Τοποθέτηση ετικέτας: Διαλειμματική
- Αυτό το θέμα έχει 20 απαντήσεις, 7 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 8 έτη, 6 μήνες πριν από τον χρήστη DaedraLord.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
15 Μαΐου 2016 στις 19:47 #7139stromerΣυμμετέχων
Την καλησπέρα μου φίλοι και συντρέχτες. Αισίως έχω φτάσει τα 37 και ασχολούμαι συστηματικά με το τρέξιμο τα τελευταία 3 χρόνια αν και στο παρελθόν είχα ασχοληθεί με διάφορα αθλήματα. Μετά τον πρώτο χρόνο έβαλα στην προπόνησή μου και διαλλειματικές και φέτος αφιέρωσα σχεδόν 5 μήνες στη βελτίωση του χρόνου πενταριού και δεκαριού. Τρέχω πλέον χιλιάρι σε 3:45, χωρίς να με ενθουσιάζει η συγκεκριμένη επίδοση, αν αναλογιστούμε οτι ως αφετηρία είχα το 4:05, οτι έχω αφιερώσει μπόλικες ώρες στο στίβο και οτι κατα καιρούς έχω “πληρώσει” την ταχύτητα με διάφορους μικροτραυματισμούς και ενοχλήσεις.
Σήμερα το πρωί πήγα με τον 15χρονο ανηψιό μου στο γήπεδο. “θείε πάμε εναν αγώνα?” Με ύφος χιλίων καρδιναλίων του εξήγησα πως δεν υπάρχει λόγος να κουραστούμε σπριντάροντας στο λιοπύρι και οτι το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο απο τη στιγμή που φέρω τον τίτλο του δρομέα. Ο πιτσιρικάς δυστυχώς επέμενε και μετα το ζέσταμά μας τρέξαμε ενα χιλιάρι. Το αξιοπρεπές 3:46 που έκανα σφράγισε τον τσαλακωμένο δρομικό μου εγωισμό, καθώς ο μικρός τερμάτισε γύρω στα 150 μέτρα μπροστά μου…
Το ερώτημά μου είναι το εξής: Μήπως η ηλικία μου δεν αφήνει πολλά περιθώρια βελτίωσης μέσω προπονήσεων ταχύτητας? Θα ήταν ίσως πιο αποτελεσματική- αντι των δυο διαλλειματικών την εβδομάδα- η αύξηση του εβδομαδιαίου όγκου με αργά εύκολα χιλιόμετρα?15 Μαΐου 2016 στις 19:54 #7140taziΣυντονιστήςΑκομα και το χιλιαρι, οσο μικρο και αν φαινεται, ειναι αποσταση που χρειαζεσαι αντοχη. Ετσι λοιπον πρωτα φτιαχνεις την αεροβια σου βαση και μετα χτιζεις τη ταχυτητα πανω σε αυτη τη βαση. Κατοπιν βελτιώνεις την αεροβια σου σε αυτο το νεο επιπεδο και ξαναβαζεις ταχυτητα. Ειναι το συστημα πυραμιδα, μεγαλη βαση-ταχυτητα, επομενη βαση δηλαδη επομενο σκαλοπατι- ταχυτητα. Ολα αυτα αν θες να εχεις διαρκεια σα δρομεας. Εγω εδω βεβαια το παρουσιασα πολυ σχηματοποιημενα, αλλα να ξερεις πως χωρις ¨ευκολα χιλιομετρα” δε θα πας πολυ μακρια
15 Μαΐου 2016 στις 19:56 #7141taziΣυντονιστήςΣε “μεγαλες” ηλικίες η προσεγγιση ειναι απο τα αργα στα γρηγορα, στις μικρες ειναι λιγο διαφορετικα
