Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Υγεία & Τραυματισμοί / Μεταταρσαλαγία-οίδημα στο μετατάρσιο.

Μεταταρσαλαγία-οίδημα στο μετατάρσιο.

• Αυτό το θέμα έχει 59 απαντήσεις, 13 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 4 έτη, 6 μήνες πριν από τον χρήστη Vicky.
Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 16 έως 30 (από 60 συνολικά)
  • Συντάκτης
    tazi
    Συντονιστής

@elda όπως το καταλαβαίνω η @vicky έχει πάθει κάτι χειρότερο από τη γνωστή πελματιαια, η πελματιαια πλάκα, ένας φαντάσου σκληρός ιμάντας, έχει πάθει μερική όπως φαντάζομαι ρήξη κοντα στη περιοχή των μεταταρσιων που αν δε κάνω λάθος είναι η περιοχή της κατάδυσης της πλακας. Γι αυτό και το πρόβλημα με το δάχτυλο και η ενδεχόμενη επέμβαση. Αν συντηρητικά δεν βελτιωθεί η κατάσταση, ίσως εδώ το PRP να έφερνε αποτέλεσμα, τότε θα χρειαστεί άνοιγμα, καθαρισμα και ράψιμο. Τα σκληρά παπούτσια που της πρότειναν έχουν τη λογική να αποφορτισουν τη περιοχή, το πέλμα να μη διατείνεται ώστε να ερεθίζει την πλάκα κλπ. Pure mechanics δλδ. Γενικά από όσα έχω πάθει-καταλάβει και συνδυάζοντας το γεγονός ότι είμαι γενικότερα υπέρ των ριζικων λύσεων, αν δεν δει ουσιαστική βελτίωση μετα από ενα λογικό χρονικό διάστημα ίσως η επέμβαση να έχει νόημα. Βέβαια μετά θα χρειαστεί χρόνο για να δέσει η πληγή και να ξαναξεκινησουν οι δομικές φορτίσεις μια και η περιοχή δε νομίζω να αιματωνεται και ιδιαίτερα. Σε αυτές τις δυσάρεστες περιπτώσεις απλα ξεκινάς κάτι άλλο, ξεχνάς για όσο χρειαστεί το τρέξιμο και όταν είσαι καλά το ξανά βρίσκεις. Στην αρχή θέλει αρκετή δουλειά, και ψυχική και σωματική, όμως μετά από ένα δίμηνο τρίμηνο είσαι μια χαρά, βλέπεις ότι πας καλά και ανοίγει η όρεξη. Βασικά περιγράφω σύντομα τη δική μου εμπειρία. Μακάρι τα πράγματα να εξελιχτουν καλά πιο γρήγορα!!

Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

Περαστικά @vicky. Μια καλή ανάλυση για το τι παίζει με το plantar plate rupture εδώ https://www.running-physio.com/plantar-plate/

Vicky
    Συμμετέχων

Καλησπέρα.

