Running & Vegeterianism!

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 35 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Orcatattoo
    Συμμετέχων

Καλημέρα στην παρέα!
    Θέλω να μοιραστώ έναν προβληματισμό μου μαζί σας, είναι κάτι που το σκέφτομαι καιρό.
    Έχω αποφασίσει να κάνω μια προσπάθεια από 1/1/2017 να κόψω την κρεατοφαγία. Για τον πρώτο καιρό (χοντρικά για διάστημα ενός μήνα) θα κόψω το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό κτλ) ενώ το επόμενο βήμα θα ήθελα να είναι να κόψω και τα πουλερικά όπως και τα άλλου τύπου “κρεατικά” (βλ. αλλαντικά κτλ).
    Για λόγους εξοικίωσης με την αλλαγή, σκοπεύω να διατηρήσω στη διατροφή μου τα αυγά, το γάλα, τα θαλασσινά και το ψάρι.
    Ιδανικά, θα ήθελα μέχρι το καλοκαίρι να έχω απαλλαγεί από το κόκκινο κρέας κάθε τύπου και την πρωτοχρονιά του 2018 να σταματήσω και το ψάρι.
    Να αναφέρω βέβαια, οτι αυτή τη στιγμή, η διατροφή μου περιλαμβάνει περίπου 1-2 φορές την εβδομάδα καθαρό κόκκινο κρέας και περίπου 1-2 φορές ακόμα “συγκαλυμένο” κρέας (πχ κιμάς ή ζαμπόν κτλ). Σύνολο δλδ περίπου 3-4 φορές την εβδομάδα. Καθημερινά, υπάρχουν γαλακτοκομικά και περίπου μια φορά την εβδομάδα ψάρι.
    Θα με ρωτήσετε φυσικά.. “γιατί?” Πέρα από διάφορες οικολογικές ανησυχίες που έπαιζαν πάντα ρόλο στη ζωή μου, έχω μπει στο τριπάκι μιας πιο “υγιεινής” ζωής. Έχω διαβάσει διάφορα εδώ και κανένα χρόνο περίπου (που μπήκα στη διαδικασία) για την αποτοξίνωση από το κρέας, λίπη κτλ κτλ κτλ.
    Η επόμενη φυσιολογική αντίδραση σας θα είναι ..”και γιατί μας ζαλίζεις τα αρ…ια ρε μεγάλε, κάνε οτι γουστάρεις!” που επίσης θα είναι λογικό! Μπαίνω στη διαδικασία να σας τα πω αυτά για να ρωτήσω:
    Α) Υπάρχει άλλος vegeterian ή vegan εδώ μέσα?
    Β) Πιστεύετε οτι η έλλειψη ζωικής πρωτείνης (γιατί εννοείται οτι θα γίνεται λήψη πρωτείνης από άλλες τροφές) παίζει ρόλο στην:
    i) Προπόνηση
    ii) Ψυχολογική και ψυχική διαύγεια
    iii) Καθημερινότητα γενικότερα?
    Γ) Συνίσταται ή μήπως επιβάλλεται κιόλας η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής στις αγωνιστικές περιόδους (δεν είμαι και καμιά αθλητάρα αλλά όσο να’ναι, κάτι κάνω)?

Αυτά!

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@dimitriskopanas Υπάρχει ο guru @ioannis_vlontakis!

Orcatattoo
    Συμμετέχων

Ωραία, το οτι υπάρχουν κι άλλοι τρελοί, είναι τουλάχιστον παρήγορο! :-))

dimitrissss
    Συμμετέχων

Ο συγκεκριμένος είναι αμερικανός σπαρταθλητής που τρέφεται μόνο με φρούτα. Είχαν γυρίσει και ωραίο βίντεο με άλλους αμερικάνους δρομείς στο Σπάρταθλο πριν 2-3 χρόνια.

http://www.thefruitarian.com/

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@dimitriskopanas Με αυτόν έμπλεξες και δεν το ξέρεις… 😛

Ωραία, το οτι υπάρχουν κι άλλοι τρελοί, είναι τουλάχιστον παρήγορο! :-))

Jeremyalfisti
    Συμμετέχων

Το θέμα με απασχολεί πάρα πολύ! Εγω επιτυχώς εχω σταματήσει κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά!Αυγά κοτόπουλο και άρι τρώω. Ποτέ δεν έτρωγα αλλαντικά! Από φόβο και λόγω συγκυριακών τραυματισμών πριν από κάθε απόπειρα δεν απέχω από το κοτόπουλο! Καλό βαρεμένο είμαι και γω!

