Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Προπόνηση / Προπονηση μαραθωνιου για ατομο με γρήγορες μυϊκές ίνες

Προπονηση μαραθωνιου για ατομο με γρήγορες μυϊκές ίνες

• Αυτό το θέμα έχει 30 απαντήσεις, 9 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 7 έτη, 9 μήνες πριν από τον χρήστη nikos79.
Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 16 έως 30 (από 31 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Dimitris Voutyras
    Συμμετέχων

Καλησπέρα @takisss , μπορεί τα αίτια της “πεσμένης” απόδοσης απο κάποια χιλιόμετρα και μετά να οφείλεται και σε λόγους οι οποίοι δεν σχετίζονται απαραίτητα με την δρομική προπόνηση που έχεις κάνει. Κάποια παραδείγματα που μου έρχονται πρώτα στο μυαλό είναι: χαμηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλός αιματοκρίτης, χαμηλό σίδερο/φερριτίνη, έλλειψη βιταμινών, ενδυνάμωση ποδιών/κορμού κ.ο.κ
    Νομίζω το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απευθυνθείς σε εναν προπονητή για να σε κατευθύνει κατάλληλα.

nikos79
    Συμμετέχων

επίσης παρατηρούσα πτώση στην απόδοσή μου μετά από πολύωρη προπόνηση (LRs) όπως και στους μαραθωνίους και τελικά διαπίστωσα ότι ο λόγος ήταν η χαμηλή αρτηριακή πίεση. Από τότε προνοώ για κάτι αλμυρό. Αν σε προπόνηση το ξεχάσω και αρχίσω να έχω ατονία ή νωθρότητα σταματώ την προπόνησή μου γιατί η περαιτέρω πίεση με πάει πίσω κυρίως σε αποκατάσταση.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Το να έχει κάποιος περισσότερες μυικές ίνες ταχείας συστολής, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα έχει ανεπαρκείς τις βραδείας συστολής. Αν μιλάμε για elite αθλητές που ψάχνουν την λεπτομέρεια για να κάνουν την διαφορά, ναι, εκεί σαφώς και παίζει ρόλο το τι “μοντέλο” είσαι. Στους ερασιτέχνες όμως υπάρχει τεράστιο περιθώριο βελτίωσης με την προπόνηση, ανεξαρτήτως του παραπάνω παράγοντα.
    Όσον αφορά αυτό που έγραψε ο @stratus περί κατανάλωσης οξυγόνου, ισχύει για σώματα με αυξημένη μυική μάζα κυρίως, όπου σαφώς υπάρχει μειονέκτημα στην δρομική οικονομία.
    Κατά την γνώμη μου, ο @takisss δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να δουλέψει κάτι ιδιαίτερο, από την στιγμή κιόλας που είναι αρχάριος στα 42Κ.
    Όπως είπε κι ο @tazi, βασική αντοχή και πάει βλέποντας.

