Κατηγορία: Racer
Υψη σόλας: 39.5/31.5mm
Βάρος: 212 γρ.
Το Endorphin Pro 3 ήταν πολύ καλό. Ουσιαστικά αποτελούσε το πρώτο πραγματικό marathon racer της Saucony, αφού οι δύο πρώτες εκδόσεις είχαν τις προϋποθέσεις τους για να σε πάνε για 42 χιλιόμετρα. Πιο απόλυτη συμπεριφορά, η οποία απαιτούσε ταχύτητα και form. Το Pro 3 “εκλαΐκευσε” την σειρά, όντας μακράν πιο φιλικό στον μέσο ερσιτέχνη και με ένα πάτημα που πλέον δικαιολογούσε τον όρο του super shoe. Μαλακό cushioning, ελαστικότητα και άνεση, μαζί με μία σταθερότητα που γενικότερα έλειπε από την κατηγορία. Και πολύ ελαφρύ.
Το παπούτσι έμεινε περισσότερο από ενάμισυ έτος στην κυκλοφορία, καθώς το 2023 ήταν η χρονιά του Endorphin Elite. Αρχές του 2024 έκανε την εμφάνισή του το νέο μοντέλο, παρέα με το προπονητικό του συμπλήρωμα, το Endorphin Speed 4. Κι αν στο δεύτερο τα πράγματα δεν άλλαξαν ιδιαίτερα (αν και η συμπεριφορά του δεν είναι η ίδια με του Speed 3), το Pro έρχεται με αρκετές αλλαγές.
Επάνω μέρος και εφαρμογή
Από την εμφάνισή του και μόνο, το παπούτσι σού φωνάζει “τρέξε γρήγορα”. Οι γεωμετρία της σόλας, το τεράστιο TV-logo και το “race ready” upper (όπως το περιγράφει η εταιρεία) κάνουν το Pro να ξεχωρίζει.
Το συνθετικό mesh είναι πάρα πολύ λεπτό, ανοιχτό και ανελαστικό. Έχει όμως δομή. Απαλότερο από του v3, όπου είχε μία κάπως “νάυλον” και πιο τραχιά υφή. Ένας εύκαμπτος προφυλακτήρας και το φιλμ του logo για να δέσει ελαφρώς το toe box. Ο πρώτος μάλιστα, γυρίζει προς τα επάνω και καλύπτει το μεγάλο δάχτυλο, σημείο που συχνά παρατηρείται πρόωρη φθορά στο διχτυωτό.
Το μεσαίο τμήμα έχει μία ενδιαφέρουσα σχεδίαση. Η γλώσσα είναι από σκέτο ελαστικό knit και ενσωματώνεται στα πλαϊνά. Τα πολύ stretchy κορδόνια περνούν από θηλειές, αντί για τρύπες, και η πίεση μοιράζεται ομοιόμορφα.
Το πίσω μέρος είναι αρκετά αδόμητο, όπως και στο v3. Στενό και πολύ εύκαμπτο κολάρο, με μία εξωτερική ενίσχυση στο τελείωμά του. Το αφρώδες εσωτερικά είναι ελάχιστο και μόνο στην περιοχή του αχιλλείου.
Πολλοί έβρισκαν το Pro 3 μακρόστενο. Κι εγώ επίσης, επειδή όμως έχω λίγο στενότερο πόδι, αυτό τελικά με βόλευε. Το νέο Pro έχει εντελώς κανονική γραμμή και θεωρώ πως θα ταιριάξει σε όλους.
Ο χώρος μπροστά είναι παραπάνω από επαρκής αλλά το δεμένο mesh, βοηθούμενο κι από το logo, δεν αφήνει το πέλμα να πλέει μέσα στο toe box. Προσωπικά πάντως προτίμησα χοντρύτερη κάλτσα για να το γεμίσω και να το νοιώθω λίγο πιο εφαρμοστό.
