Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Λοιπά θέματα / Τρέξιμο και κορονοϊός

Τρέξιμο και κορονοϊός

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 29 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Εγώ βγαίνω κάθε μέρα, γύρω από το Νιάρχος.
    Αρκετοί δρομείς το απόγευμα αλλά η αίσθηση είναι λες και δεν υπάρχει κανένας.
    Ζήτημα αν θα δεις 1-2 δυάδες, όλοι δείχνουν να τηρούν τις αποστάσεις και σα να αποφεύγουν ακόμη και τον χαιρετισμό, μην τυχόν και θελήσεις να πας μαζί τους. Τέλος πάντων, αυτό είναι το λιγότερο.

pseiras
    Συμμετέχων

Την ίδια διαδρομή κανω και εγω καθημερινα , βραδινες ωρες.
    Δεν εχω και αλλη επιλογη.
    Ζηλευω αυτους που τρεχουν στον δρομο , τωρα ειδικα με την κινηση που έχει κοψει και τις απειρες επιλογες σε διαδρομες που εχουν.
    Εγω ποτε δεν τα καταφερα να νιωσω ανετα στον δρομο και να ευχαριστηθω προπονηση.

Elda
    Συμμετέχων

Eγω τρεχω (οσο μου το επιτρεπει το ποδι μου τελος παντων) σε εναν παραλληλο (οχι παραδρομο) της παραλιακης κοντα στο σπιτι μου, 2700μ ειναι. Εκει παντα ειχε λιγη κινηση, τωρα συναντας ελαχιστα αυτοκινητα και κανα πεζο που περπαταει ή βγαζει βολτα το σκυλο του, αντε και κανα δρομεα ακομη. Το αστειο ειναι πως οποιος ερχεται προς το μερος μου οταν με δει αλλαζει πλευρα. Ουτε σκορδο να ειχα φαει! 😛

Kostão
    Συμμετέχων

Καλημέρα. Στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε εκπληκτικά πράγματα, στη φημισμένη πλέον παραλία γίνεται συνωστισμός και από παππούδες που περπατάνε, αλλά και πάρα πολλοί δρομείς, μιλάμε για πενταπλάσιο αριθμό από το συνηθισμένο. Χθες το απόγευμα επιχείρησα να πάω με το ποδήλατο στο ρέμα Τούμπας για αλλαγή και εκεί είδα το ίδιο ακριβώς φαινόμενο, δε χωρούσαμε. Αρκετοί από αυτούς που βλέπω να τρέχουν δεν είναι οι συνήθεις ύποπτοι της δρομικής κοινότητας αλλά νέα παιδιά που τρέχουν σε μικρές ομάδες, και συμπεραίνω ότι είναι όλοι οι αθλητές των υπολοίπων αθλημάτων που έμειναν χωρίς χώρους άθλησης. Συνήθως οι αποστάσεις τηρούνται. Στο Σέιχ Σου βέβαια που πήγα σήμερα το πρωί είναι παράδεισος. Δάσος, φύση και αραιά. Γενικά, κάθε μέρα θα ξεκινάω πιο νωρίς, θα δοκιμάσω και πριν της έξι, για να προετοιμαστώ για το lock down. Αν δεν πετύχει το έξω και με κυνηγούν οι αστυνομικοί να με συλλάβουν, μέτρησα τη διαδρομή που μπορώ να κάνω μέσα στο πάρκινγκ του συγκροτήματός μας (115 μέτρα).

naftony
    Συμμετέχων

Εκεί που έκανες 2ωρη προπόνηση και μισή ώρα κους κους με φίλους δρομείς, τώρα σπανίως συναντάς γνωστό που να τρέχει, και αν συναντήσεις, μια καλημέρα από μακριά και αυτό είναι όλο. Οι περισσότεροι επιλέγουν απομονωμένη διαδρομή (εδώ στην επαρχία έχεις τη δυνατότητα), τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και όπως είπε η @elda αν συναντήσεις κάποιον, ένας από τους 2 αλλάζει πλευρά του δρόμου. Κάποιοι ηλικιωμένοι δεν χαμπαριάζουν τίποτα, λες και δεν κινδυνεύουν και αν πεις κάτι σου επιτίθενται λεκτικά. Όσο πάει πάντως συμπαθώ όλο και περισσότερο τον κινέζο που έκανε μαραθώνιο στο σαλόνι και αρχίζω να μαζεύω τα έπιπλα

