- Αυτό το θέμα έχει 80 απαντήσεις, 26 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 6 έτη πριν από τον χρήστη liana.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
17 Σεπτεμβρίου 2018 στις 16:39 #98966big-blueΣυμμετέχων
@mashine
Μπράβο ρε παιχταρά!
Θα γελάνε και τα μουστάκια σου, κυριολεκτικά!
(Αν δε στα έκοψε ο Νίκος για λόγους αεροδυναμικής…)18 Σεπτεμβρίου 2018 στις 11:26 #98990KostãoΣυμμετέχωνΚαλημέρα σε όλους! Είμαι ακόμα Βερολίνο και δεν έχω συνθήκες να γράψω, με δυο λόγια μόνο θα πω ότι όλα πήγαν καλά και για τους δυο μας και τώρα απολαμβάνουμε φαΐ και μπύρες!! Μόλις επιστρέψω θα γράψω κάποιες εντυπώσεις.🤙🍺🍗
18 Σεπτεμβρίου 2018 στις 12:15 #9899219 Σεπτεμβρίου 2018 στις 16:47 #99040KostãoΣυμμετέχωνΛοιπόν μόλις επέστρεψα από τον πρώτο μου major, αυτόν του Βερολίνου. Τρίτη φορά που τρέχω μαραθώνιο στο εξωτερικό. Θα μου πείτε “εμείς δεν έχουμε εδώ και πηγαίνεις και δίνεις τόσα λεφτά στο εξωτερικό;” Η αλήθεια είναι ότι ο Μαραθώνιος δεν είναι η αγαπημένη μου απόσταση αλλά είναι η διοργάνωση που στις περισσότερες πόλεις είναι πιο πολύ γιορτή, event ή και πάρτι παρά απλός αγώνας δρόμου. Μου αρέσει να γίνομαι μέρος κάποιας σημαντικής στιγμής. Κληρώθηκα για τη συγκεκριμένη διοργάνωση ως μίνι ομάδα μαζί με τη γυναίκα μου(είχαμε έτσι μεγαλύτερες πιθανότητες στην κλήρωση, συνήθως το ποσοστό είναι 50%). Η προετοιμασία μέσα στο καλοκαίρι κύλησε ομαλά, ο σκοπός ήταν να κάνω ανάλογη επίδοση του προσωπικού μου ρεκόρ (3:11:55 από το Σαν Σεμπαατιάν), ακόμα και δέκα δευτερόλεπτα βελτίωση μου αρκούσε. Οι προπονήσεις μου ήταν από ένα πρόγραμμα με στόχο το 3:15 και τσιμπούσα λίγο προς τα κάτω τον ρυθμό.
Φτάνουμε από Πέμπτη στο Βερολίνο, δεύτερη φορά που ερχόμαστε, άρα δεν είχαμε ανάγκη από αξιοθέατα και τουρισμό. Παρασκευή πρωί κάνω την προπονησούλα μου στο κέντρο της πόλης και μετά ξεκινάμε για την έκθεση. Και εκεί ξεκινάνε τα στραβά. Γαστρεντερίτιδα με πόνους σε όλο το σώμα και αμέτρητες επισκέψεις στις τουαλέτες. Πήγαμε γυρίσαμε στα γρήγορα από το expo για να μην ταλαιπωρηθώ. (Εδώ να αναφέρω και την χειρότερη ατυχία της γυναίκας μου που έπαθε θλάση στον γαστροκνήμιο ακριβώς μια βδομάδα πριν τον μαραθώνιο. Εκεί να δείτε απογοήτευση. Της είπα δεν είναι εφικτό να τρέξεις, αλλά την έβαλα πριν φύγουμε σε εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Τόσο πολύ βελτιώθηκε που έκανε δύο δοκιμές Παρασκευή και Σάββατο στις οποίες δεν πόνεσε και αποφάσισε να τρέξει.)
