Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Παπούτσια / Σκόρπιες σκέψεις περί παπουτσιών – 2

Σκόρπιες σκέψεις περί παπουτσιών – 2

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 601 έως 615 (από 1,670 συνολικά)
  • Συντάκτης
    ΜΑΝΩΛΗΣ
    Συμμετέχων

@johnb Το νούμερο το πρόβαρα στο cosmos sport, μόνο μη μου στείλουν κανένα φορεμένο :p

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Έφτασεεεεεε..!

61214762_2881330568758694_5379848942315896832_n

Devil’s Reject
    Συμμετέχων

Συνεχίζω να επιμένω 🙂 @aristidi Τα νούμερα αυτά είναι πολύ περιέργα. Κάποιος θα περίμενε ότι θα είχες μεγαλύτερο cadence και μικρότερο ground contact time εφόσον πήγαινες πιο γρήγορα (έστω και 5″/km). Δεν μπορώ να το διανοηθώ και γενικά πιστεύω ότι το form σου ήταν χάλια με όλο το σεβασμό. Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο παπούτσι ναι μεν μπορεί να νιώθεις ότι σε κάνει γρηγορότερο αλλά με αυτά τα νούμερα που περιγράφεις νομίζω ότι το τρέξιμο σου είναι εντελώς αντι-οικονιμικό. Η καλύτερη δρομική οικονομία θα ερχόταν από μεγαλύτερο cadence και μεγαλύτερο stride length αλλά και μικρότερο ground contact time. OK σε ένα βαθμό θα απέδιδα το μεγαλύτερο ground contact time στο ότι το παπούτσι έχει πολύ αφρό αλλά επιπλέον έχει να κάνει και με το γεγονός ότι είσαι σε φάση overstriding και θεωρητικά το παπούτσι βρίσκει φτέρνα και μένεις ‘περισσότερη ώρα’ κολλημένος στην άσφαλτο. Και εδώ έρχομαι και επιμένω @echetlos ότι το παπούτσι για αργούς δρομείς είναι αντι-οικονομικό. Ναι θέλει να έχεις την τέλεια φόρμα, ναι θέλει να τρέχεις γρήγορα (κατά τη γνώμη μου κάτω από 3’30/km είδα ότι κάτι γίνεται και ειδικότερα κοντά στο 3’00km), ναι θέλει να πατάς με το μέσο ή το μπροστά. Όλα αυτά ένας αργός δρομέας (βάζω και τον εαυτό μου μέσα) δεν μπορεί να τα επιτύχει συνεχώς και πλήρως. Οπότε συμφωνούμε ότι διαφωνούμε 🙂 Όταν φοράω το παπούτσι για ζέσταμα απλά η αίσθηση που μου αφήνει δεν είναι ωραία. Νιώθω λες και έχω marshmellows στα πόδια μου, αυτό αλλάζει βέβαια σε γρήγορες ταχύτητες. Τα studies δεν τα πολυδιαβάζω και με αφήνουν αδιάφορο, βλέπω κυρίως τον εαυτό μου και παρατηρώ άλλους. Δυστυχώς @aristidis δεν έχω πολλά δεδομένα, το VaporFly το έχω φορέσει 3 φορές σε ένα long σε μία προπόνηση και σε έναν αγώνα. Γενικότερα δεν τρέχω γρήγορα σε προπονήσεις αλλά θα σου παραθέσω κάποια στοιχεία έστω συγκριτικά αν μπορείς να βγάλεις άκρη. Με VaporFly σε fartlek 10×3′ με ρυθμούς περίπου 3’25-3’30/km cadence 179-180 spm, ground contact time περίπου 190-200 ms με 195 avg στα περισσότερα, vertical oscillation 7.7-7.9 cm avg αλλά τα περισσότερα με 7.8 cm avg στα 3′. Σε ένα άλλο fartlek με 3′ και εναλλαγές συνεχώς ρυθμού αλλά σε γενικές γραμμές πιο αργούς ρυθμούς από το προηγούμενο (από 4’15-4’00-3’45 εκτός από τα 2 τελευταία που ήταν μέχρι 3’00/km στο περίπου κάποια ήταν πιο γρήγορα) με new balace 1400v3 έχω τα εξής νούμερα, αν και πάλι δεν θεωρώ ότι είναι μέτρο σύγκρισης αυτή η προπόνηση. Σε ρυθμό 4’10-4’05/km περίπου, cadence 175-176spm, 220-228 ms avg ground contact time vertical oscillation 7.3-7.4 cm, σε ρυθμό 3’45-3’35/km cadence 178 spm, 200-210 ms avg ground contact time, vertical oscillation 7.4-7.5 cm avg, στο 3’05 περίπου cadence 184-185 spm, 187 ms ground contact time, vertical oscillation 7.5 cm. Γενικά νομίζω πως δεν μπορώ να συγκρίνω τις δύο προπονήσεις και τα 2 διαφορετικά παπούτσια. Επιπλέον δεν τρέχω αγώνες συνέχεια και δεν κάνω γρήγορες προπονήσεις οπότε δεν έχω άλλα δεδομένα εύκαιρα για επιπλέον σύγκριση, και άσε που για να τα βγάλω αυτά μου βγήκε η ψυχή με το stryd και την πλατφόρμα τους… Θέλω να πιστεύω ότι το παπούτσι (VaporFly) δε θα σε κάνει γρηγορότερο. Ναι θεωρώ ότι σε έναν μαραθώνιο αλλά και σε ημιμαραθώνιο θα σε βοηθήσει να είναι τα πόδια πολύ πιο φρέσκα από ότι ένα άλλο racing flat. Αλλά θεωρώ ότι σε αργούς δρομείς τους χαλάει τη δρομική οικονομία. Νομίζω ότι τα νούμερα σου αυτό λένε. Όπως και να έχει το παπούτσι αυτό συνεχίζω να πιστεύω δεν είναι για κοινούς θνητούς. Για κάποιους που τρέχουν για το χαβαλέ τους σε ρυθμούς κάτω του 3’30/km σίγουρα ενδείκνυται. Τώρα για εμάς που είμαστε χαβαλετζήδες νομίζω ότι απλά είναι ένα επιπλέον accessory να λέμε ότι έχουμε, και να γκρινιάζουμε που η σόλα της φτέρνας έχει καταστραφεί στα 100χλμ :-). Όλα αυτά τα λέω φιλικά χωρίς κάποια έπαρση αλλαζονίας και προπαντώς χωρίς να θέλω να σε κατηγορήσω ή να σε μειώσω. Απλά όταν διάβασα το post μου έκαναν τρομερή εντύπωση τα νούμερα που έδωσες και δεν μπορούσα να τα πιστέψω. Ελπίζω να μη πάρεις το σχολιασμό μου στραβά και αν τον πάρεις στραβά συγνώμη εκ των προτέρων. Φιλικά πάντα.