stratus
    Συμμετέχων

@echetlos Nικο σαφως παιζει ρολο τι μοντελο εισαι.
    Θα γραψω λιγα πραγματα και δεν ξαναγραφω τιποτα ,διοτι πολλα εχω ακουσει και εδω και στο γειτονικο φορουμ
    Κατω απο 40 λεπτα δεν εχω τρεξει δεκαρι.Συναθλητες που εχουν δεκαρι ακομα και κατω απο 37 λεπτα βλεπουν την πλατη μου σε μαραθωνιους με διαφορα 10 λεπτων και ας ειμαι ασθματικος.Τροφη για σκεψη λοιπον γιατι συμβαινει αυτο;
    Η προπονητικη δεν ειναι μονο long run σε ρυθμο χελωνας,διαλλειματικες και τεμπο.Η βαση δεν κτιζεται μονο με long run.Κτιζεται και με fartlek,progression run,συνεχομενο τρεξιμο σε ανηφορα κλπ.
    Δεν εγραψα πουθενα οτι οποιος εχει περισσοτερες γρηγορες μυικες ινες οι βραδειες ειναι ανεπαρκεις.Τα ατομα με γρηγορες μυικες ινες προσλαμβανουν περισσοτερο οξυγονο απο ενα ατομο ιδιων διαστασεων και επιδοσεων που εχει περισσοτερες αργες ινες αλλα οι γρηγορες ινες τους χρησιμοποιουν πολυ μικρο ποσοστο ογυξονου.Γιαυτο αυτοι οι δρομεις ειναι καλο να τρεχουν συνεχομεν χλμ σε ανηφορες. Αυτη η μορφη προπονησης “προσομειωνει” τη δραστηριοτητα των ενζυμων στις ινες αναγκαζοντατες να παραγουν μεγαλυτερο ποσοστο “καυσιμου” ανα λεπτο χρησιμοποιωντας οξυγονο.Επισης γιαυτο ειναι καλο να τρεχουν πολλα χλμ σε ρυθμο γυρο απο το ανεροβιο καταφλι τους.Ακομα και η διαρκεια ενος long run εξαρταται απτο τι μυικες ινες “φοραει” το καθε ατομο.Τα ατομα με γρηγορες πχ πρεπει να κανουν μικροτερης διαρκειας long run
    Αν τωρα νομιζετε οτι η προπονηση δεν πρεπει να διαφερει απο ατομο σε ατομο αναλογα με το “καλουπι” του καθενος,εγω σηκωνω τα χερια ψηλα.
    Mια τελευταια “συμβουλη”.Βρειτε τις εκδοσεις της IAAF kai παραγγειλτε το βιβλιο Marathon Training A scientific Approach.Ουτε 10 ευρω δεμ κοστιζει.
    ΥΓ Ο “μαγκας” απο εδω μεσα μου στελνει ειρωνικα email γιαυτα που γραφω ,δεν ξερω πως βρηκε το email μου, αν θελει μπορει να με ειρωνευτει μεσω του φορουμ και οχι να κρυβεται

Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

Δεν έχω κάποια προσωπική εμπειρία ή γνώση να προσφέρω στη συζήτηση, αλλά έχω διαβάσει την ανάλυση που κάνει ο Steve Magness στο βιβλίο του “The Science of Running” σε σχέση με τις μυϊκές ίνες και τη διαφορά στο είδος προπόνησης. Παρέχει και ενδεικτικές οδηγίες για προπονήσεις διάφορων αποστάσεων ανάλογα με το είδος των μυϊκών ινών, αν και (ίσως όχι τυχαία) δεν βλέπω πίνακα με διαφοροποιήσεις για μαραθώνιο. Ελλείψη λοιπόν του πίνακα αυτού, παραθέτω τον πίνακα για αγώνες 5k και 10k. Για να δώσω λίγο παραπάνω context στον πίνακα, στα πλαίσια μιας περιοδοποιημένης προσέγγισης, η προπονητική λογική του Magness (και του Canova) είναι ότι ξεκινάς με τη γενική φάση προπόνησης, προχωράς στην υποστηρικτική και καταλήγεις στην ειδική.

https://www.flickr.com/photos/58652662@N04/28149375167/

tazi
    Συντονιστής

@stratus Χρηστο πεφτω απο τα συννεφα, υπαρχει καποιος που σε ειρωνευεται μεσω μειλ και του δινεις σημασια…..Λαθος φιλε, καμια σημασια σε καποιον που εχει τετοια διαθεση, αλλωστε τα διαπιστευτηρια σου τα εχεις δωσει και με το παραπανω και ολοι λιγο πολυ τα ξερουμε!!
    Στο 20αρι το 2016 ποσο ειχες κανει ρε συ? Τι αναλογικο δεκαρι εβγαζε, ειλικρινα μου κανει εντυπωση που δεν εχεις κατεβει τα 40, σε ειχα ανετα για 39 και ισως πιεσμενα για 38 ψηλο.
    Παντως μην πτοεισαι απο ειρωνιες και σχολια αναλογου τυπου. Μακαρι το 1% των αντρων της ηλικιας σο αλλα και ακομα νεωτερων να ειχαν το κεφι τη διαθεση την ικανοτητα την υπομονη και τη γνωση να πετυχουν στο δρομο οσα εσυ.
    Το αν συμφωνουμε, διαφωνουμε και τελικα συζηταμε τις αποψεις μας ειναι η ουσια του φορουμ. Ετσι ολοι παιρνουμε απο κατι, μαθαινουμε και ισως να γινομαστε και καλυτεροι
    Τσαο φιλε, σιγουρα περιμενω και αλλες νουθεσιες….food for thought οπως θα λεγανε οι γειτονες μου.

