Αρχική / Αξιολογήσεις / Brooks Glycerin 22

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

Brooks Glycerin 22

Brooks Glycerin 22

Κατηγορία: Trainer
Υψη σόλας: 38
/28mm
Βάρος: 289 γρ.

 

Η Brooks είχε μείνει στάσιμη εδώ και χρόνια. Τα έχουμε ξαναπεί. Η συνταγή της ήταν πολύ συγκεκριμένη και έδειχνε να καθορίζεται από τις προτιμήσεις του κοινού της, αντί την τεχνολογική πρόοδο και τις απαιτήσεις της ευρύτερης αγοράς. Βέβαια, το κοινό της Brooks είναι το αμερικανικό, οπότε μιλούμε για μία τεράστια δεξαμενή. Γεγονός είναι πως τα νούμερα ανέκαθεν επιβράβευαν την φιλοσοφία της εταιρείας και οι πωλήσεις συνεχίζουν να βρίσκονται σε διαρκή άνοδο. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όταν ένας casual runner μπει σε ένα κατάστημα για να συμβουλευτεί τον υπάλληλο και να αγοράσει παπούτσια, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο: θα βγει με ένα Ghost ή ένα Glycerin στην τσάντα του.

Μη νομίζετε ότι όλοι οι δρομείς είναι εμμονικοί με τα μοντέλα και υπεραναλύουν τα χαρακτηριστικά τους. Η συντριπτική πλειονότητα ψάχνει απλά κάτι που να την βολεύει και μάλιστα, δεν θέλει να της το αλλάζεις. Αυτό κάνει η Brooks τόσα χρόνια και όπως αποδεικνύεται, δουλεύει. Απ’ την άλλη, αυτός ο συντηρητισμός δεν ευνοεί τις εντυπώσεις και το προϊόν καταντάει βαρετό. Δείξε σε κάποιον ένα Glycerin και ρώτα τον αν είναι το v20 ή το v15. Δεν θα ξέρει να σου απαντήσει. Ούτε εγώ ξέρω.

Ακόμη κι οι supercritical συνθέσεις της τα τελευταία χρόνια, δεν ξέφευγαν από το γνωστό μοτίβο. Και δεν ήταν ότι η εταιρεία δεν μπορούσε αλλά μάλλον δεν ήθελε να πειραματιστεί και να τολμήσει. Απόδειξη το εξαιρετικό concept shoe του 2021, Aurora – BL, το οποίο μας είχε ανοίξει την όρεξη, τελικά όμως δεν υπήρξε συνέχεια. Τα μοντέλα της ήταν καλά και πάντα με αψεγάδιαστο επάνω μέρος. Απλά, έτσι όπως είναι πλέον οι εξελίξεις στην βιομηχανία των δρομικών μοντέλων, το “καλό” δεν αρκεί.

Τα πράγματα όμως δείχνουν να αλλάζουν. Το φθινόπωρο του 2024 η Brooks παρουσίασε το Glycerin Max, εγκαινιάζοντας τον νέο της αφρό, τον DNA Tuned. Αυτόν φοράει και το Glycerin 22. Λίγο μετά, ανακοινώθηκε και ο DNA Gold, μία σύνθεση από Peba (επιτέλους), ο οποίος θα εξοπλίζει σε πρώτη φάση το Hyperion Elite 4 PB και αργότερα μέσα στο έτος τα Hyperion Elite 5 και Hyperion Max 3.

Επάνω μέρος και εφαρμογή

Το επάνω μέρος των Brooks ήταν πάντα κορυφαίο. Χωρίς σχεδιαστικές ακρότητες, είχε σωστά υλικά, universal εφαρμογή και περίσσεια άνεσης και πολυτέλειας. Γι’ αυτό και στις ΗΠΑ αποτελούν επιλογή και για casual χρήση.

Το ίδιο ισχύει και για το μοντέλο της δοκιμής μας. Διπλή στρώση υφάσματος, με μία μαλακή εσωτερική επένδυση και από επάνω ελαστικό jacquard mesh με ζώνες ανοιχτής και κλειστής ύφανσης. Ο προφυλακτήρας είναι ευρύς και ημιάκαμπτος.

