Stryd

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 16 έως 30 (από 95 συνολικά)
  • Συντάκτης
    theok
    Συμμετέχων

Είναι ένα εργαλείο για να καθορίσεις την ένταση της προπόνησης και του αγώνα.
    Κατά συνέπεια, σε έναν αγώνα ξέρεις σε πόσα watt πρέπει να δουλέψεις για να μη βρεις τοίχο (να μην τρέξεις πάνω από το γαλακτικό κατώφλι και το πληρώσεις μετέπειτα).

Το κομμάτι του ανεφοδιασμού είναι διαφορετικό, καθώς δε μπορεί να ωφελήσει παρά μόνο να σε δυσκολέψει. Ξέροντας το σώμα σου ή κάνοντας μια εργομέτρηση μπορείς να δεις πόσο καταναλώνεις σε ρυθμό αγώνα και να προγραμματίσεις εκ των προτέρων τον ανεφοδιασμό. Αν τηρηθεί ο προγραμματισμός το σώμα σου είναι θεωρητικά σε θέση να τηρήσει την προτεινόμενη ισχύ. Δηλαδή αν ξέρεις ότι στα 50 χλμ μπορείς να τα τρέξεις σε 150 watt ( αφού το κατώφλι σου είναι στα 180), είτε σε ανηφόρες είτε σε ευθεία κρατάς αυτή την ένταση. Αν δεν προσλάβεις τις απαραίτητες θερμίδες θα οδηγηθείς να τρέχεις σε 100 watt, αλλά είναι κάτι που δεν αναμένω ότι μπορεί να υπολογιστεί από το stryd.

Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

Υποθέτει γεμάτες μπαταρίες, ξεκούραστα πόδια, βέλτιση προπόνηση, βέλτιση διατροφή, optimal συνθήκες με λίγα λόγια. Για την ακρίβεια, εκτιμώ ότι υποθέτει συνθήκες ίδιες με αυτές που έχεις τρέξει έναν πιο μικρό αγώνα, ή με αυτές που έχεις κάνει το τεστ που προτείνει το stryd. Όπως ακριβώς και τα race time predictors που κυκλοφορούν. Επίσης, αν προσέξεις στο αγγλικό κείμενο που έβαλες στην αρχική σου ερώτηση, μιλάει για up to the marathon και όχι παραπάνω, και εκτιμώ ότι το κάνει αυτό για το λόγο που ανέφερα πριν, δηλαδή το διαφορετικό ενεργειακό υπόστρωμα που χρησιμοποιείται όταν μεγαλώνει η απόσταση/χρόνος.

Πιο κοντά σε αυτό που λέει για την μπαταρία πάντως θεωρώ ότι είναι κάτι διαγράμματα που βγάζει το goldencheetah και συνδέουν την ισχύ (για την ακρίβεια την ισχύ γύρω και πάνω από την κρίσιμη ισχύ, αυτή που μπορείς να κρατήσεις για μία ώρα) και το χρόνο που μπορείς να την κρατήσεις. Αυτό όντως μοιάζει με ένα διάγραμμα μπαταρίας που σταδιακά εξαντλείται, και με σωστές ρυθμίσεις βλέπω τους 3 τελευταίους μου αγώνες (10, 21.1, 14.6 χλμ) να κλείνουν στο 0 ή περίπου εκεί.

ΥΓ: Θα πάμε για κανένα τρέξιμο αύριο; Σε παίρνω τηλ αλλά με γράφεις :p

Στέλιος
    Συμμετέχων

Καλησπερα στην παρεα ! 🙂

Eιχα αναφερει οτι εκανα παραγγελια το Stryd γυρω στα Χριστουγεννα, αλλα τελικα στραβωσε η δουλεια με τον distributor της Ευρωπης και μου ακυρωσαν την παραγγελια λογω του οτι ειχα ενα εκπτωτικο κουπονι με μια καλη εκπτωση μεσα απο το running heroes για 25% . Μιλαμε για πληρη ερασιτεχνισμο και αντιεπαγγελματισμο απο τη μερια του UK distributor. Με παιδευε εναμιση μηνα για να μου στειλει μια επισημη απαντηση, με τον λογο που η παραγγελια ηταν σκαλωμενη . Τελικα μου εκανε refund και εκλεισε εκει το θεμα.

Τωρα με την ανακοινωση του νεου μοντελου, ψηνομαι να το παραγγειλω αυτη τη φορα απευθειας απο το online store της εταιριας. Διαβασα οτι δινουν μια πολυ μικρη εκπτωση σε ολους οσους ειχαν αγορασει την προηγουμενη εκδοση μεσω ενος κωδικου/κουπονιου που εσταλη μεσω email.
    Ο κωδικος αυτος ισχυει για ενα μηνα , αρα περιπου 3 εβδομαδες ακομα .

