Αρχική / Υγεία / Τρέχουμε όταν είμαστε κρυωμένοι;

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Επιλεγμένα / Υγεία

Τρέχουμε όταν είμαστε κρυωμένοι;

Τρέχουμε όταν είμαστε κρυωμένοι;

Η προπόνησή σας πάει καλά, είναι εμφανές ότι βελτιώνεστε και περιμένετε πλέον τον αγώνα – στόχο για να αποτυπωθεί και στην πράξη η δουλειά που έχετε κάνει. Και ξαφνικά ξυπνάτε ένα πρωί με βήχα, μπούκωμα, φτέρνισμα ή και μερικά δέκατα πυρετού. Είναι κάτι που δεν είχατε υπολογίσει, παρόλο που ξέρατε ότι η σκληρή προπόνηση καταβάλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και είστε πιο επιρρεπείς σε κάποιο κρυολόγημα. Ιδίως τώρα που ο καιρός αρχίζει να χαλάει ή τα παιδιά φέρνουν ιώσεις μέσα στο σπίτι.
Οπότε τι κάνετε; Περιμένετε να γίνετε καλά ή συνεχίζετε τα τρεξίματά σας, φοβούμενοι μην χάσετε την φυσική κατάσταση που με τόσο κόπο χτίζατε;

Όταν αρρωστήσουμε, το ανοσοποιητικό σύστημα καλείται να κάνει όλη την δουλειά. Και θέλει να την κάνει ανενόχλητο, να ασχοληθεί μόνο με τον “εισβολέα. Αν εσείς το επιβαρύνετε με το επιπλέον στρες της προπόνησης, πολύ απλά, θα καθυστερήσετε τον χρόνο που κανονικά απαιτείται για να αναρρώσετε πλήρως.

Συνεπώς η αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων, επιβάλλει αποχή από το τρέξιμο ή άλλες σωματικές δραστηριότητες; Όχι απαραίτητα.
Αν πρόκειται για ελαφρύ βήχα, μπούκωμα ή καταρροή, μπορείτε να βγείτε για προπόνηση. Ενδεχομένως, αν συνοδευτεί και από ένα ζεστό μπάνιο κατόπιν, να σας κάνει και καλό.
Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να είστε συνετοί και να μην παραβλέψετε τα μηνύματα που θα σας στείλει το σώμα σας.

Ρίξτε ούτως ή άλλως τον ρυθμό σας κι αν διαπιστώσετε ότι ακόμη κι εκεί στρεσάρεστε, ρίξτε τον ακόμη περισσότερο.
Αν το πρόγραμμα έχει μία προπόνηση tempo, ξεκινήστε 10″-15” πιο αργά και δείτε πώς πάει. Αν αισθάνεστε καλά, δοκιμάστε ελαφρώς πιο γρήγορα. Αν όχι, μείνετε σε αυτό τον ρυθμό.
Να θυμάστε ότι ο προβλεπόμενος ρυθμός σε μία προπόνηση είναι ανάλογος της φυσικής μας κατάστασης την δεδομένη στιγμή, δεν είναι ένα απόλυτο νούμερο. Οπότε, ακόμη και πιο αργά πηγαίνοντας, το φυσιολογικό ερέθισμα εξακολουθεί να υφίσταται, αφού η προσπάθεια που θα χρειαστεί να καταβάλλετε είναι ανάλογη της κατάστασης που βρίσκεστε υπό την επίδραση του κρυολογήματος.
Αν όμως ακόμη κι εκεί δυσκολεύεστε, μην το πολυσκέφτεστε, γυρίστε το σε ένα απλό ελεύθερο τρέξιμο. Αν ο στόχος δεν μπορεί να είναι η βελτίωση, ας είναι η συντήρηση.

Αντιθέτως, αν έχετε συμπτώματα γρίπης, όπως πυρετό ή μυοσκελετικούς πόνους, δεν πρέπει να τρέξετε. Δεν είναι μόνο επικίνδυνο για επιδείνωση της κατάστασής σας αλλά θα επιμηκύνει σημαντικά και το διάστημα μέχρι να επιστρέψετε στις προπονήσεις σας.
Ο πυρετός είναι εξ ορισμού μία αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ως αντίδραση στις λοιμώξεις από ιούς και βακτήρια.Η επιπλέον αύξησή της από μια σωματική δραστηριότητα, θα χειροτερέψει τα συμπτώματα του πυρετού και μπορεί να τα μετατρέψει σε κάτι σοβαρότερο.
Επιπλέον, το τρέξιμο (ή οτιδήποτε σχετικό) “απαιτεί” ενέργεια και θρεπτικές ουσίες που κανονικά ο οργανισμός χρειάζεται για να καταπολεμήσει την όποια ασθένεια.

