Τοποθέτηση ετικέτας: όρια βελτίωσης, Παράγοντες προόδου
- Αυτό το θέμα έχει 99 απαντήσεις, 40 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 8 έτη, 3 μήνες πριν από τον χρήστη
Lion.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
23 Νοεμβρίου 2016 στις 09:37 #14162
tazi
ΣυντονιστήςΣωστη προσεγγιση Νικ, ισως το σημειο αναφορας θα μπορουσε να οριστει με βαση με τα σωματομετρικα χαρακτηριστικα ενος υγιους ανθρωπου σε συναρτηση με μια φυσιολογικη καθημερινοτητα και φυσικη κατασταση. Σιγουρα υπάρχουν αποδεκτες νορμες αναλογα με το φυλλο και την ηλικία, που νομίζω πως λίγο πολύ ο καθενας απο εμας μπορει να τις προσδιορισει για το ατομο του.
Εγω λογου χαρη θεωρω οτι ξεκινησα απο μια τετοια βαση.23 Νοεμβρίου 2016 στις 10:27 #14165oldman
ΣυμμετέχωνΕίναι βέβαιο ότι από στατιστική ανάλυση μπορεί να έχει κανείς πιο ασφαλή συμπεράσματα αν πρώτα εξασφαλίσει ομοιογενές δείγμα. Παραμένει όμως το ερώτημα πόσο διαφορετικά συμπεράσματα δίνει μια εντελώς τυχαία έρευνα σε αφιλτράριστο δείγμα, σε σχέση με μια έρευνα σε ομοιογενές, πάντα στο αντικείμενο της συζήτησης του θέματος βέβαια. Θεωρώ πολύ πιθανό το αποτέλεσμα δύο παράλληλων ερευνών να μην απέχει σημαντικά. Ο λόγος είναι ότι στο θέμα μας (όρια δρομέων αντοχής) υπεισέρχονται χαρακτηριστικά που προσδιορίζονται κυρίως γενετικά (π.χ. VO2max, αναλογία μυικών ινών ταχείας και βραδείας σύσπασης), και είναι μάλλον οριακές οι βελτιώσεις που μπορούν να επέλθουν με σκληρή προπόνηση. Δεν είμαι και βέβαιος αλλά αυτή είναι η διαίσθησή μου.
23 Νοεμβρίου 2016 στις 11:04 #14168stratus
ΣυμμετέχωνΕγω ξεκινησα να τρεχω σε αγωνες το 2010.Βεβαια μεχρι τοτε ετρεχα γυρω στα 50 χλμ την εβδομαδα,πανω απο 10 χρονια.Πεντε ημερες την εβδομαδα ετρεχα 10χλμ την ημερα σε ενα γρηγορο ρυθμο,εντελως αναρχα ομως.Ουτε διαλλειματικες ηξερα,ουτε τεμπο τιποτα.
Πρωτος μαραθωνιος 3:14,δευτερος 3:06 και τριτος 3:02.Στον επομενο ημουνα τραυματιας και δεν μετραει μιας και πηγα απλα για τερματισμο.Το 2015 και το 2016 τα ξεχναμε λογω του ασθματος,που αγνοουσα και ετσι με κρατουσε πισω,αν και υπαρχει η υποψια οτι προυπηρχε αρκετα χρονια πριν.Το θεμα δεν ειναι οτι το ασθμα με επηρεαζε μονο στους αγωνες,ειναι οτι δεν μπορουσα να κανω σωστη προπονηση.Τα 2 τελευταια χρονια ειναι ζητημα αν εχω κανει πανω απο 15 διαλλειματικες και λιγα παραπανω τεμπο.
Μεχρι στιγμης η βελτιωση στους 3 μαραθωνιους μου ειναι 6%,το ιδιο και στις αλλες αποστασεις.Αν λοιπον τωρα που μπορω να κανω και σωστη προπονηση καταφερω να βελτιωθω γυρω στο 15% μεχρι και βαθρο με βλεπω-:)23 Νοεμβρίου 2016 στις 12:24 #14171xipolitakos
ΣυμμετέχωνΑπό μέρος μου έτρεχα περιστασιακά σε αερόβιο κυρίως ρυθμό 3-4 φορές την εβδομάδα από το 2000 μέχρι το 2003. 2003 – 2006 κολύμπι σε πιο σβέλτο ρυθμό και αποστάσεις 2-3,5Κ. 2006-2009 ποδήλατο, κολύμπι, τρέξιμο. 2009-2012 άναρχο τρέξιμο κολύμπι και συμμετοχή σε 10άρια. Από το 2012 υποτίθεται ότι ξεκίνησα πιο σοβαρή προπόνηση για μαραθώνιο. Συμμετείχα μέχρι στιγμής σε 9 μαραθώνιους και 1 DNF τρέχοντας κυρίως με την αίσθηση και τη διάθεση με αποτέλεσμα μέχρι πριν τον Μέγα Αλέξανδρο του 2016 να έχω PB στον Αυθεντικό 3:56 (2013 που το είχα πάρει λίγο πιο ζεστά) και σαν καλύτερο χρόνο στη Θεσσαλονίκη 4:28(2012) που ήταν και ο πρώτος μου μαραθώνιος! Δεύτερος καλύτερος χρόνος 4:01 στον Αυθεντικό. Στον ημί PB 1:42 (2013) και σε στίβο 1:40
Το 2016 σοβάρεψαν περισσότερο τα πράγματα, με αποτέλεσμα να κάνω 3:39 στη Θεσσαλονίκη και 3:37 στην Αθήνα.
