Κατηγορία: Trainer – Ουδέτερο πάτημα – Βάρος: 295γρ. – 5mm drop (32/27mm)
Το Vanquish 3 είναι ένα ιδιαίτερο Hoka. Αλλιώς φαίνεται και τελικά, αλλιώς είναι.
Έχει την εμφάνιση και τις διαστάσεις των ultrasize μοντέλων της εταιρείας αλλά στον δρόμο συμπεριφέρεται αρκετά διαφορετικά.
Το είχα στα χέρια μου για μερικές ημέρες, έκανα κάποια ελεύθερα τρεξίματα και παρόλο που “στα χαρτιά” οι προδιαγραφές του μάλλον απέχουν από τα παπούτσια που προτιμάω, τελικά με κέρδισε.
Επάνω μέρος
Αυτό που κάποιος θα παρατηρήσει αμέσως στο upper του Vanquish, είναι η πολύ πυκνή διάταξη των θερμοκολλημένων 3D δομικών στοιχείων (overlays). Καλύπτουν σχεδόν όλη την επιφάνεια πάνω από το μονοκόμματο διχτυωτό ύφασμα και αν και εύκαμπτα, είναι σχετικά χοντρά. Ο προφυλακτήρας στα δάχτυλα είναι αρκετά μικρός, ενώ το αφρώδες στην γλώσσα και γύρω από τον αστράγαλο είναι όσο χρειάζεται. Ραφές υπάρχουν μόνο στο σημείο όπου είναι οι τρύπες των κορδονιών.

Όλο το διχτυωτό καλύπτεται από πυκνά overlays, δίνοντας μια αρκετά σταθερή εφαρμογή.
Η συνολική αίσθηση φορώντας το Vanquish, είναι αυτή ενός αρκετά πιο “γρήγορου” μοντέλου. Εφαρμόζει πολύ καλά στη φτέρνα και την καμάρα, κρατώντας τες σταθερά, ενώ το σχετικά στενό toe box κάνει ακόμη πιο σίγουρη την όλη εφαρμογή.
Δεν μπόρεσα να καταλάβω αν οφείλεται στα πυκνά overlays ή στο καλούπι (ή και στα δύο) αλλά το παπούτσι έχει από εμπρός μέχρι πίσω μία άνετα σφιχτή γραμμή, χωρίς κενά και ασχέτως του δεσίματος των κορδονιών. Ακόμη και όταν ανέβαζα ρυθμό, το upper ακολουθούσε σωστά το πόδι, δίνοντας την απαιτούμενη σταθερότητα.
Προσωπικά, βρήκα την εφαρμογή του απροβλημάτιστη και όπως ακριβώς μου αρέσει, απλά δεν ξέρω αν κάποιος με φαρδύ πέλμα θα χρειαστεί περισσότερο αέρα στα δάχτυλα, ιδίως σε μεγάλες προπονήσεις.
Επίσης, η πολύ πυκνή διάταξη των δομικών στοιχείων, ίσως να επηρεάζει την διαπνοή του υφάσματος.

Σε σύγκριση με το toe box του Clifton 3, αυτό του Vanquish είναι ελαφρώς πιο στενό και πιο μυτερό.
Σόλα και πάτημα
Η σχεδίαση της σόλας μοιάζει κάπως περίπλοκη. Ή για να ακριβολογούμε, είναι περίπλοκη.
Ουσιαστικά, το πόδι προσγειώνεται επάνω σε δύο διαφορετικές πλατφόρμες. Η πρώτη πλατφόρμα, με την οποία έρχεται σε επαφή το πέλμα, αποτελείται από πολύ μαλακό EVA αφρό (RMAT). Κάτω από αυτήν, υπάρχει κολλημένη μία “δεύτερη σόλα”, η οποία όμως είναι από μεγαλύτερης πυκνότητας αφρό, άρα και πιο σκληρή (ή λιγότερο μαλακή, αν προτιμάτε). Δεν είναι όμως απλά κάτω από την πρώτη στρώση αφρού αλλά και γύρω από αυτήν, δημιουργώντας έτσι ένα πλαίσιο καθ’ όλο το μήκος της και από τις δύο πλευρές. Σα να λέμε ότι η πρώτη σόλα κάθεται μέσα στην δεύτερη.

