Δραστηριότητα

  • Ο/η Echetlos έγραψε ένα νέο άρθρο, Ο Renato Canova μιλάει για την εντυπωσιακή επίδοση του Sondre Moen πριν από 5 έτη, 3 μήνες

    “Παρότι εγείρονται αμφιβολίες για το πώς επετεύχθη η επίδοση του Sondre Moen, σε εμένα φαίνεται φυσιολογικό όταν μιλάμε για έναν αθλητή με ταλέντο, διάρκεια, κίνητρο, σκληρή και σωστή προπόνηση, ο οποίος ζει ( […]

    • Όντως απίστευτη επίδοση, ακόμα και σήμερα πολλοί λευκοί δρομείς ζούνε και προπονούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε Κένυα-Αιθιοπία αλλά δεν έχουν φτάσει ούτε για πλάκα σε τέτοιο επίπεδο, μπράβο του λοιπόν. Με την ευκαιρία να διατυπώσω και δύο απορίες μου…..σε Μαραθώνιους ανά τον κόσμο, είτε πρόκειται για Νέα Υόρκη, είτε για Αθήνα, είται για Φουκουόκα κτλ. γίνονται εξετάσεις ντόπιγκ στο τέλος; έχει ακούσει κανένας σας αν ποτέ νικητής-τρια, η 2ος-η, η 3ος-η βρέθηκαν ντοπαρισμένοι;; αυτό δηλαδή που γίνεται στα παγκόσμια πρωταθλήματα και στις Ολυμπιάδες…..κάτι μου λέει πως δεν γίνονται και το στηρίζω αυτό στο γεγονός ότι οι χρόνοι των νικητών, αλλά και των υπολοίπων αθλητών, στις διεθνείς συναντήσεις είναι υπερβολικά υποδεέστεροι, για να μην πω γελοίοι, σε σχέση με αυτούς των ”διαφόρων” ανά τον κόσμο Μαραθωνίων……μην εκπλαγούμε αν σε διεθνή συνάντηση ο συμπαθής μας Νορβηγός κάνει μια επίδοση γύρω στο 2:13!!

    • Αν στα λέει Ιταλός δεν έχεις παρά να τον πιστέψεις…

    • νομίζω είναι κοινό μυστικό πως αυτός είναι και ο λόγος των “μέτριων” επιδόσεων στους ολυμπιακούς και τα παγκόσμια

    • Μου φαινεται μας δουλευει ο Ιταλος.Γραφει οτι τον Ιανουαριο ο Moen δεν μπορουσε να τρεξει 2 διαδοχικες ημερες με ρυθμο 3.50.Αυτος ο ρυθμος σε αντιστοιχια με ενα ερασιτεχνη που κανει 3 ωρες το μαραθωνιο ειναι 5.22 δηλ jogging .Δηλαδη ενας που κανει 3 ωρες το μαραθωνιο δεν μπορει να τρεξει δυο διαδοχικες μερες με 5.22 ρυθμο;Εγω που χθες ετρεξα 23 χλμ με 4.37 και σημερα 19 με 4.35,εχω ασθμα και πολυ πεσμενο σιδηρο παω τον Απριλιο για 2.40 ανετα -:)

    • @stratus Xristo kai ego to prosexa auto pou episimaineis, isos na prokeitai gia lathos sti metafora tou keimenou, allios den exigeitai.
      To 350 gia auton einai to xalaroma tou xalaromatos o xalaroma

    • Οι ρυθμοί που αναφέρονται είναι αυτοί που δίνει ο Canova, άλλωστε είναι από δικό του ποστάρισμα στο letsr

      Αυτό που αναφέρει ο @vasileios, όντως έχει ενδιαφέρον. Αν και έχω την εντύπωση ότι η ΕΡΟ γίνεται γρήγορα μη ανιχνεύσιμη μετά την διακοπή της.

      @nikos79 Ναι μεν θα μπορούσε να ισχύει κι αυτό που επισημαίνεις, σκέψου όμως και το εξής, Νίκο: σε ΟΑ ή παγκόσμια, συνήθως οι αθλητές κυνηγούν το μετάλλιο και όχι την επίδοση. Γι’ αυτό βλέπουμε και κούρσες τακτικής που ναι μεν δεν βγάζουν καλούς χρόνους αλλά εξασφαλίζουν βάθρο.

    • @echetlos Καταρχας περαστικα
      Νικο μηπως ο canova αναφερεται σε ταχυτητα ανα μιλι και οχι χλμ;

    • @stratus Ευχαριστώ, Χρηστάρα!

      Επί του θέματος:
      “…it was for him difficult to run two following days between 3’45” and 3’50” per km, because his legs were stiff and tired after a normal workout…”

    • @echetlos Οκ γραφει χαρακτηριστικα ανα χλμ οποτε δεν υπαρχει παρανοηση.Βεβαια η “normal workout” του canova ειναι πχ 4Χ6 χλμ σε ρυθμο μαραθωνιου ,οποτε μαλλον στην αρχη ο Νορβηγος τα ειχε παιξει

    • @stratus Τι να σου πω Χρήστο, δεν το διευκρινίζει ξεκάθαρα.
      Γεγονός είναι πάντως πως ο Moen προήρχετο κι από έναν σοβαρό τραυματισμό κι ίσως έπαιζε κι αυτό ρόλο.

