Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Ρούχα & εξοπλισμός / Ποιοι είναι οι πιο αξιόπιστοι παλμογράφοι

Ποιοι είναι οι πιο αξιόπιστοι παλμογράφοι

• Αυτό το θέμα έχει 17 απαντήσεις, 9 φωνές και ενημερώθηκε τελευταία φορά 2 έτη, 7 μήνες πριν από τον χρήστη aroulio.
Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 17 συνολικά)
  • Συντάκτης
    aroulio
    Συμμετέχων

Λοιπόν… υπάρχουν δύο είδη τρεξίματος: το μετρήσιμο και το ότι να ‘ναι.
    Έχοντας κάνει και τα δύο, μπορώ να πω ότι μετά από 9 χρόνια τρεξίματος δεν έχω καταφέρει να βρω παλμογράφο που να μου δίνει αξιόπιστα δεδομένα για να μπορώ να τα χρησιμοποιήσω περαιτέρω. Έχω δοκιμάσει δύο μαλακούς (soft strap premium heart hrm) παλμογράφους από garmin 210 & 310 κι άλλον ένα σκληρό (Garmin HRM1G) από garmin 305. Επίσης, έχω χρησιμοποιήσει οπτικό παλμογράφο σε 2 garmin Fenix 5 και εδώ και λίγο καιρό σε 1 garmin Fenix 6.
    Όλα άλλα αντί άλλων. Γνωρίζω ότι σε ηρεμία είμαι στο 52 κι ότι πικάρω ψηλά (196 είχε δείξει εργομέτρηση το 2015).
    Κι έχουμε και λέμε, οι 3 παλμογράφοι στήθους παρουσίαζαν τα εξής προβλήματα: 1)Βουτιές: κατά καιρούς, κατά τη διάρκεια -long run κυρίως- μετά από πχ 2 ώρες έπεφταν οι παλμοί πχ από τους 160 στους 120-100-80 όπου και παρέμεναν μέχρι το τέλος, να φταίει ο ιδρώτας άραγε; 2)Εκτοξεύσεις: κατά καιρούς -συνήθως σε τρέξιμο με παρέα- μπορεί να οι παλμοί από τους 160 να έφταναν και να παρέμεναν για ώρα σε τιμές αδύνατες.
    Πχ σήμερα σε 12 ελεύθερα κμ στο 5:45, το 6ο km (στο 5:55) έγραψε average 202 και max 238!!!
    Τα 3 πάλι οπτικά HR (όπου το 6άρι έχει νέο chipset σε σχέση με τα 5άρια), καταγράφουν σωστά σε ηρεμία, αλλά στο τρέξιμο καταγράφουν χαρακτηριστικά χαμηλότερους παλμούς σε σχέση με τον ιμάντα (πχ 20 λιγότερους). Πριν μέρες έκανα ένα 6άρι tempo σε γήπεδο σταθερά στο 5:00. Και οι ενδείξεις που είχα ήταν 140-135-132-133-134-131 μέσες/km και 149-146-148-146-143-137 μέγιστες. Ότι να ‘ναι δηλαδή για τον οπτικό παλμογράφο του fenix 6.
    Να σημειωθεί ότι στους ιμάντες γινότανε αλλαγή μπαταρίας, ενώ φοράω τον ιμάντα μέσα από την μπλούζα και 3-5 πόντους κάτω από τις θηλές και όχι χαλαρό για να μη γλιστράει. Αντίστοιχα στα ρολόγια με οπτικό hr έχω δοκιμάσει 2-3 διαφορετικές θέσεις και 2-3 διαφορετικές ρυθμίσεις σφιξίματος.
    ΥΓ 1 Σε καρδιολόγο δεν έχει βρεθεί κάτι που να μπορούσε να δικαιολογεί τέτοιες τιμές πχ αρρυθμία ή κάτι άλλο.
    ΥΓ2 Θα προσφερθώ ως πειραματόζωο στη garmin -ή όπου αλλού- μέχρι να βρεθεί ή αλήθεια