Ο μαλακός αφρός (κόκκινο χρώμα) “κάθεται” μέσα στον σκληρότερο (λευκό χρώμα). Με αυτή την σχεδίαση, εμποδίζεται η εκτεταμένη συμπίεση του μαλακού EVA και δίνει και μια πλευρική σταθερότητα.
Στο πίσω μέρος του μαλακού αφρού, υπάρχει ένα εξωτερικό κολάρο από σκληρό πλαστικό, το οποίο όμως επεκτείνεται και στο κάτω μέρος της φτέρνας αλλά και στο πλάι. Ο ρόλος του, πέρα από την σταθερότητα στο σημείο, είναι να εμποδίζει την υπερβολική συμπίεση του πολύ μαλακού EVA.

Με πορτοκαλί χρώμα, το πλαστικό πλαίσιο που στηρίζει την φτέρνα.
Όπως και στα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας, το μέγεθος της σόλας στο πίσω μέρος ξεγελάει οπτικά. Ενώ φαίνεται πολύ ψηλή, το επάνω μέρος της δεν αποτελεί κομμάτι της πλατφόρμας αλλά απλά ένα “τοίχωμα”, μέσα στο οποίο κάθεται το πόδι (Active foot frame).
Από κάτω, υπάρχει αρκετό σκληρό λάστιχο στην φτέρνα και μπροστά, με το μεσαίο τμήμα της εξώσολας να αποτελείται από σκέτον EVA.

Σκληρό λάστιχο πίσω και μπροστά. Στο άνοιγμα κάτω από την φτέρνα, διακρίνεται η προέκταση του κολάρου για να συγκρατεί τον αφρό.
Στο Vanquish συναντάμε την γνωστή Meta-Rocker Geometry, μία σχεδίαση όπου το εμπρόσθιο και οπίσθιο μέρος της σόλας είναι αρκετά ανασηκωμένα. Όπως έχουμε ξαναδεί, η σχεδίαση αυτή χρησιμοποιείται, τόσο για να προωθεί ένα πιο midfoot πάτημα αλλά κυρίως για να μπορεί το παπούτσι να ρολάρει επάνω στο μεσαίο τμήμα του, καθώς το μεγάλος πάχος της σόλας μπροστά το κάνει εντελώς άκαμπτο και δεν μπορεί να “λυγίσει” κατά την απογείωση.

Η σχεδίαση σε σχήμα “κουνιστής καρέκλας”.
Όπως είπαμε και στην αρχή, κοιτώντας το Vanquish 3 είσαι σίγουρος ότι πρόκειται για ένα τεράστιο, υπερ-απορροφητικό και πολύ βαρύ παπούτσι. Κάτι σαν το Bondi ή το Stinson. Κι όμως…
Η πρώτη έκπληξη έρχεται όταν το πιάσεις στα χέρια σου. Είναι ελαφρύτερο από ένα Triumph ή ένα Vomero, ζυγίζοντας μόλις 295γρ!
Τρέχοντας, το πάτημά του σε εκπλήσσει ακόμη περισσότερο. Μπορεί να πρόκειται για ένα max cushioned μοντέλο, δεν έχει όμως καμμία σχέση με τα άλλα δύο Hoka που προανέφερα. Κι αυτό προφανώς οφείλεται στον διπλής πυκνότητας αφρό.
Η πρώτη επαφή με τον μαλακό EVA, δείχνει ξεκάθαρα ότι η προστασία που σου παρέχει το Vanquish είναι πολύ μεγάλη. Ένα παχύ στρώμα αφρού, ικανό να απορροφήσει τα πάντα. Σε αυτό το σημείο όμως, “επεμβαίνει” ο σκληρότερος EVA, σταθεροποιεί το πάτημα και οδηγεί το πόδι προς τo toe off πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο θα περίμενε κανείς. Απουσιάζει εντελώς η αίσθηση του βουλιάγματος και του αργού transition που συναντάμε σε ανάλογα μοντέλα. Ακόμη και κάτω από τα μετατάρσια, όπου τα 27mm φαντάζουν υπέρογκα, το Vanquish πατάει αρκετά σταθερά.