Στο midfoot η ελαστικότητα της γλώσσας επιτρέπει οποιουδήποτε όγκου πόδι. Αν έχεις φαρδύτερο, ίσως αρχικά νοιώσεις ότι το “καργάρεις”, παίρνει όμως το σχήμα του και δίνει και ωραία αίσθηση. Αν πάλι έχεις πιο στενό, απλά σφίγγεις τα κορδόνια όσο χρειάζεται. Εγώ μάλιστα χρειάστηκε να τα σφίξω αρκετά, αφού η ελαστικότητά τους σε ξεγελάει με την τάση που δίνεις αρχικά. Σε κάθε περίπτωση, το κράτημα είναι αυτό που πρέπει, προσφέροντας παράλληλα και μία άνεση. Το σύστημα “γλώσσα-κορδόνια” μπορεί και προσαρμόζει την εφαρμογή σε οποιοδήποτε πόδι.
Αν το δέσιμο είναι σφιχτό, η γλώσσα θα ζαρώσει στο κάτω μέρος, χωρίς όμως να ενοχλεί όταν τρέχεις. Επίσης, στο τελείωμά της φτάνει αρκετά ψηλά, εν αντιθέσει με του v3 που ήταν οριακή. Αυτό κάποιους μπορεί να τους ενοχλήσει, γι’ αυτό έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να την διπλώνεις, αν θες.
Το μαλακό κολάρο παίρνει εύκολα το σχήμα της φτέρνας και την κρατάει κλειδωμένη. Είτε στενή, είτε φαρδιά, θεωρώ ότι κανείς δεν θα έχει πρόβλημα. Επίσης, η ευκαμψία του αντισταθμίζει την έλλειψη αφρώδους σε θέμα άνεσης. Δεν το νοιώθεις τόσο στιβαρό, δουλεύει όμως μαζί με το οστό και το ακολουθεί στις κινήσεις του.
Η Saucony σχεδίασε ένα upper, το οποίο παρότι ελαφρύ και άνετο, δεν υπολείπεται σε εφαρμογή και κράτημα. Στρίβει παντού, δεν στρεσάρεται στα γρήγορα, ούτε περιορίζει στα πιο αργά. Και αναπνέει και καλά. Σημαντικό και το ότι μπορεί να φιλοξενήσει φαρδύτερα πέλματα, αποτέλεσμα της ελαστικότητας της γλώσσας και των κορδονιών. Σαν νούμερο είναι απολύτως κανονικό.
Σόλα και πάτημα
Πέρασε περισσότερος από ενάμισης χρόνος μεταξύ των Pro 3 και 4. Δεδομένου κιόλας ότι στην βιομηχανία του χώρου το επόμενο μοντέλο αρχίζει να σχεδιάζεται συνήθως έξι μήνες πριν την κυκλοφορία του προηγουμένου, το αγωνιστικό της Saucony έχει στην πλάτη του δύο χρόνια εξέλιξης. Προσωπικά θα περίμενα κάτι λίγο πιο ριζοσπαστικό και όχι απλά μία ακόμη εφαρμογή του συνδυασμού “super foam + carbon plate”. Απ’ την άλλη, μην ξεχνάμε ότι στο ενδιάμεσο λανσαρίστηκε και το Endorphin Elite, το οποίο αποτελεί πλέον τη ναυαρχίδα στην γκάμα της εταιρείας. Η δεύτερη έκδοσή του μάλιστα, αναμένεται να ταράξει τα νερά στον χώρο με τον νέο αφρό που θα φοράει. Οπότε μοιάζει μάλλον λογική η επιλογή να κρατηθεί το Endorphin Pro πιο παραδοσιακό.
Παρ’ όλα αυτά, το Pro 4 φέρει αρκετές αλλαγές στην σόλα του. Ο βασικός αφρός παραμένει ο PWRRUN PB, μία σύνθεση από Peba σε κυψελωτή μορφή. Δοκιμασμένος σε απόδοση αλλά και ανθεκτικότητα.