Για πείτε λοιπόν πιο παλμογράφο θεωρεί πιο αξιόπιστο ο καθένας σας

Odysseas
    Συμμετέχων

οι παλμογράφοι καρπού στα 2 Garmin που εχω χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια (235 και 645) είναι αρκετά αξιόπιστα το καλοκαιρι και την άνοιξη άλλα όχι το φθινόπωρο με την υγρασια και τον χειμώνα με το κρύο. Αρκετά αξιόπιστα ακόμη και στις διαλλειματικές.
    Όχι ότι τα έχω συγκρίνει με κάτι άλλο απλά βλέπω οι μετρήσεις να έχουν συνοχή.
    Απο κει και περα έχω και μια παλιά ζώνη στήθους Garmin HRM1G η οποία μέχρι να ιδρώσω χτυπάει κόκκινα (συνήθως τα πρώτα 2-3 χλμ και μετά δουλεύει άψογα ειδικά στις διαλειμματικές. Αυτό για τα πρώτα χιλιόμετρα δοκίμασα από να την βρέχω μέχρι και τζελ υπερήχων στα ηλεκτρόδια που υποτίθεται βοηθάει στην καλύτερη αγωγιμότητα αλλά και πάλι δεν άλλαξε τίποτε. Τα πρώτα 2-3χλμ 230 παλμούς (ενώ έχω μέγιστους 175).
    Βέβαια δεν έχω μεγαλύτερες απαιτήσεις από την εν λόγω ζώνη την οποία αγόρασα καινούρια απο το ebay 7 ευρω.

Σκεφτόμουν κάποια στιγμή να την αντικαταστήσω με μια Polar H9 ή H10

Odysseas
    Συμμετέχων

παρεπιπτόντως, την καλ΄υτερη μέτρηση που είχα σε ρολόι στον καρπό ήταν σε ένα Tom Tom runner που είχα κάποτε, το οποίο και στο GPS αλλά κυρίως στο HRM ήταν πιο αξιόπιστο από τα Grmin που έχω

tse89
    Συμμετέχων

αυτό που λέτε με τους 238 παλμούς είναι κλασικό θέμα του πλαμογράφου της γκάρμιν(ακριβώς το θέμα δεν γνωρίζω)!! εγω οταν ειχα αλλάξει μπαταρία επιανε κανονικά μετά!

pseiras
    Συμμετέχων

Έχω δύο ζώνες (garmin/wahoo) και γκάρμιν ρολόι.
    Έίχα αγανακτήσει.
    Με προτροπή φίλου πήρα τo polar oh1+ που μπαίνει στο χέρι και τέλος τα προβλήματα.
    Βράχος μετρήσεις από το πρώτο δευτερόλεπτο. (ένα delay 1-2 δευτερολέπτων στις βαριές διαλλειματικές δεν με ενοχλεί καθόλου)
    Δεν εχω ξανασχοληθεί εδώ και 6 μήνες.
    https://www.dcrainmaker.com/2019/04/optical-heart-rate-sensor-armband-shootout-schosche24-polaroh1-wahoo-tickr-fit.html

Hadabis
    Συμμετέχων

Με το Garmin 6 εκεί που βλέπω καμιά φορά λίγο περίεργες μετρήσεις είναι μια δυο φορές κάτω από πολύ βροχή.Συνηθως αν σκουπίσεις λίγο το σενσορα και το χέρι σου φτιάχνει. Ένα μήνα τώρα πήρα της polar το H10 μπορώ να πω δουλεύει άψογα ως τώρα.
    Στις διαλλειματικες όταν ανεβαίνει απότομα ο Ρυθμός δυστυχώς πάντα θα υπάρχει καθυστέρηση 1-2 Δευτέρα όπως και με την ένδειξη του Ρυθμού πάνω στο ρολοι

