- Αυτό το θέμα έχει 10 απαντήσεις, 10 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 5 έτη, 2 μήνες πριν από τον χρήστη
georgeb.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
12 Ιανουαρίου 2018 στις 10:47 #63932
Elda
ΣυμμετέχωνΔιαβαζα ενα αρθρο σχετικο με το τρεξιμο την παραμονη ενος αγωνα στοχου.
5 Reasons Why it’s Important to Run the Day Before Your Race
Εσεις τι συνηθιζετε να κανετε, ειδικα την παραμονη ενος μαραθωνιου? Τρεχετε κι αν ναι, ποση ωρα? Αν οχι, ποσες μερες πριν ειναι η τελευταια σας προπονηση? Εγω οσες φορες εχω τρεξει μαραθωνιο, η τελευταια μου προπονηση ειναι μιση ωρα 3 μερες πριν. Ειδικα για μαραθωνιο σε αλλη πολη της Ελλαδας οπου το ταξιδι γινεται την παραμονη με ολη την κουραση και το πρωινο ξυπνημα που αυτο συνεπαγεται, δεν ξερω αν θα τολμουσα ποτε και τρεξιμο την ιδια μερα. Για τον αυθεντικο ισως να το σκεφτομουν.
12 Ιανουαρίου 2018 στις 11:02 #63934than
ΣυμμετέχωνΠολύ ωραίο θέμα ανοίγεις Μαρία!
Τα τελευταία 3 χρόνια (που ακολουθώ και πρόγραμμα από το RunnersConnect – που έχουν ανεβάσει το άρθρο), τρέχω πάντα την παραμονή του αγώνα, νωρίς το πρωί. 20-30 λεπτά πολύ χαλαρού κ αβίαστου τρεξίματος. Νιώθω ότι με βοηθάει πάρα πολύ και με κρατάει φρέσκο. Τόσο ψυχολογικά (εγκλιματίζεσαι στις συνθήκες της πόλης, καθαρίζει το μυαλό σου) όσο και σωματικά (εντερικά, στομαχικά κλπ).
Όσον αφορά τις προηγούμενες ημέρες, εάν ο αγώνας είναι την Κυριακή, θα τρέξω την Δευτέρα χαλαρά, Τρίτη 5 χλμ στο ρυθμό μαραθωνίου, Τετάρτη 40′ χαλαρά, Πέμπτη 30′ χαλαρά, Παρασκευή καθόλου, Σάββατο το 20λεπτο που ανέφερα και την Κυριακή 3-2-1-μπουμ! Όλα τα παραπάνω υπό την προϋπόθεση ότι η προετοιμασία έχει βγει σωστά, έχοντας πιάσει τον απαιτούμενο όγκο και τις εντάσεις όταν χρειαζόταν.12 Ιανουαρίου 2018 στις 12:04 #63936stratus
ΣυμμετέχωνΘεωρητικα καλο ειναι να τρεχεις,αλλα εγω ποτε δεν τρεχω.Συνηθως το τελευταιο τρεξιμο μου ειναι την Παρασκευη.
12 Ιανουαρίου 2018 στις 13:14 #63946Echetlos
ΣυντονιστήςΚανονικά, η προπονητική λέει “οπωσδήποτε” ένα χαλαρό τρέξιμο 20′-25′, με κάποια ενδιάμεσα ανοίγματα.
Κρατάς τον μυικό τόνο με τον τρόπο αυτόν.
Παρ’ όλα αυτά, η γνώμη μου είναι πως επειδή η ντιρεκτίβα δεν απευθύνεται στην “μάζα”, αυτό μπορεί να ξεχειλώσει αναλόγως τι ταιριάζει στον καθένα.
Προσωπικά, όσες φορές το έχω δοκιμάσει, νοιώθω ότι πιάνομαι και όχι ότι λύνομαι. Οπότε έχω καταλήξει στο απόγευμα της Παρασκευής.Μαρία, θεωρώ ότι 3 ημέρες πριν είναι πολύ μακρυά, ιδίως για μικρότερους αγώνες.
12 Ιανουαρίου 2018 στις 13:26 #63948Sotiris Diamantopoulos
ΣυμμετέχωνΕγώ πάλι, διαβάζοντας όλη τη σχετική ιντερνετική βιβλιογραφία, κατέληξα στο να κάνω 4-5 διακοσιάρια σβέλτα τη μέρα πριν τον αγώνα (ιδανικά το πρωί), που με το ζέσταμα και χαλαρό τρέξιμο στο ενδιάμεσο βγαίνουν κοντά στα 3-4 χιλιόμετρα. Πιθανόν να βοηθάει στο μυϊκό τόνο που λέει και ο Νίκος, αν και πιο πιθανόν να δουλεύει και στο ψυχολογικό κομμάτι.
12 Ιανουαρίου 2018 στις 13:50 #63950Elda
ΣυμμετέχωνΜαρία, θεωρώ ότι 3 ημέρες πριν είναι πολύ μακρυά, ιδίως για μικρότερους αγώνες.