      Τώρα, όσον αφορά αυτό που είπε ο Βασίλης περί doping control…
      Μόλις μιλούσα με έναν φίλο που κατέχει τα του στίβου όσο ελάχιστοι και μου είπε ότι σαφώς και γίνεται έλεγχος και σε μαραθωνίους, οι οποίοι δεν είναι μέρος Ολυμπιακών, παγκοσμίων κτλ. Εν τούτοις, ένα αρνητικό δείγμα δεν λέει όλη την αλήθεια απαραίτητα.

    • οπότε μάλλον φούμαρα το “κοινό μυστικό”…. πάντως πραγματικά υπάρχει διάχυτη εδώ και πολλά χρόνια αυτή η εντύπωση ότι δεν γίνονται αντιντόπινγκ στους υπόλοιπους μαραθώνιους.

    • Επίσης, μην ξεχνάμε ότι ΟΑ, παγκόσμια κτλ γίνονται καλοκαίρι, άρα με μάλλον ακατάλληλες συνθήκες (βλ. Ρίο 2016), ενώ κι οι διαδρομές δεν είναι απαραίτητα κι οι πιο “γρήγορες”.

    • κι εδώ ένα google doc που πέτυχα στο forum του letsurn και έχει συγκεντρωμένα στοιχεία για την προπονητική μέθοδο του Canova https://docs.google.com/file/d/0B_zzkn1-wR0dYzkzM2U0ZjctMjE1NC00ZjI4LWI5YTgtMTRhY2NhYjBhZjQz/edit

    • Η επίδοση αυτή, κατ’εμέ, επιδέχεται δύο αναγνώσεις.
      1η ανάγνωση: συνωμότησε το σύμπαν ώστε ο Νορβηγός να επιλέξει την βέλτιστη τακτική σε έναν αγώνα στον οποίο κατέβηκε φορμαρισμένος κατά 100% και στον οποίο όλα του πήγαν όχι απλώς καλά αλλά ιδανικά.
      2 ανάγνωση: αυτή στην οποία πάει το μυαλό κάθε δύσπιστου, σκεπτικιστή, πείτε το όπως θέλετε.
      Υπέρ της 2ης ανάγνωσης νομίζω ότι λειτουργούν και τα παρακάτω λόγια του Canova:

      ”Όποιος γνωρίζει τον Moen (όπως και την ξεκάθαρη θέση μου επί του θέματος), ξέρει καλά ότι ποτέ δεν έχει χρησιμοποιήσει κανένα συμπλήρωμα, ούτε καν νόμιμο, καθώς κάτι τέτοιο είναι ενάντια στις αρχές μας.”

      Basta Renato…μας έπεισες…

    • Η συζήτηση είναι πολύ μεγάλη και πιθανώς ατέρμονη.
      Προσωπικά, τολμώ να πω ότι τελικά δεν με απασχολεί ιδιαίτερα αν ντοπάρονται ή όχι. Ούτε καν από ηθικής πλευράς, μιας και κάτι τέτοιο έχει ξεπεραστεί στο μυαλό όλων μας προ πολλού, κακά τα ψέματα…
      Σε τελική ανάλυση, είτε καθαροί όλοι τους είτε ντοπαρισμένοι, σε κάθε περίπτωση από το ίδιο σημείο εκκινούν (με δεδομένο ότι σε αυτό το επίπεδο όλοι έχουν πρόσβαση στην ίδια πραμάτεια). Και ξεχωρίζει ο πιο ταλαντούχος, αφοσιωμένος και προπονημένος.
      Η μόνη διαφορά θα ήταν αν θα κυνηγούσαμε το 2:02:30 ή το 2:04:00…

    • Αυτός ήταν ο τέταρτος μαραθώνιος του Moen.
      Οι προηγούμενοι:
      1/ Φλωρεντία, Νοέμβριος 2015, 2:12:54
      2/ ΡΙΟ (Ολυμπιακοί) 2016 2:14:17 , χρόνος που του έδωσε την 19η θέση.
      3/ Αννόβερο , Απρίλιος 2017 , 2:10:07 , τρίτη θέση (PB)

      Η πρόοδος του στον HMIμαραθωνίο είναι εξίσου εντυπωσιακή.
      Ο Moen έκανε το ντεμπούτο του Ιούνιο -Ιούλιο(;) του 2011 με 64:05 και μετά τη βελτίωση του σε 62:48 το 2012, παρέμεινε εκεί!
      2012: 62.48
      2013: Δεν ξέρω αν αγωνίσθηκε κάπου, μάλλον όχι..
      2014: 62:59
      2015: 62:32
      2016: 62:19

      Τον Φεβρουάριο του 2017, έτρεξε 62:25 στο RAK Half. (Που όπως έχουμε διαβάσει κι εδώ προσφέρεται για γρήγορους χρόνους , τόσο από πλευράς ανταγωνισμού όσο και διαδρομής).
      Τον Ιούλιο του 2017 έριξε το 5αρι από 13:30 σε 13:20.
      Έτρεξε 5αρι στο παγκόσμιο, αλλά βγήκε 14ος (!) στη σειρά του και αποκλείστηκε.