Odysseas
    Συμμετέχων

έχω την εντύπωση πως η καθυστέρηση σε απότομες αυξήσεις του ρυθμού δεν έχει να κανει με καθυστέρηση στον παλμογράφο αλλά στο γεγονός πως για 2-3 δευτερόλεπτα οι παλμοί παραμένουν χαμηλοί και μετά αρχίζει η αύξηση. Μπορεί να κάνω λάθος αλλά αυτη την αίσθηση έχω ειδικά σε γρήγορα ανοίγματα

TAKISSS
    Συμμετέχων

Θα συμφωνήσω με τον Odysseas για το Tom Tom runner το οποιο εχω 4 χρόνια με πάνω απο 6000χλμ και το έχω καρατσεκάρει με άλλα φίλων μου και σε δύο εργομετρήσεις που δεν έχασε ούτε μισό παλμό. Οι καλύτερες μετρήσεις που είχα σε ρολόι καρπού και στο GPS και στο HRM. Και τα Garmin καλά είναι αλλά δεν είναι τα μόνα. Εχω δει “πατάτες” που καταγράφουν Garmin με ρυθμούς αλλα Bolt 100αρι, όπως και τρέξιμο στο στάδιο και να δείχνει το GPS οτι τρέχει στις κερκίδες και να βγαζει και υψομετρικά….

stratus
    Συμμετέχων

Μαλλον ειμαι τυχερος αφου κατα 99% ολοι οι παλμογραφοι μου δουλεουν οκ,χεριου και ζωνη.Δυο τρεις φορες το χρονο θα εχω κουφες ενδειξεις,με τους μεγιστους να φτανουν στους 300!! .Επισης και του χεριου δουλευουν οκ ακομα και σε διαλλειματικες,παροτι ειμαι μαυρουλης και τριχωτος αρκετα.

aRiSTiDiS
    Συμμετέχων

Πάνω κάτω τα ίδια έχω παρατηρήσει και εγώ.
    Οι ζώνες Garmin είναι καλές και ακριβείς. Tελευταία έχω την HRM RUN 4, αλλά είχα και τις παλαιότερες που ήταν πιο σκληρές (3 soft + 2 hard)
    Βγάζουν όμως συγκεκριμένα προβλήματα μετά από χρήση. Το πρώτο πρόβλημα (περίπου 1 χρόνο καθημερινής χρήσης) είναι ότι δέν δίνουν σωστές μετρήσεις στην αρχή της άσκησης, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Βλέπεις δηλαδή μια “καμπούρα” στην μέτρηση, που μετά από 5-10λεπτά (προφανώς που ζεσταίνεσαι και ιδρώνεις) επανέρχεται στην σωστή τιμή. Αν βάλεις λίγο ζεστό νερό στη ζώνη πριν την φορέσεις, τότε η πιθανότητα καμπούρας μειώνεται.
    Το δεύτερο πρόβλημα (περίπου στα 2 χρόνια χρήσης) είναι ότι δείχνουν “μηδενική” HR μέτρηση (<100bmp) κάθ όλη την άσκηση. Προφανώς είναι πρόβλημα του αισθητήρα (πιθανότητα από συσσώρευση αλάτων) και όχι της μετάδοσης, γιατί τα υπόλοιπα δεδομένα cadence κτλ μεταφέρονται σωστά.
    Προσωπικά την ένδειξη HR την έχω για καθαρά στατιστικούς λόγους, δηλαδή την βλέπω μετά το πέρας του τρεξίματος και όχι live, οπότε το 1ο πρόβλημα δεν με απασχολεί. Αν κάποιος ήθελε σωστή μέτρηση από την αρχή, ίσως θα έπρεπε να κάνει ενα ζέσταμα χωρίς καταγραφή και μετά να ξεκινήσει. Για το 2ο πρόβλημα, πάς για αλλαγή ελπίζοντας να είσαι μέσα στην εγγύηση
    ΥΓ. Για το οπτικό (935) δεν το σχολιάζω κάν. Ανάλογα με τη μέρα του

aroulio
    Συμμετέχων

Ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες την παρέα.