Το Σάββατο για μένα μια από τα ίδια με τις διαρροιες αλλά καλύτερα σωματικά. Την απώλεια υγρών την κάλυπταν κυρίως οι εκπληκτικές μπύρες χωρίς αλκοόλ και βέβαια νερό με ηλεκτρολύτες. Η πόλη ήταν γεμάτη δρομείς από όλο τον κόσμο με κύριο όγκο αυτούς από τις ΗΠΑ όπως και οι ισπανοφωνοι. Ο καιρός ήταν δροσερός με πρόβλεψη για την Κυριακή τις ώρες που θα έτρεχα μεταξύ 16 – 20 βαθμούς με 70-50% υγρασία . Για αυτό τον λόγο ψαχνόμουν πριν για την επίδραση της θερμοκρασίας και της υγρασίας στην επίδοση και στην τακτική μας. Λίγο φοβόμουν το 20ρι σε συνδυασμό με τις περιπέτειες τις προηγούμενες μέρες…
Ημέρα αγώνα. Δεν κοιμήθηκα ούτε λεπτό. Σηκώνομαι όμως τελείως καλά, ένιωθα φυσιολογικά. Ξεκινάμε για την εκκίνηση, μπορώ να πω ότι από κάθε οικοδομή έβγαινε και από ένας δρομέας. Αυτό σημαίνει 44000 άτομα. Η διαδρομή μέχρι το μπλοκ ήταν ομαλή, μέσα εκεί ήμασταν άνετα, δεν είχε πολύ συνωστισμό όπως στα πιο πίσω που ήταν ο κυρίως όγκος των συμμετεχόντων. Στα κατά σημειώνω την απουσία νερών στην εκκίνηση, ευτυχώς είχε βρύσες έξω από τις χημικές και πήγα μερικές φορές. Ξεκινήσαμε δέκα λεπτά μετά τους πρώτους, χωρίς να έχουμε σπρωξίδι ευτυχώς. Βέβαια, η αρχική πυκνότητα των δρομεων διατηρήθηκε μέχρι θα έλεγα το 38-39. Προσαρμόζεσαι και βρίσκεις τον ρυθμό σου. Στην αρχή, περίπου δέκα χιλιόμετρα η διαδρομή είναι πολύ γρήγορη, νιώθεις ότι έχει συνέχεια μια μικρή κατηφόρα που σε παρασέρνει. Η συνηθισμένη τακτική μου είναι να ακολουθώ κατά πόδα είτε κάποιες γυναίκες είτε ζευγάρι άντρα γυναίκας που ο άντρας είναι ο λαγός. Πιστεύω ότι οι γυναίκες που τρέχουν τον μαραθώνιο στα 4’30’’ λεπτά είναι καλές και έμπειρες αθλήτριες που θα κάνουν ελάχιστα λάθη. Έτσι έκανα και τώρα, μια κοπέλα από τη Χιλή ήταν ο λαγός μου στο πρώτο μισό, μετά χαθήκαμε, βρήκα έναν Αμερικανό πολύ σταθερό, τον έχασα και αυτόν, μετά ένα ζευγάρι Βρετανούς και στο τέλος μια άλλη κοπέλα που με έσπρωξε δύο φορές προσπαθώντας να με περάσει. Τα χασιματα με τους λαγούς μου γινόταν στα νερά. Ξανά το ίδιο δράμα με τα ποτηράκια, προσπαθούσα να παίρνω δύο, προσπαθούσα να μην κόβω ταχύτητα, αλλά δεν πετυχαίνει. Δεν κατάφερα να πιω τρέχοντας, είτε χυνοταν όλο πάνω μου είτε σταματούσα 4-5 δευτερόλεπτα και έπινα. Ευτυχώς ήταν ανά 2,5 χιλιόμετρα. Τα τζελάκια που πήρα ήταν τα squeezy που δε χρειάζεται να πιεις νερό και μου κάθισαν μια χαρά. Και ούτε ένα σταμάτημα για τουαλέτα. Πρώτη φορά συνέβη.
