-
Ο/η notaSOL έγραψε ένα νέο άρθρο, Γιατί δεν έχουμε δρομείς αποστάσεων – Το μέλλον του τρεξίματος: μια συζήτηση πριν από 4 έτη, 10 μήνες
Η διάδοση του τρεξίματος στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, δεν αποτυπώνεται μόνο από τους αριθμούς συμμετοχών του κλασικού Μαραθωνίου και του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας αλλά κι από το πλήθος των αγώνων που διορ […]
Κανονική πτυχιακή, οχι άρθρο συγχαρητήρια.
Γενικά χρήζει συζήτηση το θέμα και έχει πολλές παραμέτρους.
Άλλα πάλι μπράβο.
Εχω μεινει αφωνος
Δεν πρόλαβα να το τελειώσω, και άρχισα να κάνω scroll προς τα κάτω, εντυπωσιάστηκα! Πραγματικό πόνημα το άρθρο, μπράβο!
@notasol Μπράβο!Φοβερό άρθρο δοκίμιο θα έλεγα για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους Tο πιο αναλυτικό και επεξηγηματικό που μπορεί να βρει κανείς online!
Θεσσαλονίκη, διασυλλογικό πρωτάθλημα, Σάββατο 28/04/18.
100μ, αν δεν κάνω λάθος 7 ή 8 σειρές.
3000μ steeple 5 άτομα, 4 τερματισμοί. Ένας από την Φλώρινα, σκληραγωγημένος στα κρύα και στις δυσκολίες της περιοχής του. Ο δεύτερος από την Βέροια. Κάτι παρόμοιο με τον προηγούμενο. Ο τρίτος, φαινόταν δυνατός και καλοδουλεμένος στο εμπόδιο. Ο τέταρτος 34 χρονών της… “παλιάς σχολής” που έτρεχαν με φούτερ βαριά από τον ιδρώτα και με το αποκαταστατικό τους συμπλήρωμα να ήταν η κατσαρόλα της μαμάς με ότι είχε μέσα και μια φραντζόλα ψωμί…
Δεν ξέρω αν δίνει ένα κλου για το γιατί φτάσαμε εδώ, αλλά σίγουρα για το που πάμε από δω και πέρα…
Το βασικό πρόβλημα νομίζω, είναι ότι δεν υπάρχει η μεγάλη δεξαμενή των παιδιών, από την οποία θα διοχετευθούν νέοι υποψήφιοι αυριανοί πρωταθλητές προς τις δομές εκείνες που θα τους ετοιμάσουν για τα αυριανά ρεκόρ τους. Αυτό είναι το βασικό.! Φυσικά κάποιος θα πει, “…ναι, αλλά αν δεν υπάρχουν κίνητρα, αν δεν υπάρχουν δομές, αν δεν υπάρχει κράτος, για πιο λόγο να ασχοληθούν τα παιδιά;” . Σωστό και αυτό, αλλά στις μικρές ηλικίες, εκεί που τα παιδιά, θα πρώτο πάνε σε μια αθλητική δραστηριότητα, θα κάνουν μια συμμετοχή στα δήθεν σχολικά πρωταθλήματα, εκεί λοιπόν δεν έχουν στο μυαλό τους τόσο ούτε τις δομές ούτε τα κίνητρα. Αν εκεί γίνει δουλειά και καταφέρει το “σύστημα” να “τσιμπήσει” τα παιδιά και να τα φέρει κοντά στο στίβο, τα υπόλοιπα τα βλέπουμε στη πορεία.
Μακάρι λοιπόν, σαν την Κένυα, να είχαμε έστω μερικές χιλιάδες παιδιά(ίσως πρέπει να ενισχυθεί πολύ ο σχολικός αθλητισμός και να οργανωθούν τα τμήματα άθλησης τον τοπικών κοινοτήτων) που να έρχονται σε επαφή με το στίβο, να τον αγαπήσουν και να οδηγηθούν προς τα διάφορα αθλήματα αποστάσεων!
Μπράβο στο συντάκτη του άρθρου για την άρτια δουλειά και κυρίως για τον έντονο προβληματισμό στον οποίο μας βάζει όλους!!!
…φοβάμαι πως λέγοντας ο,τιδήποτε πέρα από τα προηγούμενα, θα τα καταστρέψω όλα…και πραγματικά ντρέπομαι να εκφράσω δημόσια κάτι προσωπικό όπως οι ευχαριστίες…
…παρόλαυτα δεν θα μπορούσα να ξαναγράψω ο,τιδήποτε άλλο, εδώ, απλώς προσπερνώντας τα όλα αυτά…οι λέξεις, ο λόγος των περισσοτέρων από εδώ, δεν είναι φωνές που δεν θα με ξαναφτάσουν ποτέ…
….ίσως δεν είμαι πολλά από όσα νομίζεται, σίγουρα όμως δεν θέλω να είμαι ένα…
…ειλικρινά ευχαριστώ όλους όσους αφιέρωσαν τον χρόνο τους, -λίγο παραπάνω!- όσους παρακινήθηκαν να πουν κάτι παραπάνω και βέβαια αυτούς που επέμειναν να γραφτεί και να γίνει γνωστό ακόμα κι έτσι αυτό που ειπώθηκε σε μια συζήτηση…
…είναι πολύ σημαντικό σήμερα να ξέρεις ότι κάποιος σε ακούει… πόσο μάλλον όταν -δυστυχώς ή ευτυχώς- αυτό είναι που πολλές φορές δίνει και αξία στο λόγο σου…
( Μόλις την Κυριακή ο Galen Rupp, έτρεξε στην Πράγα σε 2.06.07, ενώ ο Chris Derrick με 1:02:37 και η Aliphine Tuliamuk 1:10:04 (στον όγδοο της τίτλο!), κατέκτησαν τους τίτλους στο Εθνικό πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου. Αυτό όμως δεν βάζει κανένα τους στην Ολυμπιακή Ομάδα! Τους δίνει απλώς το δικαίωμα συμμετοχής στα Trials!)
