Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

BROOKS Launch 6

BROOKS Launch 6

Κατηγορία: Performance trainer – Ουδέτερο πάτημα – Βάρος: 255γρ. – 10mm drop (27/17mm)

Ας ξεκινήσουμε με λίγη ιστορία, για να θυμηθούμε πόσο “σημαντικό” υπήρξε το Launch στην εξέλιξη των δρομικών παπουτσιών.
Εμφανίστηκε το 2009, όταν ακόμη στην αγορά υπήρχαν μόλις δύο κατηγορίες μοντέλων, ως επί το πλείστον: τα βαριά προπονητικά και τα “σκληρά” αγωνιστικά. Από πλευράς τεχνολογίας υλικών, τα πράγματα ήταν σαφώς περιορισμένα. EVA αφρός, μαζί με κάποια “πρόσθετα” ορισμένες φορές (GEL, Powergrid π.χ.), και την απορροφητικότητα να καθορίζεται κυρίως από το πάχος της σόλας. Το ακριβώς αντίθετο απ’ ότι σήμερα δηλαδή, όπου οι επιλογές και οι ρυθμίσεις είναι απεριόριστες και ο καθένας μπορεί να βρει ακριβώς αυτό που επιθυμεί.

Το Launch ήταν ουσιαστικά το πρώτο performance/lighteweight trainer, τουλάχιστον όπως το αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Είχε το απαραίτητο cushioning για να σε πάει μακρυά αλλά ήταν συγχρόνως και αρκετά responsive για να σε πάει γρήγορα. Αγκάλιαζε και κρατούσε πολύ σταθερά το πόδι, προσφέροντας όμως και την απαραίτητη άνεση. Το δε βάρος του ήταν χαμηλό, ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα. Μπορούσες να κάνεις σχεδόν όλα τα είδη των προπονήσεων μαζί του, τόσο ισορροπημένο ήταν, παρά την απλότητά του. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη του έκδοση έμεινε στην αγορά για σχεδόν 5 ολόκληρα χρόνια, ενώ όταν η Brooks  ανακοίνωσε το 2012 ότι θα διακόψει την παραγωγή του, το πιστό κοινό του αντεδρασε και τελικά η εταιρεία άλλαξε γνώμη. Είναι χαρακτηριστική η “διαμαρτυρία” του John Schrup (πραγματικά αξίζει να το διαβάσετε).

Η “καρδιά” του Launch δεν άλλαξε θεαματικά στις επόμενες εκδόσεις. Έχουμε πει πολλές φορές πως η Brooks είναι πολύ προσεκτική με τα best sellers της και προτιμάει να μην εκπλήσσει το κοινό τους. Φτάσαμε λοιπόν στην 6η του γενιά.

Επάνω μέρος και εφαρμογή

Το upper του Launch 5 είχε υποστεί ήδη σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις. Εντελώς ελεύθερο από δομικά στοιχεία και προφυλακτήρα, αποκτούσε πλέον μία πιο άνετη εφαρμογή. Στο νέο μοντέλο έχει γίνει ακόμη περισσότερη δίαιτα. Μπορεί αυτή να μην αποτυπώνεται στα γραμμάρια, είναι όμως αντιληπτή.

Το engineered mesh είναι ιδιαίτερα λεπτό και με πυκνή έως εντελώς κλειστή ύφανση, αναλόγως του σημείου. Το αντίθετο δηλαδή από του V5. Επίσης, δεν έχει σχεδόν καθόλου ελαστικότητα. Εσωτερικά, υπάρχει μία bootie κατασκευή, με την επένδυση να ενώνεται στο κάτω μέρος της γλώσσας. Ο προφυλακτήρας παραμένει εσωτερικός και μαλακός, ενώ κανένα δομικό στοιχείο δεν υπάρχει στην περιοχή μπροστά.

Ιδιαίτερα λεπτό και κλειστό ύφασμα, χωρίς ελαστικότητα, για καλύτερο κράτημα.

Εξίσου αποδομημένο είναι και το υπόλοιπο τμήμα του παπουτσιού, μέχρι πίσω. Η μοναδική διαφορά από το προηγούμενο εντοπίζεται στο υλικό του logo της εταιρείας, όπου εδώ είναι από πιο άκαμπτο συνθετικό υλικό, ενώ πριν ήταν απλά βαμμένο επάνω στο mesh. Ουσιαστικά είναι και το μοναδικό overlay που υπάρχει στο Launch.

Στην γλώσσα και γύρω από τον αστράγαλο, παρόλο που το αφρώδες χαρακτηρίζεται αρκετό, είναι πολύ λιγότερο σε σχέση με το παρελθόν. Κατ’ εμέ, μπορεί να προσέφερε επιπλέον άνεση, ήταν όμως κάπως υπερβολικό για την κατηγορία του παπουτσιού. Η δίαιτα συνεχίζεται και στα κορδόνια, τα οποία είναι αρκετά λεπτύτερα και πιο ανελαστικά και τελικά βοηθούν και στην σωστότερη εφαρμογή.