Επάνω από τον PB έχει τοποθετηθεί μία στρώση απο τον PWRRUN HG, τον ίδιο αφρό που φοράει και το Elite. Είναι από supercritical Peba (δηλαδή με έγχυση υδρογόνου), όχι όμως σε συγκολλημένες κυψέλες αλλά ένα ενιαίο κομμάτι. Όπως αναφέρει η Saucony, μεταβολικά είναι αποδοτικότερος από τον PB. Η αναλογία των δύο αφρών διαφέρει κατά μήκος της σόλας, με τον HG να είναι πολύ λεπτός στο πίσω μέρος αλλά στα μετατάρσια να ξεπερνάει σε ποσότητα τον PB. Να σημειώσουμε ότι τα πλαϊνά της σόλας είναι μέχρι επάνω από PB, οπότε περικλείει σαν κέλυφος τον HG.
Ανάμεσα στους δύο αφρούς έχουμε μία πλάκα από ανθρακονήματα, η οποία παραμένει ίδια σε σχήμα και ακαμψία με αυτή του Pro 3.
Εντελώς νέα είναι και η γεωμετρία των τοιχωμάτων της σόλας. Πολύ έντονες γωνίες και κοψίματα στην εξωτερική πλευρά, δίνοντας μία αρκετά “επιθετική” σχεδίαση στο παπούτσι. Βοηθούν και στην ευκολότερη συμπίεση του αφρού. Αντιθέτως, εσωτερικά είναι γεμάτη και πιο πομπέ, στοχεύοντας στην σταθερότητα.
Το cushioning system αλλά και η ελαστικότητα, ενισχύονται από έναν νέο εσωτερικό πάτο. Εκτός του μεγάλου πάχους του (υπερδιπλάσιο των περισσοτέρων που συναντούμε στην κατηγορία), είναι κατασκευασμένος από supercritical αφρό, αντί του απλού EVA που κατά κόρον χρησιμοποιούν οι εταιρείες. Super Responsive Sockliner τον ονομάζει η Saucony.
Η εξώσολα έχει αλλάξει κι αυτή. Μπροστά έχουμε ένα μοτίβο σε μορφή πλέγματος, το οποίο νομίζω ότι βελτιώνει την πρόσφυση. Δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα, χωρίς όμως να έχω τρέξει και σε βρεγμένη επιφάνεια. Εκεί τα Endorphin μοντέλα δεν τα κατάφερναν και πολύ καλά στο παρελθόν. Το λάστιχο, παρότι δεν είναι λεπτό, ενσωματώνεται στον αφρό και δεν το καταλαβαίνεις σαν μία ξεχωριστή στρώση υλικού. Στην φτέρνα έχει γίνει μία αρκετά σημαντική διόρθωση. Στο Pro 3 το λάστιχο δεν κάλυπτε τις άκρες της σόλας, αφήνοντας τις κόχες της εκτεθειμένες. Αυτό επέφερε πολύ πρόωρη φθορά, ιδίως αν έσερνες τα πόδια σου. Στο v4 η εξωτερική πλευρά, εκεί που συνήθως προσγειωνόμαστε, καλύπτεται πλήρως. Βέβαια θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο και στην εσωτερική, την οποία άφησαν ως είχε.
Αν και η Saucony δίνει τα ίδια ύψη με πριν, η αίσθησή μου είναι πως το Pro 4 έχει ψηλώσει. Δεν ξέρω αν με ξεγελάει το νέο setup της σόλας, νοιώθω πάντως περισσότερο βάθος και όγκο. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, σημαίνει ότι το Pro 3 ήταν χαμηλότερο από τα δηλωμένα 39.5/31.5mm.
Σαν συμπεριφορά το παπούτσι δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα και οι πιστοί της σειράς θα παραμείνουν ικανοποιημένοι. Βρίσκω πως το Pro 4 έχει περισσότερο cushioning αλλά είναι ελαφρώς πιο συμπαγές στον τρόπο που συμπιέζεται η σόλα. Παραμένει μαλακό, απλά λιγότερο από πριν. Δεν ξέρω πού οφείλεται αυτό, μιας και τα συστατικά της σόλας είναι διαφορετικά και δεν μπορούν να γίνουν απευθείας συγκρίσεις. Θεωρητικά, ο εσωτερικός πάτος θα έπρεπε να δίνει μία μαλακότερη πρώτη αίσθηση. Το κάνει νομίζω αλλά μιλάμε για μόλις 5-6mm πάχους. Απ’ την άλλη, πιθανολογώ ότι ο HG είναι πιο πυκνός σαν ρύθμιση, κάτι που διαπιστώσαμε και στο Elite, όπου η σόλα του είναι εξ ολοκλήρου από HG. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η φτέρνα με τον πολύ PB, είναι πιο μαλακή από το forefoot που έχει την ίδια αναλογία υλικών.