Εαν υπαρχει καποιος με κωδικο που δεν ενδιαφερεται να αγορασει το νεο μοντελο … ειναι δυνατον να μου στειλει ενα προσωπικο μηνυμα ωστε να τον εξαργυρωσω εγω ?

Δεν ειναι μεγαλο το νουμερο … $20 εχουν γραψει . Και μιας και πλεον το νεο μοντελο ανεβασε τιμη και κοστολογειται πλεον στα 230 Ευρω … το 20αρικακι δειχνει συμπαθητικο .

Ευχαριστω προκαταβολικα !
    Στελιος

manolee
    Συμμετέχων

Καλησπέρα
    Στέλιο σου στέλνω το δικό μου , αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πληρώσεις αρκετά σε δασμούς
    Το πρώτο Stryd το έβαλα πλυντήριο και αποχαιρέτησε , πολύ πρόσφατα πήρα ένα δεύτερο απο το Αγγλικό Apex-Sports 152 λίρες
    Τώρα το έχει στις 199, με παράδοση για Ιούλιο , για το καινούριο
    Πάντως έχουν φάει τρελό κράξιμο στο fb για το ότι είχαν πει ότι δεν θα άλλαζαν μοντέλο, πούλαγαν κανονικά και μια μέρα ξαφνικά ήρθε το καινούριο

Στέλιος
    Συμμετέχων

Γιεα σου Μανώλη ! Πολλα ευχαριστω για το κουπονι ! 🙂

Σχετικα με τους δασμους, υποτιθεται οτι γι’αυτο το λογο εχουν φτιαξει πλεον Ευρωπαικο store και ανεβηκε και η τιμη, ωστε να ειναι κομπλε χωρις φορους/δασμους. Οταν εσυ το ειχες αγορασει απο εξω, ειχες τετοιο θεμα?

Εν το μεταξυ ανταλλασω καποια email με το support του Stryd, γιατι εχω μερικες ερωτησεις σχετικα με το θεμα των δασμων, αλλα και πολυ περισσοτερο με το θεμα της εγγυησης.
    Για παραδειγμα, στην Αγγλια/Ευρωπη ο επισημος distributor ειναι ο NRG (newrunninggear) . Και αυτος το εχει στις 199λιρες.
    Αυτο που με προβληματιζει ειναι οτι εχω διαβασει σε αρκετα fora kαι blogs,αλλα και σε feedback μερικων online καταστηματων για αρνηση εγγυησης απο τον κατασκευαστη, λογω του οτι το Stryd αγοραστηκε απο ΜΗ επισημο διανομεα.Σε αυτες τις περιπτωσεις πρεπει να βγαλει ακρη με τον πωλητη/καταστημα που το αγορασες. Φυσικα αυτο δεν ισχυει για τον NRG. Ειναι ΕΠΙΣΗΜΟ οπως αναφερεται και μου το εχουν επιβεβαιωσει και σε email πως ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ το ιδιο πραγμα με το να αγορασεις κατευθειαν απο το online store της Stryd. Εγω θελω να το αποφυγω, επειδη ειχα την ασχημη εμπειρια με την ακυρωση της παραγγελιας τα Χριστουγεννα. Γι’αυτο συζητω το direct order… πολυ περισσοτερο απο τη στιγμη που υπαρχει και αυτη η μικρη εκπτωση.

Θεματα εγγυησης οπως εγραψα υπαρχουν ακομα και στο Amazon UK . Δες εδω : https://www.amazon.co.uk/STRYD-Running-Power-Meter/dp/B01N8WBUE8/ref=sr_1_1?keywords=Stryd&qid=1562440113&s=sports&search-type=ss&sr=1-1
    Διαβασε το customer review απο τις 10 Μαιου 2019 . Και δεν ειναι μονο αυτο που εχω βρει/διαβασει.

Οποτε, οπως καταλαβαινεις δε θελω να ρισκαρω να αγορασω απο ΜΗ επισημο καταστημα. Το apex-sports το γνωριζω απο περισυ, αλλα δεν ξερω εαν ειναι επισημο. Ρωτησα και γι’αυτο το καταστημα στη Stryd με το χθεσινο μου email. Υπαρχουν και μερικα φθηνα στην Ολλανδια και Γερμανια . Αμφιβαλλω εαν ειναι επισημα, για να ειμαι ειλικρινης.