@Elda
    Μαρία η πελματιαία απονευρωσίτιδα με την πελματιαία πλάκα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η πρώτη δίνει την ενόχληση στην περιοχή της πτέρνας, και συνήθως όπως είπες πονάει ακόμη και το πρωί όταν ξυπνάς με το πάτημα της φτέρνας στο δάπεδο. Η πελματιαία πλάκα είναι από την άλλη πλευρά προς τα δάκτυλα.
    Από την πτέρνα η περιτονία ξεκινάει αρκετά χοντρή και όταν φτάνει στα δάχτυλα διακλαδίζεται. Εμένα κάπου εκεί στο δεύτερο δάχτυλο είναι που έχει τη μερική ρήξη. Ο πόνος σε εμένα είναι από πάνω….
    Μαρία υπομονή και ψυχραιμία έχω ατελείωτη….. Σκέφτομαι ότι θα περάσει,ότι και αν είναι, όσο και να με ταλαιπωρήσει και θα ξανατρέξω… Ούτε μία στιγμή δεν σκέφτηκα γιατί να μου συμβεί ..και τι ατυχία κλπ….
    Αυτό που με εκνευρίζει είναι ότι έχω πάει σε τέσσερις γιατρούς, ότι από την πρώτη στιγμή που προέκυψε αμέσως συμβουλεύτηκα γιατρό, και ότι ο καιρός περνάει και ακόμα άκρη δεν έχω βγάλει.
    Είμαι σε καλό δρόμο όμως….
    Και ακόμα πιο εκνευριστικό βρίσκω ότι αρκετοί “φίλοι” βρίσκουν την ευκαιρία τώρα να πουν….τι το θέλεις το τρέξιμο…σταμάτα το…και ότι άλλη βλακεία τους έρθει.
    Αυτά βέβαια μόνο με πεισμώνουν και με κάνουν να θέλω να γίνω πιο γρήγορα καλά…
    Σωτήρη σε ευχαριστώ για το άρθρο.
    Ψάχνω σχεδόν καθημερινά και διαβάζω. Το έχω διαβάσει, προτείνει αρκετά πράγματα για την αντιμετώπιση, και ένας λόγος που πιστεύω ότι οι γιατροί δεν μου έχουν δώσει λύση είναι ότι μου είπαν μόνο μην τρέχεις μέχρι να γίνεις καλά….

@tazi
    Νίκο ήδη κοντεύω δίμηνο χωρίς τρέξιμο συμβιβάζομαι με όσα εναλλακτικά κάνω και κάνω υπομονή…

YannisV
    Συμμετέχων

Και ακόμα πιο εκνευριστικό βρίσκω ότι αρκετοί «φίλοι» βρίσκουν την ευκαιρία τώρα να πουν….τι το θέλεις το τρέξιμο…σταμάτα το…και ότι άλλη βλακεία τους έρθει.
    Αυτά βέβαια μόνο με πεισμώνουν και με κάνουν να θέλω να γίνω πιο γρήγορα καλά…

@vicky
    αυτό και αν το έχουμε ακούσει όλοι και πόσες φορές…..Και σε μένα πάντως το ίδιο αποτέλεσμα έχει!
    Περαστικά και γρήγορα πάλι στο δρόμο!

Vicky
    Συμμετέχων

@YannisV Σε ευχαριστώ πολύ.

Vicky
    Συμμετέχων

Καλησπέρα.
    Πριν από λίγες μέρες επισκέφτηκα τον ορθοπεδικό που μου είχε κάνει τη διάγνωση για τη μερική ρήξη πελματιαίας πλάκας που έχω. Είχα προγραμματισμένο ραντεβου ένα μήνα μετά την αρχική διάγνωση.
    Κατά την κλινική εξέταση διαπίστωσε ότι ο σύνδεσμος άρχισε να κολλάει και ότι το δεύτερο δάχτυλο δεν είναι πλέον στον αέρα. Συνεχίζω συντηρητικά για το επόμενο δίμηνο. Μπορώ να πω ότι έφυγα από εκεί με μια νότα αισιοδοξίας…
    Το διάστημα αυτό στη δουλειά ο πόνος βέβαια συνεχίζεται, ελάχιστα λιγότερος…
    Τελικά κάνω μόνο ποδήλατο και ενδυνάμωση.
    Ελλειπτικό δεν μπορώ να κάνω γιατί χωρίς να το θέλω ασκώ ιδιαίτερη πίεση μπροστά στο πέλμα.
    Το κολύμπι δεν κατάφερα να το ξεκινήσω, συνεχώς βρίσκω δικαιολογίες.

patsio
    Συμμετέχων

Καλά τα νέα λοιπόν, και ότι ο πόνος υποχωρεί σιγα-σιγά είναι σημάδι ότι άρχισε η επούλωση. Εγώ ακόμη παιδεύομαι με τα σησαμοειδή, από Δευτέρα αρχίζω θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο, 20 συνεδρίες στον Άγιο Παύλο, θα σας πω εντυπώσεις την άλλη εβδομάδα.