Αρκετό υλικό γύρω από το πέλμα.

Στο μεσαίο τμήμα το logo σχηματίζει ένα μεγάλο overlay σε κάθε πλευρά, ενισχύοντας σημαντικά το κράτημα. Είναι σχεδόν σαν πλαστικό και λίγο “old school”, κάνει όμως σωστά την δουλειά.

Η ανεξάρτητη γλώσσα είναι η κλασική της Brooks, με πολύ πλούσιο αφρώδες και απαλό ύφασμα από μέσα.

Αντίστοιχα με την γλώσσα, παχιά είναι και η επένδυση γύρω από τον αστράγαλο. Ένα μεγάλο μαξιλάρι που αγκαλιάζει το οστό, σε συνδυασμό με ένα σκληρό κολάρο. Περιμετρικά στο τελείωμα, έχουμε ένα ελαστικό χείλος που καταλήγει σε θηλιά. Όμορφη λεπτομέρεια αλλά και πρακτική.

Η σχεδίαση π[ισω έχει αλλάξει αλλά η αίσθηση παραμένει χαρακτηριστική.

Γνώριμο περιβάλλον για όσους φορούν Glycerin, ή Brooks γενικότερα, και καλά κάνει η εταιρεία και θυσιάζει μερικά γραμμάρια για χάρη της άνεσης. Σίγουρα θα μπορούσε να τοποθετεί λιγότερο αφρώδες και ύφασμα, στην κατηγορία αυτή όμως, η πολυτέλεια είναι κάτι που εκτιμάται. Και το παπούτσι την προσφέρει απλόχερα.

Η εφαρμογή παραμένει universal και θα φιλοξενήσει άνετα οποιοδήποτε πόδι, ασχέτως όγκου ή σχήματος. Ο χώρος μπροστά είναι αρκετός και το ύφασμα έχει αέρα, ο προφυλακτήρας όμως κοντρολάρει την κίνηση του πέλματος.

Από εκεί και πέρα, το υπόλοιπο επάνω μέρος είναι πολύ σταθερό, ιδίως για κατασκευή με τόσο υλικό επάνω της. Το midfoot δένεται σωστά από τα δύο άκαμπτα overlays και παρά την αφράτη γλώσσα, κρατάει το αρχικό δέσιμο.

Όσο και να σφίξεις τα κορδόνια, τίποτα δεν περνάει από την γλώσσα.

Απροβλημάτιστο και στο πίσω μέρος, με την φτέρνα να κλειδώνει εύκολα αλλά και να αναπαύεται μέσα στην παχιά επένδυση. Κάποιος με στενότερο πέλμα ίσως χρειαστεί να το σφίξει λίγο παραπάνω, τα μαλακά κορδόνια όμως εξαφανίζονται στο αφρώδες της γλώσσας και δεν προκαλούν καμμία πίεση.

Μοναδικό αρνητικό που μάλλον θα βρούμε μπροστά μας, είναι η διαπνοή του μοντέλου. Το εσωτερικό ύφασμα είναι εντελώς κλειστό σαν ύφανση και το padding πολύ γύρω από το πόδι. Οπότε τις καλοκαιρινές ημέρες πιθανώς να υπάρχει θέμα.

Η πυκνή πλέξη ευνοεί το κράτημα, όχι όμως και την διαπνοή.

Το sizing είναι απολύτως κανονικό, όπως σε όλα τα μοντέλα της Brooks.

Σόλα και πάτημα

H Brooks είχε μέχρι πρότινος δύο supercritical EVA αφρούς, τον DNA Loft v3 και τον DNA Flash v2. O πρώτος ήταν ο προπονητικός, ενώ ο δεύτερος τοποθετείτο στα performance μοντέλα. Στο τέλος της περασμένης σεζόν προστέθηκε και ένας ακόμη, ο DNA Tuned. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο supercritical αφρούς στην συσκευασία του ενός.