Σε κάθε περίπτωση, το παπούτσι παρέχει μέγιστη προστασία και μαλακό πάτημα. Όχι squishy αλλά σίγουρα μαλακό. Αυτό που είναι όμως εμφανές σε σχέση με το v3, είναι η επιπλέον ενεργητικότητα και δυναμική στο πάτημα. Είναι σαφέστατα bouncy αλλά επειδή πλέον υπάρχουν μοντέλα που έχουν πάει αρκετά παραπέρα τον όρο, θα το χαρακτήριζα περισσότερο springy ή responsive. Δεν δίνει την αίσθηση του “πετάγματος”, δίνει όμως ένα πάρα πολύ ικανό toe off, συνδυασμό δύναμης και ρολαρίσματος. Και το κάνει και τρομερά ξεκούραστα.
Το SpeedRoll είναι εκεί και το εισπράττεις αν εξαντλήσεις την σόλα, δουλεύοντας επάνω στο τελείωμά της. Ωστόσο, η πλάκα εδώ δεν κάνει τόσο αισθητή την παρουσία της, ούτε και είναι τόσο απόλυτη όσο στο παρελθόν. Γενικότερα όμως το Pro 4 είναι ένα φιλικό super shoe και κατά την γνώμη μου αποτελεί από τις καλύτερες επιλογές για τον μέσο ερασιτέχνη.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην σταθερότητά του. Το ίδιο ίσχυε και για το προηγούμενο αλλά νομίζω πως τώρα τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα. Έχει μάλιστα φαρδύνει και η βάση συνολικά. Η φτέρνα που ανοίγει αισθητά προς τα κάτω, τα ανασηκωμένα πλαϊνά, το γεμάτο midfoot και η κοντρολαρισμένη βύθιση στον αφρό, όλα αυτά δίνουν μία κεντραρισμένη προσγείωση και ένα ευθύβολο transition, ασχέτως του τρόπου που πατάς. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι το παπούτσι θα συμπεριφερθεί σωστά στα τελευταία χιλιόμετρα ενός μαραθωνίου, όπου η κόπωση έχει πλέον συσσωρευθεί.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να πω ότι το μοντέλο με εντυπωσίασε με τα χαρακτηριστικά του ή τον τρόπο που πατάει. Ούτε και θα έλεγα πως έχει έστω και κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει. Έχει ανέβει πολύ ο πήχης άλλωστε, είναι η αλήθεια. Παρ’ όλα αυτά, όλα μα όλα τα τρεξίματα που έκανα με το παπούτσι ήταν εξαιρετικά. Και κυρίως, άκοπα. Τόσο άκοπα, αβίαστα και στρωτά, που κάθε φορά στο τέλος έψαχνα να βρω τι είναι αυτό που κρύβεται στο Pro 4 και δεν καταφέρνω να το αντιληφθώ.
Δεν έχει την πολύ γρήγορη γεωμετρία αλλά πήγαινα όσο γρήγορα ήθελα. Δεν έχει το έντονο rocker αλλά ρόλαρε όσο χρειαζόμουν. Δεν έχει την επιστροφή ενέργειας άλλων κατασκευών αλλά δεν ένοιωθα να μένω κάτω και να ξοδεύομαι. Δεν έχει μεγάλη συμπίεση και softness αλλά κρατούσε τα πόδια μου τόσο φρέσκα όσο ελάχιστα μοντέλα. Το τελευταίο δε, είναι ίσως αυτό που κρατάω περισσότερο από το παπούτσι. Και μάλλον είναι και το σημαντικότερο όταν πρόκειται για πολύωρες προσπάθειες.