Χαζή ερώτηση προς κατόχους του polar oh1+

Το κάνεις pair με το garmin σου και εμφανίζονται αυτόματα και στο workout και στη σελίδα της garmin και προφάνώς σε 3rd party applications (strava, endomondo κλπ) οι παλμοί σωστά?
    Οπότε δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις το πρόγραμμα της polar?

pseiras
    Συμμετέχων

@aroulio
    Ακριβώς.
    Όπως ακριβώς και με την ζώνη στήθους. Ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα της Polar.
    Να αναφέρω κιόλας και το θέμα ευκολίας που σου προσφέρει ο σένσορας στο χέρι.
    Δεν χαλάει με τον καιρό από τον ιδρώτα, μπαίνει βγαίνει πανεύκολα , άριστες μετρήσεις από την αρχή μέχρι το τέλος και ότι δεν επηρεάζεται απο εξ. θερμοκρασίες.
    Προσωπικά δεν ξαναγυρίζω σε ζώνη στήθους.

aroulio
    Συμμετέχων

66€ στο wiggle για όποιον ενδιαφέρεται

thesalos
    Συμμετέχων

χθες ημουν στον καρδιολογο για το ετησσιο τσεκ .ο γιατρος ,δρομεας ,με γκαρμιν κ αυτος ,κ γνωσστος μου.
    το φενιξ 5 το εχω απο τον 8/19.απο τον σεπτεμβριο τρεχω με βαση την καρδια.για την μετρησση στον καρπο δεν ειχα κ την καλυτερη γνωμη χωρις να το εχω τσσεκαρει μ κατι αλλο.ετσι φαραω μια σοφτ ζωνη πολαρ με πομπο γκαρμιμ για να βλεπω την καρδια.
    στο διαδρομο λοιπον για το τεστ ανεβαζω το φενιξ παραπανω στο καρπο,το σφιγω ,και ξεκιναω.to gps μεσα στην πολυκατοικια δεν επιασε.η καρδια ομως εδειχνε απο τον καρπο.
    ξεκινησα με 72 απο την ζωνη(7 ηλεκτροδια ειχε βαλει) ο καρπος 73 και σε 3 δευτ το ιδιο
    πηγα στο 110, και ο καρπος το ιδιο με μια καθυσστερηση 2-3 δευτ
    διπλα κ ο γιατρος το εβλεπε με περιεργεια να δουμε τι θα δειξη.
    το οπτικο εδειχνε το ιδιο με την ζωνη τις κοπωσης,στις αλαγες ειχε μια καθυστερηση περιπου 3-6 δευτ.
    2 φορες οταν η ζωνη ηταν το 136 ο καρπος εεδειξε 145 αλλα σε 1-2 δευτ επιασσε παλι την ζωνη.
    λοιπον στο 70% των 12 λεπτων το οπτικο ηταν το ιδιο με την ζωνη κ στο υπολοιπο σε 3-4 δευτ επιανε την ζωνη.
    δεν περιμενα να εχει αυτην την ακριβεια ο καρπος,οποτε απο σημερα θα αφησσω για λιγο την ζωνη.
    διαβαζω και εγω αυτα που γραφουν για τις μετρησεις απο τον καρπο.

aroulio
    Συμμετέχων

Κάτοχος του Polar OH1+ εδώ και μερικές μέρες. Προς το παρόν το φοράω λίγο πιο κάτω από το μπράτσο. Πανευτυχής που έχω σωστά δεδομένα πλέον. Μόνο σε μια διαλειμματική με μικρά κομμάτια προβληματίστηκα, καθώς παρατήρησα αξιοσημείωτο lag στις ενδείξεις που λάμβανα. Έτσι σε μικρά κομμάτια πχ 120άρια σπριντ σε ανηφόρα, οι μέσοι παλμοί του χαλαρού κατεβάσματος, ήταν ψηλότεροι από ότι στην ανηφόρα όπου έφτανα μέχρι το 95+ της ΜΚΣ. Το ίδιο συνέβη στα ανοίγματα κατά το ζέσταμα.

Το έχει παρατηρήσει κι άλλος?
    Συμβαίνει κάτι ανάλογο στο scosche?

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 17 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.