Vlod
    Συντονιστής

Καλησπερα. Ειμαι βιγακν εδω και 5 χρονια στο τελος της χρονιας. Απεχω πληρως απο το κρεας και τα παραγωγα της εκμεταλλευσης του.Το κανω για λογους ηθικης και συμπονοιας απεναντι στα ζωα κυριως, κατα δευτερο λογο για περιβαλλοντικες ανησυχιες σε σχεση με το τεραστιο οικολογικο αποτυπωμα που αφηνει η κρεοβιομηχανια στον πλανητη και τριτον κ λιγοτερο για λογους υγειας που τωρα τελευταια ειναι κ μοδα.. Να προβαινουμε σε διαφορες μορφες διατροφης καθαρσης. Το σιγουρο ειναι δεν τρεφομαστε σωστα. Οι εξετασεις μου ειναι ικανοποιητικες χωρις καμια ελλειψη. Η b12 που θα εχεις διαβασει ειναι ενας δαιδαλος αποψεων. Το σιγουρο ειναι πως παραγεται στον οργανισμο σαν κομματι της χλωριδας μας της μικροβιακης και υπαρχει στο χωμα κτλ. Ελλειψη υπαρχει και σε κρεοφαγους συχνα. Τωρα τελευταια λαμβανω κ γω προληπτικα b12 καθως εχω ενα γιο 1μιση ετους που μεγαλωνει χωρις να τρωει κρεας κ προληπτικα απο την πιεση της υπαρχουσας δυτικης επιστημης μην γινει κατι λαθος… Του δινω b12 μετα το 1ο ετος. Μεχρι τοτε ο εξετασεις του κανονικες κ η b12 ακομα απλα by the book. Δεν ακολουθω κατι πολυ δομημενο η προσεγμενο διατροφικα και δεν χρειαζεται να εισαι ο γκουρου διατροφολογος βιγκαν.
    Εγω εγιναν βιγκαν αμεσως για ηθικους παλι λογους καθως κρεας κ γαλα ειναι απο το ιδιο ταλαιπωρο σαρκιο..
    Μην φοβασαι για τις αθλητικες σου επιδοσεις. Εμενα αθλιες ηταν κ σαν κρεοφαγος αθλιες κ τωρα!
    Οι πληροφοριες στο διαδικτυο απειρες. Επισης ερευνες της. Πιο μεγαλης εγκριτης και διαπλεκομενης Διατροφολογικης εταιρειας της Αμερικανικης ομονοουν πως μια πληρως βιγκαν διατροφη ειναι επαρκης για οκαντα σταδια της ζωης
    Αυτα. Καλη αρχη στην νεα σου προσπαθεια.Ξερεις τον Γκαντι τον Βουδα τον Χριστο τον Μαντελα και καθε καινοτομο ιστορικα τρελλους τους περνουσσν στην αρχη…
    Μην αδικεις την προσπαθεια σου. Εξαλλου δεν ενοχλεις κανεναν!

big-blue
    Συμμετέχων

Μήτσο σχετικά με τις οικολογικές σου ανησυχίες μπορώ να σε βοηθήσω:)
    Ο μεγάλος Σκοτ Γιούρεκ είναι χορτοφάγος νομίζω ή κάτι τέτοιο τέλοσπάντων.
    Σχετικά με την όρεξη του καθενός να τρώει ό,τι θέλει είναι μεγάλη κουβέντα.
    Είναι μια μόδα κ αυτή όπως ο μη εμβολιασμός κτλ
    Βλοντάκη ο Χριστός δεν υπήρξε ούτε ιστορικό πρόσωπο ούτε κάτι καινοτόμο έλεγε.
    Αχταρμάς με Γκάντι κ Μαντέλα, άσε τα υπόλοιπα…

big-blue
    Συμμετέχων

Α, μεγαλύτερη ζημιά απ´ τη χρήση ορυκτών καυσίμων δεν παίζει. Πάμε για απόσυρση αυτοκινήτων κ επιστροφή στα παραδοσιακά;)

xipolitakos
    Συμμετέχων

Νομίζω ότι η σάλτσα έχει δέσει καλά μέχρι τώρα. 🙂 Θα έλεγα να μην ξεφεύγουμε από το θέμα μας και να τα ανακατεύουμε όλα μαζί γιατί μπορεί να μην αρέσει η γεύση. 😉