Devil’s Reject
    Συμμετέχων

@echetlos Απλά παπουτσάρα το kinvara10, το φοράω εδώ και 1-2 μήνες αραία και που.. Πολύ ευχαριστημένος. Πολυεργαλίο και αυτό. Δεν το περίμενα, μιας και πρώτη φορά φόρεσα saucony.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@devilsreject Κατ’ αρχάς, πες μας το όνομά σου… 🙂

Τα studies δεν γίνεται να σε αφήνουν αδιάφορο διότι μόνο έτσι μπορεί να προκύψει συμπέρασμα σε τέτοια θέματα. Ιδίως όταν αυτά αφορούν και mid-packers, όπως εμείς.
    To “πιο φρέσκα πόδια” που αναφέρεις, είναι απλά η αίσθηση που αποκομίζεις. Αν αυτό όμως θελήσουμε να το αναλύσουμε και να το ερμηνεύσουμε, αναγκαστικά οδηγούμαστε στο δείκτη της δρομικής οικονομίας, μεταξύ της οποίας και της ταχύτητας, σαφώς και υπάρχει συσχετισμός. Το VF λοιπόν μπορεί να σου δώσει πλεονέκτημα.
    Δεν θα διαφωνήσω σε αυτό που υποστηρίζεις, ότι δηλαδή πρέπει να το πηγαίνεις κι εσύ σωστά το παπούτσι. Για παράδειγμα, τις πρώτες μου φορές με το VF1, ένοιωθα ξεκάθαρα ότι αναπηδούσα απλά πάνω κάτω. Δεν είχα “βεληνεκές”, αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Όταν το διόρθωσα (το παπούτσι σε βοηθάει πολύ στο να σηκώσεις το γόνατο και να δουλέψεις με τα ισχία και όχι τους μηριαίους), η διαφορά έκανε μπαμ.

Τέλος πάντων… το συμπέρασμα είναι ότι είσαι αιρετικός! 😛

aRiSTiDiS
    Συμμετέχων

@devilsreject όντως ήταν περίεργα τα νούμερα για αυτό και τα είχα αναφέρει εξ αρχής. Ισως να μου χαλάει ή να μου επιδεινώνει το running form το παπούτσι. Και εγώ ελάχιστα το έχω τρέξει: 1 Μαραθώνιο, 1 Ημι και δύο 10ρια. Ίσως άν φορεθεί παραπάνω και σε καμια προπόνηση που υπάρχει περιθώριο πειραματισμών και προσπαθήσω να το διορθώσω όπως έκανε ο Νίκος, να βελτιωθεί το running form. Φυσικά και δέν παίρνω τίποτα στραβά, το αντίθετο: Οι παρατηρήσεις σου αποτελούν τροφή για σκέψη, αλλά και δείχνουν αδυναμίες που σημαίνει ότι έχω περιθώρια βελτίωσης διορθώνοντάς τες. Σύντομα θα το ξαναφορέσω σε αγωνιστικό 10ρι, με ρυθμό κάτω από 4:00/Km, οπότε θα τα προσέξω όλα αυτά και θα επανέλθω να δούμε αν βελτιώθηκαν και τα running dynamics μου.