Στο review του προηγουμένου μοντέλου, είδαμε πως το performance trainer της Brooks είχε κερδίσει σε άνεση, θυσιάζοντας όμως ελαφρώς το κράτημά του. Το V6 φέρνει μια ισορροπία στα πράγματα. Μπορεί το “χτισμένο” upper του παρελθόντος να μην υφίσταται πλέον, η κατασκευή όμως στο νέο μοντέλο αγκαλιάζει καλύτερα το πόδι. Αυτό οφείλεται τόσο στο λεπτότερο και χωρίς ελαστικότητα ύφασμα, όσο και τη μείωση του αφρώδους. Σφίγγεις το παπούτσι όσο θέλεις κι η εφαρμογή διατηρείται. Γεγονός είναι πως μπορεί τα πλούσια και μαλακά υλικά να δίνουν ωραία αίσθηση, απ’ την άλλη όμως, επιτρέπουν κάποια “μπόσικα” που σε ένα γρήγορο μοντέλα δεν τα θέλεις. Όχι πως το Launch είναι σπαρτιάτικο, κάθε άλλο μάλιστα. Νομίζω πως ακόμη έχει το πιο πολυτελές εσωτερικό της κατηγορίας του, απλά έχει λίγο “ξεφουσκώσει”. Η απαλή αίσθηση γύρω από το πόδι παραμένει κι εδώ.

Αρκετά μειωμένο το αφρώδες σε γλώσσα και κολάρο, παρόλο που παραμένει αρκετό.

Η εφαρμογή του ρυθμίζεται εύκολα, παίζοντας με το σφίξιμο το κορδονιών. Το toe box είναι σχετικά άνετο αλλά το νέο ύφασμα προσφέρει και σταθερότητα, χωρίς μάλιστα να είναι αναγκαίος και ο πολύ σκληρός προφυλακτήρας των τεσσάρων πρώτων εκδόσεων. Όσον αφορά την φτέρνα, έχοντας τρέξει με όλα τα Launch (πλην του V2), νομίζω πως εδώ κλειδώνει καλύτερα από ποτέ. Πέρα από το λιγότερο αφρώδες, έχει μαλακώσει και το κολάρο και μπορεί να προσαρμοστεί ευκολότερα γύρω από το κόκαλο.
Σε γενικές γραμμές, το Launch είναι ένα παπούτσι φτιαγμένο, είτε για προπονητική είτε για up tempo χρήση, με το επάνω μέρος του να μπορεί να υποστηρίξει και τις δύο. Όπως σε όλα τα Brooks, έτσι κι εδώ επιλέγετε το κανονικό σας νούμερο.


Σόλα και πάτημα

Το πάτημα του Launch παραμένει σταθερό σαν αίσθηση όλα αυτά τα χρόνια. Ο BioMoGo DNA (EVA) αφρός εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και η σχεδίαση της εξώσολας φέρει ελάχιστες αλλαγές σε κάθε έκδοση. Στο V6, η Brooks αναφέρει ότι έχει προστεθεί επιπλέον αφρός κάτω από τα μετατάρσια και στον δρόμο φαίνεται ότι έτσι είναι. Παρ’ όλα αυτά, το drop παραμένει το ίδιο, οπότε δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να προσθέσεις υλικό στο ένα σημείο μόνο και η υψομετρική διαφορά να μην αλλάξει. Εν πάση περιπτώσει…

Η εξώσολα διατηρεί το γνωστό μοτίβο της, έχοντας πλήρη κάλυψη από λάστιχο. Μπροστά είναι πιο μαλακό (μαύρο χρώμα), ενώ σκληραίνει από τη μέση και πίσω, όπως και στα δάχτυλα (κίτρινο χρώμα). Οι μεγαλύτερες αυλακώσεις στο forefoot, όπως και αυτές που προστέθηκαν στο μέσο, δεν περνούν απαρατήρητες, αφού κάνουν το νέο μοντέλο λίγο πιο εύκαμπτο. Για εμένα, η πιο σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με την περιοχή του midfoot, όπου έχει γεμίσει με περισσότερο αφρό και κάνει πιο σταθερό το transition. Αρκετοί έκαναν παράπονα στο παρελθόν για το πόσο στένευε το Launch στο σημείο εκείνο, οπότε εδώ τα πράγματα είναι καλύτερα.

Πολύ λάστιχο στην full contact εξώσολα. Οι επιπλέον αυλακώσεις κάνουν το πάτημα πιο φιλικό.