horhe
    Συμμετέχων

@nikos79 πως μπορεις φιλε μου πανω στην πραξη {τρεξιμο} να το βρεις αυτο , εννοω την πτωση της πιεσης ?

nikos79
    Συμμετέχων

@iero εκείνη την στιγμή δεν μπορώ να το δω αλλά μία φορά που ένιωθα τέτοιου είδους συμπτώματα (ατονία και νωθρότητα) όταν πήγα σπίτι τσέκαρα πίεση και είδα περίπου 5,5-9.5 ενώ συνήθως είμαι 8-12. Αυτό επαναλήφθηκε αρκετές φορές έτσι ήταν φανερό ότι όντως αυτό έφταιγε διότι όταν έτρωγα κάτι αλμυρό συνερχόμουν αλλά αν το πάθω πάνω στην προπόνηση θα πρέπει να σταματήσω γιατί η επαναφορά δεν είναι άμεση.

tazi
    Συντονιστής

@nikos79 Νικο μηπως ιδρωνεις παρα παρα πολυ? αλλα και παλι ρε παιδι μου. Εχεις δοκιμασει saltsticks? Αν οχι παρε και πριν αρχισειε να νιωθεισ καταβεβλημενος. Δωσε βεβεια βαση και στην ενυδατωση. τσεκαρε το παντως γιατι μου φαινεται μεγαλη η πτωση της πιεσης που αναφερεις

nikos79
    Συμμετέχων

Όντως είναι αρκετή η πτώση της πίεσης αλλά saltsticks που έπαιρνα στο παρελθόν δεν μπόρεσα ποτέ να τα δεχτώ, μια φορά πριν χρόνια σε ένα γύρο λίμνης στα γιάννενα μέχρι που κόντεψα να πνιγώ αλλά ευτυχώς με βοήθησε ένας εθελοντής. Η εφίδρωση φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο διότι πράγματι όταν δεν ιδρώνω δεν έχω πρόβλημα

TAKISSS
    Συμμετέχων

Ευχαριστώ και πάλι ολους για τις συμβουλές σας. Εβγαλα πρόγραμμα 3 μηνών με ανέβασμα χλμ. και μόνο αερόβιο τρέξιμο. μετά θα μπουνε και κάποια τεμπο και βλέπουμε. Τον μαραθώνιο τον βάζω στην άκρη (οχι οτι καιγόμουνα να τρέξω μαραθώνιο) και απο το 2019 πρόγραμμα για κάποιον ημιμαραθώνιο και καλά να είμαστε.

tazi
    Συντονιστής

@takisss Τακη μην εγκλωβιζεσαι μονο σε αεροβιες προπομησεις για τοσο μεγαλο διαστημα, απλα ριζε το βαρος εκει, καποια τεμπο και πιο γρηγορα κομματια πρεπει παντα να συνυπαρχουν.

@nikos79
    Νικο, δοκιμασε μπακαλικη συνταγη με αλατι φυλαγμενο μεσα σε αλοθμινοχαρτο αφου δυσκολευεσαι με τις καψουλες, ισως σς βοηθησει, απλα εχε και νερο μαζι σου

nikos79
    Συμμετέχων

@tazi σκέτο αλάτι στο αλουμινόχαρτο και απλά να ακουμπάω τα δάχτυλά μου για να έχω την γεύση του στο στόμα; αυτό που κάνω προς το παρών είναι να αφήνω σε κάποιο σημείο της κυκλικής διαδρομής των LRs αλατισμένους ξηρούς καρπούς

tazi
    Συντονιστής

@nikos79 Ναι κατι τετοιο εννοω, οχι ξηροκαρπια.

tazi
    Συντονιστής

Γενικα στα λρ μην τρως πολυ η κατι δυσκολοχωνευτο, στην αρχη φαινεται δυσκολο μετα ομως συνηθιζεις. Εγω πια δε τρωω απολυτως τιποτα και δε μου φαινεται καθολου. Μονο νερο. Οταν το πρωτοξεκινησα παντως μετα τη μιαμιση ωρα ονειρευομουνα κρεπες😊

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 16 έως 30 (από 31 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.