Αρχική / Αξιολογήσεις / NIKE Odyssey React

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

NIKE Odyssey React

NIKE Odyssey React
Κατηγορία: Trainer – Ουδέτερο πάτημα – Βάρος: 238γρ. – 10mm drop (28/18mm)

 

Πριν έναν χρόνο η Nike παρουσίασε το Epic React Flyknit και μαζί του το νέο της αφρό.
Βάσει του επιθετικού promotion της εταιρείας, οι περισσότεροι περιμέναμε κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Παρόλο που τελικά το παπούτσι δεν ήταν τέτοιο (με τόσες καλές προτάσεις στην αγορά, πλέον δεν εντυπωσιάζεσαι εύκολα), αποτελούσε μία πραγματικά πολύ καλή επιλογή προπονητικού μοντέλου και όχι μόνο. Προσωπικά, αν και δηλώνω ξεκάθαρα ικανοποιημένος από τον React, αυτό που με εντυπωσίασε ήταν το επάνω μέρος του και ο τρόπος που αυτό “εξαφανιζόταν” γύρω από το πόδι. Η αίσθηση που έχεις τρέχοντας, είναι ότι απλά υπάρχει μία σόλα κάτω από το πέλμα σου και τίποτε άλλο.
Βέβαια, το upper έχει τις ιδιαιτερότητές του, καθώς η αδυναμία ρύθμισης της εφαρμογής από τα κορδόνια και την απουσία πλαινών, όπως και το στενό midfoot, κάνουν το Epic ακατάλληλο για κάποιους.

Λίγο καιρό μετά κυκλοφόρησε το Odyssey, ένα μοντέλο με σχεδόν ίδια σόλα με του Epic αλλά ένα παραδοσιακό επάνω μέρος και αρκετά χαμηλότερη τιμή.

Επάνω μέρος και εφαρμογή

To Flyknit, το πλεχτό ελαστικό ύφασμα του Epic, αντικαθίσταται από ένα engineered mesh, εσωτερικά του οποίου υπάρχει μία σχετικά χοντρή φόδρα. Είναι πολύ στιβαρό, με την ύφανση να είναι ιδιαίτερα πυκνή και χωρίς ελαστικότητα. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν δομικά στοιχεία, ενώ και ο προφυλακτήρας μπροστά είναι υποτυπώδης.

Το ύφασμα είναι πολύ κλειστό και χωρίς καθόλου ελαστικότητα.

Από το σημείο που ξεκινούν τα κορδόνια και μέχρι τον αστράγαλο, έχουμε μία bootie κατασκευή από μαλακό, εύκαμπτο αλλά παχύ neoprene υλικό. Ενώνεται με την μπροστινή επένδυση και ουσιαστικά δημιουργούν μία εσωτερική “κάλτσα”, κάτω από το άκαμπτο mesh.

Full bootie, με το μεσαίο τμήμα της “κάλτσας” να είναι από neoprene.

Το κολάρο στο πίσω μέρος είναι χαμηλό και όχι ιδιαίτερα στιβαρό, με το αφρώδες στην περιοχή να είναι απλά επαρκές, ενώ δεν φτάνει και μέχρι κάτω. Παρ’ όλα αυτά, δίνει μια αίσθηση άνεσης και σε συνδυασμό με το neoprene στο μεσαίο τμήμα, δημιουργούν ένα ευχάριστο εσωτερικό, τουλάχιστον αρχικά.

Το αφρώδες γύρω από τον αστράγαλο δεν είναι πολύ, αποδεικνύεται όμως ότι κάνει σωστά την δουλειά του.

Το upper του Epic παίρνει το σχήμα του ποδιού σου. Στο Odyssey αντιθέτως, το πόδι σου πρέπει να πάρει το σχήμα του παπουτσιού. Είναι και στενό ως γραμμή και σφιχτό ως εφαρμογή. Το toe box έχει μυτερό σχήμα, κλείνοντας μάλιστα απότομα στην περιοχή του μικρού δαχτύλου, ενώ ούτε και στο ύψος υπάρχει πολύς αέρας. Όλο αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο λόγω της ανελαστικότητας του υφάσματος αλλά και της εσωτερικής επένδυσης.
Αντίστοιχη είναι και η αίσθηση στο midfoot. Το neoprene είναι χοντρό, σφιχτό και κάθεται κολλητά στο πόδι σου. Τα πλαινά που σφίγγουν από πάνω του, παρότι φαινομενικά δεν έχουν δομικά στοιχεία, στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Τόσο το logo της εταιρείας όσο και το ενισχυμένο τμήμα γύρω απο τις τρύπες των κορδονιών, είναι από σκληρό και άκαμπτο υλικό και δουλεύουν ως overlays. Προσθέστε σε αυτά και το χαρακτηριστικό στένεμα της σόλας κάτω από την καμάρα, κάτι που τονίζει ακόμη περισσότερο αυτό που περιγράφουμε.