Giorgos sp
    Συμμετέχων

Καλησπέρα σε όλους..πριν λίγο είδα το καινούργιο Pegasus 36…έτοιμος ήμουν να κάνω την επένδυση αλλά κρατήθηκα περιμένοντας να ακούσω κάποια γνώμη ακόμα και κριτική από εσάς!!!

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

@giorgos_papas Πού το είδες, Γιώργο;
    Το έφεραν στα καταστήματα;

Giorgos sp
    Συμμετέχων

Intersport εκπτωτικό χωριό …μου έκανε εντύπωση που το είδα και μου είπε ο υπάλληλος ότι το έφεραν σήμερα το πρωί

aRiSTiDiS
    Συμμετέχων

Quiz: Μπορείτε να μου πείτε τί παπούτσια φοράει και άν κάνει over-striding ?

http://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/19/06/01/223814.jpg

ΥΓ. Όποιος (άνδρας) δεί τα παπούτσια σε λιγότερο απο 3sec είναι απλά καμμένος με το τρέξιμο

Devil’s Reject
    Συμμετέχων

@aristidi Το Running Form δεν το βελτιώνει κάποιο παπούτσι και αν γίνεται με κάποιο παπούτσι θέλει πολλά χλμ, συνήθως πολύ χαλαρά και ίσως να είναι κάποιο παπούτσι που θα σε αναγκάζει να πατήσεις mid/fore foot. Τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω από προσωπική εμπειρία. Ας με διορθώσει κάποιος. Το Running Form σε γενικές γραμμές βελτιώνεται με δρομικές ασκήσεις, max hills, strides, short hills, hill strides και downhill strides (αν σε παίρνει φυσικά). Όπως είπα και στην πρώτη πρόταση του post αυτού η γνώμη μου πάντα είναι ότι απαιτούνται και πολλά αργά χλμ σε συνδυασμό με όλα αυτά που προανέφερα. Αν δεν κάνω λάθος υπάρχει και ένα καλό άρθρο εδώ σχετικά με το Running Form (άσχετο κάπως όμως με τα running dynamics).