Ελπιζω να με καλυψουν οι απαντησεις τους και να προχωρησω στην παραγγελια.

Τελικα εισαι ικανοποιημενος απο το 2ο Stryd σου ? Λεγαμε για το πρωτο οτι αντιμετωπιζες σοβαρα θεματα ακριβειας μετρησεων.

Στέλιος
    Συμμετέχων

Τελικα το προ-παραγγειλα απο τον επισημο διανομεα της Ευρωπης. Απο το NRG δηλαδη… για ακομη μια φορα. Deja-Vu ενα πραγμα 😀 . Λογικα αυτη τη φορα θα πανε ολα καλα.
    Το παλικαρι μού εκανε ενα ελαφρως καλυτερο deal, λογω της περσινης ιστοριας με το μπερδεμα των εκπτωτικων κωδικων και την ακυρωση της παραγγελιας.

Οποτε @manolee , δε χρειαστηκε ο κωδικος σου και παραμενει διαθεσιμος . Σ’ευχαριστω και παλι για την προσφορα!

Επισης, μετα απο 6 email μεταξυ εμενα, Αγγλιας και Αμερικης , μαζεψα ολες τις πληροφοριες περι εγγυησης, επισημου διανομεα, φορων τελωνειου . Αυτο που μου επισημαναν απο το εξωτερικο (USA) ειναι οτι με το νεο τους Ευρωπαικο online store (eu.stryd.com) , το οποιο ειναι για αγορες μεσα στην Ευρωπη, δεν υπαρχει περιπτωση φορων/τελωνειου κλπ . Οι παραγγελιες εκτελουνται και αποστελονται απο τις αποθηκες του Amazon στην Ευρωπη. Οποτε δεν εχει εξτρα εξοδα, οπως μπορει να ειχε πριν απο 1-2 χρονια με το παλιο τους online store.
    Να συμπληρωσω περι Amazon … Προσοχη στον πωλητη του Amazon UK/DE , γιατι δεν ειναι επισημος. Μη σας κοροιδευει το ονομα του “stryd” !

Αυτο που μου τονισαν απο τα κεντρικα ειναι πως δεν υπαρχει ΚΑΜΜΙΑ απολυτως διαφορα εαν αγοραστει απο το δικο τους online store, ειτε απο το NRG. Η εγγυηση ειναι 2 ετη και στις δυο περιπτωσεις.
    Τωρα, για οποιοδηποτε αλλο καταστημα, πριν την παραγγελια καλυτερα να επικοινωνει κανεις με τα κεντρικα στην Αμερικη, ωστε να εχει (ή οχι) την επιβεβαιωση οτι ειναι επισημος διανομεας. Μη βρεθειτε προ εκπληξεων.

Θα επανελθω σε κανα μηνα με τις πρωτες εντυπωσεις 🙂

cranfield
    Συμμετέχων

καλημέρα,

Αν κάποιος ενδιαφέρεται για αγορά του νέου Stryd επισυνάπτω κωδικό για επιπλέον έκπτωση που μου έχουν στείλει (λήγει 31/07/19).
    “It is possible now and, since you are an existing Stryder, you can upgrade to the new Stryd at a discount. If you are interested in purchasing, do not delay because your discount is expiring on July 31 at Midnight (Mountain Time)”.

kanaroj-18828-gl20

Γιάννης

geomaz
    Συμμετέχων

Παιδια τι εντυπωσεις σας εχει αφησει;
    Το βρηκατε χρησιμο στις προπονησεις, αλλα και σε χρηση αγωνα τελικα/ειδατε καποια βελτιωση ως προς την συνολικη επιδοση;
    Αξιζει τα λεφτα του;

giorgosgr
    Συμμετέχων

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον μια αναλυτική παρουσίαση του stryd και τις δυνατότητες που παρέχει ,δεν έχω καταλάβει ακόμα πως βρίσκει τα watt που μπορείς να τρέξεις άνετα χωρίς να ξεπεράσεις το γαλακτικό κατώφλι σου και πως προσαρμόζονται σε αποστάσεις 5km 10km 21km και 42.

Στέλιος
    Συμμετέχων

Ας πω εγω δυο πραγματακια … αν και αρχαριος . Εαν εχω γραψει κατι λαθος, παρακαλω διορθωστε με οποιος γνωριζει.

Εχω το Stryd Wind εδω και ενα μηνα και μπορω να πω οτι με εχει βοηθησει αρκετα. Το βασικοτερο ειναι η πολυ καλη διαχειρηση των δυναμεων που σε βοηθαει να κανεις. Εαν παρακολουθεις τις ενδειξεις του, δεν σε αφηνει να “καεις” εν’ολιγης.