Evridiki kalatheri
    Συμμετέχων

Καλημέρα.

@patsio
    και ένας φίλος με οστικό οίδημα είδε όφελος με θεραπεία με Υπερβαρικό.
    Στον Άγιο Παύλο πήγε και αυτός.
    Περαστικά…

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@vicky Υπομονή Βίκυ και χωρίς βιασύνες.
    Να γίνουν όλα σωστά.

tazi
    Συντονιστής

Νομίζω ότι είμαι στην αρχική φάση αυτού του τραυματισμού. Εδώ και κάνα μήνα, όταν τεντωνομσι το βράδυ νιώθω τη περιοχή να μουδιαζει, κάτι σαν μουδιασμα/κλείδωμα. Χτες με ενόχλησε λίγο στο τρέξιμο, μούδιασμα αρκετό. Σήμερα πάλι τα ίδια, μούδιασμα αρχικά, πόνος που πηγαινοερχοτανε μετά, έντονος κάποιες στιγμές. Σταμάτησα, γύρισα σπίτι περπατώντας, ακόμα και τώρα το νιώθω μουδιασμένο. Διαβάζοντας πάλι από το λινκ που ανέβασε ο Σωτήρης, νομίζω πως είμαι στην αρχική φάση. Βίκυ εσύ πως είσαι?

Vicky
    Συμμετέχων

Καλημέρα.
    Αρκετές φορές σκέφτηκα να ενημερώσω το post, αλλά για διάφορους λόγους δεν το έκανα. Νίκο @tazi τώρα με την ερώτησή σου βρήκα την αφορμή.
    Είχα γράψει τελευταία φορά τον Ιανουάριο όπου στο ραντεβού με τον γιατρό που είχα το πόδι φαινόταν να πάει καλύτερα.
    Εν τω μεταξύ έκανα ποδήλατο εσωτερικού χώρου 4 φορές την εβδομάδα προσπαθώντας να διατηρήσω ότι μπορούσα από την φυσική μου κατάσταση.Γράφτηκα και σε ένα γυμναστήριο όπου έκανα δυο με τρεις φορές την εβδομάδα ορθοσωμική ή pilates. Κατάφερα να με πείσω ότι όλα αυτά θα βοηθήσουν το σώμα μου.
    Στο επόμενο ραντεβού με τον γιατρό τον Φεβρουάριο το δεύτερο δάχτυλο ήταν πάλι στον “αέρα”…το καταλάβαινα και εγώ ότι δεν πήγαινε καλά.
    Αυτή τη φορά ο γιατρός μου είπε:
    “Η περίπτωσή σου είναι αρκετά δύσκολη γιατί έχεις διπλή παθολογία. Η μια είναι η πελματιαία πλάκα με τη μερική ρήξη της και η άλλη είναι το νεύρο που συμπιέζεται. Το νεύρο μεταξύ τρίτου και τετάρτου δακτύλου.” Τον ρώτησα αν είναι morton και μου είπε ότι συνηθίζουμε να τα βαπτίζουμε όλα morton, αλλά δεν είναι έτσι.
    Αυτό που μου έδινε εμένα συμπτώματα είναι το νεύρο. Όταν στέκομαι όρθια αρκετή ώρα -κυρίως στη δουλειά-νοιώθω έντονη πίεση και καυσαλγία στην επάνω επιφάνεια του ποδιού..Τον ρώτησα αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για το νεύρο και μου πρότεινε μια έγχυση με ένα στεροειδές που λέγεται τριαμκινολόνη. Μετά από λίγες μέρες κανονίσαμε και μου έκανε την έγχυση, με καθοδήγηση υπερήχου.
    Από την έγχυση και μετά είδα μια αρκετή βελτίωση. Η πίεση του νεύρου περιορίστηκε. Πλέον νοιώθω κατά μήκους του νεύρου μόνο μια ενόχληση και είναι μικρότερης έντασης.
    Τον Μάρτιο στο ραντεβού με τον γιατρό του είπα ότι ένοιωθα αρκετά καλύτερα, αλλά ότι δεν είμαι τελείως καλά.
    Αυτός είπε ότι είναι ευχαριστημένος και να δώσω λίγο χρόνο ακόμα στο πόδι και από τον επόμενο μήνα να δοκιμάσω σιγά σιγά τρέξιμο. Όσο για την πελματιαία πλάκα θα πρέπει να συνεχίσω να φοράω τα άκαμπτα παπούτσια και να σταθεροποιώ το δάκτυλο με tape.
    Φτάσαμε στον Απρίλιο. Έχω καμιά δεκαριά μέρες που ξεκίνησα σιγά σιγά τρέξιμο.
    Ακολουθώ ένα πρόγραμμα πολύ αργής προσαρμογής ελπίζοντας να μην έχω υποτροπή.
    Την πρώτη εβδομάδα έτρεχα 10 λεπτά τη φορά.
    Τη μια μέρα ήταν 1min τρέξιμο 1min περπάτημα.
    Τη δεύτερη μέρα 2min τρέξιμο 1min περπάτημα αυτό 5 φορές…
    Αυτά τα έκανα εναλλάξ..
    Ξεκίνησα τώρα τη δεύτερη εβδομάδα τρέξιμο όπου θα αυξηθούν λίγο τα λεπτά, θα φτάσω συνολικά 15 λεπτά την ημέρα…