Όταν θα έχετε αναρρώσει πλήρως, αφήστε μία ακόμη ημέρα προτού επιστρέψετε στις προπονήσεις. Μπορεί να αισθάνεστε πλέον δυνατοί αλλά είναι προτιμότερο να είμαστε 100% βέβαιοι ότι το σώμα έχει αποκατασταθεί πλήρως.
Επίσης, μην προσπαθήσετε κατευθείαν να αναπληρώσετε προπονήσεις που χάθηκαν το διάστημα της αποχής. 2 – 3 ημέρες αργού κι αβίαστου τρεξίματος, με κάποια ανοίγματα ενδιάμεσα για να ξυπνήσουν τα πόδια, είναι η καλύτερη προσαρμογή ώστε να μπείτε σε πιο απαιτητικό πρόγραμμα.

Το μέλημα κάθε αθλουμένου που ακολουθεί ένα δομημένο πρόγραμμα κι έχει κάποιον στόχο, είναι να προσέxει, τόσο πιθανούς τραυματισμούς όσο και κρυολογήματα ή ασθένειες, απόρροια του επιβεβαρυμένου ανοσοποιητικού του συστήματος από την κουραστική προπόνηση. Παρ’ όλα αυτά, αν τελικά δεν καταφέρετε να παραμείνετε υγιείς, ας είστε τουλάχιστον συνετοί, υπομονετικοί και έξυπνοι. Προσαρμοστείτε στα δεδομένα, κάντε οτιδήποτε κρίνεται αναγκαίο και μην αγνοείτε όποια μηνύματα σάς δίνει το σώμα σας. Είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για την γρηγορότερη επιστροφή στους δρόμους.
Επίσης, μη ανησυχείτε για το ότι μια ασθένεια θα σας αφήσει πίσω προπονητικά και θα χαθεί ό,τι με κόπο έχετε κερδίσει.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 10 ημέρες απραξίας για να αρχίσετε να χάνετε σημαντικό μέρος της φυσικής σας κατάστασης.

 

.

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

11 Σχόλια

  1. @echetlos Το άρθρο συμφωνεί με όσα μου λέει κοινός μας φίλος και εγώ δυσανασχετώ όταν μου τα λέει 😛

  2. Ε τότε να τον ακούς..!! 😀

  3. Χα χα ναι άλλωστε με τον καιρό διαπιστώνω ότι έχει και δίκιο!!

  4. καλά άμα περιμένω πότε δεν θα είμαι κρυωμένος για να τρέξω, καλό Πάσχα και αν! 🙂

  5. Την Πεμπτη το πρωι ξυπνησα με καταρροη που κρατησε ολη μερα. Χθες αν και ειχα ακομη καταρροη βγηκα για ενα χαλαρο 11αρι και απο το μεσημερι αρχισαν οι πονοι παντου, τα δεκατα και ελαφρυ ριγος. Ο πυρετος μεχρι το βραδυ δεν ξεπερασε το 37.4, πριν κοιμηθω πηρα 2 panadol @ flu και σημερα ειμαι ολη μερα απυρετη και σχεδον τελεια αναπνευστικα. Πονολαιμο και βηχα δεν ειχα καθολου. Αυριο εχω να κανω 32αρι. Εφαγα καλα, ξεκουραστηκα, λογικα θα ειμαι σε θεση να το επιχειρησω. Το προβλημα μου ειναι η βροχη που προβλεπεται σε συνδυασμο με τον παγωμενο αερα, αλλα δυστυχως δεν εχω τη δυνατοτητα να το μεταθεσω για τη Δευτερα. Τεσπα, λεω να ξεκινησω και βλεποντας και κανοντας. @stratus κανε καμια συνεννοηση με τον καιρο να κανει παυση βροχης το τριωρο 11-2 που θα τρεχω!

  6. Περαστικα Μαρια και να ξερεις αρχισα τα βουντου.
    Περα της πλακας η ταπεινη αποψη ειναι να μην το κανεις.Δε θα γινει και τιποτα αμα χα σεις μια προπονηση

  7. Σ ευχαριστω Χρηστο! Κοιτα, δε θα πιεστω, ειπα βλεποντας και κανοντας. Αν νιωθω καλα θα ξεκινησω και θα το παω οσο συνεχιζω να ειμαι καλα, αν νιωσω να κρυωνω ή να βαραινω αλλιωτικα απο τη συνηθη κουραση, θα σταματησω.