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Επειδή το θέμα αρχίζει και ξεφεύγει, χωρίς να μπορώ να καταλάβω τον λόγο, το νήμα αυτό ανοίχτηκε για να γραφτεί οποιαδήποτε σχετική άποψη.
    Και όλες οι απόψεις ΕΙΝΑΙ αποδεκτές, το ξεκαθαρίζω.
    Εάν απαγορευτεί επίσημα, το πιθανότερο μεταξύ άλλων πραγμάτων και όχι αυτό καθαυτό, το ξανασυζητάμε. Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

ΥΓ: Γράφετε καλύτερα εδώ. Όπως βλέπετε, οι “ενημερώσεις” δημιουργούν ένα μπάχαλο και κανείς δεν ξέρει πού γράφει και σε τι απαντάει.

naftony
    Συμμετέχων

Η καθολική απαγόρευση, που αν έρθει πρέπει να τη τηρήσουμε απόλυτα, δε θα έρθει για τους ενσυνείδητους πολίτες, δρομείς, καθηγητές, γιατρούς και οτιδήποτε άλλο. Δε θα έρθει για το δρομέα που τρέχει 6 το πρωί ή το βράδυ και δε συναντάει κανέναν, αλλά για αυτόν που τρέχει απογευματάκι στην παραλιακή με δεκάδες άλλους προκαλώντας το κοινό αίσθημα και δίνοντας το κακό παράδειγμα. Θα έρθει για τους ηλικιωμένους που δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας και κυκλοφορούν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Για τους καταστηματάρχες που άνοιξαν τα μαγαζιά τους ενώ είχε απαγορευτεί και συνελήφθησαν, βάζοντας το κέρδος πιο ψηλά και από την ίδια τους τη ζωή. Για αυτούς που γύρισαν από τους Αγίους Τόπους και παραβίασαν την καραντίνα γιατί όπως είπαν, μετέφεραν ευλογία και όχι τον ιό. Για το γιατρό που συνέχισε να κάνει εφημερίες έχοντας κορονοϊό. Για το παππού που μου έλεγε ότι έχει περάσει κατοχή και δε φοβάται τίποτα. Για αυτούς που διοργάνωσαν πάρτι στη φοιτητική εστία. Για αυτούς που δεν μπορούν να ζουν χωρίς θεωρίες συνωμοσίας και εχθρούς και ακόμα και τώρα που βλέπουν τους εκατοντάδες νεκρούς, θεωρούν τον ιό απάτη και σχέδιο των κυβερνήσεων να κλειστούμε στο σπίτι για να μας ελέγχουν. Και για πολλούς άλλους που ενώ το μυαλό και τη λογική την έχει ο άνθρωπος και όχι ο ιός, συμπεριφέρονται σαν να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ας ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών όπως μας τις λένε, αυτοί ξέρουν καλύτερα από εμάς. Καλή δύναμη σε όλους

aRiSTiDiS
    Συμμετέχων

Υπάρχει η ΝΟΜΙΚΗ διάσταση και η ΗΘΙΚΗ διάσταση. Το νόμιμο δεν ειναι κάτι υποκειμενικό. Το ήθικο ειναι ώς ένα βαθμό.

– Τρέξιμο σε χώρο που τρέχουν και αρκετοί άλλοι (άσχετοι) ΕΙΝΑΙ νόμιμο, ΔΕΝ είναι ηθικά σωστό.
    – Τρέξιμο μόνος σου, π.χ. βράδι, ΕΙΝΑΙ νόμιμο, ΕΙΝΑΙ ηθικά σωστό.
    – Να οδηγάς σε ΛΕΑ για να γλυτώσεις χρονο χωρίς σπουδαίο λόγο ΔΕΝ ειναι νόμιμο και ΔΕΝ είναι ηθικό. Όποιος το θεωρεί νόμιμο, τον προκαλώ να πάει να το κάνει, να φάει κλήση και στο δικαστήριο να ισχυριστεί οτι δεν υπάρχει νόμος με το όνομα του που να το απαγορεύει. Αν κερδίσει, ας μας φέρει την απόφαση. Στην καλύτερη περίπτωση πέρα από την κλήση να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα και να προσφέρει γέλιο στο ακροατήριο.