Για εμένα θεωρώ ότι δεν μπορεί να βγει ακόμα ποσοστό βελτίωσης. Το μόνο που βλέπω είναι ότι μπήκα σε κάποιο πρόγραμμα και είδα βελτίωση.Και κάτι άλλο που θα ήθελα να προσθέσω το οποίο τουλάχιστον με επηρεάζει αρκετά προσωπικά. Το πως αισθάνεται γενικά κανείς. Η ψυχολογία του.
23 Νοεμβρίου 2016 στις 12:58 #14172Λάμπρος
ΣυμμετέχωνΕμένα η βελτίωσή μου είναι 20% στο 10άρι και 30% στον μαραθώνιο. Στο 10άρι θεωρώ πως έχω πιάσει ταβάνι ενώ στον μαραθώνιο υπάρχουν ακόμα περιθώρια.
23 Νοεμβρίου 2016 στις 13:41 #14177tazi
Συντονιστής@xipolitakos Πραγματι η ψυχολογια παιζει παρα πολύ σημαντικο ρόλο, οχι μονο κατα τη διαρκεια του αγωνα αλλα και στη προετοιμασια. Ειναι ενας παραγοντας που μπορει να σε εκτοξευσει η να σε ριξει πολυ. Εχω μαλιστα την εντυπωση οτι ειναι και αρκετα παραγνωρισμένος, ειδικα σε οχι και ιδιαιτερα ανεπτυγμενες χωρες οπως η δικη μας οπου η μεγαλη πια πλειοψηφία ζει με μια παγιωμενη ανασφαλεια για το τι μελλει γεννεσθαι.
23 Νοεμβρίου 2016 στις 14:00 #14180oldman
Συμμετέχων@xipolitakos Δοκίμασε αυτό στη γραμμή εκκίνησης 😀
“― The Viking Prayer
“Lo, there do I see my father.
Lo, there do I see my mother,
and my sisters, and my brothers.
Lo, there do I see the line of my people,
Back to the beginning!Lo, they do call to me.
They bid me take my place among them,
In the halls of Valhalla!
Where the brave may live forever!”https://www.youtube.com/watch?v=7oVzfzuts3o
Έχεις τη μεγαλύτερη βελτίωση που έχω δει σε γυμνασμένο άνθρωπο!
23 Νοεμβρίου 2016 στις 15:15 #14183billant
ΣυμμετέχωνΕκτός από το τί είναι σχετικό για κάθε αθλητή (στοιχεία δηλαδή που ο κάθε αθλητής “διαθέτει” προσωπικά για να φτιάξει την επίδοση που θέλει και είναι διαφορετικά από δρομέα σε δρομέα) , υπάρχει και το απόλυτο που αφορά το αγώνισμα αυτό καθεαυτό.
Όταν 125 άτομα μόνο κατέβηκαν φέτος τις 3h στον Αυθεντικό και οι 50-60 από αυτούς ειναι επαγγελματίες , πόσο ακόμα μπορεί να βελτιωθεί ένας top ερασιτέχνης όπως ο @ tazi ???? Δεν λέω ότι δεν πρέπει να τιθενται στόχοι (άλλωστε το αγώνισμα είναι μια μαχη κατ’ αρχήν με τον εαυτό μας), αλλά ο Νίκος και ο κάθε Νίκος, ο Σικαλος,ο Σκλαβούνης, ο Σαριδάκης απο τη στιγμή που ειναι οι Top ερασιτέχνες θα έχουν ποσοστιαία ελάχιστο ποσοστό βελτίωσης σε σχεση με τους 4-5-6 αρηδες. Αυτο αν κατηγοριοποειται το ποσοστό ως αριθμητικό.
Από την άλλη ψυχικά “Sky is our limit”….
