Καρδιολογικές εξετάσεις

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 23 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Elda
    Συμμετέχων

Καθε ποτε κανετε και τι περιλαμβανουν? Καρδιογραφημα, triplex, κοπωσεως? Οι γιατροι καθε ποτε συστηνουν? Γενικα υπαρχει μεγαλη διαφοροποιηση στο θεμα αυτο απ ο,τι εχω καταλαβει, ακομα και σε ανθρωπους ιδιας ηλικιας και χωρις ιστορικο. Εγω κανω καθε 3 χρονια καρδιογραφημα και triplex, κοπωσεως δεν εχω κανει ποτε, σε οσους καρδιολογους εχω παει μου λενε οτι δε χρειαζεται. Τον επομενο μηνα εχω προγραμματισει την εξεταση, θα ξαναρωτησω το γιατρο να δουμε τι θα πει.

StefanosM (papako)
    Συμμετέχων

τεστ κοπώσεως ανάλογα την ηλικία.
    triplex και τα λοιπά, κάθε χρόνο Σεπτέμβρη/Οκτώβρη

Odysseas
    Συμμετέχων

πριν 3 χρόνια που είχα κάνει ενα τσεκαπ στο Ιπποκράτειο ο διευθυντής της καρδιολογικής μου είπε απαραίτητο και το τεστ κοπώσεως.
    Ναι μεν για μας που τρέχουμε το να περπατήσουμε για 10-20 λεπτά στο διάδρομο μπορεί να ακούγεται σαν ρουτίνα, τι μπορεί να μας πει το τεστ κοπώσεως περισσότερο από ένα tempo, διαλειμματική ή ένα αγώνα που κάνουμε σχεδόν μέρα παρα μέρα…

Η πραγματικότητα όμως είναι λίγο διαφορετική. Ακόμη και στις πιο έντονες προπονήσεις και αγώνες, σε μένα τουλάχιστον, οι παλμοί μου δεν ανεβαίνουν πάνω από 160-165. Στο τεστ κοπώσεως φτάσανε στους 178 (γι’ αυτο και το λένε και stress test) και ίσως εκεί να φαινόταν, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, νιώθοντας έντονη δυσφορία, έντονη ζάλη ή τάση λιποθυμίας, απώλεια προσανατολισμού κτλ…

Επίσης στο τεστ κοπώσεως σου βάζουν και πιεσόμετρο. Ενώ η πίεση μου στην ηρεμία ήταν 120-70 στο τεστ έφτασε 200-80, το οποίο μου είπε ο γιατρός είναι ένδειξη υπέρτασης γιατί το 200 την ώρα της έντονης άσκησης είναι στα όρια του φυσιολογικού. Άρα και απο αυτό ο γιατρός μπορεί να βγάλει κάποια συμπεράσματα.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλα στοιχεία που μπορεί να αξιοποιηθούν κατά το τεστ κοπώσεως και ίσως γι’αυτο ο καρδιολόγος μου είπε πως είναι απαραίτητο ακόμη και για μας που τρέχουμε εντατικά

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΙΑΚΟΣ
    Συμμετέχων

Καλημέρα
    Εγω απο φέτος ειπα να κανω καθε σεπτεμβρη πριν την έναρξη της σεζον ( χαχα) που για την ομαδα μας ειναι με τον αγωνα της λιμνης σε γιαννενα
    Πηγα σε καρδιολογο σε ικα και του ειπα θέλω να κανω εξετάσεις και να μου δώσεις πιστοποιητικό άθλησης . ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ αλλα αλλο θέμα αυτό. 🙁
    Της ζήτησα (σιγα μην μου έλεγε αυτη τι να κάνω)
    απλο ηλεκτροκαρδιογραφημα που στην ουσία δεν δειχει κάτι, το εκανα επιτοπου
    Υπέρηχο οπου τον εκανα σε ιδιωτικο με το παραπεμτπικό ικα ( δεν θυμαμαι συμμετοχη) .Εκει με ξεψαχνισε ο γιατρός του ιδιωτικού
    Την ιδια μέρα εκανα και τεστ κοπώσεως σε διάδρομο, Δεν ειχα κανει ποτε. Ειχα την εντύπωση οτι ανεβαινεις και απλα τρεχεις αλλα εκανα κρατωντας τις βασεις και καθε 2 λεπτα αν θυμαμαι καλα ανεβαινε η ενταση.
    Επιπρόσθετα μιας και ειχα κάνει βλακεια κ επερνα αντιφλεγμονοδη και δεν ειχε καθαρίσει ο οργανισμός ( θέλει μια εβδομαδα με 10 μερες) εκρινε η καρδιολογος να παω να βάλω και ενα holert Καρδιας

