Αρχική / Επικαιρότητα / Η προσπάθεια για το Breaking2 της NIKE θα γίνει στην πίστα της Monza. Έγινε η πρώτη δοκιμή.

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Επικαιρότητα

Η προσπάθεια για το Breaking2 της NIKE θα γίνει στην πίστα της Monza. Έγινε η πρώτη δοκιμή.

Η προσπάθεια για το Breaking2 της NIKE θα γίνει στην πίστα της Monza. Έγινε η πρώτη δοκιμή.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Nike ανακοίνωσε ότι μια τριάδα elite αθλητών της – Eliud Kipchoge, Lelisa Desisa και Zersenay Tadese – θα προσπαθήσουν μέσα στην Άνοιξη του 2017 να σπάσουν τις 2 ώρες στον Μαραθώνιο, το επονομαζόμενο Breaking2 project. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος είχαν εξ αρχής δηλώσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα επιχειρηθεί εντός κάποιου αγώνα αλλά σε μια κλειστή διαδρομή, η οποία όμως θα πληροί τις προυποθέσεις της IAAF.

Εν τέλει, η τοποθεσία που επιλέχθηκε είναι η πίστα της Formula 1 στην Monza της Ιταλίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο αγώνας θα διεξαχθεί σε ένα κομμάτι της πίστας (Junior Course), μήκους 2.405 μέτρων και οι δρομείς θα τρέξουν 17.5 γύρους ώστε να συμπληρωθεί η απόσταση των 42.195 μέτρων.

Η διαδρομή είναι ουσιαστικά επίπεδη, καθώς έχει μόνο μια ελαφριά ανηφόρα 5.35m.
Επίσης, υπάρχουν μόνο δύο πολύ ανοιχτές στροφές, κάτι που θα βοηθήσει τους αθλητές να διατηρήσουν τον ρυθμό τους χωρίς επιπλέον προσπάθεια. Το Βερολίνο για παράδειγμα, έχει 17 στροφές 90, ή και λιγότερο, μοιρών.

Έγινε η πρώτη δοκιμή

 

                                 

Χθες, 7 Μαρτίου, έγινε και η πρώτη δοκιμή, με τους τρεις αθλητές να τρέχουν έναν ημιμαραθώνιο. Το αποτέλεσμα άφησε ανάμικτες εντυπώσεις.

Ο Kipchoge έγραψε ένα εντυπωσιακό 59:17, ο Tadese 59:41 και o Desisa 62:55.
H Nike είχε δηλώσει από πριν ότι δεν επρόκειτο για έναν αγώνα ώστε να δοκιμαστούν οι δρομείς αλλά περισσότερο το ίδιο το project.
Εν τούτοις, οι χρόνοι των δύο πρώτων είναι πολύ ενθαρρυντικοί, ιδίως αν δεχθούμε ότι ο ρυθμός δεν ήταν απόλυτα αγωνιστικός.

Το πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτή την δοκιμή αφορούσε τον ρυθμό και την στρατηγική σχετικά με την εξάλλειψη της αντίστασης του αέρα. Οι δρομείς ξεκίνησαν σε ένα σχηματισμό σαν διαμάντι, 1-2-3-2-1, με τους elite να είναι στο πίσω μέρος και τους λαγούς μπροστά.
Παρ’ όλα αυτά, ο δυνατός άνεμος και το γρήγορο pace χαλούσαν συχνά τον σχηματισμό.

Το επόμενο βήμα αφορά την αξιολόγηση των σωματομετρικών δεδομένων που συλλέχθησαν. Αυτό θα δώσει μια ένδειξη του πόσο σκληρά δούλεψαν οι δρομείς κατά τον ημιμαραθώνιο και αν τελικά θα είναι ικανοί να διατηρήσουν σχεδόν τον ίδιο ρυθμό για την διπλάσια απόσταση, κάτι που για τους περισσοτέρους αγγίζει τα όρια του ακοτόρθωτου την δεδομένη στιγμή.
Γεγονός είναι πάντως, ότι όταν ο Kipchoge τερμάτισε γελαστός και άνετος, ρωτήθηκε από τους ανθρώπους της ομάδας για το πόσο μεγάλη ήταν η προσπάθεια που είχε καταβάλει: 95%, 98% ή 100%;
“60%”, είπε χαμογελώντας. “Ήταν σα μια προπόνηση”.
Πηγή: Runners World
 

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

5 Σχόλια

  1. Άφωνος…

  2. Σε κάθε περίπτωση, ο ντόρος γύρω από το project είναι (και θα είναι) εφάμιλλος αυτού που θα γινόταν αν έσπαγε το 2ωρο.
    Δεν παίζεται σε αυτά τα κόλπα η Nike…

  3. Τρέξιμο στην parabolica 😀

  4. @dimitrissss Εκεί και πεζός κινδυνεύεις να σε πετάξει!

  5. Σαν να να λεμε να προσπαθησω εγω να σπασω το 4ωρο…τοσο απιθανο…

Αφήστε μια απάντηση