Μεγάλη βραδιά η αποψινή στο “NN Valencia World Record Day”.
O Joshua Cheptegei (Ουγκάντα) και η Latesenbet Gidey (Αιθιοπία) θα στοχεύσουν στην κατάρριψη των παγκοσμίων ρεκόρ στα 10.000m ανδρών και 5.000m γυναικών σε στίβο, αντίστοιχα.
O Cheptegei θα κυνηγήσει το 26:17.53 του Kenenisa Bekele από το 2005, ενώ η Gidey το 14:11.15 της Tirunesh Dibaba από το 2008.
Θυμίζουμε ότι ο Cheptegei είναι ήδη ο κάτοχος του WR στα 5.000m με 12:35.37, τον περασμένο Αύγουστο στο Monaco, σπάζοντας το προηγούμενο του Kenenisa Bekele (12:37.35), ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο, επίσης στο Monaco, κατέχει και το ρεκόρ στα 5Κ σε δρόμο, με 12:51. Δαιμονισμένη χρονιά η φετινή για τον Ουγκαντανό!
Άξιος αναφοράς είναι και ο σχεδιασμός του pacing. Στους λαγούς έχουν δοθεί 3:55 για τα 1500m, 7:52 για τα 3.000m, με τον κορυφαίου επιπέδου Κενυάτη Nicholas Kimeli (12:51 PB) να επωμίζεται να περάσει τον Cheptegei σε 13:05 (!) στα 5.000m. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο γρήγορο είναι το πέρασμα στο πρώτο μισό, πολλά χρυσά μετάλλια στα 5.000m, σε ΟΑ και παγκόσμια πρωταθλήματα, έχουν κατακτηθεί με αρκετά πιο αργές επιδόσεις.
Πέραν των λαγών, ο Cheptegei θα έχει στην διάθεσή του και το Wavelight, το οποίο, αφενός θα τον πάει μέχρι τέλους, αφετέρου θα εξασφαλίζει και την ακρίβεια των pacers.
Οι ώρες διεξαγωγής των δύο αγώνων είναι, 10:34 για τα 5.000m των γυναικών και 10:55 για τα 10.000m των ανδρών, πάντα ώρα Ελλάδος. Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε εδώ:
PanDex
Να δούμε τι θα κάνει το παιδί θαύμα..
pseiras
Απίστευτη!!!!!
Καλά αρχίσαμε.
notaSOL
Σε έκανε να βγεις έξω να τρέξεις! Απίστευτο τρέξιμο!!! Για να δούμε και τη συνέχεια!!!!
PanDex
Πάει της Ντιμπάμπα…
pseiras
Αυτό πού έπαθε μετά τον τερματισμό το έχω πάθει και εγώ αρκετές φορές , μετά από τσιπουράδικο όμως 🙂
pseiras
Τα έχουν παίξει οι λαγοί.
PanDex
Παράξενο πάτημα έχει
pseiras
Όντως. Γενικά περίεργο στυλ. Αυτά τα φώτα πρέπει να βοηθούν πολυ τελικά.
pseiras
Πόσο κρίμα για αυτούς τούς αθλητές να μην υπάρχει κόσμος τέτοιες στιγμές.
PanDex
26.11 ο θεουλης από την Ουγκάντα!!! Δεν αντέχω άλλο να βλέπω αλαχανιαστους τερματισμούς , χαμόγελα και παλαμάκια….
notaSOL
Ποιός το περίμενε , ότι έπρεπε να έρθει μια χρονιά πανδημίας για να δούμε τέτοια WR!
Χωρίς να έχει τρέξει ποτέ κάτω από 26.30 ή 12.45 , έσπασε τα ρεκόρ.
Cheptegei και Gidey , έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους, να γράψουν ιστορία . Κι εκτός του Cheptegei υπάρχει και ο Jacob Kiplimo (19 ετών!) που κι αυτός έχει την δυνατότητα να αφήσει εποχή. ¨Όποιος δεν τον είδε στο Monaco, ας τον προσέξει.
https://www.youtube.com/watch?v=K4vQ7KtKeuk&feature=youtu.be
Δεν το λέμε εμείς ! Το λέει ο Haile Gebrselassie!!!
https://kawowo.com/2020/10/07/gebrselassie-tips-cheptegei-kliplimo-to-run-10000m-under-26-minutes/
big-blue
Σφαίρες! Ζαλίστηκα
tse89
@echetlos
Νόμιζα ότι θα εχω θέμα στην καθημερινότητα μου,ότι είμαι αχρηστος με τέτοιον πρυνισμό στο αριστερό!
Αλλά μετά βλέπω αυτό https://www.soycorredor.es/atletismo/error-biomecanico-pudo-haber-costado-cheptegei-batir-wr-10000m_210233_102.html
Nikos Pilikas
@tse89 Ναι ρε συ, αμέτρητες ανάλογες περιπτώσεις elite αθλητών.
tse89
Κάτι ακόμη που έχω παρατηρήσει!!