Και εδω πάμε στα ωραια..Δεν έχω προλάβει να πάω να κάνω ( ασε που σε πολλα ιδιωτικα δε δεχονται με εοπυ και ζητανε 100 ακατεβατα) και ως εκ τουτου δεν εχω παρει χαρτι καταληλολητας

Εν ολιγοις πας σε γιατρό και ζητάς
    Ηλεκτροκαρδιογραφμα
    Υπέρηχος
    Τεστ κοπώσεως
    λεγοντας του οτι αθλείσε συστηματικά και θες να εισαι ιατρικά εντάξει
    Προεραιτικά κ holter
    Αν ο γιατρός στραβωσει η δεν θες να τα κανεις ιδιωτικά πας σε ενα ικα και τα ζητάς να στα γραψει και πας σε ιδιωτικο και τα κανεις με τιμη εοπυ και οχι με τιμες καταλογου τους.

Μετα πας σε καρδιολογο σου η σε ικα για κλινικά αποτελεσματα
    Ελπιζω να βοηθησα..Καλος καρδιολογος σε περιοχη μας ο κ Κανατας σε Καλυβια (εσωσε κυρικολεκτικά τον μπαμπα μου με κολπικη μαρμαρυγη) δεν ξερω όμως αν εχει συμβαση με εοπυ για εξετασεις , κανε google να βρεις στοιχεία

ΥΓ
    ακομα δεν εχω προλάβει να παω να κανω τις αιματολικές εξετάσεις ας οψετε το κλεισιμο οικονομικού ετους σε δουλεια

ΜΑΝΩΛΗΣ
    Συμμετέχων

Καλό είναι και οι “κάποιας” ηλικίας να κάνουν έλεγχο της κοιλιακής αορτής. Αυτό φαίνεται με ένα υπέρηχο ή ακόμα καλύτερα με τρίπλεξ κοιλιακής αορτής. Γράφεται από γιατρό και να καλύπτεται το μεγαλύτερο κόστος από το ταμείο. Μπορείς να προλάβεις κάποιο ανεύρυσμα με την συγκεκριμένη εξέταση που ίσως δουλεύει και δεν το ξέρεις.

Dimitris Voutyras
    Συμμετέχων

Καλησπέρα Μαρία,

έκανα πριν λίγες μέρες καρδιογράφημα, triplex, τεστ κοπώσεως σε καρδιολόγο – μαραθωνοδρόμο, όπου μου έβαλε πρωτόκολλο για δρομέα στο τεστ και μάλιστα το πήγα μέχρι 190 παλμούς. Τον ρώτησα κάθε πότε προτείνεται η επανάληψη προληπτικά και μου απάντησε οτι καλό είναι να γίνεται αυτό το πακετάκι κάθε 2 χρόνια αν δεν υπάρχει ιστορικό ή κληρονομικότητα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΙΑΚΟΣ
    Συμμετέχων

Αρα να μην ανησυχω εγω που με το που ξεκιναω ενα τεμπο run πιανω 168 σφυγμους 🙂

Elda
    Συμμετέχων

@giorgos-pliakos Eγω για καρδιογραφημα και triplex παω στο κεντρο υγειας στα Καλυβια, οπου ειναι δωρεαν. Κλεινω ραντεβου ηλεκτρονικα και η αναμονη ειναι 20-25 μερες. Ευχαριστημενη ειμαι απο τους γιατρους εκει.

@dimitrisvoutyras
    Δημητρη, αν θες στειλε μου τα στοιχεια του σε παρακαλω, αν ειναι να κανω τεστ κοπωσεως να το κανω σωστα.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Ας το γράψει και δημοσίως, αν θέλει. Δεν είναι κακό.

Δημητρη, αν θες στειλε μου τα στοιχεια του σε παρακαλω, αν ειναι να κανω τεστ κοπωσεως να το κανω σωστα.