Απόψεις για Ιστορίες και θρησκείες ανήκουν σε άλλη θεματική ενότητα. 😉

Το συγκεκριμένο θέμα με ενδιαφέρει και με απασχολεί κατά καιρούς. Τόσο από την πλευρά της υγείας όσο και από την πλευρά της στημένης βιομηχανίας.

Vlod
    Συντονιστής

Αφου ειναι μια μοδα το νοιαξιμο για των πονο και την εκμεταλλευση των αλλων.. Εγω θα ειμαι στη μοδα λοιπον.
    Δεν εχω διαθεση για προσωπικες εριδες.
    Η αναφορα μου προσωπικοτητες γνωστες ειχε να κανει με την αλλαγη κ τις αντιδρασεις που φερνει
    Δεν μιλησα θρησκευτικα
    Επισης η κρεατοβιομηχανια με τα αποβλητα εναι νο 2 παραγοντας στο φαινομενο θερμοκηπιου
    Μοδα ηταν η χρηση σκλαβων…

Manos Drakopoulos
    Συμμετέχων

Με είχε απασχολήσει το θέμα της διατροφής των vegan, όχι γιατί θα έκοβα το κρέας αλλά γιατί ήθελα να δω εάν πράγματι μπορεί κάποιος να πάρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό του με αυτή τη διατροφή.
    Ψάχνοντας λοιπόν τον τελευταίο χρόνο, διαπίστωσα πως όχι μόνο αυτό είναι εφικτό αλλά και πως αθλητές εξαιρετικών επιδόσεων σε όλες τις ηλικίες κάνουν τη συγκεκριμένη διατροφή.
    Μπορεί επίσης κανείς να βρει εξαιρετικές συνταγές γευμάτων vegan από τα οποία δεν λείπει κυριολεκτικά τίποτα σε θρεπτικά συστατικά!
    Αν κάποιος το κάνει λόγο μόδας κάποια στιγμή θα το μετανιώσει ή θα το αλλάξει, εάν κάποιος το κάνει και αισθάνεται καλά & υγιής δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα!

Το μόνο που πραγματικά με σόκαρε ήταν πέρυσι την Πρωτοχρονιά, όταν κόβαμε βασιλόπιτα με την ομάδα darts που είμαι μέλος & ένας φίλος μου αρνήθηκε ευγενικά να φάει λόγο ότι είχε μέσα αυγό το οποίο πήρανε από το quote “κοτόπουλακι”.

Orcatattoo
    Συμμετέχων

Ωραία κουβέντα έχουμε πιάσει ρε guys, μπράβο.
    Οι λόγοι που με οδηγούν σε αυτή την απόφαση (που όπως προείπα, την γυροφέρνω πάρα πολύ καιρό μέσα μου) είναι οι ίδιοι που αναφέρει κι ο @ioannis_vlontakis. Σίγουρα υπάρχει και μια αυξανόμενη τάση του κόσμου προς αυτή την κατεύθυνση (μόδα θα το έλεγε κάποιος πράγματι), αλλά ισχύει ότι λέει ο @manos_drakopoulos ότι όποιος το κάνει για λόγους μόδας, θα το εγκαταλείψει. Δεν είναι εύκολη απόφαση για κανέναν. Εγώ πιστεύω θα δυσκολευτώ αρκετά, σίγουρα περισσότερο από όταν έκοψα το τσιγάρο, 23 χρόνια καπνιστής.