Για μικροτερους σαφως, εγω σε μαραθωνιο αναφερομουν οπου παντα κανω το τελευταιο τρεξιμο Πεμπτη πρωι. Ηθελα να ειμαι τελειως ξεκουραστη τις τελευταιες 3 μερες της υδατανθρακωσης. Χμμ… με βαλατε σε σκεψεις τωρα…
12 Ιανουαρίου 2018 στις 14:39 #63952konkarien
ΣυμμετέχωνΣυνήθως παραμονή ή προπαραμονή του αγώνα,μας έβαζε ο coach στο πρόγραμμα,τελευταίο τρέξιμο,ένα χαλαρό 30λεπτο.
Επέλεγα και το έκανα συνήθως Παρασκευή βράδυ.12 Ιανουαρίου 2018 στις 15:31 #63954dimitrissss
ΣυμμετέχωνΠριν ξεκινήσω να δουλεύω με προπονητή έτρεχα ένα χαλαρό τριάρι το πρωί της παραμονής του αγώνα. Τώρα ο κόουτς μου έχει συνήθως στο πρόγραμμα να κάνω αυτό το τρέξιμο την Παρασκευή. Έμπειρος μαραθωνοδρόμος που γνωρίζω δε τρέχει καθόλου την τελευταία βδομάδα για να φυλάγεται. Έτσι και αλλιώς είτε τρέξεις 30 λεπτά το Σάββατο, είτε την Παρασκευή, είτε την Πέμπτη είτε καθόλου, πρακτικά το ίδιο αποτέλεσμα έχει. Κανένα! Παίζει ρόλο και πως είσαι εκείνη τη στιγμή. Π.χ. πήγα στη Φλωρεντία με ενοχλήσεις στο κουντεπιέ οπότε δεν έτρεξα καθόλου Πέμπτη ή Παρασκευή και βγήκα λίγο το Σάββατο για να δοκιμάσω το πόδι μου.
12 Ιανουαρίου 2018 στις 16:10 #63956giorgostatsis
ΣυμμετέχωνΚάποτε έτρεχα Παρασκευή, μετά το πήγα Πέμπτη κ εδώ και 3 χρόνια Τετάρτη.
Οσο το πάω προς τα πίσω όλο κ καλύτερα είμαι την Κυριακή!!
Αυτά μέχρι Σάββατο τελικά είναι για δρομείς που κάνουνε αρκετά χλμ ανα βδομάδα.
Την επόμενη φορά λέω για Τρίτη το τελευταίο. Μετα πιο σημαντικό είναι η ξεκούραση ειδικά Παρασκευή κ Σάββατο.
Ολα αυτά για μαραθώνιο.12 Ιανουαρίου 2018 στις 18:25 #63958sotfireman
ΣυμμετέχωνΣτους 2 τελευταίους μαραθωνίους μου έτρεξα την προηγούμενη του αγώνα 20 λεπτά (Σάββατο πρωι) και μου βγήκε σε καλό. Ιδίως την πρώτη φορά που ήταν και στο εξωτερικό, ένιωσα να φεύγει η κούραση από το ταξίδι και το πιάσιμο που είχα στις κνήμες.
Οπότε αφου συνταγή που κερδίζει δεν την αλλάζεις, θα συνεχίσω να τρέχω παραμονή ένα 20 λεπτο13 Ιανουαρίου 2018 στις 09:03 #63964georgeb
ΣυμμετέχωνΑκολουθώ περίπου 1,5 χρόνο το πρόγραμμα του Runners Connect και το Σάββατο πριν τον αγώνα είναι standard διαδικασία ένα 15-20λεπτο πολύ χαλαρό τρέξιμο, το οποίο συνήθως κάνω το πρωί. Από τα ορατά αποτελέσματα που μπορώ να δω είναι ότι με χαλαρώνει σε αρκετά μεγάλο βαθμό και με βοηθά να φύγει λίγο αυτή η αίσθηση του πρηξίματος που έχω από τους πολλούς υδατάνθρακες. Σε καμμία περίπτωση δεν έχω νιώσει να με χρεώνει αυτό το σύντομο χαλαρό τρέξιμο την ημέρα του αγώνα.
Γενικά όπως έγραωε και ο Θανάσης @thanasiskypraios, η εβδομάδα του αγώνα μαζί με το χαλαρό τρέξιμο του Σαββάτου, έχει άλλα 3 τρεξίματα. Δευτέρα εύκολο, Τρίτη 4-5 km/MP, Πέμπτη εύκολο και Σάββατο 15-20′ πολύ εύκολο. Αν έχεις βγάλει κανονικά το πρόγραμμα προετοιμασίας, οι παραπάνω προπονήσεις δεν είναι δύσκολες καθώς τα χλμ που καλείσαι να κάνεις είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με την προετοιμασία. Όπως το έχω δει εμπειρικά, μαζί με τον μαραθώνιο, τα χλμ της εβδομάδας φθάνουν περίπου στον εβδομαδιαίο προπονητικό όγκο χλμ. -
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.