Για να βρεις τα watt (critical power) οπως το αναφερει, υπαρχουν διαφοροι τροποι. Ειτε μεσω συγκεκριμενων ασκησεων ή απο αποτελεσμα καποιου αγωνα , ειτε με τον αυτοματο υπολογισμο που παιρνει στατιστικα απο τις τελευταιες σου προπονησεις. Ετσι λοιπον σου βγαζει εναν αριθμο watt. Το λεγομενο critical power (Αναφερεται συνηθως ως τα watt που μπορεις να κρατησεις για περιπου 1 ωρα).
    Ειναι κατι ΣΑΝ μια αντιστοιχηση με το γνωστο κατωφλι ας πουμε . Για παραδειγμα, μια ωρα στα ορια του γαλακτικου…. σε ποσα watt αντιστοιχουν σε εσενα?

Να συμπληρωσω οτι οταν εχεις ρυθμισει να γινεται αυτοματος υπολογισμος του critical power, αυτο γινεται συνεχως συμφωνα με τις τελευταιες σου προπονησεις. Οταν κανεις μια δυνατη προπονηση που ξεπερναει μια προηγουμενη (σε watt) και εχει διαρκεια πανω απο 30-40 λεπτα , τοτε ο αλγοριθμος του Stryd κανει επαναυπολογισμο για τη νεα Critical power.

Κατα την ιδια λειτουργια, εαν εσυ εχεις υπολογισμενο ενα critical power πριν απο 1 μηνα και πλεον πηγαινεις μονο με long & easy runs με χαμηλα watt, τοτε ειναι λογικο να πεσει το critical power σου. Ο αλγοριθμος θα κανει αυτοματα υπολογισμο και θα σου δωσει το καινουριο χαμηλοτερο νουμερο. Ποιο το νοημα εαν εσυ περισυ μπορουσες να κανεις 10αρι στα 40λεπτα και τωρα εισαι απροπονητος και φτανεις μεχρι τα 50 λεπτα? Ολες οι ζωνες θα ειναι λαθος και θα σε οδηγησουν σε κοπωση/τραυματισμο. Οποτε το αυτοματο συστημα ειναι και το προτεινομενο για τους περισσοτερους αθλητες.

Η λογικη που ακολουθει ο αλγοριθμος ειναι αυτος :
    7

ΠΗΓΗ : https://blog.stryd.com/2019/08/22/auto-calculated-critical-power-depreciation/

Οπως εσυ εχεις συνηθισει να βλεπεις παλμους, μαθαινεις να βλεπεις watt. Μην ξεχνας οτι τα watt ειναι η ΑΙΤΙΑ και οι παλμοι ειναι το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
    Οταν δεις οτι οι παλμοι σου παιζουν σε λαθος ζωνη για πανω απο 30 δευτερολεπτα (ας πουμε πανω απο το κατωφλι), αυτο ειναι αρκετο για να σε χρεωσει σε αρκετες περιπτωσεις. Aυτο το αποφευγεις με τη σωστη χρηση των watt.
    Υστερα απο μερικες προπονησεις με το Stryd, μπορεις να διαπιστωσεις αναλογα τα watt, ποσο HR πιανεις. Οποτε μπορεις να αντιληφθεις πως περιπου μπορεις να κινηθεις και να προγραματιζεις τους αγωνες/προπονησεις σου. Εδω ομως εχεις μια εξτρα βοηθεια με τα υψομετρικα και τον αερα που ανα πασα στιγμη σε βοηθαει να αναπροσαρμοζεις την προσπαθεια σου.

Αυτο που φυσικα δε μπορεις να υπολογισεις προπονουμενος με τα watt ειναι η επιρροη των εξωτερικων συνθηκων (πολυ ζεστος καιρος/υγρασια), αλλα και συσσωρευμενη κουραση. Σε αυτες τις περιπτωσεις, αυτο που θα διαπιστωσεις ειναι οτι στα ιδια watt που ηξερες, ξαφνικα πιανεις μεγαλυτερους παλμους απο οσο συνηθως. Εκει χρειαζεται να κανεις μια απαροσαρμογη στοχου (οπως θα εκανες και σε μια προπονηση βασισμενη στο pace/HR).
    Θυμαμαι μια φορα με νευριασαν μεσα στον στιβο κατι γεροντια που πηγαιναν βολτα και ειχαν κλεισει ολες τις διαδρομες (5-6 ατομα διπλα-διπλα ηταν). Απο εκεινο το σημειο και μετα, ενω ειχα τα ιδια watt, οι παλμοι ειχαν ανεβει κατα τουλαχιστον 5+ απο οτι θυμαμαι. Ημουν ψιλοτσατισμενος ! 😀