Σίγουρα δεν πρόκειται για performance κατασκευή, όμως δεν θυμίζει σε τίποτα το βαρύ κι αργόσυρτο πάτημα παπουτσιών με αντίστοιχο cushioning. Για παράδειγμα, είναι αρκετά πιο σβέλτο από το Supernova που δοκίμασα πρόσφατα.
Αν και το Vanquish χαρακτηρίζεται ως ουδέτερο από την Hoka, θα μπορούσε άνετα να ανήκει στην κατηγορία light stability. Το πλαστικό πλαίσιο που αγκαλιάζει την φτέρνα περιμετρικά, μαζί με τα πλαινά τμήματα του σκληρού αφρού και το Active Foot Frame, κάνουν το παπούτσι ιδιαίτερα σταθερό, ιδίως κατά την προσγείωση. Καθώς πρηνίζω αρκετά, μου ήταν πολύ εύκολο να αντιληφθώ το χαρακτηριστικό αυτό. Ακόμη και σε σχέση με το πιο “γρήγορο” Clifton, το Vanquish είναι πιο σταθερό καθ’ όλο το transition.
Για να δώσω μια πιο σαφή εικόνα, αν το συγκρίνω με το Clifton 3 σαν πάτημα, θα έλεγα ότι έχει σαφώς μεγαλύτερη αντικραδασμική προστασία αλλά συγχρόνως ελαφρώς πιο σφιχτό πάτημα.
Από εκεί και πέρα, το πάχος της σόλας την κάνει εντελώς άκαμπτη και φυσικά δεν υπάρχει αίσθηση του έδαφους, αυτά όμως είναι αναμενόμενα όταν πρόκειται για τα περισσότερα μοντέλα της Hoka.
Συμπέρασμα
Το Vanquish 3 είναι ένα πολύ καλό παπούτσι, έχοντας περισσότερα χαρίσματα απ’ όσα φαίνονται αρχικά και σίγουρα είναι ένα από τα πιο ισορροπημένα μοντέλα της Hoka.
Μέγιστη προστασία, ωραία εφαρμογή, χαμηλό βάρος για την κατηγορία του, σταθερό όταν επέρχεται η κόπωση και το form τείνει να χαλάσει, ενώ η σχεδίαση της σόλας το κάνει ικανό και για πιο γρήγορους ρυθμούς.
Δεν θα κάνει βέβαια κάποιος up tempo προπονήσεις με αυτό αλλά άνετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις υπόλοιπες, είτε πρόκειται για ελεύθερα τρεξίματα, είτε για long runs, είτε για recovery. Καταπίνει με μεγάλη ευκολία τα χιλιόμετρα και σίγουρα αφήνει τα πόδια πιο ξεκούραστα, χωρίς παράλληλα να θυσιάζει ιδιαίτερα άλλα χαρακτηριστικά.
Πραγματικά, ποτέ δεν περίμενα ότι θα νοιώσω τόσο άνετα με ένα παπούτσι της κατηγορίας αυτής αλλά να που τελικά συνέβη.
dimitrissss
Αστεία, αστεία το Bondi είναι 10 γραμμάρια ελαφρύτερο.
Echetlos
Όντως… Μάλλον επειδή έχει single density αφρό.
Είναι όμως πολύ δυσκίνητο παπούτσι, είχα δοκιμάσει το V4.
Apostolos Galimanas
Σαν εφαρμογη το νούμερο τι λέει? Έχει σταθερή?
Echetlos
Ναι, true to size είναι, Απόστολε.
dimitrissss
Εν τω μεταξύ το upper μου θυμίζει αυτό πλαστικό πλέγμα που βάζουμε στα μπαλκόνια 🙂
Echetlos
Ναι, είναι σχετικά χοντρό, καμμία σχέση με τα “film” που συναντάμε συνήθως.
Κρατάει όμως καλά το πόδι.
dimitrissss
Το upper του πρώτου LunarTempo με έχει κάνει να μη μου αρέσουν αυτές οι λύσεις. Το παπούτσι από τη σόλα και πάνω ήταν ρούχο!
Echetlos
@dimitrissss Συμφωνώ. Παρόλο που αρκετές φορές η επιλογή του εντελώς ελεύθερου upper, καταλήγει σε ασταθή εφαρμογή, ιδίως αν πρόκειται για γρήγορο μοντέλο.