Η συμπεριφορά του Launch είναι γνωστή όλα αυτά τα χρόνια. Αρκετή προστασία από τον αφρό και τα ύψη της σόλας, αλλά με ένα semi-firm πάτημα, ιδίως μπροστά. Βέβαια, με την προσθήκη του επιπλέον υλικού στο forefoot, η αίσθηση έχει γλυκάνει αρκετά, βοηθούμενη και από την μεγαλύτερη ευκαμψία.
Συν τοις άλλοις, το Launch ανέκαθεν ήταν και αρκετά σταθερό, τόσο πίσω, κατά την προσγείωση, όσο και μπροστά με το φαρδύ αποτύπωμα της σόλας.

Μπορεί ο EVA να μην έχει τις ιδιότητες των νέων υλικών, όπως ο DNA AMP ή άλλοι αφροί, κάνει όμως την δουλειά του με τον παραδοσιακό τρόπο. Προσγειώνεσαι σταθερά και με μικρή συμπίεση της φτέρνας και άμεσα περνάς στην φάση της απογείωσης, με το φαρδύ και πιο σφιχτό forefoot να βοηθάνε να βγάλεις την δύναμη στο έδαφος. Ο BioMoGo υστερεί σε rebound αλλά κερδίζει σε γραμμάρια, πράγμα σημαντικό στην κατηγορία του.

Το Launch έχει ξεκάθαρα δύο χαρακτήρες και μάλιστα τους υποστηρίζει αρκετά καλά. Παρότι δεν είναι ελαφρύ για την κατηγορία, δουλεύει στρωτά σε up tempo ρυθμούς και τα ύψη της σόλας παρέχουν και την απαραίτητη προστασία. Δεν αποκλείεται και η χρήση του σε στίβο, απλά εκεί, αν οι ρυθμοί είναι γρήγοροι, υστερεί απέναντι σε πιο ελαφριές και responsive κατασκευές.
Πέραν αυτού, αν κάποιος δεν αρέσκεται σε ψηλές και μαλακές σόλες, το Launch μπορεί άνετα να δουλέψει και ως προπονητικό. Στην περίπτωση αυτή, το βάρος του είναι αρκετά χαμηλό για τέτοια χρήση, η εφαρμογή του απροβλημάτιστη για τα περισσότερα πόδια και το πάτημα ανέξοδο. Προσωπικά, το προτιμώ στην δεύτερη περίπτωση, ιδίως τώρα που μαλάκωσε και στα μετατάρσια.

Το “παράπονό” μου από το Launch εξακολουθεί να εντοπίζεται στην ποσότητα του λάστιχου από κάτω. Μπορεί να δίνει μεγάλη ανθεκτικότητα στο παπούτσι (θεωρώ ότι ξεπερνάει σε ζωή αυτήν του αφρού) και κορυφαία πρόσφυση, προσθέτει όμως αρκετό βάρος και κλέβει από την ζωντάνια της σόλας. Βέβαια, πάντα έτσι ήταν το Launch.

Συμπέρασμα

Το νέο Launch είναι βελτιωμένο. Μικρές οι αλλαγές αλλά στοχευμένες εκεί που χρειαζόταν.
Το upper παραμένει άνετο και ρυθμίσιμο, πλέον όμως δεν υστερεί σε κράτημα σε σχέση με τις εκδόσεις 1 έως 4. Η σόλα διατηρείται ίδια πίσω, ενώ το λίγο πιο μαλακό κι εύκαμπτο forefoot βοηθάει την χρήση του ως daily trainer.

Αναλόγως των προτιμήσεων του κάθε δρομέα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρκετά είδη προπονήσεων. Ανέκαθεν ήταν από τα πιο versatile μοντέλα της αγοράς.
Για τους πιο “αργούς” δρομείς μπορεί να είναι το “γρήγορό” τους, χωρίς συμβιβασμούς στην προστασία, ενώ για τους πιο έμπειρους κάνει και για μεγάλα τρεξίματα ή ακόμη και μαραθώνιο.

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

10 Σχόλια

 1. Συνεπής ο @echetlos με την ετήσια παρουσίαση του αγαπημένου μου μοντέλου. Το συγκεκριμένο παπούτσι το αγόρασα την προηγούμενη εβδομάδα και δεν το χω βάλει ακόμα σε τρέξιμο. Λογικά μέσα στον επόμενο μήνα θα αντικαταστήσει το launch 5 των 800χλμ. Το 5, όπως είχε πει και ο Νίκος και το χαμε καταλάβει όλοι που το φορέσαμε, ήταν το παπούτσι για όλους και για όλα. Είχε χάσει λίγο το χαρακτήρα του, κάτι το οποίο ελπίζω να αλλάξει κάπως με το 6. Το επόμενο διάστημα θα γράψω και εγώ εντυπώσεις

 2. εξαιρετικός ο Νίκος @echetlos όπως πάντα. Και μένα το launch ειναι το αγαπημενο μου μοντέλο. Τον τελευταιο καιρό όλα τα τρεξίματά μου γίνονται με ένα launch 5 (~600χλμ) και ένα launch 6 (~200χλμ) τα οποία και εναλλάσσω. Θα συμφωνήσω σε όλα με τον Νίκο. Προσωπικά το 6 λόγου καλύτερου κρατήματος είναι ιδανικό για τα πιο γρήγορά μου (4:00-5:00) ενώ το 5 το νιώθω πιο αναπαυτικό και ξεκούραστο στα αργα μου (5:00-6:00).