Για παραδειγμα του critical power δες εδω :

Τροποι υπολογισμου του Critical Power :

1

Και οι προπονητικες ζωνες παρεα με την αντιστοιχια watt-pace
    2

Οπως βλεπεις, για συγκεκριμενα watt, υπαρχει η αντιστοιχιση σε pace. Στο φορουμ του Stryd εχει συζητηθει και εχουν αναφερει οτι υπαρχει μια διαδικασια που μπορεις να ακολουθησεις για να φτιαξεις τις δικες σου custom ζωνες αντιστοιχισης pace σε power.

ΠΗΓΗ : https://blog.stryd.com/2016/12/01/guest-blog-believe-in-power-2/

Η μεγαλη πλειοψηφια των Stryd users, το πρωτο πραγμα που διαπιστωνουν ειναι πως τρεχουν πολυ γρηγορα τις ανηφορες. Aρκετοι επισης, διαπιστωνουν οτι στις κατηφορες πηγαινουν πιο αργα.

Ετσι τελικα συνεβη και σε εμενα. Ετρεχα γρηγοροτερα στις ανηφορες και μετα δεν ειχα κουραγιο για να κρατησω ρυθμο στα πιο ευκολα σημεια, αλλα ουτε φυσικα να ανοιξω ρυθμο στις κατηφορες, μιας και τα ειχα ψιλοπαιξει. Με το Stryd μπορεις να κρατηθεις σε ξεκουραστο/αεροβιο ευρος, οποτε μολις ερθει η ωρα της κατηφορας εχεις δυναμεις ωστε να κινηθεις ζωηρα.

Τα watt εξαρτονται απο την κλιση του εδαφους. Στις ανηφορες πρεπει να εχεις τη δυναμη να σπρωξεις μπροστα, αλλα και για να ανεβασεις το σωμα σου υψομετρικα, οποτε για να διατηρησεις συγκεκριμενα watt, πρεπει να πας πιο αργα. Το αντιθετο συμβαινει στις κατηφορες. Εκει η βαρυτητα σε τραβαει κατω βοηθοντας σε, οποτε το μονο που χρειαζεται να κανεις ειναι να ανεβασεις ρυθμο για να ξαναπιασεις τα συγκεκριμενα watt. Στις κατηφορες η βαρυτητα σε ευνοει!

Για παραδειγμα, μεσα σε στιβο (που δεν ειναι 100% flat λογω κακης/προχειροκατασκευης και ειδικα οταν εχει αερα). Πηγαινω με σταθερα watt και ειναι καποιοι που κινουνται σε παρομοιο pace με εμενα σχεδον διπλα μου. Με την πρωτη κοντρα αερα ή ψιλοανηφορικης κλισης εγω κοβω για να μην ξεφυγουν τα watt απο το οριο που εχω βαλει. Προφανως εκει με προσπερνανε, γιατι εγω κρατιεμαι στα χαλαρα wattακια μου. Οταν αλλαζουμε κατευθυνση και εχουμε τον αερα μαζι μας ή ο στιβος δεν ειναι ανηφορικος, εγω ειμαι ανετος και μπορω να ανοιξω. Ειναι πολυ συνηθισμενη μια προσαρμογη του pace απο 5:50 με κοντρα αερα, σε 5:20-30 μαζι με αερα. Ετσι, λοιπον καταφερνω και τους ξαναπλησιαζω ή και περναω καμμια φορα, χωρις να εχω βγει εκτος οριων απο τις ζωνες που προπονουμαι. Φσικα ειμαι ξεκουραστος, γιατι δεν ζοριστικα σε κανενα σημειο πιανοντας κατωφλι πχ.

Σε πιο μεγαλη κλιμακα… Ειχα κανει μια διαδρομη που ειχε 3-4χλμ ανηφορικα και μετα καπακι αλλα 2 κατηφορικα.
    Σε καποιο σημειο στην ανηφορα με προσπερναει μια παρεα δρομεων, γιατι εγω πηγαινα συνετα συμφωνα με τα watt που ηθελα (Ζωνη 1 προς ζωνη 2 . Δηλαδη απο easy εως αρχη της moderate) . Πρεπει να μου εφυγαν τουλαχιστον 70-80 μετρα μπροστα μεχρι το τελος της ανηφορας. Οταν επιασα την κατηφορα, ομως, ανοιξα pace για να φτασω τα ιδια watt. Εκει που ανεβαινα με 6:20, εφτασα να κατεβαινω με 5:10 . Η παρεα που με ειχε προσπερασει, ειχε ζοριστει απο τις ανηφορες και δεν ειχαν κουραγιο να ανοιξουν στις κατηφορες. Τους εβλεπα ποσο αργα κατεβαιναν και οταν τους περασα ακουγα τις αναπνοες τους. Τελικα τους εφτασα και τους προσπερασα, χωρις να εχω καει… και φυσικα ψιλοξεκουραστος!