Elina
    Συμμετέχων

Καλησπέρα και από μένα. Προσωπικά κάνω καρδιολογικές εξετάσεις στο ΕΚΑΝ http://www.ekkan.med.uoa.gr/ κάθε χρόνο. Σε αυτές περιλαμβάνονται καρδιογράφημα, triplex καρδιάς και αορτής. Αυτά κοστίζουν 20€ και έχει περίπου αναμονή 2 μήνες. Ο γιατρός κρίνει πότε χρειάζεται τεστ κοπώσεως. Έκανα τον Σεπτέμβριο του 2018 αθλητικό πρωτόκολλο. Επίσης είχα βάλει και holter ρυθμού και μάλιστα έκανα και προπόνηση εκείνη την ημέρα.
    Το συγκεκριμένο κέντρο θεωρείται ότι έχει εμπειρία σε σπάνιες καρδιολογικές παθήσεις. Μπορείτε να τηλεφωνήσετε για περισσότερες πληροφορίες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΙΑΚΟΣ
    Συμμετέχων

Elina ευχαριστώ
    Εστειλα μαιλ ζητωντας πληρογφοριες

vasilis lar
    Συμμετέχων

Όλως τυχαία σήμερα επέστρεψα από πλήρη καρδιολογικό έλεγχο που στα 52 μου κάνω τον Ιανουάριο κάθε χρόνου εδώ και μια 10ετία (εννοείται ότι περιλαμβάνει πάντα και τεστ κόπωσης). Παρότι έχω την δυνατότητα να κάνω τις εξετάσεις αυτές δωρεάν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο η στον εοπυ, και παρ’ότι δεν έχω την οικονομική άνεση, εντούτοις για διάφορους λόγους κάνοντας κάποιες άλλες θυσίες (π.χ ένα ζευγάρι παπούτσια) επέλεξα έναν ”ζόρικο” ιδιώτη καρδιολόγο λόγω της σχολαστικότητας και της αυστηρότητας του στις εξετάσεις….Σήμερα τον ρώτησα λοιπόν για το τέστ κόπωσης και συγκεκριμένα για το αν είναι αναγκαίο να γίνεται κάθε χρόνο από την στιγμή που οι υπόλοιπες εξετάσεις είναι ΟΚ και μου είπε ότι ”καμία εξέταση όσο καλή και εαν είναι δεν υπερκαλύπτει κάποια άλλη” ……Το τέστ κόπωσης για όσους δεν γνωρίζουν διαρκεί 5 τρίλεπτα ( συνολικά δηλαδή 15 λεπτά) σε διάδρομο με ανηφορική κλίση όπου κάθε 3 λεπτά αυξάνεται η ταχύτητα του διαδρόμου και όλα αυτά όχι τρέχοντας αλλά περπατώντας μεγαλώνοντας έτσι την δυσκολία……κλείνοντας την παραπάνω πολυλογία μου θέλω να τονίσω ότι στο θέμα της καρδιάς η αδιαφορία, η λησμοσύνη, ο εφησυχασμός, η υποχώρηση, και ο συμβιβασμός δεν δικαιολογούνται με τίποτα.

tazi
    Συντονιστής

@elina Αν θυμαμαι καλα το τεστ κοπωσεως στο ΕΚΑΝ γινεται με ποδηλατο, τουλαχιστον αυτο μου ειχανε κανει εμενα.
    Ο καρδιολογικος ελεγχος ειναι εξονυχιστικος, με διαφορα ο καλυτερος που εχω κανει ποτε.

Dejan
    Συμμετέχων

Σε ό,τι αφορά τις εν γένει εξετάσεις προσωπικά κάνω:
    Αιματολογικές – Βιοχημικές κάθε 6 μήνες με ένα χρόνο (έχω οικογενή χοληστερίνη).
    Τρίπλεξ κάθε 2 χρόνια (υπερβολή σύμφωνα με το καρδιολόγο που συστήνει κάθε 3 με 5 έτη)
    Τεστ κοπώσεως κάθε 5 έτη.

Σε ό,τι αφορά το τεστ κοπώσεως επειδή κι εγώ δεν το γνώριζα, σύμφωνα με το καρδιολόγο μου, δεν είναι μόνο το πόσο πίεση θα σηκώσουμε, τι παλμούς πιάνουμε κτλ αλλά (!!!) στην υψηλή ένταση, μόνο τότε φαίνεται εάν μία αρτηρία είναι άνω του (νομίζω) 70% κλεισμένη ενώ έτσι μπορούν να καταλάβουν και τη παθολογική μεγαλοκαρδία καθώς από ένα σημείο και μετά οι παλμοί αρχίζουν να πέφτουν (κοινώς η καρδιά δεν μπορεί άλλο να αποδόσει). Το τεστ κόπωσης το έχω κάνει τόσο στο Λαϊκό (3 φορές) όσο και σε ιδιωτική κλινική (με ΕΟΠΠΥ).

Elina
    Συμμετέχων

@tazi Το τεστ κοπώσεως το έκανα σε διάδρομο. Η διαφορά ήταν ότι κράτησε παραπάνω από το κανονικό. Ο καρδιολογικός έλεγχος στο ΕΚΑΝ ήταν όντως πολύ λεπτομερής.

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 23 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.