Οι επιδόσεις δεν είναι θέμα τόσο μεγάλο, η αναπλήρωση των χαμένων θερμίδων όμως μπορεί να είναι:
    Αν σε ένα long run 3 ωρών ή σε ένα μαραθώνιο των 4+ με χοντρικά ένα ρυθμό γύρω στο 6’/χλμ (ας το πάρω απόφαση, δεν μπορώ να πάω παρακάτω, χαχαχα) που χάνεις περίπου 10 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους την ώρα. Εμένα μου βγαίνουν περίπου 2000-3000 θερμίδες ανάλογα την απόσταση. Μεγάλο μέρος αυτών των θερμίδων τις έβρισκα από κρεοφαγία. Τώρα από που?
    Μπορείς να μας περιγράψεις (όταν βρεις χρόνο) ένα γεύμα μετά από long run και ακόμα καλύτερα, ένα εβδομαδιαίο ενδεικτικό μενού?

Ευχαριστώ

big-blue
    Συμμετέχων

Ξυπολιτάκο έτοιμος ήσουν;) Δε φταίω.
    Βλοντάκη μόδα είναι και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επέτρεψέ μου μετά από 8,5 χρόνια σπουδών σε περιβαλλοντικές επιστήμες και >13 χρόνια δουλειάς στο συγκεκριμένο αντικείμενο να έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα γι αυτές τις ”μόδες”.
    Δε μιλάω προσωπικά μιλάω σχετικά με τα ”ρεύματα” της εποχής. Εδώ εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν να φάνε, εμείς ασχολούμαστε με το πόσο επηρεάζει το φαινόμενο του θερμοκηπίου ο κώλος του μοσχαριού (για να το πω επιστημονικά: οι εκπομπές αερίων ρύπων από τα βοοειδή). Κυριολεκτώ, αυτό αναφέρεται και σε paper… Το απεμπλουτισμένο ουράνιο που έπεσε στη Σερβία και το τρώμε ακόμα και σήμερα δε μας απασχολεί.
    Δημήτρη είναι κατευθύνσεις αυτές, δε λέω πως το κάνεις (όχι εσύ) επειδή είναι μόδα, λέω πως αυτή η μόδα (η τάση τέλοσπάντων) επιβάλλεται από κάποιους. Ένα απ’ τα επιχειρήματα της εποχής είναι πως η τροφή δε φτάνει για όλους, μπλα μπλα, πως πρέπει να πάμε σε μεταλλαγμένα, κτλ…Δε θα μου έκανε καμιά εντύπωση αν όλη αυτή την τάση την προωθούν κάποιοι μεγαλούτσικοι.
    Τώρα σχετικά με τις επιδόσεις, ο Σκοτ Γιούρεκ είναι ο νο 2 στο Σπάρταθλο μετά τον τεράστιο Γιάννη Κούρο, ενεργότατος δρομέας υπεραποστάσεων.

(εμένα δε μ αρέσει η συζήτηση που πιάσαμε αλλά οκ)

Orcatattoo
    Συμμετέχων

@big-blue Λιάκο, όλες οι μόδες-τάσεις από κάπου/κάποιον ξεκινούν. Οι trendsetters μπορεί να είναι οποιοιδήποτε και για οποιουσδήποτε λόγους. Για να τα λέμε και σωστά ωστόσο, το φαινόμενο του θερμοκηπίου ή η χορτοφαγία, δεν είναι μόδα. Μόδα/τάση είναι να ασχολείσαι με αυτά! Το απεμπλουτισμένο ουράνιο που έπεσε στη Σερβία και οι εκπομπές ρύπων από τα βοοειδή είναι υπαρκτά προβλήματα που για κάποιο λόγο το ένα έφυγε από την επικαιρότητα ενώ το άλλο όχι ακόμα. Άρα για το ένα δεν υπάρχει τάση να ασχοληθεί ο μέσος κόσμος (γιατί θάφτηκε ως θέμα σκόπιμα ή μη) ενώ το άλλο είναι πιο “επίκαιρο”.

Ξαναγυρνώντας στο θέμα μας ωστόσο, αυτό για τον Γιούρεκ δεν το ήξερα. Και ομολογώ οτι όσες φορές τον έχω δει στο Σπάρταθλο, δεν θα μπορούσα να το φανταστώ (οτι είναι veggie). Επειδή όμως είναι δύσκολο να μας πει αυτός τι τρώει μετά από long run, θα αρκεστούμε στον Βλοντάκη που είναι σκέτος μαραθωνοδρόμος (χωρίς το υπέρ μπροστά)! 🙂

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 35 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.