      Μετά άρχισε η άνοδος του.
      Τον Σεπτέμβριο, έτρεξε 27:55 σε 10k στην Πράγα σε δρόμο, 20 δευτερόλεπτα γρηγορότερα από το track pb του.
      Στη συνέχεια, έκανε τον Οκτώβριο ένα μοναδικό επίτευγμα στον Ημιμαραθώνιο της Βαλένθια, με το 59:47, ο τρίτος ταχύτερος Ευρωπαίος.
      Ο Renato Canova, συνεργάζεται μαζί του από τον Σεπτέμβριο του 2016 σύμφωνα με αυτό το άρθρο (που είναι στα γερμανικά)
      http://www.haz.de/Nachrichten/Sport/Uebersicht/Marathonlaeufer-Sondre-Nordstad-Moen.
      Δηλαδή και στη περίοδο της μετριότητας του αλλά και της ανόδου του.

      Στη Fukuoka ο Μoen έτρεξε με pace 2:06:45 για 30k, και στη συνέχεια τα τελευταία 12.195 τα έτρεξε σε pace 2:03:24 !

      Kι ούτε όπως διαβαζουμε μπορούμε να πούμε ότι ήταν το μεγάλο ταλέντο από μικρή ηλικία. Έκανε ένα νορβηγικό ρεκόρ Νέων με 8:12 στα 3k σε ηλικία 17 ετών, καθώς επίσης κι ένα νορβηγικό junior στο 5ΑΡΙ με 14.02.
      https://www.friidrett.no/contentassets/b2a3370b68c5479e8506f0fd3c3d6be0/nordstadmoen.pdf
      http://www.all-athletics.com/node/61838
      https://no.wikipedia.org/wiki/Sondre_Nordstad_Moen
      Αν δεν περιμένετε τον χρόνο να δείξει, τα συμπεράσματα δικά σας…

    • Απλά αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν προπονητή που δεν πληρώνεται από κανέναν αθλητή του, μιας και δεν έχει παιδιά και δεν έχει κάποια οικονομική ανάγκη. Επίσης, έχει εκθέσει δημόσια τις προπονήσεις του συγκεκριμένου αθλητή, κάτι που ελάχιστοι κάνουν.

      Θεωρώ πως οι χρόνοι στην προπόνηση έχουν να κάνουν και με την προσαρμογή στο υψόμετρο της Κένυας για κάποιον που δεν έχει ζήσει σε αντίστοιχα ύψη.

      Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τους χρόνους που θα κάνουν στο μαραθώνιο τα αδέρφια Robertson, μιας κι έχουν συγκρίσιμους χρόνους στον ημιμαραθώνιο, και ζουν και προπονούνται σε υψόμετρο.

    • Εξαιρετικά σχόλια, παίδες!

    • Το ότι έχει δημοσιοποιήσει προπονήσεις δεν σημαίνει ότι αυτές τις προπονήσεις έκανε ο αθλητής. Η κίνηση αυτή κάλλιστα θα μπορούσε να περιλαμβάνεται στο παιχνίδι των εντυπώσεων.
      Είναι γεγονός πάντως ότι ο χρόνος θα δείξει αν η επίδοση αυτή ήταν ένα πυροτέχνημα και μόνο.

    • Προφανώς. Απλά δε βρίσκω λόγο να το κάνει μιας κι έχει μοιραστεί πολύ περισσότερο υλικό από αθλητές που έχουν αποσυρθεί. Μπορώ να δεχθώ πολύ πιο εύκολα για κάποιον χωρίς οικονομικό όφελος που ζει μια απλή ζωή, ότι μπορεί να αγαπάει το άθλημα και για αυτό μοιράζεται προπονητικά προγράμματα και γνώση συστηματικά.

      Έχει ενδιαφέρον η εμπειρία ενός sub-elite δρομέα όταν επιχείρησε να κάνει μια από τις πιο δύσκολες προπονήσεις του Canova. http://nateruns.blogspot.gr/2015/01/my-first-canova-block.html

    • Επανέρχομαι με νεότερη ανάρτηση του Nate Jenkins για όσους θέλουν να διαβάσουν την άποψή του για την επίδοση του Νορβηγού.

      http://nateruns.blogspot.gr/2017/12/canova-sondre-moen-and-lack-of-marathon.html

    • @theo_karlis Πάλι να μεταφράζουμε θα μας βάλεις..;;;

    • Αξίζει τον κόπο…

    • @echetlos Γιατί? Έχεις να πας για προπόνηση μήπως?

    • @thanasiskypraios Χαχαχα… έλα ντε…