Επισης, το Stryd απο την τελευταια του εκδοση που βγηκε το καλοκαιρι (Stryd wind), μετραει τον αερα σε πραγματικο χρονο. Η garmin δε μπορει να το κανει αυτο και βασιζεται μονο σε μετεωρολογικα στοιχεια που δινει το ρολοι, οταν ειναι συνδεδεμενο με το κινητο. Αρα δε μπορει να μετρησει σε πραγματικο χρονο.

Eνα παραδειγμα που δεχνει την επιρροη του αερα μπορειτε να δειτε εδω :
    3
    12% ειναι το φορτιο του αερα! Δηλαδη αντι για 540W, εχει φτασει κοντα στα 620! 80W ειναι τρελη διαφορα!Αρκετη για να σε καψει εντελος. Για εμενα πχ 80W διαφορα ειναι αντι να κινουμαι χαμηλα στην αρχη της ζωνης κατωφλιου με ενα pace 5:20 , να βρεθω να κανω repetitions κοντα στο 4:00

Για περισσοτερα εδω : https://blog.stryd.com/2019/08/16/introducing-air-power/

Τον Αυγουστο με τα δυνατα μποφορ, οταν ειχα αερα κατακεφαλα, εκοβα περιπου 10-20sec το χιλιομετρο για να μην με επιβαρυνει η εξτρα δυναμη που χρειαζεται για να κινηθω κοντρα στον αερα. Εκεινη την εποχη εγραφα χιλιομετρα στο τελος της ζωνης 2(moderate) και δεν ηθελα να παταω καθολου στην ζωνη κατωφλιου. Ο δυνατος αερας μου ανεβαζε 20W και αυτα τα 20W με εριχναν για τα καλα μεσα στην επομενη ζωνη. Ετσι, λοιπον εκοβα ρυθμο και ξαναπεφτα εκει που ηθελα.

Τελικα αυτο που μετραει και προπονεις και βελτιωνεις, ειναι για ποση ωρα μπορεις να κρατας συγκεκριμενα watt. Η καμπυλη power που εχεις…. Το “power curve” οπως ξερουν εδω και μερικες δεκαετιες οι ποδηλατες.
    Προφανως δεν μπορεις να κρατησεις τα watt (pace) του interval σε ενα long run!
    Θα αναφερω το κλασσικο παραδειγμα που φανταζομαι το εχετε διαβασει, αλλα αξιζει να αναφερθει.
    Ο Bolt στους αγωνες του, αυτο που βλεπαμε στο τελειωμα να απομακρυνεται απο τους αλλους αθλητες, δεν ειναι οτι γκαζωνε στο τελος … αλλα οτι πολυ απλα μπορουσε να κραταει υψηλα watt για περισσοτερο χρονο!

Οσο κανεις προπονησεις/activities το Stryd powercenter (Το αντιστοιχο του Garmin connect) , μαζευει πληροφοριες και στατιστικα για τα watt που κινεισαι. Μετα απο λιγο καιρο αρχιζει και σχηματιζεται η ακολουθη γραφικη παρασταση που βλεπεις παρακατω :

4
    Βλεπεις την καμπυλη power πως πεφτουν τα watt οσο ανεβαινει η διαρκεια.
    ΠΧ 350W για κατι λιγοτερο απο 2 λεπτα … 300W για 7 λεπτα … και 250W για 30 λεπτα.

Να αναφερω οτι η βασικη διαφορα με το garmin power που εχουν σχεδον ολα τα καλα ρολογια garmin των τελευταιων 2 ετων, ειναι πως το Stryd υπολογιζει τα watt συμφωνα με το pace και το distance που διαβαζει απο τον εαυτο του (μεσω accelerometer δηλαδη).
    Η garmin υπολογιζει τα watt απο το GPS. Και το GPS, ως γνωστον εχει μεγαλη ασταθεια και ανακριβεια σε πολλες περιπτωσεις. Oταν εχεις λαθος μετρηση του pace, θα εχεις και λαθος ενδειξη watt.