15 Μαΐου 2016 στις 20:15 #7142ΑνώνυμοςΑνενεργόςΤο Δεκέμβριο πήρα και διαβασα το born to run…στην αρχη το βιβλιο αναφερει οτι αν καποιος ξεκινησει 19 ετων να προπονειται χρειαζεται 8 χρονια να φτασει στο μεγιστο της ταχυτητας του….το πιο συγκλονιστικο βεβαια είναι οτι εφοσον συνεχισει θα φτασει στην ταχυτητα των 19 οταν φτασει 64 ετων….έχοντας διαβασει πολλά αρθρα περνώντας ωρες ψαχνοντας προγραμματα κλπ και συνομιλώντας με πολλους φιλους συντρεχτες εμαθα να κανω υπομονη και να δουλευω με συστημα….αρα θα σου προτεινα υπομονη!!!!!!και δουλεια!!!!!παμε και στο ηλικιακο τωρα….θεωρητικα η ηλικια παιζει ρολο αλλα μιλώντας με εναν εργοφυσιολογο τις προαλλες αλλαξα αποψη….όπως ειπε και ο φίλος tazi η βαση ειναι τα πολλα χλμ τα οποια τα κανεις αργα….ετσι θα φτιαξεις την αεροβια βαση σου…στην συνεχεια θα πρπει να μαθεις το κατωφλι σου….θα δουλεψεις τα τεμπο σου στο ΑΚ ( αναεροβιο κατωφλι) και σταδιακα θα προσθετεις ταχυτητα στις διαλειμματικες σου….σιγα σιγα θα δεις οτι το ΑΚ θα ανεβει αρα θα εχεις την δυνατοτητα να αυξησεις λιγο ακομη την ταχυτητα σου….αλλα ολα αυτα σταδιακα….στην πολυπλοκη αυτη εξισωση πρεπει να βαλεις και τους παλμους διοτι αν ειναι να κανεις 1000 αρι και μετα να πεθανεις πιστευω δεν εχει νοημα…..επίσης σημασια εχει τι στοχο εχεις….θα τρεξεις μαραθωνιο ημι 10 χλμ 5 χλμ….διοτι αν ειναι να προπονηθεις να κανεις 3/χλμ και αντεχεις 1 χλμ αχρηστο ειναι….προσωπικη αποψη ειναι οτι μια εργομετρηση θα σε βοηθησει πολυ!!!!
15 Μαΐου 2016 στις 20:20 #7143Nikos PilikasΣυντονιστής@constantinestromatias Κων/νε, είναι μεγλάλη συζήτηση…
Κατ’ αρχάς, δύο διαλειμματικές είναι σίγουρα υπερβολή. Αρκετά μεγάλη χρέωση, δυασανάλογο ερέθισμα για τις απαιτήσεις των “μεγάλων αποστάσεων” και κυρίως, αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού.
Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ταχύτητα αλλά αντοχή σε αυτήν. Δηλαδή γαλακτικές προπονήσεις, ως επί το πλείστον.
Κατά την ταπεινή μου άποψη, επίδοση μαραθωνίου 3:30 – 3:40 μπορεί να βγει ακόμη και χωρίς καθόλου διαλειμματικές.
Απ’ την άλλη, γεγονός είναι πως ο βασικότερος παράγοντας που καθορίζει την ταχύτητα/αντοχή μας, είναι γενετικά προδιατεθειμένος σε μεγάλο βαθμό, δηλαδή το πλήθος των λευκών/ερυθρών μυικών ινών.
Και στα λέω εγώ που, αν γινόταν, μόνο κομμάτια θα ήθελα να κάνω…15 Μαΐου 2016 στις 20:21 #7144ΑνώνυμοςΑνενεργός@tazi:Σε «μεγαλες» ηλικίες η προσεγγιση ειναι απο τα αργα στα γρηγορα, στις μικρες ειναι λιγο διαφορετικα
Οι πιο πολυ θανατοι νεαρων αθλητων οφείλεται σε μεγαλοκαρδια που προηλθε απο το γεγονος οτι ξεκινησαν απο γρηγορα και μετα πηγαν στα αργα χιλιομετρα….κανονικα ακομη και στα παιδακια πρεπει να ξεκινουν οι προπονησεις με αργα χλμ και μετα να αυξανουν ταχυτητα…αυτη η μεθοδος προκαλει μεγαλοκαρδια η οποια ομως αυτοδιορθωνεται οταν σταματας να αθλεισαι…..η μεθοδος απο γρηγορα στο αργα ομοαζεται και καψιμο…..