@nikman
    Δεν είπα ότι πρέπει να ντρέπεσαι που τρέχεις μόνος. Προσωπικά βγαίνω αργά το βράδι στα σκοτεινά όχι γιατι κάνω κάτι που προκαλεί κίνδυνο στους άλλους. Αλλά για να μήν με βλέπουν (είτε από τα σπίτια, είτε από το αυτοκίνητο, είτε ακόμα και εδώ στο site) αυτοί που δεν μπορούν να κάνουν τό ίδιο (είτε γιατι ειναι άρρωστοι, είτε γιατι δεν μπορούν να το κάνουν αυτή την ώρα, ή δεν έχουν χώρο να το κάνουν) και νοιώθουν άσχημα βλέπωντάς με.

Όσον αφορά την καθολική απαγόρευση, αν εφαρμοσθεί στα πρότυπα άλλων χωρών (π.χ. Γαλία) θα εξακολουθεί να ειναι νόμιμο το τρέξιμο. Απλά σε απόσταση 1-2km από το σπίτι σου, έχοντας προσυμπληρωμένη φόρμα που εξηγείς το λόγο που βγαίνεις από το σπιτι (π.χ. “τρέξιμο σε απόσταση 1-2km από το σπίτι μου”)

tazi
    Συντονιστής

Μια συμβουλη μονο. Οσοι συνεχιζουν το τρεξιμο, μεταξυ αυτων και εγω, καλο ειναι να κινουνται σε πιο ηπιους ρυθμους, χωρις πολλα χιλιομετρα, προκειμενου να κρατησουν τον εαυτο τους μακρια απο αδυναμιες, κρυολογηματα και αλλα τινα.
    Σε οτι αφορα την μάλλον αρκετα εντονα και ισως λιγο ακομψα διατυπωμενη θεση του Χαράλαμπου εκτιμω πως σε ενα πολυφωνικο κοινωνικο μεσο εχουν θεση ολες οι αποψεις εφοσον τηρουν την καλη πιστη και γειτονια. Εφοσον δεν θιγουν τον συνομιλιτη και την κοινοτητα. Εφοσον γινονται καλοπροαιρετα και με σεβασμο. Το goRUN θελω βα πιστευω εχει κερδισει το κοινο του και με αυτες αρετες.

Dkoukou
    Συμμετέχων

Ειδικά αυτή την περίοδο, και υπό το πρίσμα των σημερινών εξελίξεων, καλό είναι ο καθένας μας να αποφεύγει συμπεριφορές οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν “εμπρηστικές” τη δεδομένη στιγμή.
    Επειδή κάτι δεν απαγορεύεται, δεν σημαίνει οτι πρέπει και να το κάνουμε.
    Δεν μπορεί η -εκάστοτε- κυβέρνηση να ανακοινώνει απαγόρευση κυκλοφορίας και εγώ να βγαίνω για τέμπο σαν να μη συμβαίνει τίποτα, είναι ακραία προσβλητικό για το γείτονα, το συνάνθρωπο που θα συναντήσω στη διαδρομή.
    Και μην αρχίσουμε τα “ξημερώματα στο βουνό θα βγαίνω, δεν έχει άνθρωπο έξω εκείνη την ώρα”, αυτά είναι δικαιολογίες για να συνεχίσουμε να κάνουμε το χόμπι μας σε μια εποχή που απαιτείται αυτοσυγκράτηση ακόμα και στα βασικά.
    Προφανώς κανείς δεν θέλει να χάσει τη φυσική κατάσταση που με πολύ κόπο και ιδρώτα έχτισε τόσα χρόνια αλλά μην τρελαθούμε κιόλας, ερασιτέχνες είμαστε που κάνουμε το χαβαλέ μας, δεν θα μας “σπάσει” το συμβόλαιο η Nike αν δεν τρέξουμε για λίγες μέρες.
    Πέρασαν χρόνια μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να τρέχουμε στους δρόμους και τα μονοπάτια χωρίς να είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι. Ας μη δώσουμε μόνοι μας την αφορμή για να ξαναγυρίσουμε στα παλιά.

• Αυτή η απάντηση τροποποιήθηκε στις 4 έτη, 10 μήνες πριν από Dkoukou.
    Elda
    Συμμετέχων

@Dkoukou

Δεν μπορεί η -εκάστοτε- κυβέρνηση να ανακοινώνει απαγόρευση κυκλοφορίας και εγώ να βγαίνω για τέμπο σαν να μη συμβαίνει τίποτα, είναι ακραία προσβλητικό για το γείτονα, το συνάνθρωπο που θα συναντήσω στη διαδρομή.