Αυτη τη στιγμη, η ακριβεια που εχω στο Stryd μου υστερα απο ενα και calibration που εχω κανει, ειναι καλυτερη απο 99.5% . Εχω υποψιες,δηλαδη, οτι το λαθος που εχω, ειναι το πολυ 50 μετρα στα 10χλμ . Εχω δυνατοτητα να το καλιμπραρω για καλυτερη ακριβεια, αλλα δεν το κανω μεχρι να ειμαι σιγουρος οτι ειμαι λαθος .

Με το GPS ειχα τραγικα προβληματα μεσα στην πολη και στα παρκα.Κοντα στα μεγαλα κτηρια και τα δεντρα. Πολλες φορες εχανα 200-300μ στα 7χλμ. Υπηρχαν και περιπτωσεις που με εδειχνε να κανω παρκουρ στις πολυκατοικιες ή το να κανω τον Superman και να κατεβαινω απο το κεντρο της Αθηνας μεχρι την παραλιακη ανοιχτα της Αιγινας και να επιστρεφω μεσα σε λιγα λεπτα .

Το πιο αστειο που ειχα διαπιστωσει ειναι σε μια κυκλικη διαδρομη καλυμμενη απο δεντρα. Οταν πηγαινα αριστεροστροφα εβγαινε στα 500μ , ενω δεξιοστροφα στα 460μ . Μιλαμε για την ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ διαδρομη! Πανω απο 20 φορες την δοκιμασα με τα ιδια αποτελεσματα. Με το Stryd ολα βγαινουν ακριβως εκει που πρεπει στα ιδια μετρα. Δεν επηρεαζεται απο την ταχυτητα, οπως τα φθηνα footpod. Οτι ξερατε για τα garmin και αλλα φθηνα footpod ΞΕΧΑΣΤΕ το. Ειτε παω με 4:30 , ειτε με 6:30 οι αποστασεις ειναι παντα οι ιδιες!

Ειναι πολλα ακομα αυτα που θα μπορουσα να γραψω και να δειξω για το θεμα…

Για οποιον ενδιαφερει το θεωρητικο και μαθηματικο μερος του θεματος, ας ριξει μια ματια στο whitepaper
    http://www.georgeron.com/2017/12/stryd-running-power-model.html

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Φοβερός!!! :-Ο

Στέλιος
    Συμμετέχων

Eυχαριστω Νικο! Χαρα μου να βοηθησω λιγακι την κοινοτητα μας ! 🙂

Ενοειται οτι εισαι ελευθερος να κανεις οτι διορθωσεις χρειαζονται! Το εγραψα λιγο πολυ στο ποδι. Συντακτικα λαθη σιγουρα εχω.

Επισης, εαν νομιζεις οτι υπαρχει κατι που πρεπει να προσθεσω…. καποια παραγραφος με καποιο θεματακι που παρελειψα και δημιουργει ερωτηματα/αποριες , πες μου και θα γινει. 🙂

giorgosgr
    Συμμετέχων

φιλε τοσο αναλυτική παρουσίαση δεν περίμενα να δω ποτε ,σε ευχαριστώ.Σιγουρα αυτο το εργαλείο για εναν αρχαριο δρομέα οπως ειμαι εγω σε ημιμαραθωνιο- μαραθώνιο θα βοηθησει πολυ . περιμενω να πεσει η τιμη λιγο και θα το αγορασω.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@steliosg Τι να διορθώσω, ρε Στέλιο…
    Αφένος δεν έχω ιδέα από το αντικείμενο (και τα γκάτζετς γενικότερα) αφετέρου τα έγραψες άψογα και απολύτως κατανοητά.
    Θα μπορούσε κάλιστα να γίνει και άρθρο όλο αυτό.
    Αν ποτέ έχεις χρόνο και όρεξη και το θελήσεις, το βήμα το έχεις!
    Ευχαριστούμε και πάλι!

Στέλιος
    Συμμετέχων

Καλησπερα Γιωργο,

Και εγω αρχαριος ειμαι και μαλιστα δεν αντεχω να βγαλω ουτε 25χλμ, ποσο μαλιστα μαραθωνιο. Τουλαχιστον με τα περσινα μου δεδομενα. Φετος οταν δροσισει θα προσπαθησω σιγα-σιγα να ανεβασω αποστασεις και τον χρονο του long run. Νιωθω πολυ πιο σιγουρος και ασφαλης βλεποντας τα watt μου εχοντας το βοηθημα-Stryd. Απο μερικα 12αρια που εχω κανει τον τελευταιο μηνα σε διαδρομες με ανηφορες, διαπιστωσα οτι βαζοντας εναν στοχο σε χαμηλα watt και κρατοντας τα στα δυσκολα σημεια της διαδρομης, μπορω να βγαλω πολυ πιο ανετα την διαδρομη! Αρα υπαρχει ελπιδα! Οπως λενε και οι σοφοι … slower is faster ! 🙂

