Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Προπόνηση / Διαλλειματική προπόνηση και ηλικία

Διαλλειματική προπόνηση και ηλικία

Τοποθέτηση ετικέτας: 

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 21 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #7139
    stromer
    Συμμετέχων

    Την καλησπέρα μου φίλοι και συντρέχτες. Αισίως έχω φτάσει τα 37 και ασχολούμαι συστηματικά με το τρέξιμο τα τελευταία 3 χρόνια αν και στο παρελθόν είχα ασχοληθεί με διάφορα αθλήματα. Μετά τον πρώτο χρόνο έβαλα στην προπόνησή μου και διαλλειματικές και φέτος αφιέρωσα σχεδόν 5 μήνες στη βελτίωση του χρόνου πενταριού και δεκαριού. Τρέχω πλέον χιλιάρι σε 3:45, χωρίς να με ενθουσιάζει η συγκεκριμένη επίδοση, αν αναλογιστούμε οτι ως αφετηρία είχα το 4:05, οτι έχω αφιερώσει μπόλικες ώρες στο στίβο και οτι κατα καιρούς έχω “πληρώσει” την ταχύτητα με διάφορους μικροτραυματισμούς και ενοχλήσεις.
    Σήμερα το πρωί πήγα με τον 15χρονο ανηψιό μου στο γήπεδο. “θείε πάμε εναν αγώνα?” Με ύφος χιλίων καρδιναλίων του εξήγησα πως δεν υπάρχει λόγος να κουραστούμε σπριντάροντας στο λιοπύρι και οτι το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο απο τη στιγμή που φέρω τον τίτλο του δρομέα. Ο πιτσιρικάς δυστυχώς επέμενε και μετα το ζέσταμά μας τρέξαμε ενα χιλιάρι. Το αξιοπρεπές 3:46 που έκανα σφράγισε τον τσαλακωμένο δρομικό μου εγωισμό, καθώς ο μικρός τερμάτισε γύρω στα 150 μέτρα μπροστά μου…
    Το ερώτημά μου είναι το εξής: Μήπως η ηλικία μου δεν αφήνει πολλά περιθώρια βελτίωσης μέσω προπονήσεων ταχύτητας? Θα ήταν ίσως πιο αποτελεσματική- αντι των δυο διαλλειματικών την εβδομάδα- η αύξηση του εβδομαδιαίου όγκου με αργά εύκολα χιλιόμετρα?

    #7140
    tazi
    Συντονιστής

    Ακομα και το χιλιαρι, οσο μικρο και αν φαινεται, ειναι αποσταση που χρειαζεσαι αντοχη. Ετσι λοιπον πρωτα φτιαχνεις την αεροβια σου βαση και μετα χτιζεις τη ταχυτητα πανω σε αυτη τη βαση. Κατοπιν βελτιώνεις την αεροβια σου σε αυτο το νεο επιπεδο και ξαναβαζεις ταχυτητα. Ειναι το συστημα πυραμιδα, μεγαλη βαση-ταχυτητα, επομενη βαση δηλαδη επομενο σκαλοπατι- ταχυτητα. Ολα αυτα αν θες να εχεις διαρκεια σα δρομεας. Εγω εδω βεβαια το παρουσιασα πολυ σχηματοποιημενα, αλλα να ξερεις πως χωρις ¨ευκολα χιλιομετρα” δε θα πας πολυ μακρια

    #7141
    tazi
    Συντονιστής

    Σε “μεγαλες” ηλικίες η προσεγγιση ειναι απο τα αργα στα γρηγορα, στις μικρες ειναι λιγο διαφορετικα