Έχω μάλλον στενό πόδι και όλες τις φορές έτρεξα με πολύ λεπτές κάλτσες και όχι σφιχτό δέσιμο. Παρ’ όλα αυτά, ένοιωθα κάπως ασφυκτικά μέσα στο Odyssey. Η εφαρμογή θυμίζει στενά performance μοντέλα, με την διαφορά όμως ότι υπάρχει και πολύ υλικό γύρω από το πόδι. Δεν ένοιωσα ποτέ κάποιο σημείο πίεσης ή τριβής, αν και δεν θα απέκλεια την πιθανότητα σε κάποιο μεγάλο τρέξιμο, σίγουρα όμως θα προτιμούσα περισσότερο αέρα ως daily trainer.

Το logo και η ενίσχυση γύρω από τα κορδόνια είναι από σκληρό υλικό και δίνουν αρκετή δομή στο midfoot.

Επίσης, θεωρώ ότι όλο αυτό θα αποτελεί πρόβλημα τις ζεστές ημέρες, καθώς θα επηρεάζει την διαπνοή της κατασκευής. Neoprene, επένδυση και κλειστό mesh, σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος συνδυασμός για θερμά κλίματα σαν το δικό μας.

Από εκεί και πέρα, το κράτημα είναι αναμενόμενα πολύ σταθερό, ακόμη και σε κλειστές στροφές. Η φτέρνα συγκρατείται πολύ καλά, “κενά” δεν υπάρχουν σε κανένα σημείο και το παπούτσι θα μπορούσε να σε πάει άφοβα ακόμη και σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αυτό είναι και το πλεονέκτημα της σφιχτής και στενής σχεδίασης που περιγράψαμε. Επειδή όμως πρόκειται για ένα προπονητικό μοντέλο κατά βάση, δεν θα έλεγα ότι το κράτημα αποτελεί προτεραιότητα.

Πιστεύω ότι όσοι έχουν φαρδύ ή ακόμη και κανονικό πόδι, θα νιώσουν στριμωγμένοι μέσα στο Odyssey. Ίσως η επιλογή μισού νούμερου παραπάνω να βελτίωνε τα πράγματα, σε αυτή την περίπτωση όμως, το παπούτσι θα ήταν μακρύτερο. Εν ολίγοις, δοκιμάστε το οπωσδήποτε πριν την αγορά.

Σόλα και πάτημα

Κατά βάση, το Odyssey μοιράζεται την ίδια σόλα με το Epic. Υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές, οι οποίες υποτίθεται ότι δίνουν κάποια χαρακτηριστικά ελαφριάς στήριξης στο παπούτσι, παρ’ όλα αυτά παραμένει ένα neutral μοντέλο.

Όπως είχαμε δει και στην παρουσίαση του Epic, κατά την εταιρεία ο React είναι μία rubberized σύνθεση, 11% πιο μαλακός από τον Lunar που αντικατέστησε, 5% ελαφρύτερος και με 13% περισσότερη επιστροφή ενέργειας.
27.000 χιλιόμετρα δοκιμών, 400 διαφορετικοί συνδυασμοί και ρυθμίσεις του αφρού, με τους Mo Farah και Galen Rupp να συμμετέχουν στην εξέλιξή του. Πολύ cushioning αλλά και bounce συγχρόνως.
Επίσης, μεγάλη ανθεκτικότητα. Δόθηκαν σε δοκιμαστές παπούτσια που είχαν ήδη γράψει 800 χιλιόμετρα αλλά η αίσθηση που αυτοί απεκόμισαν, έμοιαζε για μόλις 30 χλμ, κατά μέσο όρο.
Δεν θα σταθούμε περισσότερο στον React, μπορείτε να τα διαβάσετε αναλυτικότερα και στην παρουσίαση του Epic.

