- Αυτό το θέμα έχει 26 απαντήσεις, 10 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 8 έτη, 1 μήνα πριν από τον χρήστη
harris_vak.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
5 Απριλίου 2018 στις 16:57 #93684
EldaΣυμμετέχωνKαι να συμπληρωσω σ αυτο που εγραψα πιο πριν, ο λογος που ανοιξα αυτο το θεμα ειναι οχι επειδη θεωρω οτι εκανα κατι σπουδαιο, αλλα ακριβως επειδη θεωρω οτι ειναι κατι που ο καθενας που θελει μπορει να το καταφερει, αρκει να το κανει σωστα, ο,τι ακριβως ισχυει και σε ενα μαραθωνιο εξαλλου. Οποτε ειπα να βοηθησω λιγο ως προς την κατευθυνση που πρπει να κινηθει κανεις μια και στο ιντερνετ δεν υπαρχουν πολλες προσωπικες εμπειριες.
5 Απριλίου 2018 στις 17:42 #93692
KostãoΣυμμετέχωνΕυχαριστούμε για τις εμπειρίες που μας μετέφερες. Όλα είναι σχετικά τελικά, και ίσως να πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποιες πάγιες “εντολές” που ακολουθούμε σχεδόν όλοι. Πάντα χρειάζεται κάποιος πρωτοπόρος για να ανοίξει το δρόμο. Και εγώ έχω σκέψεις για κάποιο ζευγάρι αγώνων με διαφορά διμήνου και το θεωρώ αρκετά ασφαλές.
5 Απριλίου 2018 στις 17:55 #93708
Nikos PilikasΣυντονιστήςΣχετικά με την διάρκεια του LR (και όχι την απόστασή του), μπορεί κάποιος να διαβάσει μερικές απόψεις εδώ κι εδώ.
Κι επανέρχομαι στο θέμα του νήματος.
@riffraff Όσον αφορά τους εβδομαδιαίους όγκους αλλά και τα LRs κατ’ επέκταση, θεωρώ ότι όλα έχουν να κάνουν με τον ρυθμό.
Πόση ώρα θα μείνεις στον δρόμο, δηλαδή. Για παράδειγμα, ο δρομέας των 3h και των 100+ χλμ/εβδομάδα, μπορεί στο τέλος να έχει τις ίδιες ώρες προπόνησης με αυτόν των 4h και των 80χλμ/εβδομάδα.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αν μετρήσεις “βήματα”, δηλαδή “συνολικό κοπάνημα στην άσφαλτο”, ο πρώτος έχει περισσότερα. Απ’ την άλλη όμως, ο χρόνος επαφής με το έδαφος ενός “ικανότερου” δρομέα, είναι μικρότερος σε σχέση με του δευτέρου, άρα και μικρότερος ο αντίκτυπος στο μυοσκελετικό.
Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας για ερασιτέχνες δρομείς, οι όποιοι συσχετισμοί δεν είναι εύκολοι.
