πουθενά προπονητικά.Γίνεται όταν δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και πρέπει να τρέξεις γιατί η προπόνηση δεν μπορεί να μετατεθεί αφού είναι σε καθημερινή βάση.Εχει δηλ συνεπικουρική δράση.
2.Το κατώφλι σου αλλάζει ανάλογα με την περιόδο.
3.Πιστεύω ότι ο διάδρομος τραυματίζει πέρα ότι δεν έχεις τις ίδιες προσαρμογές σε συνδέσμους σε σχέση με έξω.
4.Ο διάδρομος πάντα χάνει.–Ξεχνάς διαλειμματικές–Να ανέβεις και να τρέξεις μια ώρα είτε 12.8χλμ είτε 13.2 βγάλεις δεν εχει σημασία.Το ίδιο είναι.
5.Αν στην τελική δεν μπορείς να προπονηθείς είτε σε στίβο είτε σε άλλο χώρο βολέψου με τον διάδρομο και ότι βγεί. -
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.