@echetlos
    Καταλαβαίνω τι λες, γενικά τα studies δεν τα παίρνω ως την επιτομή του σωστού, γιατί συνεχώς βγαίνει κάτι άλλο που τα αναιρεί. Όντως το παπούτσι δίνει κάτι αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό που θα δώσει στους ‘mid-packers’ και γιατί υπάρχει το hype (it’s all about marketing IMHO). Η γνώμη μου είναι ότι αν έχεις κάνει την προπόνηση, θα τρέξεις και τον χρόνο που πρέπει να τρέξεις (αν φυσικά το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες) και δεν έχει σημασία αν φοράς vapor fly ή boston boost. Κανονικά αυτό που γράφω εδώ έπρεπε να το σχολιάσω στο άρθρο για τον Kipchoge αλλά το σχολιάζω εδώ για να σου εξηγήσω τι πιστεύω για τα studies :). Δηλαδή ας το δούμε από τη μεριά του αλλά και τον υπόλοιπων elite, είναι βλακώδες νομίζω να θεωρεί ο κόσμος ότι το παπούτσι έκανε τον Kipchoge να τρέξει τους χρόνους που τρέχει. Ο Kipchoge τρέχει τους χρόνους που τρέχει γιατί ΓΑΜΙΕΤΑΙ στη προπόνηση, μη ξεχνάμε ότι ο Kipchoge έχει 5k PB 12:55 και έτρεχε μονίμως low 13′ για 5k, τρέχει 14:30 το 5k σε μαραθώνιο οπότε do the math (60″-90″ πιο αργό από αγωνιστικό του 5άρι). Τους τρελούς ρυθμούς αυτούς τους δουλεύει σε υψόμετρο 2500m, είναι επακόλουθο όταν θα κατέβει σε sea level να μπορέσει να τρέξει στο χαλαρό τον ρυθμό αυτό για 42χλμ. Το παπούτσι έρχεται θεωρώ να τον κρατήσει πιο φρέσκα τα πόδια στα 35km που συνήθως ανοίγει και βλέπεις τους άλλους είτε να μένουν πίσω είτε να παλεύουν να ακολουθήσουν. Εκεί παράλληλα θεωρώ εισέρχεται και η κατάλληλη τροφοδοσία και βοηθάει. Αλλά πάνω από όλα είναι η προπόνηση. Χρόνια και χρόνια προπόνησης χωρίς τραυματισμούς!! Η επιτυχία της nike ήταν να πλασάρει ένα παπούτσι στη μάζα μέσω του κατάλληλου marketing και να θεωρεί ο κόσμος ότι είναι το απόλυτο παπούτσι για να σε κάνει να πας γρήγορα. Όχι, για τους mid packers αλλά και τους elite το παπούτσι θεωρώ δεν θα σε πάει γρήγορα, η προπόνηση είναι αυτή που θα σε πάει γρήγορα. Ίσως το παπούτσι να σε βοηθήσει ώστε τα πόδια να είναι φρέσκα και να μπορέσεις να διατηρήσεις τον ρυθμό, αλλά αν δεν έχεις κάνει τη προπόνηση δεν πρόκειται να κρατήσεις κανένα ρυθμό. Ούτε 4% πιο γρήγορο από εκεί που πιστεύεις ούτε 3%, ούτε 2%, ούτε 1%.
    Σκέψου αν πετύχαινε το sub2 project της Adidas, τώρα δε θα μιλούσαμε για το VaporFly αλλά για το adidas sub2 είναι απλό. Ο κόσμος θέλει να πιστέψει πάντα πως κάτι υπάρχει που θα τον κάνει πιο δυνατό, πιο γρήγορο, πιο έξυπνο κλπ κλπ, αλλά δεν πιστεύουν στον εαυτό τους και στις δυνατότητες τους.
    Μη με παίρνεις στραβά, και γω στον επόμενο μαραθώνιο (αν τρέξω) θα φορέσω VaporFly, το cushion που προσφέρει θεωρώ είναι φανταστικό ιδίως για μεγάλη απόσταση και μου άφησε σε γενικές γραμμές καλές εντυπώσεις άσχετα αν το θεωρώ ότι δεν είναι για εμάς τους κοινούς θνητούς. Είμαι και εγώ ολίγον θύμα του marketing heh.
    Φιλικά πάντα!

mashine
    Συμμετέχων

@devilsreject Το sub2 της adidas είναι μεγάλη αποτυχία σαν παπούτσι γι’αυτό και το έθαψαν. Adios – takumi είναι αυτά που προτιμούν όλοι.Σίγουρα η προπόνηση είναι το κλειδί αλλά αν έχεις και το κατάλληλο εργαλείο αποκομίζεις τα μέγιστα ειδικά στον μαραθώνιο.Δεν έχω απόψη για το vaporfly σύντομα όμως θα ποστάρω κάποιες σκέψεις.Οσο για τον Kipchoge πριν τον πρώτο μεγάλο του major στο Chicago έτρεχε τα 40αρια στο 3 με ότι του έστελνε η nike(pegasus-flex-vomero)

Sotiris Diamantopoulos
    Συμμετέχων

@aristidi, ρίξε μια ματιά κι εδώ https://i2-prod.mirror.co.uk/incoming/article16241467.ece/ALTERNATES/s1200b/0_Tottenham-Hotspur-v-Liverpool-UEFA-Champions-League-Final-Wanda-Metropolitano.jpg

Εξαιρετικό knee drive, hip extension και running form γενικά. Το παπούτσι φαίνεται να είναι κάτι σε adidas (boost midsole και κλασικό πλαστικό στο midfoot upper) αλλά δεν μπορώ να εντοπίσω το μοντέλο στην τρέχουσα γκάμα της εταιρίας. Μπορεί να είναι knock-off ή παλιότερο (ή απλώς να μου διέφυγε στην έρευνα).

Ένα πρόβλημα σίγουρα το έχω.

Dimitris Bakolias
    Συμμετέχων

Βλέποντας στο επίσημο site της nike το pegasus turbo 2 αναρωτιέμαι αν θα έχει μεγάλη διαφορά βάρους με το 1ο λόγο της αλλαγής του επάνω υλικού…. @echetlos ποια είναι η γνώμη σου,μήπως έχουμε καμία πληροφορία σχετικά?

PanDex
    Συμμετέχων

@echetlos επίσης περιμένουμε κανα feedback για τα 36 Νίκο!!! Τι αλλαγές βλέπεις…Οχι οτι θα αλλάξει κατι εκεί κολλημένος στο προπονητικό είμαι.
    Αν και η Nike στα πηγασους ανα 2 εκδόσεις κάνει σοβαρές αλλαγές..

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 601 έως 615 (από 1,670 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.