Xristos
………..
Αυτό ακούγετε πολύ καλό αλλά δεν είμαι σίγουρος αν καταννοώ ακριβώς τι εννοείς. Αν μπορείς κάνε μια πιο αναλυτική σύγκριση με το Clifton. Για δρομέα 75 κιλών για αποστάσεις 100+ χιλιομέτρων ποιο απο τα δυο θα πρότεινες;
Το νούμερο του παπουτσιού συμπίπτει και στα 2 μοντέλα;
Εγώ έχω το Vanquish 2 αλλά το έχω τρέξει λίγο.Την πρώτη φορά έκανα φουσκάλες και στα 2 πόδια. Στη συνέχεια όλα ωραία. Συμφωνώ απόλυτα με την περιγραφή που κάνεις. Σαν να μην άλαξε τίποτα στη νέα έκδοση. Πάντως το Vanquish 2 στο νούμερο 45 1/3 ζυγίζει 326 γραμ.
Echetlos
@xristos Θα αρχίσω ανάποδα, Χρήστο…
Ναι, το sizing είναι ίδιο και στα δύο μοντέλα.
Λογικό να είναι 326γρ. στο US11. Τα 295γρ. που δίνονται στα χαρακτηριστικά του, είναι για US9. Αυτό το νούμερο είναι το κοινό σημείο αναφοράς για όλες σχεδόν τις εταιρείες.
Κατ’ αρχάς, ποτέ δεν έχω τρέξει πάνω από 42Κ, οπότε θα σου απαντήσω υποθετικά και μόνο.
Και τα δύο μοντέλα είναι ικανά για πολύ μεγάλες αποστάσεις, δεν τίθεται θέμα νομίζω και φαντάζομαι ότι το γνωρίζεις πολύ καλύτερα από εμένα.
Το Clifton είναι ελαφρώς πιο μαλακό, χωρίς όμως να είναι πιο απορροφητικό. Ελπίζω να καταλαβαίνεις την διαφορά. Τα 3mm επιπλέον αφρού που έχει το Vanquish, δίνουν πολύ cushioning στο παπούτσι, απλά επειδή έχει και την λιγότερο μαλακή σόλα από κάτω, δεν συμπιέζεται ανεξέλεγκτα και παραπάνω απ’ όσο χρειάζεσαι. Ούτε και το Clifton έχει πολτώδη αίσθηση αλλά η ενιαίας πυκνότητας σόλα μοιάζει να “βουλιάζει” λίγο παραπάνω, κυρίως στην φτέρνα. Στην μέση και μπροστα, το πάτημα είναι σχεδόν ίδιο.
Ποιο νομίζω ότι θα επέλεγα για μία υπεραπόσταση; Μάλλον το Vanquish γιατί είναι πολύ πιο σταθερό.
Με δεδομένη την μεγάλη απορροφητικότητα και των δύο, πιστεύω πως όταν αρχίζει να συσσωρεύεται η κόπωση, να χαλαρώνει η ποδοκνημική και να χαλάει η γενικότερη στάση του σώματος, μία πιο structured και “γερή” βάση που θα σου κρατάει καλύτερα το πόδι, είναι πιο ξεκούραστη και διορθώνει κάπως τα πράγματα.
Απ’ την άλλη, δεν ξέρω αν το σχετικά στενό toe box του Vanquish δημιουργήσει θέμα μετά από κάποια ώρα. Αλλά αφού έχεις το προηγούμενο μοντέλο και λες ότι είσαι οκ…
Το Clifton πάντως έχει πιο άνετη εφαρμογή και φυσικά είναι και ελαφρύτερο.
Ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο. 🙂
Xristos
Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Είσαι αρκετά επεξηγηματικός και απόλυτα κατανοητός. Αναρωτιέμαι γιατί φτιάχνουν παπούτσι για μεγάλες αποστάσεις με σχετικά στενό toe box.
Σε ευχαριστώ ξανά.
Echetlos
Εδώ τα προηγούμενα Clifton ήταν σχεδιασμένα για πόδια με 4 δάχτυλα, με το ελαφρώς στενό toe box απορείς..; 😛
Να ‘σαι καλά, φίλε!