Ο όρος supercritical περιγράφει μία συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται για την κατασκευή μίας τέτοιας σόλας. Έχουμε ένα αρχικό καλούπι EVA, σε πολύ μικρό όμως μέγεθος (φανταστείτε νούμερο νηπίου) και ιδιαίτερα συμπαγές, σχεδόν σαν πλαστικό. Κατόπιν, εγχύεται άζωτο (ή CO2 σε άλλους αφρούς) μέσα στο υλικό υπό συγκεκριμένη πίεση και θερμοκρασία και αυτό διογκώνεται, παίρνοντας το μέγεθος και το σχήμα της σόλας όπως την ξέρουμε. Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής, ανάμεσα στον αφρό δημιουργούνται κενά αέρος (φυσαλίδες, ας πούμε) που δίνουν μία πολύ πιο αραιή τελική σύνθεση. Ελαφρύτερη, ελαστικότερη και ανθεκτικότερη.

Αρχικό και τελικό στάδιο κατά την supercritical διαδικασία.

Η καινοτομία του DNA Tuned είναι ότι στο αρχικό στάδιο έχουμε δύο “μικρές” σόλες διαφορετικής πυκνότητας, η μία τοποθετημένη μέσα στην άλλη. Το καλούπι αυτό “ψήνεται” μέσα σε έναν θάλαμο (co-molding) και ο ένας αφρός ενσωματώνεται στον άλλο. Το πλεονέκτημα αυτής της διεργασίας είναι ότι δεν υπάρχει διαστρωμάτωση, ούτε και κόλλες, όπως στις συνήθεις μεθόδους συνδυασμού δύο υλικών. Έτσι, δεν προστίθεται βάρος, ούτε και μειώνεται η ευκαμψία της κατασκευής. Τέλος, η σόλα περιβάλλεται από έναν λεπτό και λίγο πιο σφιχτό αφρό, για λόγους σταθερότητας.

Εν προκειμένω, ο λευκός αφρός έχει μεγαλύτερες κυψέλες, ευνοώντας το cushioning, ενώ ο κίτρινος έχει μικρότερες, στοχεύοντας στο responsiveness. Η αναλογία είναι υπέρ του πρώτου στο πίσω μέρος και αλλάζει πηγαίνοντας προς τα εμπρός.

Σαν κλασικό Brooks, το λάστιχο από κάτω είναι πολύ και παχύ, αν και έχει μαλακώσει. Η πρόσφυση είναι πολύ καλή, ακόμη και στο βρεγμένο, ενώ η ποσότητά του εξασφαλίζει μεγάλη ανθεκτικότητα. Επιπλέον, το νέο μοτίβο της εξώσολας δίνει και λίγη περισσότερη ευκαμψία.

To Glycerin ήταν ανέκαθεν ένα αξιόπιστο premium προπονητικό. Μέχρι πριν λίγο καιρό θα το συγκαταλέγαμε στην max cushioning κατηγορία αλλά τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει. Με πολλά μοντέλα να ξεπερνούν τα 40mm, ακόμη και στην γκάμα της Brooks (Glycerin Max), το παπούτσι αγγίζει και την χρήση του daily trainer. Ή ενός εξελιγμένου τέτοιου. Πιο παραδοσιακό πια, συγκριτικά με τα νέα “τέρατα”.

Νέα γεωμετρία στα τοιχώματα της σόλας.

Ο DNA Tuned κάνει ξεκάθαρη διαφορά από τις δύο προηγούμενες εκδόσεις που φορούσαν τον DNA Loft v3. Πρώτα απ’ όλα, είναι πιο μαλακός. Δεν είναι αυτό που λέμε squishy soft, έχει όμως εμφανώς την απαιτουμένη συμπίεση για να νοιώσεις απόλυτη σιγουριά. Όπως βέβαια και μεγάλη απορροφητικότητα, με τους κραδασμούς να σβήνουν σταδιακά μέσα στην σόλα. Γενικότερα έχει μία προοδευτικότητα στον τρόπο που δουλεύει.