Το Pro 4 είναι μεν ένα αγωνιστικό μοντέλο, χωρίς όμως τις ιδιαιτερότητες που έχουν άλλα της κατηγορίας του. Δεν δυσανασχετεί σε πιο αργούς ρυθμούς κι έχει κι ένα (περίπου) φυσικό πάτημα. Γι’ αυτό θεωρώ ότι μπορεί να δουλέψει και ως super trainer. Το διεπίστωσα αυτό σε ένα long run, όπου άλλοτε πήγαινα πιο ράθυμα, άλλοτε πιο σβέλτα, σε διαδρομή με ανηφοροκατηφόρες. Παντού πήγαινε εύκολα, όμορφα και χωρίς να απαιτεί ρυθμό. Και για τρίτη φορά θα τονίσω το πόσο ξεκούραστος ένοιωθα. Και την υπόλοιπη ημέρα και την επομένη ημέρα.
Συμπέρασμα
Όταν πρωτοφόρεσα το νέο Pro, έψαχνα να βρω κάτι που να δείχνει ότι η Saucony αξιοποίησε στο έπακρο αυτά τα δύο χρόνια που δούλευε επάνω στο μοντέλο. Και δεν το έβρισκα. Ή τουλάχιστον δεν ήταν προφανές. Αναμφίβολα, είναι πλέον δύσκολο να εξελίξεις την κατηγορία των super shoes, εκεί που έχει φτάσει, και να φτιάξεις κάτι που είναι διαφορετικό αλλά και λειτουργικό. Ακόμη κι έτσι όμως, μου φαινόταν σαν αίσθηση σχεδόν ίδιο με το προπέρσινο v3. Ακόμη και η διαφοροποίηση με τον HG και τον premium πάτο, δεν γίνεται αντιληπτή. Σκέφτηκα λοιπόν ότι εσκεμμένα η εταιρεία δημιουργεί μία απόσταση από το top αγωνιστικό της, το Elite, κρατώντας πιο ήπιους τόνους στο Pro, μαζί με μία πολύ καλή τιμή.
Δεν αποκλείεται να ισχύει το παραπάνω, ωστόσο το παπούτσι σε κερδίζει όσο περνούν τα χιλιόμετρα μαζί του. Είναι μία καλοκουρδισμένη μηχανή που δουλεύει αθόρυβα και πολύ ομαλά. Δεν φωνάζει από μακρυά τις αρετές της αλλά σε αφήνει να τις ανακαλύψεις εσύ. Προσωπικά, εξακολουθώ να μην μπορώ να απομονώσω τα εξαρτήματά της και να καταλάβω πώς ακριβώς δουλεύουν. Μου αρκεί όμως ότι αποδίδει τόσο καλά. Κι ας μην της φαίνεται εκ πρώτης.
aRiSTiDiS
Πολύ καλό review Νίκο. Στην κατηγορία racer προτιμώ το VF, αλλά θα το σκεφτόμουν για performance trainer αν βρεθεί σε καλή τιμή στο μέλλον.
Μια παρατήρηση βλέποντας τις εικόνες: Έχω παρατηρήσει ότι όταν τρέχω το παπούτσι (πλάγιο εσωτερικό μέρος) “γλύφει” οριακά τη γάμπα (στο πλάι της). Στο τέλος του τρεξίματος έχει μαυρίσει (από σκόνη + ιδρώτα) σε εκείνο το σημείο και το πόδι και το παπούτσι. Με αυτά τα “πριόνια” που έχουν βάλει εκεί θα ματώσει!
nikos19
Καλησπέρα συντρεχτες ευχαριστούμε για το review Νίκο αναλυτικοτατος όπως πάντα εγώ πάντως αρχές καλοκαιριού που έψαχνα για παπούτσια αγώνων πήγα στο στο outrun δοκίμασα στο διάδρομο ολα τα super shoes που έχει εντυπωσιακά από το asics paris αλλά είναι για αυτούς που πατάνε μόνο πολύ μπροστά κατέληξα στο pro4 μετά την δοκιμή και δεν έχω μετανιώσει κάνει τα πάντα πολύ καλά για ένα μέσο και αργό δρομέα σαν εμενα
Nikos Pilikas
@aristidi “Τα πριόνια”…. Έλιωσα στο γέλιο! 😀
@nikos19 Όντως τα πάντα, Νίκο.