@Elda Σχετικά με το 10άρι που λες, έχεις δίκιο. Βέβαια, εδώ και καιρό οι 10Κ αγώνες είναι αρκετοί αλλά όντως αυτός του ΣΔΥΑ πάντα ήταν εκείνος που χτυπούσαμε όλοι μας. Παρ’ όλα αυτά, τον έφερα ως παράδειγμα διότι ο Ζαχαρόγιαννης ισχυριζόταν ότι 2 εβδομάδες μετά από αγωνιστική κλασική, είναι αδύνατο να καταφέρεις να τρέξεις, όχι να κάνεις και ΡΒ κιόλας. Κι ήταν κάθετος σε αυτό.5 Απριλίου 2018 στις 19:38 #93722
EldaΣυμμετέχων@kostao εννοειται οτι ολα ειναι σχετικα. Στο Ναυπλιο την ωρα που φευγαμε απο το ξενοδοχειο, συναντησα ενα ζευγαρι δρομεων που ειχαν τρεξει κι εκεινοι το μαραθωνιο, ο αντρας φαινοταν οτι εκανε το λαγο στην κοπελα. Τους ρωτησα πώς τα πηγανε, η κοπελα μου απαντησε οτι εκανε 3:50 και ηταν πολυ ευχαριστημενη για να συμπληρωσει και να μου καταρρακωσει το ηθικο, “ενταξει, προπονηση εκανα, θα τρεξω σε 2 εβδ. τα 80 στη Μανη και το ετρεξα ως LR”!!! Tη ρωτησα το ονομα της να δω αν την ηξερα γιατι γνωριζω πολλες γυναικες στις υπεραποστασεις, αν και μερικες μονο κατ ονομα, μου το ειπε αλλα συμπληωσε οτι ειναι νεα στο χωρο των υπεραποστασεων. Πραγματι σε 2 εβδ οχι μονο τερματισε τα 80 αλλα κατελαβε και τη 2η θεση στις γυναικες! Κι εγω απο την αλλη ετρεξα 2 μαραθωνιους σε 4 εβδ στο 4ωρο και κατι εγινε. Βεβαια αυτη ειναι και 29 χρονων!!!
5 Απριλίου 2018 στις 19:46 #93724
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣΣυμμετέχωνΛοιπόν μιας που βλέπω όλα αυτά που γράφετε θέλω να αναφέρω ένα γεγονός που συνέβη πέρυσι. Το 2017 λοιπόν έτυχε να προπονώ 3 αρχάριους δρομείς για τον Μαραθώνιο της Αθήνας. Οι δρομείς αυτοί ήταν 40, 42 και 57 χρονών και ο 40αρης είχε τρέξει το 2016 την ίδια διαδρομή σε 4:03:16, ο 42αρης σε 3:54:47 και ο 57αρης σε 3:53:26. Δόμησα μια προετοιμασία για αυτούς τους 3 δρομείς η οποία περιλάμβανε 4 προπονήσεις την εβδομάδα κατά βάση, με εξαίρεση 3 εβδομάδες σε όλη την προετοιμασία που κάναμε 5 προπονήσεις διότι πρόσθεσα μια ειδική προπόνηση. Το μεγαλύτερο long run που έβαλα στους δρομείς αυτού του επιπέδου ήταν σε χιλιομετρικό όγκο 28 χιλιόμετρα και πάντα σε ρυθμό 15-20 δευτερόλεπτα πιο αργά από το ρυθμό αγώνα που είχαμε στόχο. O εβδομαδιαίος όγκος ήταν από 50 χιλιόμετρα και έφτασε σε συγκεκριμένες εβδομάδες τα 70-75 χιλιόμετρα, όταν έκαναν και την 5η προπόνηση. Το αποτέλεσμα ήταν ο 40αρης να τρέξει την Αθήνα σε 3:29:56, ο 42αρης σε 3:25:23 και ο 57αρης σε 3:24:13. Τα συμπεράσματα δικά σας. 😉
5 Απριλίου 2018 στις 20:05 #93728
EldaΣυμμετέχωνΚαλα, ο 57αρης 3:24 στην Αθηνα σε δευτερο μαραθωνιο, μαλλον για χαμενο ταλεντο προκειται! Δεν υπαρχει αυτος ο χρονος για αρχαριο!!! Παντως και η βελτιωση ειδικα στο μαραθωνιο που ειναι απροβλεπτος, μερικες φορες ειναι σχετικη, αν ας πουμε ειμαι ικανος να τρεξω μαραθωνιο σε 4 ωρες (βασει προπονησεων μου και επιδοσης μου σε ημι) και κατα τη διαρκεια του αγωνα στραβοπατησω, παθω κραμπα, αφυδατωση, κανω εμετους, με χτυπησουν τα παπουτσια κλπ κλπ και τον κανω σε 4:30 και βαλε ωρες και την επομενη φορα τρεξω σε 4 ωρες γιατι ολα θα πανε τελεια, δε σημαινει πως βελτιωθηκα ως δρομεας κατα μιση ωρα, απλα σημαινει πως ολα πηγαν καλα. εκεινη τη φορα.