Αν σου αρέσει να βυθίζεσαι βαθειά μέσα στον αφρό, μάλλον το Glycerin δεν είναι για εσένα. Αν όμως θες soft cushioning αλλά όχι πολτώδες, τότε είσαι εδώ. Πολύ ισορροπημένο και με την σωστή ευκαμψία για ένα εύκολο το transition.

Αρκετά “φυσικό” στις αργές ταχύτητες, λόγω του μεγάλου flex point.

Παράλληλα, είναι και πολύ σταθερό, όπως ήταν πάντα η σειρά άλλωστε. Η γεωμετρία των τοιχωμάτων, το πολύ λάστιχο και ο πιο συμπαγής αφρός, όλα αυτά οδηγούν σε μία ουδέτερη προσγείωση και ευθύβολο toe off. Δεν έχει τα συνήθη ανασηκωμένα πλαϊνά, πλην του midfoot εξωτερικά, ούτε όμως και τα χρειάζεται.

Στιβαρή φτέρνα και ουδέτερη προσγείωση.

Να πούμε ότι το μοντέλο έχει και μία έκδοση για όσους επιθυμούν λίγη παραπάνω στήριξη. Το Glycerin GTS 22 φέρει τα γνωστά Guide Rails, όπου τα πλαϊνά της σόλας στο πίσω μέρος σηκώνονται ψηλότερα και περιβάλλουν την φτέρνα.

Στους αργούς ρυθμούς δεν μπορώ να πω ότι ένοιωθα τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πυκνοτήτων. Το forefoot είναι κι αυτό γεμάτο και γλυκό σαν αίσθηση, παρόλο που τα 28mm θεωρούνται μάλλον οριακά με τα σημερινά δεδομένα.

Αν ανοίξεις λίγο όμως, εκεί καταλαβαίνεις πού στοχεύει ο DNA Tuned. Φορτίζοντας περισσότερο τα μετατάρσια, τα πάτημα σφίγγει και αποκτάει μία σπιρτάδα που δεν έχει το πίσω μέρος. Παραμένει προστατευτικό αλλά δίνει μία σταθερή βάση και σαφώς περισσότερη επιστροφή.

Από κάτω διακρίνεται ξεκάθαρα η μίξη των δύο αφρών.

Το έβαλα σε ένα προοδευτικό τρέξιμο, σχεδόν μέχρι ρυθμό ημιμαραθωνίου, και με εξέπληξε το ότι ακολουθούσε μέχρι τέλους. Πιο παραδοσιακό πάτημα, καθώς απουσιάζει το όποιο rocker, κεντραρισμένο και συμπαγές. Και σου έδινε όσο το πίεζες. Σημαντικό επίσης ότι το παπούτσι κρύβει το βάρος του στον δρόμο. Εκεί μοιάζει τουλάχιστον 20 γραμμάρια ελαφρύτερο απ’ όσο στα specs.

Η σχεδίαση της σόλας είναι εντελώς επίπεδη.

Πιθανώς κάποιος να αναρωτηθεί για ποιον λόγο ένα μοντέλο της κατηγορίας αυτής να χρειάζεται να είναι και σβέλτο. Όχι, δεν χρειάζεται. Αν όμως είναι, χωρίς αυτό να “κλέβει” από την βασική χρήση που προορίζεται, τότε αυτό σίγουρα είναι θετικό. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως πολλοί δρομείς δεν έχουν διαφορετικό παπούτσι για κάθε είδος προπόνησης, οπότε το versatility εκτιμάται. Κατ’ εμέ, για πιο βαρείς ή πιο “αργούς” δρομείς, οι οποίοι δεν θέλουν κάτι αμιγώς performance για τις πιο γρήγορες προπονήσεις τους, το Glycerin αποτελεί ασφαλή επιλογή, χωρίς συμβιβασμούς σε άνεση και προστασία.

Το Brooks είναι από τα λίγα μοντέλα που επιμένουν στο ψηλό drop. Δεν θα πω ότι με ενοχλούσε αλλά σίγουρα το καταλάβαινα. Θα μπορούσε να σηκώθεί λίγο το forefoot ή έστω να σκαφτεί η φτέρνα στο τελείωμα.