Εσύ που έχεις και παραπάνω χλμ μαζί του, συμφωνείς με αυτό για τα ξεκούραστα πόδια ή εγώ έχω δυναμώσει πολύ; 😛
nikos19
Καλησπέρα και πάλι ενώ φορώντας τα pro4 δεν αισθάνεσαι ότι φοράς κάποιο super shoe και γενικά θα έλεγα δεν σου γεμίζει το μάτι σαν το vaporfly alphafly η το paris που είναι σούπερ αλλά σε όλα τα είδη προπόνησης πάει καταπληκτικα και ξεκούραστα σε σημείο που την επόμενη μέρα μπορείς να ξανακάνεις ποιοτική προπόνηση αντί για recovery
giorgosgr
τα δοκίμασα για λίγα 400 στο στίβο και σαν παπούτσι μου άρεσε . δεν ένοιωσα το πέταγμα όταν είχα δοκιμάσει τα vaporfly1 αλλά σαν σύνολο μου φάνηκε σταθερό και μαλακό και πολύ βολικό. Όσο το πιέζεις προς τα κάτω σε ρυθμούς δουλεύει καλύτερα. Σε ρυθμούς κοντά στο 5 είναι πολύ πιο άνετο από το vaporfly 2 που κατά την γνώμη μου θέλει ρυθμό κάτω από το 4 και έτσι περιορίζεται μόνο σε διαλλειματικες προπονήσεις. Εγώ θα το χαρακτήριζα σαν τον ελβετικό σουγιά τον supershoes σε πάει πολύ ωραία σε γρήγορα τρεξίματα και δεν σε χρεώνει σε αργά.
Nikos Pilikas
@giorgos-grig Έτσι ακριβώς. Θα το πάει ο midfoot striker, θα το πάει κι ο heel striker. Θα πάει γρήγορα, θα βολέψει κι αργά.
ΥΓ: Εντάξει, το VF2 σίγουρα θέλει ρυθμό αλλά όχι και κάτω από 4:00.
aRiSTiDiS
@nikos19 όταν γράφεις “asics paris” σε ποιό από όλα αναφέρεσαι? Γιατί το paris είναι όνομα σειράς, όχι μοντέλου. Υπάρχει Metaspeed sky paris, Metaspeed edge paris, Novablast4 paris, kayano paris, gt1000 paris, nimbus paris κλπ. Προφανώς σε κάποιο από τα 2 πρώτα, τα άλλα δεν είναι στην κατηγορία των “super shoes”, θυμάσαι αν ηταν τα Sky ή τα Edge?
nikos19
Έχεις δίκιο αναφέρομαι στο metaspeed sky paris που είναι το αγωνιστικό της asics μαζί με το metaspeed edge paris που είναι επίσης πολύ καλό αλλά το sky paris είναι πιο γρήγορο κατ εμε
Taran
Ευχαριστούμε για το review, και εγώ που το δοκίμασα έχοντας το pro 3, δε μου φάνηκε το 4 να ‘χει κάνει κάποιο άλμα. Ίσα ίσα το 3 μου φαίνεται ίσως και λίγο πιο γρήγορο λόγω του πιο επιθετικού speed roll. Και εμφανισιακά, αν και μου αρέσει και το 4 (τα “πριόνια” δε ξέρω τι ρόλο έχουνε), προτιμώ το 3, το θεωρώ πιο τολμηρό και ιδαίτερο, αλλα υποκειμενικά είναι αυτά.
Περιμένουμε review για Deviate Nitro Elite 3 και Deviate nitro 3, από ότι είδα το elite φαίνεται αρκετά αλλαγμένο.
Nikos Pilikas
@taran1 Έκανες χιλιόμετρα με το 4; Ρωτάω γιατί σαν πρώτη εντύπωση είναι όπως τα λες, αν όμως “τριφτείς” λίγο μαζί του, το εκτιμάς διαφορετικά. Σίγουρα πάντως δεν είναι από αυτά που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό, σαν χαρακτήρα.
Το Deviate θα το έχουμε σίγουρα, για το Elite δεν ξέρω.