Επισης να αναφερω την απιστευτη ακριβεια και σταθεροτητα στο pace! Δεν υπαρχουν τα σκαμπανευασματα του pace του GPS. Και επειδη οπως ειπα το Stryd υπολογιζει το power απο το pace του accelerometer, ετσι και τα watt εχουν την ιδια σταθεροτητα και ακριβεια! Μπορω να βγαζω στον στιβο χιλιομετρικα laps με ακριβεια λιγων δευτερολεπτων κοιτοντας μονο τα watt και διατηροντας τα σε συγκεκριμενο ευρος. Ειναι πραγματα που για μενα δε μπορουσαν να γινουν. Να βγαλω πχ 10χλμ με τα split να παιζουν 3-4 δευτερολεπτα μεταξυ τους ειναι πρωτογνωρο … αλλα και πιο ξεκουραστο. Θυμαμαι συνηθως εφτανα στο 5ο-6ο χλμ και εκει εκανα κοιλια. Μετα, γυρω στο 8ο χλμ εβρισκα κουραγιο για να ξαναφορτωσω μιας και ελεγα , “αντε 2χλμ εμειναν” . Πλεον δεν υπαρχει αναγκη να κοψω και βγαινουν ολα τα χλμ στον ιδιο χρονο και παντα πιο ξεκουραστα.

Εχοντας διαβασει εναν σκασμο απο θεματα για το Stryd, ειναι δεδομενο οτι μπορει να βοηθησει ακομα και εναν αρχαριο που μολις ξεκινασει τα βηματα του και περπατοτρεχει αποστασεις εως 3-5χλμ.

Αυτους που δεν μπορει να βοηθησει και δεν προοριζεται , ειναι οι sprinters. Ειναι πολυ μικρος ο χρονος ενος sprint για να αξιοποιηθουν σωστα τα απαραιτητα δεδομενα και πολυ πιο δυσκολο ειναι να εχει ο αθλητης των 100m τα ματια του στο ρολοι κοιταζοντας για παραδειγμα τα watt! Εκει η ελαχιστη ελλειψη συγκεντρωσης για κλασματα του δευτερολεπτου ειναι αρκετη για να χαθει ο αγωνας.

Απο την αλλη μερια, παιζει απιστευτα καλα σε trail, γιατι σε αυτα υπαρχει συνηθως κακη ληψη GPS και η πολυ καλη του ακριβεια βοηθαει τον δρομεα ενος μεγαλου αγωνα βουνου με τις μεγαλες ανηφοροκατηφορες να παιζει συνεχως στους ρυθμους που θελει. Μην ξεχναμε και τον αερα που υπολογιζει το εξτρα φορτιο!

Δυο χρονια που το περιμενα για προσφορα, η μοναδικη που ειχε νοημα ηταν στο Black Friday που σου εδιναν δυο Stryd με μια εκπτωση του υψους των 40-50 Ευρω. Δεν ισχυε για ενα τεμαχιο, αλλα μονο για δυο! Αρα επρεπε να βρεις εναν φιλο να παρετε απο ενα.
    Δεν ξερω εαν φετος κανουν την ιδια προσφορα, γιατι εχουν ενα ολοκαινουριο μοντελο που πουλαει ικανοποιητικοτατα. Δεν προλαβαινουν να παραδιδουν και το preorder φτανει τους 2-3 μηνες.

@echetlos
    , Νικο εννοω εαν σου δημιουργουνται αποριες και κενα . Πχ πως γινεται “αυτο” … ή γιατι γινεται το “αλλο” … Κατι τετοιο εννοω. Εγω μεσα στο μυαλο μου τα εχω ολα αυτα, αλλα εχω ξεχασει σιγουρα να γραψω πραγματακια. Τα θεωρω δεδομενα, αλλα για αυτους που δεν ξερουν, δεν ειναι… και αυτο τους δημιουργει αποριες.

Για παραδειγμα πριν λιγο συμπληρωσα το πως γινεται ο υπολογισμος του critical power, πως βρισκεται το νεο critical power, αλλα και το πως και το γιατι ενα παλιο critical power “παλιωνει” και μικραινει η βαρυτητα του.

Θα μπορουσαμε να το κανουμε αρθρο/review. Χρειαζεται να το δουλεψω και να το εμπλουτισω για αρχη. Μετα ενα συμμαζεμα και θα ειμαστε ΟΚ. 🙂

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 16 έως 30 (από 95 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.