    #7142
    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Το Δεκέμβριο πήρα και διαβασα το born to run…στην αρχη το βιβλιο αναφερει οτι αν καποιος ξεκινησει 19 ετων να προπονειται χρειαζεται 8 χρονια να φτασει στο μεγιστο της ταχυτητας του….το πιο συγκλονιστικο βεβαια είναι οτι εφοσον συνεχισει θα φτασει στην ταχυτητα των 19 οταν φτασει 64 ετων….έχοντας διαβασει πολλά αρθρα περνώντας ωρες ψαχνοντας προγραμματα κλπ και συνομιλώντας με πολλους φιλους συντρεχτες εμαθα να κανω υπομονη και να δουλευω με συστημα….αρα θα σου προτεινα υπομονη!!!!!!και δουλεια!!!!!παμε και στο ηλικιακο τωρα….θεωρητικα η ηλικια παιζει ρολο αλλα μιλώντας με εναν εργοφυσιολογο τις προαλλες αλλαξα αποψη….όπως ειπε και ο φίλος tazi η βαση ειναι τα πολλα χλμ τα οποια τα κανεις αργα….ετσι θα φτιαξεις την αεροβια βαση σου…στην συνεχεια θα πρπει να μαθεις το κατωφλι σου….θα δουλεψεις τα τεμπο σου στο ΑΚ ( αναεροβιο κατωφλι) και σταδιακα θα προσθετεις ταχυτητα στις διαλειμματικες σου….σιγα σιγα θα δεις οτι το ΑΚ θα ανεβει αρα θα εχεις την δυνατοτητα να αυξησεις λιγο ακομη την ταχυτητα σου….αλλα ολα αυτα σταδιακα….στην πολυπλοκη αυτη εξισωση πρεπει να βαλεις και τους παλμους διοτι αν ειναι να κανεις 1000 αρι και μετα να πεθανεις πιστευω δεν εχει νοημα…..επίσης σημασια εχει τι στοχο εχεις….θα τρεξεις μαραθωνιο ημι 10 χλμ 5 χλμ….διοτι αν ειναι να προπονηθεις να κανεις 3/χλμ και αντεχεις 1 χλμ αχρηστο ειναι….προσωπικη αποψη ειναι οτι μια εργομετρηση θα σε βοηθησει πολυ!!!!

    #7143
    Nikos Pilikas
    Συντονιστής

    @constantinestromatias Κων/νε, είναι μεγλάλη συζήτηση…
    Κατ’ αρχάς, δύο διαλειμματικές είναι σίγουρα υπερβολή. Αρκετά μεγάλη χρέωση, δυασανάλογο ερέθισμα για τις απαιτήσεις των “μεγάλων αποστάσεων” και κυρίως, αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού.
    Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ταχύτητα αλλά αντοχή σε αυτήν. Δηλαδή γαλακτικές προπονήσεις, ως επί το πλείστον.
    Κατά την ταπεινή μου άποψη, επίδοση μαραθωνίου 3:30 – 3:40 μπορεί να βγει ακόμη και χωρίς καθόλου διαλειμματικές.
    Απ’ την άλλη, γεγονός είναι πως ο βασικότερος παράγοντας που καθορίζει την ταχύτητα/αντοχή μας, είναι γενετικά προδιατεθειμένος σε μεγάλο βαθμό, δηλαδή το πλήθος των λευκών/ερυθρών μυικών ινών.
    Και στα λέω εγώ που, αν γινόταν, μόνο κομμάτια θα ήθελα να κάνω…

    #7144
    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    @tazi:Σε «μεγαλες» ηλικίες η προσεγγιση ειναι απο τα αργα στα γρηγορα, στις μικρες ειναι λιγο διαφορετικα

    Οι πιο πολυ θανατοι νεαρων αθλητων οφείλεται σε μεγαλοκαρδια που προηλθε απο το γεγονος οτι ξεκινησαν απο γρηγορα και μετα πηγαν στα αργα χιλιομετρα….κανονικα ακομη και στα παιδακια πρεπει να ξεκινουν οι προπονησεις με αργα χλμ και μετα να αυξανουν ταχυτητα…αυτη η μεθοδος προκαλει μεγαλοκαρδια η οποια ομως αυτοδιορθωνεται οταν σταματας να αθλεισαι…..η μεθοδος απο γρηγορα στο αργα ομοαζεται και καψιμο…..