Alkis
Νίκο άψογο το review όπως πάντα,αλλά εγώ θα σχολιάσω μια υποσημείωση του άρθρου.
Περιμένω με ανυπομονησία να δοκιμάσω την δεύτερη έκδοση του Endorphin Elite (2) δεδομένου τα οσα έχω διαβάσει και έχω δει σε videos στο youtube.
Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα ότι θα το έλεγα ποτέ για ένα παπούτσι Saucony.
Για όσους δεν ξέρουν ακόμα, πρόκειται για ένα νέο αφρό απίστευτα μαλακό και ενεργητικό σε σημείο που να θεωρείται από κάποιους τυχερούς που το δοκίμασαν (next gen).
Υπήρξε περιορισμένος αριθμός που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο μήνα,και η ευρεία κυκλοφορία είναι πιθανόν για το πρώτο τρίμηνο του 25.
Nikos Pilikas
@alkis73 Όντως φαίνεται ότι θα δούμε κάτι διαφορετικό στο Elite 2.
Να πούμε ότι η Saucony ήταν υποχρεωμένη να κάνει ένα περιορισμένο release πριν το Παρίσι, καθώς οι κανονισμοί της WA δεν επιτρέπουν prototypes σε Ολυμπιακούς και Παγκόσμια.
George Atsalakis
Εξαιρετικό review, αλλά αυτό είναι ο κανόνας εδώ. Το Endorphin Pro 4 είναι το πρώτο μου Saucony, ερχόμενος από Brooks Hyperion Elite 2 και Vaporfly Next% 2. Θα τρέξω με αυτά μερικά επιλεγμένα long runs μέχρι το Μαραθώνιο της Αθήνας. Σε σύγκριση με άλλα super shoes μπορεί να είναι “περισσότερο GT παρά GTi”, αλλά σε ένα δοκιμαστικό 10άρι που τα έτρεξα μου άρεσε πολύ η άνεση και ο σφαιρικά φιλικός χαρακτήρας τους, που ταιριάζει με τη φυσική μου κατάσταση αυτό το διάστημα.
ΥΓ: Μετά από μια επίπονη περίοδο τραυματισμών, χρωστάω πολλά για την επιστροφή μου στα Brooks Hyperion Elite 2, για των οποίων το “ευρύ φάσμα λειτουργίας” είχα επίσης διαβάσει εδώ στο goRUN. Να περιμένουμε κάποια στιγμή review και για το Hyperion Elite 4;
Nikos Pilikas
@georgeatsalakis Να ‘σαι καλά, Γιώργο. 🙂
Σωστά το είπες. Πιο πολύ Μ5 παρά Μ3. Αλλά ο μαραθώνιος δεν είναι πίστα, οπότε αυτό είναι καλό.
Δεν ξέρω για το ΗΕ4, δεν μου κεντρίζει και το ενδιαφέρον. Ούτε νομίζω πως είναι ακόμη ανταγωνιστικό στην κατηγορία.
George Atsalakis
Update: έτρεξα με τα Endorphin Pro 4 τα 30χλμ του χθεσινού γύρου της λίμνης Ιωαννίνων. Έκαναν πάντα αυτό που ζητούσα, με άμεση απόκριση και εξαιρετική άνεση. Δεν είμαι γρήγορος δρομέας για να δω πώς συμπεριφέρονται σε ρυθμούς ~4:00, όμως έβγαλα τον αγώνα με pace 5:09 και σε καμία στιγμή δεν ένιωσα κούραση ή ενοχλήσεις που να σχετίζονται με τα παπούτσια. Νομίζω ότι κι εμένα “μου αρκεί που αποδίδουν τόσο καλά”. Ελπίζω να έχουν και αντίστοιχα καλή αντοχή στο χρόνο.
Nikos Pilikas
@georgeatsalakis Αυτή η δομή του Peba (κυψέλες) έχει αποδειχθεί πως αντέχει πολλά χλμ.
chrisbr
Καλησπέρα Νίκο, ποια είναι η πρόταση σου από τα μοντέλα saucony για long runs και μαραθώνιο για 6 με 6.30 pace; (Βγάζοντας εκτός το συγκεκριμένο μοντέλο και το elite)