Κατηγορία: Trainer – Ουδέτερο πάτημα – Βάρος: 275γρ. – 8mm drop (29/21mm)
Το Ride αλλάζει όνομα και συγχρόνως κάποια βασικά χαρακτηριστικά του. Υιοθετώντας την ISO σχεδίαση στο επάνω μέρος του, η αρίθμηση πλέον δεν “ανεβαίνει” στην 11η έκδοση αλλά “μηδενίζει” και ξεκινάει από την αρχή. Όπως έγινε και με όλα τα μοντέλα της Saucony που ακολούθησαν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, ας καλωσορίσουμε το νέο Ride ISO.
Δεν θα γράψουμε πολλά στην εισαγωγή, το Ride είναι πασίγνωστο στους περισσοτέρους, αφού αποτελεί ίσως το “σήμα κατατεθέν” στην κατηγορία του. Μια κατηγορία, η οποία εδώ και 2-3 χρόνια δεν αποτελεί απλά την οικονομική εναλλακτική πρόταση σε σχέση με τα premium cushioned μοντέλα των εταιρειών, όπως άλλοτε, αλλά έχει τα δικά της, διαφορετικά χαρακτηριστικά και κοινό.
Ουσιαστικά, η μετεξέλιξη του Ride ξεκίνησε με το V9, βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο με το V10 και με τη νέα έκδοση έχουμε το πρώτο μεγάλο update της σειράς.
Επάνω μέρος
Μπορεί το ISO να κυριαρχεί στο επάνω μέρος, αρκετές όμως είναι κι οι υπόλοιπες αλλαγές. Κατά την γνώμη μου, το νέο μοντέλο είναι πολύ όμορφο, βοηθούν και οι συγκεκριμένες αποχρώσεις σε αυτό. Όχι πως παίζει ιδιαίτερο ρόλο κάτι τέτοιο, σίγουρα όμως μπαίνει στα συν.
Το Ride 10 αποτελείτο από ένα μαλακό και εύκαμπτο engineered mesh, διαπνέον και άνετο. Στο νέο μοντέλο, τα υλικά είναι ακόμη πιο απαλά σε αίσθηση, κυρίως λόγω της πιο λεπτής εσωτερικής στρώσης. Η δομή στο toe box δίνεται μόνο από τον ελαφρύ προφυλακτήρα, αφού κι εδώ δεν υπάρχουν καθόλου δομικά στοιχεία, πλην του μεγάλου logo που ξεκινάει όμως πιο πίσω.

Μαλακό, διαπνέον και stretchy το ύφασμα, χωρίς δομικά στοιχεία.
Στο μεσαίο τμήμα ξεχωρίζει πλέον το ISOFIT. Η παχιά γλώσσα έχει bootie κατασκευή και φτάνει μέχρι την σόλα. Δεν ενώνεται και με την εσωτερική φόδρα, όπως στο Triumph ISO 4, αγκαλιάζει όμως όλο το midfoot για να έρθουν να “κάτσουν” επάνω της οι λωρίδες του ISOFIT. Στο νέο Ride, οι λωρίδες είναι δύο και μέσα από αυτές περνούν και τα κορδόνια, με τις πρώτες σειρές να έχουν τον παραδοσιακό σχεδιασμό. Προσωπικά προτιμώ αυτή την version του ISO. Στα μοντέλα που οι ανεξάρτητες λωρίδες ξεκινούσαν από χαμηλά, αν έσφιγγες παραπάνω τα κορδόνια, η γλώσσα “σούρωνε” και το ISOFIT δεν εφάρμοζε και τόσο σωστά.

Η γλώσσα ενώνεται με την σόλα, αγκαλιάζοντας το midfoot, χωρίς όμως να αποτελεί συνέχεια της εσωτερικής επένδυσης του mesh.
Όπως και η γλώσσα, η περιοχή γύρω από τον αστράγαλο έχει πολύ και μαλακό αφρώδες. Είναι σχεδόν τόσο όσο συναντάμε και στο Triumph και μάλιστα, κατεβαίνει μέχρι χαμηλά, σχεδόν έως την σόλα. Το κολάρο πίσω είναι αρκετά σκληρό, με κάποια πρόσθετα overlays για επιπλέον σταθερότητα στο σημείο της φτέρνας.
Γενικότερα, το επάνω μέρος του Ride είναι πιο ενισχυμένο σε σχέση με το παρελθόν. Και σε δομή αλλά και σε υλικά.
Φορώντας το, έχει την αίσθηση παπουτσιού της “από πάνω” κατηγορίας, αφού το εσωτερικό του είναι πολύ μαλακό και “πολυτελές”. Ο χώρος μπροστά είναι ελαφρώς πιο άνετος από το V10, με το διχτυωτό να ακολουθεί εύκολα τις κινήσεις του ποδιού. Μετά από 2-3 τρεξίματα, ανοίγει και λίγο.
Από τη μέση και πίσω, το Ride θυμίζει ακόμη περισσότερο τον μεγάλο του αδελφό. Το άφθονο padding σε όλη την περιοχή, σε κάνει να νοιώθεις στα… πούπουλα. Περίπτωση τριβών κι ερεθισμών μοιάζει μάλλον απίθανη, καθώς δεν υπάρχουν σχεδόν πουθενά σημεία, γυμνά από αφρώδη υλικά.