15 Μαΐου 2016 στις 20:32 #7146taziΣυντονιστής@dionisis_giakoumelos Το εχω ακουσει και εγω αυτό που λες Διονυση. Χωρις αργα χιλιομετρα βρισκεις γρηγορα ταβανι. Επίσης οπως ειπε και ο @echetlos ο κίνδυνος τραυματισμου σε σχεση με το προσδοκομενο οφελος με τις πολλες διαλλειματικες ειναι δυσαναλογα μεγαλος. Μια τη βδομαδα κατ εμε ειναι αρκετη, αντε και κανα tempo η φαρτλεκ αναλογα με το επίπεδο του καθενος. Η βαση ειναι τα ελευθερα
15 Μαΐου 2016 στις 21:10 #7152stromerΣυμμετέχων@echetlos Φίλε Νίκο, είναι αλήθεια οτι με σχετική άνεση έφτασα στο 3:29 στο μαραθώνιο. Απο τότε ψάχνω τους συντελεστές της εξίσωσης για το επόμενο βήμα…
Τις έντονες διαλλειματικές τις ξεκίνησα αφου απευθύνθηκα σε προπονητή΄και με την καθοδήγησή του. Δεν ξέρω φιλε @dionisis_giakoumelos αν τελικα ήμουν εγώ εκείνος που δεν είχε υπομονή… Το σίγουρο είναι πως φοβερή βελτίωση μάλλον δεν είδα.16 Μαΐου 2016 στις 09:10 #7162Nikos PilikasΣυντονιστής@constantinestromatias Κωνσταντίνε, κατ’ αρχάς εμπιστεύσου τον προπονητή σου.
Από εκεί και πέρα, θα στο δείξει κι η προπόνηση. Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι εκ των πραγμάτων θα αυξηθούν μιτοχόνδρια, τριχοειδή και λοιποί βιοχημικοί δείκτες, απλά δουλεύοντας την βάση σου. Και τίποτα καινούργιο να μην προσθέσεις, απλά να προπονείσαι αερόβια, ένα ποσοστό βελτίωσης θα υπάρξει έτσι κι αλλιώς.16 Μαΐου 2016 στις 12:27 #7173stratusΣυμμετέχωνEδω https://dl.dropboxusercontent.com/u/14803111/renato_canova_marathon_training_21.xls θα βρειτε ενα αρχειο το οποιο προσδιοριζει σε τι ρυθμο πρεπει να γινονται οι διαλλειματικες αναλογα με το χρονο μαραθωνιου.Θα εκπλαγειτε ποσο αργοι ειναι οι χρονοι σε σχεση με αυτο που οι περισσοτεροι τρεχουν.Το αρχειο βασιζεται στις αρχες του renato canova
16 Μαΐου 2016 στις 13:05 #7178Nikos PilikasΣυντονιστής@stratus +1000!!!!
16 Μαΐου 2016 στις 13:37 #7185mashineΣυμμετέχων@stratus Αυτοί είναι χρόνοι που πρέπει να κάνεις προετοιμασία μαραθωνίου και όχι χρόνοι των διαλειμματικών γενικώς.
16 Μαΐου 2016 στις 13:51 #7186stratusΣυμμετέχων@mashine Εννοειται οτι ειναι για μαραθωνιο,διοτι πως θα κανεις διαλλειματικη 7 χλμ για αγωνα 10;
Το θεμα ομως ειναι οτι σχεδον τα ιδια ισχυουν και για τις υπολοιπες αποστασεις.Ολες οι προπονησεις των αθλητων του canova βγαινουν σε ποσοστα σε σχεση με τον χρονο του αγωνα.16 Μαΐου 2016 στις 14:29 #7189mashineΣυμμετέχων@stratus Μιλάμε για χρόνους ή για χιλιόμετρα διαλλειματικής;Το έχω χάσει και @constantinestromatias πόσα χλμ στο 3:45 κάνεις με τι διάλειμμα;
16 Μαΐου 2016 στις 14:44 #7190stratusΣυμμετέχωνΠαντα για χρονους μιλαμε
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.