https://www.atlantatrackclub.org/news/2020-us-olympic-team-trials-marathon
Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι τα U.S. Olympic Marathon Trials θα διοργανωθούν από το Atlanta Track Club και θα διεξαχθούν στην Atlanta, στην Georgia, στις 29 Φεβρουαρίου, 2020.
(Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας, που διοργανώνει -την ημέρα της Ανεξαρτησίας 4 Ιούλη- ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο), 10αρια του κόσμου, με 60 χιλιάδες περίπου συμμετέχοντες).
Ως γνωστόν οι 3 καλύτεροι άνδρες και οι 3 καλύτερες γυναίκες θα αποτελέσουν την Ολυμπιακή ομάδα…. όμως αυτός αγώνας δεν έχει μόνο τον χαρακτήρα της επiλογής αλλά κι αυτόν της ανάπτυξης και της ενίσχυσης…
…μοναδικό κριτήριο συμμετοχής σε αυτά τα Trials είναι ο χρόνος … και οι άνδρες και οι γυναίκες, μπαίνουν σε 2 ομάδες, χαρακτηρίζονται σαν “Α” ή “B”.
Για τους άνδρες “A” πρέπει να έχει κάποιος 2.15.00 στον Μαραθώνιο και για B”, 2.19.00 ή εως 1.04 σε ημιμαραθώνιο.
Για τις γυναίκες Ἁ” 2.37.00 σε μαραθώνιο και για “Β” 2.45.00 ή 1.13.00 σε ημιμαραθώνιο
http://www.usatf.org/Events—Calendar/2020/U-S–Olympic-Team-Trials—Marathon/QualifyingStandards.aspx
Να πούμε ότι στα τελευταία 2 trials ( 2012 , 2016) χρηματικά έπαθλα 7000$ έπαιρναν και οι 10 πρώτοι άνδρες και γυναίκες. (…ενώ παλαιότερα είχαμε και χρονιές που πήραν έπαθλα ως και 20 άνδρες και 25 γυναίκες…)
Race Director και εκτελεστικός διευθυντής του Atlanta Track Club, είναι ο Rich Kenah, πρώην αθλητής αποστάσεων και ο ίδιος καθώς είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο στα 800 τόσο στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου τον Μάρτιο 1997 , όσο και επίσης στο Παγκόσμιο στην Αθήνα τον Αύγουστο 1997 σε κούρσες που είχε κερδίσει ο Wilson Kipketer.
Δύο λοιπόν, θα είναι οι καινοτομίες , αυτών των trials… και οι 2 προς ήδη υπάρχουσες κατευθύνσεις.
Μια καινοτομία των επόμενων trials είναι ότι τα έξοδα μετακίνησης και παραμoνής και αυτών των ομάδων “B” θα πληρωθούν από τους διοργανωτές. (ως τώρα αυτό γινόταν μόνο για τους Α)
Μέχρι στιγμής είναι άνδρες Α και Β αντίστοιχα : 20 και 48 ( στο προηγούμενο ο συνολικός αριθμός είχε φτάσει τους 138)
Γυναίκες Α και Β αντίστοιχα 29 και 90 ( το 2012 το σύνολο ήταν 156)
http://www.usatf.org/Events—Calendar/2020/U-S–Olympic-Team-Trials—Marathon/QualifyingStandards/Eligible-List.aspx
Και η δεύτερη ότι Το 40% των εσόδων του αγώνα μέσω της Athletes Advisory Committee of USA Track & Field θα διανεμηθεί πίσω σε όσους συμμετάσχουν. (…ως τώρα γινόταν για ένα ποσοστό της τάξης 20-25%)
…ίσως πράγματι, -για εμάς που τα ξέρουμε και καλύτερα- κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να μας δώσει άμεσα καλύτερους δρομείς… όμως… όμως,το γιατί η ιδέα της ύπαρξης αγώνα-ων, που μέρος των εσόδων θα πηγαίνει στην ενίσχυση των αθλητών, δεν έχει βρει πρόσφορο έδαφος στα μέρη μας, ίσως είναι μια ακόμη ένδειξη των προτεραιοτήτων του αθλητισμού που θέλουμε να έχουμε…