8/10 δρομείς αν δεις σε slow motion θα δεις οτι το αριστερό τους πόδι πρυνίζει τόσο πολύ!!
Επίσης και γω στον δρόμο σε αγώνα που παρατηρώ(κυρίως οσοι φοράνε nike είναι πιο εύκολο να το παρατηρήσεις) πως παράνε ακρίβως το ιδιο ποσοστό 8/10 το αριστερο τους πόδι και δεν ξέρω που μπορεί να οφείλεται αυτό το ποσοστό!!
sotosdiam
@tse89 εγώ πρηνίζω περισσότερο στο δεξί. Hint: είμαι αριστεροπόδαρος. Δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποια συσχέτιση, αλλά δεν έχω πετύχει και κάτι σχετικό, οπότε δεν θα στοιχημάτιζα υπέρ αυτού του ενδεχομένου. Αν όμως υπάρχει συσχέτιση, αυτή μπορεί να είναι είτε αποτέλεσμα διαφορετικής δύναμης στα δύο πόδια, ή ακόμη και προτίμησης του εγκεφάλου στο ένα πόδι έναντι του άλλου. Πχ εγώ έχω σαν έναν εσωτερικό μετρονόμο ο οποίος “χτυπάει” μαζί με το αριστερό μου πόδι, οπότε σαν να προσέχω πιο πολύ το πάτημά μου εκεί. Κάποια στιγμή προσπαθώντας να στρώσω μια ανισορροπία στο left-right leg balance, άλλαξα τον εσωτερικό μετρονόμο ώστε να “χτυπάει” στο δεξί πόδι. Είδα μεν διαφορά, δεν είμαι σίγουρος όμως ότι μπορεί να βγει κάποιο σοβαρό συμπέρασμα από αυτό το πείραμα, καθώς πάσχει από ένα σωρό πιθανά biases.
aRiSTiDiS
εδώ ειναι τρομακτικό πάντως
https://scontent.fath4-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/121182458_1745094152307042_6678682810504624696_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=wTpWHNaQP4EAX8DvZgQ&_nc_ht=scontent.fath4-2.fna&oh=23dcd998c26dcfa47ae611729bc60bde&oe=5FA639DF
pseiras
Πωω….είναι σαν να τρέχει με σπασμένο αστράγαλο…..
Dejan
Ελπίζω να βγω ψεύτης αλλά…. βλέπω να γίνεται όπως στη κολύμβηση και να διαγράφουν όλα τα ρεκόρ που έγιναν με τόσο τεχνικά υποδήματα… Δεν ξέρουμε τι θα έκανε όχι μόνο ο Bekele αλλά ακόμη και ο Gebre με τέτοιου είδους τεχνολογίες στα πόδια τους….
Nikos Pilikas
Συμφωνώ.
Το θέμα είναι άλλο όμως: πώς θα ορίσεις πότε έχεις απλά εξέλιξη της τεχνολογίας και πότε ξεκάθαρο πλεονέκτημα.
Βάσει αποτελέσματος και του πόσο εμφατικό αυτό είναι; Ίσως, παρ’ όλα αυτά δεν είναι δίκαιο.
Όλες οι εταιρείες το κάτι παραπάνω προσπαθούν να δώσουν στα προιόντα τους. Απλά είναι (μάλλον) μία αυτή που το κατάφερε.
Για να μην τα ξαναγράφω, κάνω copy κάτι που είχα βάλει αλλού, λίγο μετά το Ineos:
Κατ’ αρχάς να πω ότι αναφερόμαστε στο Vaporfly και όχι στο AlphaFly, το παπούτσι του INEOS. Το VF λοιπόν, είναι μακράν των υπολοίπων ως distance racer. Το λένε όσοι τρέχουν με αυτό, το λένε και οι έρευνες πλέον.
Οι σχετικοί κανονισμοί της IAAF είναι κατά βάση δύο. Με απλά λόγια:
1. Να μην υπάρχει “μηχανικό” πλεονέκτημα από την σόλα, εννοώντας ουσιαστικά την περίπτωση ελατηρίων. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι η carbon plate δρα ως ελατήριο, οπότε εμπίπτει στην συγκεκριμένη παραβίαση των κανονισμών.
Δύο πρόσφατες, ανεξάρτητες έρευνες έδειξαν ότι οι ελαστικές ιδιότητες της σόλας του VF οφείλονται κατά 90+% στον Pebax αφρό (ZoomX) και το υπόλοιπο στην πλάκα. Αν αυτό όντως ισχύει, η πλάκα λειτουργεί ως “σταθεροποιητής” του πολύ μαλακού ZoomX και όχι ως ελατήριο. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που μία πλάκα ενσωματώνεται μέσα στον αφρό. Όλα τα Mizuno περιέχουν τέτοια, ασχέτως που το αποτέλεσμα δεν είναι ανάλογο αυτού της Nike, ενώ και η Adidas είχε κάνει κάτι ανάλογο με ένα αγωνιστικό της, αρκετά παλαιότερα, εφαρμογή που όμως δεν απέδωσε.