    #7146
    tazi
    Συντονιστής

    @dionisis_giakoumelos Το εχω ακουσει και εγω αυτό που λες Διονυση. Χωρις αργα χιλιομετρα βρισκεις γρηγορα ταβανι. Επίσης οπως ειπε και ο @echetlos ο κίνδυνος τραυματισμου σε σχεση με το προσδοκομενο οφελος με τις πολλες διαλλειματικες ειναι δυσαναλογα μεγαλος. Μια τη βδομαδα κατ εμε ειναι αρκετη, αντε και κανα tempo η φαρτλεκ αναλογα με το επίπεδο του καθενος. Η βαση ειναι τα ελευθερα

    #7152
    stromer
    Συμμετέχων

    @echetlos Φίλε Νίκο, είναι αλήθεια οτι με σχετική άνεση έφτασα στο 3:29 στο μαραθώνιο. Απο τότε ψάχνω τους συντελεστές της εξίσωσης για το επόμενο βήμα…
    Τις έντονες διαλλειματικές τις ξεκίνησα αφου απευθύνθηκα σε προπονητή΄και με την καθοδήγησή του. Δεν ξέρω φιλε @dionisis_giakoumelos αν τελικα ήμουν εγώ εκείνος που δεν είχε υπομονή… Το σίγουρο είναι πως φοβερή βελτίωση μάλλον δεν είδα.

    #7162
    Nikos Pilikas
    Συντονιστής

    @constantinestromatias Κωνσταντίνε, κατ’ αρχάς εμπιστεύσου τον προπονητή σου.
    Από εκεί και πέρα, θα στο δείξει κι η προπόνηση. Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι εκ των πραγμάτων θα αυξηθούν μιτοχόνδρια, τριχοειδή και λοιποί βιοχημικοί δείκτες, απλά δουλεύοντας την βάση σου. Και τίποτα καινούργιο να μην προσθέσεις, απλά να προπονείσαι αερόβια, ένα ποσοστό βελτίωσης θα υπάρξει έτσι κι αλλιώς.

    #7173
    stratus
    Συμμετέχων

    Eδω https://dl.dropboxusercontent.com/u/14803111/renato_canova_marathon_training_21.xls θα βρειτε ενα αρχειο το οποιο προσδιοριζει σε τι ρυθμο πρεπει να γινονται οι διαλλειματικες αναλογα με το χρονο μαραθωνιου.Θα εκπλαγειτε ποσο αργοι ειναι οι χρονοι σε σχεση με αυτο που οι περισσοτεροι τρεχουν.Το αρχειο βασιζεται στις αρχες του renato canova

    #7178
    Nikos Pilikas
    Συντονιστής

    @stratus +1000!!!!

    #7185
    mashine
    Συμμετέχων

    @stratus Αυτοί είναι χρόνοι που πρέπει να κάνεις προετοιμασία μαραθωνίου και όχι χρόνοι των διαλειμματικών γενικώς.

    #7186
    stratus
    Συμμετέχων

    @mashine Εννοειται οτι ειναι για μαραθωνιο,διοτι πως θα κανεις διαλλειματικη 7 χλμ για αγωνα 10;
    Το θεμα ομως ειναι οτι σχεδον τα ιδια ισχυουν και για τις υπολοιπες αποστασεις.Ολες οι προπονησεις των αθλητων του canova βγαινουν σε ποσοστα σε σχεση με τον χρονο του αγωνα.

    #7189
    mashine
    Συμμετέχων

    @stratus Μιλάμε για χρόνους ή για χιλιόμετρα διαλλειματικής;Το έχω χάσει και @constantinestromatias πόσα χλμ στο 3:45 κάνεις με τι διάλειμμα;

    #7190
    stratus
    Συμμετέχων

    Παντα για χρονους μιλαμε

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 21 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.