23 Νοεμβρίου 2016 στις 15:47 #14184oldman
Συμμετέχων@billant Για τον λόγο αυτόν πρότεινα να καταγράψουμε το ποσοστό βελτίωσης με αφετηρία τους αρχικούς αγώνες μας. Ο @tazi ας πούμε φαίνεται να ταιριάζει πολύ καλά στον κανόνα του ~20%. [Αρχικός μαραθώνιος – ταχύτερος μαραθώνιος] / [Αρχικός μαραθώνιος] = 18,6%.
Πιο μπακάλικα [Αρχικός μαραθώνιος] x 80% = 02:52:00, δηλ. κάπου εκεί θα μπορούσε να φτάσει αν υποθέσουμε ότι ισχύει ο συντελεστής του 20%.23 Νοεμβρίου 2016 στις 16:19 #14185tazi
ΣυντονιστήςΌταν 125 άτομα μόνο κατέβηκαν φέτος τις 3h στον Αυθεντικό και οι 50-60 από αυτούς ειναι επαγγελματίες , πόσο ακόμα μπορεί να βελτιωθεί ένας top ερασιτέχνης όπως ο @ tazi ???? Δεν λέω ότι δεν πρέπει να τιθενται στόχοι (άλλωστε το αγώνισμα είναι μια μαχη κατ’ αρχήν με τον εαυτό μας), αλλά ο Νίκος και ο κάθε Νίκος, ο Σικαλος,ο Σκλαβούνης, ο Σαριδάκης απο τη στιγμή που ειναι οι Top ερασιτέχνες θα έχουν ποσοστιαία ελάχιστο ποσοστό βελτίωσης σε σχεση με τους 4-5-6 αρηδες. Αυτο αν κατηγοριοποειται το ποσοστό ως αριθμητικό.
Από την άλλη ψυχικά «Sky is our limit»….
@billant Σε ευχαριστω πολύ που με κατατασσεις στους τοπ ερασιτεχνες, πιστευω πως ειμαι κοντα σε αυτη τη κατηγορια, με μισο ποδι ίσως μεσα, αλλα οχι ακομα πλήρες μέλος της.
Με την ευκαιρία αυτη όμως θα ήθελα να καλωσορίσουμε ένα νέα μέλος του goRUN, τον @vaios, που πλέον με την πολύ προσφατη επιτυχία του στο μαραθώνιο της Βαλένθια 2.48.42, απέδειξε περίτρανα πως ανήκει σε αυτή τη κατηγορία.
Τελειώνω ευχόμενος αυτη η κατηγορία να αποκτήσει πολλα πολλά μελη και ο εμπειρικός κανόνας του 20% που πολυ ωραία έχει θέσει ο @oldman να ξεπεραστει και να φτασει το 25% ή και 30+%23 Νοεμβρίου 2016 στις 16:32 #14187timothy
ΣυμμετέχωνΓια μενα ειναι πολυ σημαντικο να μπορουμε να το ευχαριστιομαστε, να το απολαμβανουμε – αλλωστε το κανουμε για την χαρα μας (ο,τι δινει στον καθενα μας) και οχι για τον βιοπορισμο μας. Και εκει ειναι η μεγαλη διαφορα μεταξυ του επαγγελματια και της δικιας μας πλευρας. Ειναι παρα πολυ λογικο να αποζηταμε τη συνεχη βελτιωση, αλλα να μην χανουμε το δασος κοιτωντας το δεντρο.
Σιγουρα μακροπροθεσμα με συστηματικη δουλεια, υπομονη, επιμονη και πειραματισμους θα φτασουμε στους στοχους μας.
Ξεφυγα λιγο απο το ζητουμενο, απλα ειπα να προσθεσω μαι διαφορετικη προσεγγιση.23 Νοεμβρίου 2016 στις 18:28 #14191xipolitakos
Συμμετέχων@timothy, το ίδιο λέμε όλοι, αλλά ποιος ακούει; 🙂
Όσο για τα όρια βελτίωσης, το Αρχικός Μαραθώνιος μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικό του επιπέδου του καθενός μας.23 Νοεμβρίου 2016 στις 18:37 #14193timothy
ΣυμμετέχωνΟπως ειχε γραψει καποιος εδω μεσα και μαρεσε πολυ ‘ο Μαραθωνιος ειναι σα να περπατας πανω σε πλακες και να μην ξερεις ποια θα ειναι η κουφια’. Οποτε θα συμφωνησω πως δεν ειναι το πιο σωστο δειγμα να συγκρινεις τις επιδοσεις σου σε αυτους τους μεγαλους αγωνες. Λογικα σε ΗΜ ή 10αρι η αποκλιση να ειναι αρκετα μικροτερη και να μπορεις να εξαγεις πιο ακριβη συμπερασματα.
23 Νοεμβρίου 2016 στις 23:59 #14205mashine
ΣυμμετέχωνΘα γράψω την Κυριακή!
24 Νοεμβρίου 2016 στις 10:30 #14210 -
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.