Το πρώτο 5ρι 23:10 το δεύτερο 22:10 τα υπόλοιπα κάπου ανάμεσα σε ρυθμό. Από το 14 περίπου ένιωσα πόνο στο δεξί τετρακεφαλο, ο οποίος σταδιακά με οδήγησε να πατάω περισσότερο με το αριστερό. Ο Ημιμαραθωνιος βγήκε στο 1:35:20, λίγο πιο γρήγορα από όσο ήθελα. Μετά με περίμενε η μικρή έκπληξη του Βερολίνου για την οποία κανείς δε σε προετοιμάζει. Από το 22 μέχρι το 28 με εξαίρεση ένα κατηφορικό κομμάτι στο 24, έχει μια ύπουλη ανηφόρα με μικρή κλίση που όμως μετά από τόσα χιλιόμετρα σου έρχεται κάπως. Πέρασα εκεί αρκετό κόσμο γιατί προσπάθησα να μην χάσω πολύ από τον ρυθμό μου και ανέβασα αναγκαστικά σφυγμό. Η κατηφόρα μετά δεν ήταν τόσο ανταποδοτική αλλά λίγο το μάζεψα μέχρι το 35. Το δεξί μου πόδι εκτός από τετρακέφαλο παραπονέθηκε και για γλουτιαίο αλλά και για πτέρνα,μάλλον επειδή άλλαξα πάτημα. Στους συνεχείς υπολογισμούς που έκανα ενώ έτρεχα έβγαζα έναν τερματισμό κάπου στο 3:11. Από το 38 και μετά έπεσα στο 4’40’’ ρυθμό όπου και κρατήθηκα με αρκετή προσπάθεια, να φανταστείτε το feedback που μου έστελνε το σώμα μου ήταν ότι πηγαίνω με την προηγούμενη ταχύτητα αλλά το ρολόι δεν συμφωνούσε. Το ένιωθα ότι το pb ξεγλιστραει σιγά σιγά. Σε κάθε μία στροφή περίμενα να δω στο βάθος την πύλη του Βραδεμβούργου που ψυχολογικά σημαίνει σχεδόν τερματισμός. Μόλις περνάς την πύλη έχεις κάπου 300 μέτρα, εκεί κοιτάω το ρολόι και έδειχνε ακόμα 3:11(μετά την ώρα δε δείχνει τα δευτερόλεπτα), και δίνω ένα τελευταίο push και… 3:12:10. Δέκα πέντε δευτερόλεπτα εκτός, αν είναι δυνατόν. Εννοείται ότι δεν πειράζει, αυτά είναι λεπτομέρειες, ο σκοπός μου ήταν να τρέχω σε συγκεκριμένο ρυθμό και να τερματίζω όρθιος.
Τα δικά μου συμπεράσματα από τον μαραθώνιο του Βερολίνου: είναι όντως ένα πολύ μεγάλο γεγονός, μεγάλη συμμετοχή και πολλή καλή διάθεση από τον κόσμο που έτρεχε αλλά και τους διοργανωτές. Θα πρέπει βέβαια να προσθέσω ότι ο Αυθεντικός δεν πάει πίσω, πλέον έχω εικόνα και από άλλους, πιστεύω θα μπορούσαμε να παλέψουμε να μπει στην κατηγορία των majors ( χωρίς να γνωρίζω ποιά είναι τα κριτήρια). Στο Βερολίνο όντως κάνεις ρεκόρ, είναι φλατ, εκτός από εκείνα τα χιλιομετράκια, είναι εντυπωσιακό πόσος κόσμος είχε έρθει από το εξωτερικό, σου έδινε την εντύπωση ότι δεν ανήκει η διοργάνωση στη Γερμανία αλλά ότι είναι διεθνής με όλη τη σημασία.Όσο για μένα, πιστεύω ότι δεν είναι σύμπτωση να κάνω τόσο κοντινούς χρόνους σαν να έχω φτάσει το ταβάνι μου. Η προπόνησή μου ήταν αρκετή, πιστεύω ότι δε χρειάζεται να πιέσω περισσότερο τον εαυτό μου. Αυτό που σίγουρα θα μπορούσε λίγο να με βοηθήσει είναι να χάσω 3-4 κιλά που και πάλι το βλέπω δύσκολο λόγω της αγάπης μου για το φαγητό. Και τέλος, θα με βοηθούσε αν η θερμοκρασία έμενε στους 16 βαθμούς.
ΥΓ. Η σύζυγος έτρεξε συντηρητικά στο πρώτο μισό,στο δεύτερο έκανε αρνητικό σπλιτ 6 λεπτών και συνέτριψε το ατομικό της ρεκόρ κατά 15’ : 4:14:14 και από τύχη δεν έπαθε τίποτα, έμεινα άφωνος.
ΥΓ 2. Μπορεί να τρέξαμε μαζί με τον Κιπτσόγκε αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν είδα ζωντανά την προσπάθειά του, εκτός από τα πρώτα δέκα λεπτά, και έτσι δεν ήμουν ακριβώς μάρτυρας της ιστορίας.
ΥΓ 3. Δε νομίζω να ξαναχτυπήσω στα κόκκινα άλλον Μαραθώνιο (εκτός αν χάσω κιλά). Δεν ισχύει το ίδιο για τον Ημί.
Συγγνώμη,πολλά βγήκαν, καλύτερα να σας τα έλεγα προφορικά από κοντά σε λίγα λεπτά.19 Σεπτεμβρίου 2018 στις 18:36 #99042tzatzikis90ΣυμμετέχωνΕξαιρετικός Κώστα, συγχαρητήρια!