Γιατι ειναι προσβλητικο και μαλιστα ακραια? Τι μου διαφευγει? Για να συναντησω καποιο γειτονα στη διαδρομη σημαινει οτι κι αυτος θα χει βγει για την οποια σωματικη του ασκηση, περπατημα, τρεξιμο, τζογκινγκ κλπ. Αν εγω παω με 5’/χλμ ενω εκεινος με 10’/χλμ πχ ποια η διαφορα? Γιατι τον προσβαλλω? Χωρις καμια διαθεση αντιπαραθεσης ή ειρωνειας, απο καθαρη περιεργεια ρωταω.

Επισης ας λαβουμε υποψη και το εξης: Αν η κυβερνηση θεωρουσε πως υπαρχει μεγαλος κινδυνος μεταδοσης του ιου απο ανθρωπους που ασκουνται ατομικα σε ανοικτους και εντελως ελευθερους χωρους (ουτε σταδια ουτα παρκα), πιστευετε πως δε θα απαγορευε την οποια ασκηση ΧΘΕΣ??? Για σκεφτειτε το καλυτερα, ποιο λογο εχει να το επιτρεπει οταν εχει επιβαλει τοσες απαγορευσεις και κλεισαματα σταδιων και παρκων (οπου οντως σε πολλα απο αυτα γινοταν συνωστισμος) ? Ας εμπιστευτουμε την κυβερνηση και ας σταματησουμε να γινομαστε ειδικοι σε χωρους που δεν ειμαστε. Αν αυριο το απαγορευσει πρωτη εγω θα πω πως για να το κανει θα υπαρχει σοβαρος λογος και καλα κανει.

Dkoukou
    Συμμετέχων

Για αρκετούς, σήμερα είναι η μέρα που η Ελλάδα ανακοίνωσε (δικαιολογημένα ή μη) απαγόρευση κυκλοφορίας ως έσχατο μέτρο προστασίας του κοινωνικού συνόλου έναντι του κορωνοϊού.
    Για κάποιους άλλους πάλι, είναι απλά Κυριακή, μέρα που κάνουμε το long μας…

Γιώργος Κ
    Συμμετέχων

Το θέμα με την απαγόρευση είναι απλό: οι κοινωνικοί φορείς δεν μπορούν να ελέγχουν το καθ’ έναν που βγαίνει, αν τηρεί τις κοινωνικές του υποχρεώσεις περί απομόνωσης και υγιεινής. Δεν μπορεί να ελέγξει αν βγαίνοντας από το σπίτι προσέχουμε αν πιάνουμε κοινόχρηστα πόμολα ας πούμε ή έχουμε φταρνιστεί στο ανσανσερ. Το μυαλό και όλη η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στην ομαλή λειτουργία του συστήματος υγείας και να μην υπερφορτιστεί. Εσύ και εγώ προσέχουμε (λέμε τώρα), δεν το ξέρει όμως ο κοινωνικός φορέας (αστυνόμος ή όποιος άλλως υπεύθυνος) και ούτε σκοπεύουν να ασχοληθούν με τον καθένα χωριστά. Μαζί λοιπόν με τα ξερά, θα καούν και τα χλωρά (δυστυχώς αλλά δεν γίνεται διαφορετικά).

aRiSTiDiS
    Συμμετέχων

@dkoukou για να ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα, αν εχεις όρεξη, για πες σε εμάς τους (δρομικά) νεότερους τί γινότανε παλιά?

Πέρασαν χρόνια μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να τρέχουμε στους δρόμους και τα μονοπάτια χωρίς να είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι. Ας μη δώσουμε μόνοι μας την αφορμή για να ξαναγυρίσουμε στα παλιά.

ΜΑΝΩΛΗΣ
    Συμμετέχων

Μου έχει πει άτομο, που είναι 68 ετών τώρα, ότι παλιά που έτρεχαν στο δρόμο 6-7 χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Χανίων, οι οδηγοί από τα αυτοκίνητα έκοψαν ταχύτητα και τους έκαναν την γνωστή χειρονομία με την παλάμη κλειστή (μπουνιά) και κίνηση πάνω-κάτω με ειρωνικά χαμόγελα ):

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 29 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.