Άρα καταλήγουμε ότι η Nike απλά διαθέτει έναν super foam, με ελαστικές ιδιότητες (επιστροφή ενέργειας) σα να είσαι σε τραμπολίνο. Είναι κάτι τέτοιο παραβίαση των κανονισμών;
Κατ’ εμέ, ξεκάθαρα όχι. Όταν η Adidas λάνσαρε τον Boost πριν 6 χρόνια, η πολυουρεθάνη υπερείχε κατά πολύ των λοιπών EVA αφρών. Κανείς όμως δεν μίλησε για unfair πλεονέκτημα, διότι δεν ήταν τόσο εξώφθαλμα μεγάλο. Κι ας σημειώθηκε WR με το Adios Boost.
Επίσης, το ίδιο υλικό (Pebax), το οποίο δεν είναι in house σύνθεση αλλά το προμηθεύει τρίτος, διαθέτει και η Reebok. Έπιφέρει 4% βελτίωση στην δρομική οικονομία; Αν και δεν έχει μετρηθεί, το πιθανότερο είναι πως όχι. Αλλά…
Με δεδομένο ότι η μείωση του βάρους ενός παπουτσιού βελτιώνει την δρομική οικονομία (~1%/100γρ, κατά Daniels), τι θα λέγαμε για ένα μοντέλο όπως το Run Fast Pro, το οποίο ζυγίζει 99gr(!!!!!) και έχει cushioning αντίστοιχο παπουτσιού 220gr; Αυτό δεν δίνει πλεονέκτημα;
Αν θες να ελέγξεις την τεχνολογία στο σπορ, περιορίζοντας τα υλικά των παπουτσιών, το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και στις υπόλοιπες εφαρμογές της. Επιστήμη, άρα και εξέλιξη, υπάρχει στην εργοφυσιολογία, την τροφοδοσία, τα συμπληρώματα, το βαρέλι με πάγο που έγινε κρυοσάουνα, τα πάντα… Πώς ακριβώς θα οριστεί το όριο στην εξέλιξη;
2. Ο δεύτερος κανονισμός της IAAF σχετικά με τα παπούτσια, αναφέρεται στην διαθεσιμότητά τους. Πρέπει δηλαδή να έχει πρόσβαση ο κάθε αθλητής σε αυτά, αν επιθυμεί.
Το Vaporfly μπορεί να το βρει στην αγορά ο οποιοσδήποτε. Αν τώρα δεσμεύεται με χορηγία από άλλη εταιρεία, αυτό είναι μάλλον δικό του πρόβλημα και όχι όσων σπονσονάρονται από τη Nike. Δεν έχει την παραμικρή λογική ως επιχείρημα.
Κι όσο κι αν φανεί παράδοξο, αν κάποιος έπρεπε να γκρινιάξει για παραβίαση του συγκεκριμένου κανονισμού, αυτός θα ήταν η Nike. Και εξηγώ…
Εδώ και ένα χρόνο, στους μαραθωνίους και τα Ironman βλέπουμε πρωτότυπα, καμουφλαρισμένα μοντέλα στα πόδια αθλητών των Brooks, Saucony, Skechers και προσφάτως Asics και Adidas. Prototypes. Κάτι που σημαίνει ότι κανείς άλλος δεν έχει πρόσβαση σε αυτά, παρά μόνο αυτοί που επιλεκτικά τους τα δίνουν οι εταιρείες. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ούτε αγώνας κερδήθηκε με αυτά, ούτε WR σημειώθηκε, ώστε να προκαλέσουν τον σχετικό σκεπτικισμό. Κι όμως… Με ένα τέτοιο πρωτότυπο στα πόδια της, η Linden κέρδισε πέρυσι την Βοστώνη!
Εκεί γιατί δεν μίλησε κανείς, παρόλο που ήταν ξεκάθαρη παραβίαση των κανονισμών της ομοσπονδίας;
Nikos Pilikas
Simon Bartold speaking:
Now the hysteria has mellowed, let’s talk about this photo.
This not a photo of @joshuacheptegei ‘s ‘over-pronation’ – this is a photo of the foot slipping off the platform as it moves through the contact phase.
The shoe last is generic as possible to service the users however there are race characteristics that differ drastically from the generic last shape.
Those who deal with African and Asian players in football would appreciate the struggles of a pes planus postured foot type wrestling with the last shape of the football boot.
So let’s summarise;
This is a photo of Joshua hammering around a bend, leaning a few degrees to the left and his foot sliding through the transition.
It’s not a photo to grandstand pronation vs injury, this is not a photo to grandstand how pronation happens in elites and it’s all ok.
The photo simply demonstrates the shoe’s capability to act as an interface between the foot and the ground.
It’s also a photo to discuss how footwear can interfere with quantitatively assessing pronation.
That is what this photo really means.
https://www.flickr.com/photos/140798332@N04/50504791377/in/dateposted-public/