5 Απριλίου 2018 στις 20:21 #93732
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣΣυμμετέχων@elda Πάντως αυτών των τριών μόνο σχετική δεν ήταν. Η βελτίωση υπήρξε και σε όλες τις προπονήσεις που έκαναν. Οπότε σίγουρα και βελτιώθηκαν και ως δρομείς. Επίσης και οι 3 τους έτρεξαν μετά στα Λιοφίλια στο 10αρι και έκαναν 3 λεπτά ρεκόρ ο καθένας σε μια άσχημη μέρα (έβρεχε και είχε πολύ αέρα). Και όλα αυτά χωρίς να προλάβω να τους κάνω ειδική προπόνηση για τα 10 χιλιόμετρα και μετά από ένα κενό σε προπονήσεις μετά τον Μαραθώνιο. Τους ξεκούρασα πλήρως μια βδομάδα και την δεύτερη τους είχα μόνο 3 ελεύθερα τρεξίματα 30-40 λεπτών. Το κλειδί στην επιτυχία και των τριών που συνεχίζω να προπονώ, όσον αφορά τον Μαραθώνιο, είναι κυρίως η βελτίωση του αναερόβιου κατωφλιού μέσω αερόβιας διαλλειματικής προπόνησης και προπόνησης τέμπο στο ρυθμό κατωφλιού. Τα long run έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο, άλλα όχι τον καθοριστικό για την επίδοση.
5 Απριλίου 2018 στις 20:27 #93734
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣΣυμμετέχωνΑ και έτσι για την ιστορία οι χρόνοι των τριών στα Λιοφίλια ήταν 41:00 ο 40αρης, 40:38 ο 42αρης και 41:07 ο 57αρης.
5 Απριλίου 2018 στις 20:36 #93736
Nikos PilikasΣυντονιστήςTo 32άρι LR “καθιερώθηκε” 40-45 χρόνια πριν, όταν ο μέσος όρος τερματισμού των ερασιτεχνών στις ΗΠΑ ήταν 3:00-3:10.
Τώρα είμαστε ~4:40…5 Απριλίου 2018 στις 20:42 #93738
Nikos PilikasΣυντονιστήςΚαι επαναλαμβάνω… Αν κάτσουμε και υπολογίσουμε “εργατοώρες” και όχι χιλιόμετρα, θα βρούμε αρκετούς δρομείς των 4 ωρών να προπονούνται σχεδόν όσο αυτοί του 2:50.
5 Απριλίου 2018 στις 21:22 #93746
stratusΣυμμετέχωνΠριν 8 χρόνια έτρεξα τον πρώτο μου μαραθώνιο (ηλικία 47) σε 3.13 τρέχοντας από το 35 τραυματισμένος
Τη επόμενη χρονιά πήγα στο 3.06 και τη μεθεπόμενη σε 3.02 με γαστρεντερίτιδα και κάνοντας εμετό κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Από εκεί και πέρα με συνοδεύει το άσθμα και έχω κολλήσει.5 Απριλίου 2018 στις 21:38 #93750
harris_vakΣυμμετέχωνΚαλησπέρα και απο εμένα.Δευτερος μου μαραθώνιος στη Θεσ/νικη και το ρολόι εγραψε 3.19 μετά το 3.42 της Αθηνας,στον οποίο ως πρωτος πήγα αρκετά συντηρητικά.Επόμενος αγώνας στόχος ο κλασικός της Αθηνας για κάτι καλύτερο.Στον πρώτο μαραθώνιο στο 35χλμ ένιωσα λίγη αδυναμία και το τερμάτισα χωρις να πιεσω στο τέλος.Τωρα στη θεσ/νικη το ιδιο ένιωσα στο 39χλμ.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.