  8. Θέλει υπομονή, όσες μέρες και να χάσεις, δεν είναι τόσο τραγικό. Εγώ κάθισα υπομονετικά ακριβώς 7 ημέρες ( από τον Αχίλλειο έχω να καθίσω τόσο) και μόλις σήμερα ένιωσα αρκετά καλά να βγω για τρέξιμο, μιλάμε για πολλή καταβολή και μυϊκούς πόνους, δεν μπορούσα να περπατήσω. Και μου φάνηκε σαν να μην πέρασε μέρα. Και να φανταστείτε, την προηγούμενη Κυριακή στο τελευταίο προηγούμενο τρεξιματάκι που έκανα είχα τα συμπτώματα αλλά δεν πίστευα ότι μπορεί να συμβεί σε μένα, θεώρησα ότι ήταν πιάσιμο από το γυμναστήριο την προηγούμενη.

  9. @elda καταλαβαίνω ότι είναι κομβικής σημασίας προπόνηση. Έχε υπόψιν ότι αν επιβαρυνθείς πιθανόν να επιστρέψει δριμύτερο το κρύωμα. Εύχομαι το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας να είναι ηπιότερο ώστε αν.στραβώσει και σε ρίξει από Δευτέρα να μην έχεις ανάλογα διλήμματα. Για διάδρομο δε το σκέφτεται καν να υποθέσω?
    Αν αποφασίσεις να βγεις έξω , ντύσου έξυπνα, ξεκίνα αργά και δώσε σημασία στο να βγουν τα χλμ και όχι ο χρόνος αφού το 3ώρο κοντά τρέξιμο θα σε ταλαιπωρήσει.

  10. Ευχαριστω παιδια για τις συμβουλες. @kostao, εγω απο χθες το πρωι νιωθω μια χαρα, ουσιαστικα μονο μιση μερα κρατησαν τα συμπτωματα, εννοειται οτι και τιποτα να μην ειχα, αν ενιωθα καταβολη δε θα το σκεφτομουν καν. Αλλα ειμαι μια χαρα και ευτυχως ο καιρος so far ειναι με το μερος μου, μονο αερα, το κρυο νορμαλ, οποτε σε λιγο θα ξεκινησω. @kalogeridis Παναγιωτη, διαδρομο εγω δεν μπορω να τρεξω, 2 φορες ειχα δοκιμασει για μια ωρα πριν απο καμια 5ετια, δεν μπορουσα με τιποτα να πιασω ρυθμο που εξω επιανα για πλακα, λαχανιαζα και ιδρωνα τρομερα και την επομενη ημουν τελειως πιασμενη, πλατη, μεση, ωμοι, αστα να πανε. Οποτε το εξω ειναι για μενα μονοδρομος, εννοειται οτι θα ντυθω εξυπνα, ντυσιμο κρεμμυδι, ζεστα στην αρχη και στριπτιζ στη συνεχεια, τα χω μαθει αυτα τοσα χρονια τρεξιμο στην παραλια ειμαι μαθημενη σε βοριαδες, νοτιαδες, βροχες και ολα τα καλα! Θα βαλω και παλμογραφο μετα απο καιρο να τσεκαρω καιπαλμους!

  11. Με αφορμη την προσφατη εμπειρια μου που κατεβηκα σε αγωνα κρυωμενος εχω να πω τα εξεις.

    Υπαρχει σαφης επιβαρυνση σε γρηγορους παρατεταμενους ρυθμους.
    Διαθιστωσα οτι χρεωθηκα πολυ παραπανω απο οσο κανονικα, μυικα και αναπνευστικα, τρεις μερες μερα δλδ και ακομα δεν εχω συνελθει,νιωθω αδυναμος και εχω αναγκη απο πολυ υπνο.
    Βοηθησε εν μερει σε ενα σκελος του κρυωματος, εντονη καταρροη, αλλα σαφως με εριξε στο βηχα και στο πολυ βαρυ κεφαλι.

    Γενικα δλδ θα ελεγα οχι εντασεις οταν ειμαστε κρυωμενοι, χαλαρα ελευθερα εαν και εφοσον

Αφήστε μια απάντηση