Πέραν αυτού, μία τελευταία σημείωση σχετικά με το βάρος. Η σχεδίαση του παπουτσιού είναι τέτοια που αφήνει μεγάλα περιθώρια για δίαιτα. Αρχικά από την εξώσολα, η οποία έχει παραπάνω λάστιχο απ’ όσο χρειάζεται. Τόσο σε επιφάνεια, όσο και πάχος. Όπως επίσης και από την ποσότητα του αφρώδους στο επάνω μέρος. Μπορούν να εξοικονομηθούν πολλά γραμμάρια και να παραμένει και πάλι άνετο.

Συμπέρασμα

Έχουμε πει ότι στο τέλος της ημέρας προέχει να είναι ευχαριστημένος ο sales manager. Κι ας βάζει χαλινάρια στο σχεδιαστικό τμήμα. Αν η φιλοσοφία σου φέρνει κέρδη (μεγάλα κιόλας), ίσως παραβλέπεις το ότι έχεις μείνει πίσω στις εξελίξεις. Ωστόσο, πάντα θα χάνεις στις εντυπώσεις, οι οποίες είναι αυτές που σε συνδέουν με το πλατύ κοινό.

Η εταιρεία δείχνει να παίρνει μία διαφορετική κατεύθυνση, βγαίνοντας επιτέλους από την comfort zone της. Διευρύνει το target group της, δουλεύει νέες ιδέες και εξελίσσεται. Κι αν ο Peba αφρός (DNA Gold) ήταν μία επιβεβλημένη κίνηση, έστω και καθυστερημένα, ο DNA Tuned είναι ένα βήμα για την Brooks αλλά και την δρομική βιομηχανία ευρύτερα. Δεν θα σταθώ στο αποτέλεσμα αυτό καθ’ αυτό, όσο στο είναι κάτι καινούργιο που κανείς άλλος δεν είχε σκεφτεί. Οι “εντυπώσεις” που λέγαμε.

Το Glycerin 22 είναι ένα πολύ καλό μοντέλο, το οποίο σίγουρα θα ικανοποιήσει του πιστούς της σειράς αλλά πιστεύω θα της φέρει και νέους. Παραμένει πολυτελές και προστατευτικό, έχει όμως γίνει και αρκετά πιο δυναμικό. Η αλήθεια είναι πως οι διαστάσεις του με τα σημερινά δεδομένα, το φέρνουν πιο κοντά στην daily trainer κατηγορία. Προσωπικά όμως, αυτό το βρίσκω θετικό. Δεν αρέσκονται όλοι σε πανύψηλες ή super soft σόλες, ενώ πολλοί προτιμούν ένα πιο φυσικό και λιγότερο αποστειρωμένο πάτημα. Αν θες το παραπάνω, εκεί υπάρχει το Glycerin Max.

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

2 Σχόλια

  1. Για όσους έχουμε συμβιώσει με την γνωστή τριάδα της Brooks…. Launch-Ghost-Glycerin καταλαβαίνουμε όλα αυτά που περιγράφει ο Νίκος για την εταιρία και την φιλοσοφία της! Τώρα…όσο αναφορά το παπούτσι καταλαβαίνω ότι δύσκολα θα βρει θέση στα πόδια στην πλειοψηφία των δρομέων, όταν η αγορά κατακλύζεται από μοντέλα που δείχνουν πιο φρέσκα, πιο γρήγορα, πιο πασπαρτού κτλ κτλ…
    Προσωπικά όμως, πάντα θα έχω στο rotation μου ένα τέτοιο συμβατικό παπούτσι και συγκεκριμένα το ghost αυτή τη περίοδο!
    @echetlos Νίκο, καλά κάνεις και αφιερώνεις χρόνο και σε αυτά τα παπούτσια!

  2. @roberto4carlos Δεν είναι συμβατικό, Μανώλη. Ούτε και υστερεί σε σχέση με τα άλλα της κατηγορίας του. Κι έχει και μία ταχύτητα παραπάνω.

Αφήστε μια απάντηση