Από κάτω και στα πλαινά της σόλας, υπάρχει ένα μοτίβο κυματιστών αυλακώσεων, όπου αναλόγως του βάθους τους, δίνεται έμφαση στο cushioning ή την σταθερότητα, αντίστοιχα.
Ενώ στο Epic η full contact εξώσολα καλυπτόταν από λάστιχο μόνο στην φτέρνα και μπροστά, εδώ έχουν προστεθεί δύο επιπλέον τμήματα κάτω από τα μετατάρσια.

Επιπλέον λάστιχο κάτω από τον React.

Η άλλη εμφανής διαφορά έχει να κάνει με το πλαστικό πέταλο που είναι τοποθετημένο γύρω από την φτέρνα. Στην εσωτερική πλευρά της σόλας, το σκληρό αυτό κομμάτι κατεβαίνει πιο χαμηλά, δίνοντας μια επιπλέον σταθερότητα. Σίγουρα έχει μια λειτουργικότητα, δεν γίνεται όμως καν αντιληπτό σαν αίσθηση όταν τρέχεις. Το πάτημα παραμένει εντελώς ουδέτερο. Θεωρητικά, εγώ που πρηνίζω αρκετά θα έπρεπε έστω να αντιληφθώ ότι κάτι υπάρχει εκεί, ποτέ όμως δεν συνέβη αυτό. Οπότε, όσοι έχουν ουδέτερο πάτημα δεν χρειάζεται να ανησυχούν, ενώ όσοι ψάχνουν mild stability χαρακτηριστικά, δεν θα τα βρουν εδώ.

Το πέταλο στο επάνω μέρος της φτέρνας κατεβαίνει πιο χαμηλά στην εσωτερική πλευρά.

Μπορεί η Nike να χαρακτηρίζει τον React ως μαλακό αφρό, δεν είναι όμως σε καμμία περίπτωση τέτοιος. Όπως και στο Epic, υπάρχει πολύ μεγάλη προστασία καθ’ όλο το μήκος της σόλας, με μία semi-soft αίσθηση όμως. Το cushioning είναι ενιαίο από πίσω μέχρι εμπρός, κάτι που οφείλεται στο ότι έχουμε μίας και μόνο πυκνότητας αφρό στην σόλα, όπως επίσης και στο ότι το λάστιχο είναι “χωνευτό” μέσα στον αφρό και όχι από κάτω του. Δεν υπάρχει κανένα σκαλοπάτι στο transition, το οποίο είναι κι εδώ αβίαστο και άμεσο.

Το λάστιχο “κάθεται” μέσα στο αφρό και όχι από κάτω του.

Μπορεί η σόλα κάτω από την καμάρα να είναι “σκαμμένη” προς τα μέσα (κάτι που σίγουρα θα ενοχλήσει όσους έχουν φαρδύ πέλμα), μπροστά και πίσω όμως, η βάση του Odyssey είναι φαρδιά, κάνοντάς το αρκετά σταθερό. Η προσγείωση είναι εντελώς κεντραρισμένη, ενώ κατά την απογείωση νοιώθεις σιγουριά.

Η επιπλέον κάλυψη από λάστιχο στα μετατάρσια, ενώ γίνεται αντιληπτή σε σχέση με το Epic, δεν αλλάζει τον χαρακτήρα του πατήματος. Αυτό παραμένει απορροφητικό και άνετο σε χαμηλές ταχύτητες, με την αίσθηση του rebound να αυξάνει όσο πιο γρήγορα πας. Εδώ είναι το σημείο που θα παρατηρήσει κάποιος μια μικρή διαφορά στη νέα σχεδίαση από κάτω: το επιπλέον λάστιχο κάνει το πάτημα πιο σταθερό κατά την απογείωση, όταν ανοίξεις ρυθμό. Όχι κάποια ιδιαίτερη διαφορά αλλά όσοι έχουν δουλέψει αρκετά το Epic, θα την αντιληφθούν.
Κατά τ’ άλλα, η αίσθηση του εδάφους παραμένει σχετικά φιλτραρισμένη, αντισταθμίζεται όμως από την επιστροφή ενέργειας που προσφέρει ο React. Το Odyssey μπορεί να πάει άνετα σε ρυθμούς tempo, έχοντας σύμμαχο σε αυτό και το χαμηλό του βάρος.