Έλα για λαγός στο 4ωρο Αθήνα, για εκεί μας κόβω με το παλτό 😂
19 Σεπτεμβρίου 2018 στις 22:21 #99050KalogeridisΣυμμετέχωνΜπράβο σου Κώστα!!! Εξαιρετική σταθερότητα!!! Άξιο και το ταίρι σου!!! Λίγο σεντόνι ακόμα το ήθελα!!!
19 Σεπτεμβρίου 2018 στις 22:49 #99054nikos19ΣυμμετέχωνΜπραβο κωστα συγχαρητηρια εβγαλες το σαιτ ασπροσωπο.
19 Σεπτεμβρίου 2018 στις 23:42 #99060nikos19ΣυμμετέχωνΣυγχαρητηρια κωστα εξαιρετικη επιδοση παρα τις δυσκολιες εδειξες χαρακτηρα.
20 Σεπτεμβρίου 2018 στις 09:39 #99062Sotiris DiamantopoulosΣυμμετέχωνΜία ανάλυση των προπονήσεων των τελευταίων 6 εβδομάδων του Kipchoge. Τα συμπεράσματα έχουν κάποιο ενδιαφέρον.
my estimated weighted RPE based analysis of Eluid Kipchoge's training leading into the Berlin Marathon (August/Sept) via https://t.co/GufGnLMKqN – some interesting analysis / insights. #basics #hardBUTsimple pic.twitter.com/2w1iQyxbBb
— Trent Stellingwerff (@TStellingwerff) December 1, 2017
20 Σεπτεμβρίου 2018 στις 10:29 #99064KostãoΣυμμετέχωνΝα προσθέσω κάτι ακόμα, το ότι είναι μια γρήγορη διαδρομή δε σημαίνει ότι σε πάει μόνη της και δε χρειάζεται να τρέξεις. Είδα πολλούς να έχουν συναντήσει τον τοίχο προς το τέλος, και ακόμα πιο πολλούς είδε η γυναίκα μου εκεί στο 4ωρο – 4:30ωρο. Μου είπε χαρακτηριστικά ότι έκανε πολύ περισσότερα zig-zag για να αποφύγει άτομα που περπατούσαν από ότι ήταν η καθυστέρηση στην αρχή. Όσο περίμενα στον τερματισμό έβλεπα αρκετούς πραγματικά να σέρνονται και 2-3 να καταρρέουν 50 μέτρα πριν τερματίσουν και να τους βγάζουν με φορείο.Και, ψάχνοντας από τις φωτογραφίες να βρω τι έκαναν οι συντρέχτες “λαγοί” μου μετά που τους έχασα, τους μισούς που βρήκα στα αποτελέσματα είχαν κάνει +10 λεπτά στο τελευταίο 5ρι. Εύκολα παρασύρεσαι, ειδικά στην αρχή και ξεχνάς ότι ισχύουν οι ίδιοι κανόνες όπως παντού.
20 Σεπτεμβρίου 2018 στις 10:31 #99066Nikos PilikasΣυντονιστήςΔεν φαίνονται καλά, Σωτήρη…
Τι θέλει να δείξει, έμφαση στο κατώφλι;20 Σεπτεμβρίου 2018 στις 10:43 #99068Nikos PilikasΣυντονιστής@kostao Μπράβο ρε Κωστή, εξαιρετικός!
Ενδεικτική περίπτωση δρομέα που ξεκίνησε σωστά και σταδιακά, δουλεύοντας την ταχύτητα και τις μικρότερες αποστάσεις, πριν πάει στα 42.20 Σεπτεμβρίου 2018 στις 10:47 #99070Sotiris DiamantopoulosΣυμμετέχωνΧμμμ δεν ανοίγει το tweet σωστά μάλλον, έτσι; Ανεβάζω την τελευταία εικόνα μέσω flickr.
Εν συντομία, δεν ακολουθεί ένα τυπικό 7ήμερο πρόγραμμα και κρατάει την αναλογία οξέως φορτίου-χρόνιου φορτίου εντός των ιδανικών τιμών (~1.00). Τέλος, 73% recovery runs, 19% marathon/threshold pace, 8% 10k-VO2max pace.20 Σεπτεμβρίου 2018 στις 12:19 #99082stratusΣυμμετέχωνΣτο sweatelite υπαρχει η περσινη προπονηση του Kipchoge.Θελει συνδρομη γιαυτο οποιος θελει πμ και του δινω τους κωδικους.
20 Σεπτεμβρίου 2018 στις 13:42 #99096 -
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.