Ενόχληση δεν έχω στο τρέξιμο, ούτε πόνο. Νοιώθω λίγο περίεργα το δάκτυλο που είναι στον αέρα και δεν πατάει. Όσο ζεσταίνονται τα πόδια μου είναι καλύτερα.
    Έχω αρκετό δρόμο ακόμα μπροστά μου. Δεν βιάζομαι για να μην έχω πισωγύρισμα.
    Είμαι αρκετά επιφυλακτική γιατί θα ήθελα να έχει φύγει τελείως η ενόχληση που έχω όταν στέκομαι στην δουλειά μου.

Νίκο @tazi μουδιάζει το πόδι σου από την πάνω πλευρά ή από κάτω; Περιγράφεις ότι νοιώθεις το μούδιασμα το βράδυ.
    Εμένα μουδιάζει αν μείνω πολύ ώρα όρθια. Αν καταφέρω και το βάλω ψηλά τότε περνάει.

tazi
    Συντονιστής

@vicky Γεια σου Βικυ, χαιρομαι που εισαι καλυτερα και που σταδιακα επανερχεσαι.
    Ξερεις, αν δεν ειχες ανεβασει το τραυματισμο σου δε θα το ειχα ψαξει και τωρα θα ημουν αρκετα πελαγωμενος και μαλλον ανυποψιαστος.
    Ο πονος στη περιπτωση μου ειναι απο κατω, ενα δαχτυλο παραπερα απο εκει που εχω διαπιστωσει το προβλημα. Το μουδιασμα ομως ειναι απο πανω και ειναι πιο μονιμο. Βασικα πονο ένιωσα μονο μια φορα, οταν ετρεξα προχτες αλλα σημαδια που ομως δεν αξιολογησα ειχα απο νωριτερα. Κοιταξα και εγω το Morton αλλα κατεληξα οτι μαλλον δεν ειναι. Συγκρινοντας και τα δυο ποδια, πελματα, διαπιστωσα οτι στο δεξι που εχω και το προβλημα δε μπορω σχεδον καθολου να κινητοποιησω τα δυο/τρια μου δαχτυλα, το μεσαιο και τα διπλανα του. Η διαφορα με το αλλο ποδι ειναι πολυ εμφανης. Ενω με το αριστερο εχω τον ελεγχο της κινησης των δακτυλων στο δεξι δε ενιωθα πρακτικα τιποτα. Ειναι σα να εχει παθει παρεση το νευρο η ο τενοντας να μην λειτουργει. Ξεκινησα απο χτες να κανω μασαζ και λιγη ενδυναμωση και αμεσως ειδα μικρη διαφορα. Βεβαια δεν ετρεξα αλλα σκοπευω να ριξω ενταση και ογκο, παραλληλα να κανω συστηματικα ασκησεις κινητοποιησης/ενδυναμωσης και να δω που θα με παει.