Μία άλλη διαφορά που παρατήρησα σε σχέση με το Epic, είναι η εξής: παρότι η γεωμετρία και το drop της σόλας είναι ίδια, το Odyssey μοιάζει πιο ψηλό στην φτέρνα. Λογικά αυτό έχει να κάνει με την rocker σχεδίαση, όπου το Epic είναι πιο ανασηκωμένο, τόσο μπροστά όσο και πίσω. Αυτό λοιπόν, μεταφέρει το πάτημα λίγο πιο μπροστά και η αλήθεια είναι πως το αισθάνομαι να ρολάρει καλύτερα. Λεπτομέρεια σίγουρα αλλά την καταγράφουμε.

Η rocker σχεδίαση παραμένει και στο Odyssey, αν και όχι τόσο έντονη όσο στο Epic.

Επίσης, λόγω του περισσοτέρου λάστιχου, το Odyssey είναι ελαφρώς πιο άκαμπτο μπροστά, έχοντας το flex point του στο κενό ανάμεσα στα δάχτυλα και τα μετάρσια. Είναι όμως κάτι που το καταλαβαίνεις περισσότερο κάμπτοντας την σόλα με το χέρι παρά τρέχοντας.

Το flex point της σόλας καθορίζεται από το κενό ανάμεσα στα τμήματα από λάστιχο.


Συμπέρασμα

Το Odyssey React, όπως και το Epic, είναι ένα μοντέλο που μπορεί να φορεθεί σε αρκετές προπονήσεις. Καθημερινά ελεύθερα, μεγάλα τρεξίματα, tempo runs ή fartlek. Ο React αποδίδει καλά σε μεγάλο εύρος ρυθμών.
Βέβαια, όλα αυτά προϋποθέτουν να σας ταιριάξει η εφαρμογή. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που η Nike έκανε το upper τόσο στενό και σφιχτό. Υποτίθεται ότι το Odyssey απευθύνεται και σε όλους αυτούς που δεν τους ταίριαξε το Flyknit, οπότε η εφαρμογή θα έπρεπε να είναι πολύ πιο universal.

Στο ερώτημα σχετικά με το ποιο από τα δύο μοντέλα προτιμάω, η απάντηση είναι ξακάθαρα υπέρ του Epic.
To Flyknit κάθεται στο πόδι σαν δεύτερο δέρμα και εξαφανίζεται. Δεν αντιμετώπισα πρόβλημα με το επάνω μέρος του Odyssey (δεν ξέρω βέβαια τι μπορεί να προέκυπτε σε μεγαλύτερες αποστάσεις) αλλά δεν το ένοιωσα ποτέ άνετο. Το μόνο σημείο που υπερτερεί, είναι στις στροφές.
Η δε σόλα του Epic, παρόλο που οι διαφορές είναι ελάχιστες, έχω την αίσθηση ότι ρολάρει ελαφρώς καλύτερα. Μπορεί να είναι ο περισσότερος εκτεθειμένος αφρός από κάτω, μπορεί το εντονότερο rocker, δεν ξέρω… Βέβαια, είναι πολύ πιθανό κάποιοι να μην καταλάβουν διαφορά.

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

3 Σχόλια

 1. Πολύ ωραίο review Νικ!
  Το νεοπρεν για την Ελλάδα είναι μόνο για στολές κατάδυσης πες τους…
  Είναι πανέμορφα πάντως

 2. έχω δοκιμάσει και τα δυο ,το epic πάνω από 1300 κμ το odyddey 800+.Tο epic ασυζητητί καλύτερο το odyssey όσα λες για το πλεχτό ισχύουν -υπολείπεται και στο πάτημα από το epic(αυτή την αίσθηση έχω εγώ) να σημειωθεί πως έχω στενό κοκαλιάρικο πέλμα και μου κάθονται καλά και τα δυο , εννοείται πιο καλά το epic.
  Το odyssey είναι το …φτηνό epic και έχει φθαρεί πολύ περισσότερο από το άλλο ,στα μισά του κμ . Τα έβαλα σε προπόνηση έντασης και σε χαλάρωμα -οχι σε αγώνα.

 3. @nikos1 Ευχαριστούμε για το feedback, Νίκο. Με τόσα χλμ και στα δύο, η γνώμη σου μετράει περισσότερο.
  Κι εγώ αυτής της άποψης είμαι, αξίζει τα παραπάνω χρήματά του το Epic.

Αφήστε μια απάντηση