  Ένα προβλημα που αντιμετωπίζω με το 6 το οποίο δεν το έχω αντιμετωπίσει με κανένα από τα προηγούμενα (3,4,5), το οποίο ίσως να οφείλεται στο άκαμπτο upper, είναι πως όταν το σφίγγω όσο πρέπει μου πιέζει σε σημείο πόνου και στα δύο πόδια την εξωτερική πλευρά από το σημείο που τελειώνει η φτέρνα και μέχρι εκεί που αρχίζει το 5ον μεταταρσιο (το κοκαλάκι που προεξέχει εξωτερικα στη μέση του ποδιού). Έτσι αναγκάζομαι πολλές φορές να το δένω χαλαρά αλλά μετά δεν κρατάει καλά την φτέρνα… Γι’αυτό βέβαια δεν φταίει το παπούτσι άλλα τα πόδια μου που όπως λέει και η μάνα μου, κουπιά βάρκας είναι αυτά, όχι πόδια

 3. Σε ποιά δρομική θεότητα να κάνω μια παπουτσοθυσία ώστε να βρω οποιοδήποτε launch σε νούμερο 47??

 4. Γενικά νομίζω υπάρχει μια δυσκολία όσο αναφορά στην αγορά των Brooks! Κάποια χρώματα δεν έρχονται Ελλάδα, κάποια νούμερα(τα μισά) δεν τα βρίσκεις εύκολα, κάποια μαγαζιά δεν τα φέρνουν καθόλου και αν τα φέρνουν έχουν μόνο το ένα χρώμα. Μιλάω για ελληνικά μαγαζιά!

 5. @odiodiodi Δοκίμασε το εξής, Οδυσσέα:
  1. Παράλληλο δέσιμο, αντί του χιαστί.
  2. Άσε την προτελευταία σειρά των κορδονιών κενή. Δηλαδή από την τρίτη πας στην πέμπτη.
  3. Γενικότερα πειραματίσου με κενές σειρές.

 6. @Dimitris Voutyras βασικά 47 σε brooks δεν βγαίνει. 46,5 ή 47,5 που αντίστοιχα σε US είναι 12,5 και 13.
  Βέβαια καμιά φορά η κάθε εταιρία αντιστοιχεί τα ευρωπαικα νούμερα διαφορετικά από την άλλη.
  Παράδειγμα στην Adidas τα US 12,5 και 13 είναι αντίστοιχα 47 1/3 και 48… οπότε ίσως να είσαι στη Brooks στο 46,5 εκεί που είμαι και εγω και δεν δυσκολεύομαι πολύ να βρώ νούμερο

 7. σ’ευχαριστώ Νίκο @echetlos, θα το δοκιμάσω αυτό που λές. Δοκίμασα κανα δυο εναλλακτικά δεσίματα αλλά χωρίς να αφήσω κενά…

 8. Τελικά δεν άντεξα και είπα να κάνω τα πρώτα μου χιλιόμετρα μαζί τους!
  Πρώτες παρατηρήσεις
  1 – Ναι, αυτό είναι το Launch που ξέραμε και που θέλαμε!
  2 – Λόγω ευαισθησίας μου σε πέλματα και αχίλλειους, αμέσως κατάλαβα ότι το 6 σκλήρυνε στην φτέρνα! Το 5, πραγματικά ήταν απίθανα μαλακό όσο έπρεπε, αλλά έχανε αλλού!
  3 – Στον στίβο και σε γρήγορα κομμάτια πάει πολύ καλά!
  4 – Παράπονο μου παραμένει πάντα η έλλειψη φαντασίας στους χρωματισμούς που δίνει η Brooks στα παπούτσια καθώς και το ότι υπάρχουν χρωματισμοί που δεν εισάγονται στην Ευρώπη ! Επίσης και στην Ελλάδα, δεν μπορείς να πεις ότι τα βρίσκεις παντού, και σε όλα τα νούμερα!

 9. Έχει κάποιος στοιχεία για το 7? Κυκλοφορεί ήδη να το περιμένω η να τσιμπίσω το 6;

 10. @blackdog Ίδιο παπούτσι με το V6 είναι.

Αφήστε μια απάντηση