    Γενικα ανεκαθεν ειχα αδυναμια στη περιοχη, και στα δυο ποδια, πχ ποτε δε μπορουσα να σηκωσωσω πετσετα με τα δαχτυλα, αλλα οχι στο βαθμο να μη μπορω πρακτικα καθολου να ορισω τη κινηση τους, ειδικα στα δυο δαχτυλα οπου παρολο που δεν υπαρχει καμια εικονα που εξωτερικα να δειχνει καποιο προβλημα, στη πραγματικοτητα να μη τα οριζω καθολου.
    Νομιζω σχετικα συντομ;α θα εχω εικονα για το πως ειμαι. ΛΘελω να πιστευω οτι το προλαβα νωρις και με την κινητοποιηση θα δω αποτελεσμα. Και παλι περαστικα ευχομαι.

Vicky
    Συμμετέχων

Καλημέρα.
    Νίκο @tazi το καλό είναι ότι είσαι στην αρχή. Καλύτερα μια-δυο εβδομάδες να ρίξεις πολύ τον όγκο-ένταση ή αν μπορείς να κάνεις εναλλακτική προπόνηση ώστε να προλάβεις κάτι πιο μόνιμο.
    Ευχαριστώ πολύ για τα περαστικά.

tazi
    Συντονιστής

Καλημεροσπερα. Επανερχομαι στο νημα θελοντας να πω πως ειμαι πια πολυ πολυ καλυτερα. Με την κινητοποιηση, ενδυναμωση αρχισα να νιωθα πια σχεδον κανονικα. Τη πρωτη μερα ειχα μια μικρη βελτιωση, πολυ μικρη, την δευτερη ημουν στο 20% και μετα ανεβηκε εκθετικα. Η αληθεια ειναι οτι λογω μεγαλου φορτου στη δουλεια μεχρι στιγμης αυτη την εβδομαδα εχω καταφερει να τρεξω μολις δυο φορες, αν μπορουσα θα ετρεχα σιγουρα παραπανω γιατι οπως εκτιμω δεν εχω πια θεμα. Αισθηση κανονικη με το μουδιασμα να εχει εξαφανιστει.
    Να σημειωσω οτι αν δεν ειχα διαβασει παλιοτερα το ποστ δε θα μου ειχε παρασει απο το μυαλο τι θα μπορουσα να εχω, οποτε @vicky ευχαριστω πολυ που μοιραστηκες την ατυχια σου μαζι μας και @sotosdiam για το λινκ που ειχες ανεβασει για τον τραυματισμο.
    Με αυτη την ευκαιρια νομιζω επιβεβαιωνεται ποσο καλο ειναι να μοιραζομαστε τις εμπειρειες μας.

Vicky
    Συμμετέχων

Καλησπέρα.
    Νίκο @tazi φαίνεται ότι το πρόλαβες στην αρχή. Αυτό είναι πολύ καλό για σένα.
    Χαίρομαι που βοήθησε λίγο το post μου.
    Εν τω μεταξύ συνεχίζω τη δεύτερη εβδομάδα τρεξίματος… Τώρα τρέχω συνολικά 15 λεπτά!!! Την επόμενη 20….Έχω δρόμο μπροστά μου….

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 16 έως 30 (από 60 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.