Όλη η περιοχή γύρω στο πίσω μέρος, όπως και η γλώσσα, έχουν επενδυθεί με πολύ και μαλακό αφρώδες.
Όλο αυτό βέβαια, σε δυσκολεύει αρχικά να βρεις την εφαρμογή που θες. Το πολύ αφρώδες, μαζί με τα πολύ ελαστικά και λεπτά κορδόνια, σε ξεγελούν και δεν μπορείς αμέσως να αντιληφθείς πόσο τα έχεις σφίξει, καταλήγοντας τελικά σε μια πιο χαλαρή εφαρμογή. Αυτό που θα πρότεινα σε όσους αντιμετωπίσουν κάτι ανάλογο, είναι η αλλαγή των στάνταρ κορδονιών με άλλα, λιγότερο ελαστικά. Το έκανα από το δεύτερο τρέξιμο με τα Ride και το θέμα λύθηκε αμέσως. Η ρύθμιση του δεσίματος έγινε ευκολότερη και κυρίως, δεν χαλάρωνε ποτέ κατά το τρέξιμο.

Η επένδυση από αφρώδες υλικό στο κολάρο, δεν είναι μόνο πολλή αλλά φτάνει και μέχρι την σόλα.
Το Ride ISO αγκαλιάζει πολύ όμορφα το πόδι και παρά το μαλακό εσωτερικό, έχει σίγουρη και σταθερή αίσθηση. Ακολουθεί το πόδι, στρίβει σωστά και ποτέ δεν θα το νοιώσεις “μπόλικο”. Το ISOFIT, ναι μεν κάνει την δουλειά του αλλά ποτέ δεν γίνεται αισθητό, παρόλο που οι λωρίδες του είναι από ενισχυμένο υλικό. Επίσης, καθώς τα κενά ανάμεσά τους είναι αρκετά μεγάλα, μπορείς να παίξεις με το σφίξιμο ανά σημείο.
Συγκρινόμενο με το προηγούμενο μοντέλο, η εφαρμογή του συνολικά είναι ελαφρώς πιο “προπονητική”, κάτι που οφείλεται στις αλλαγές του upper. Όχι πως οι παλαιότερες εκδόσεις δεν ήταν επίσης άνετες αλλά εδώ η σειρά αλλάζει επίπεδο, στοχεύοντας πρωτίστως στo χαρακτηριστικό αυτό. Για να καταλάβετε, σε κάποιες άλλες εταιρείες, το νέο Ride θα μπορούσε εύκολα να παίξει τον ρόλο της “ναυαρχίδας” τους. Συνεπώς, στην ερώτηση για το αν το ISOFIT κάνει καλύτερο το νέο μοντέλο, η απάντηση είναι πως το κάνει απλά διαφορετικό. Έχω κάνει πολλά χιλιόμετρα με τα V9 και V10 και δεν είχα κανένα παράπονο από το επάνω μέρος τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τον διάδοχό τους.

Η ISOFIT σχεδίαση.
Το μόνο σημείο που πιθανώς να προβληματίσει, έχει να κάνει με το κοντό μήκος της γλώσσας. Αν κάποιος θελήσει να χρησιμοποιήσει και τις έξτρα τρύπες, τα κορδόνια οριακά κάθονται επάνω της.
Τα μοντέλα της Saucony έχουν το πιο σταθερό sizing απ’ όλες τις εταιρείες και πολύ σπάνια κρύβουν εκπλήξεις. Οπότε κι εδώ πάτε στο κανονικό σας νούμερο.
Σόλα και πάτημα
Αν και τα υλικά της σόλας παραμένουν ίδια, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που αλλάζουν σε έναν βαθμό το πάτημα του Ride ISO.
O EVA αφρός (PWRFOAM) παραμένει, πλέον όμως είναι ψηλότερος κατά 2mm. Μπορεί σαν απόλυτο νούμερο να μοιάζει μικρό, αν το δούμε σαν ποσοστό όμως, μιλάμε για 7% και 10% περισσότερο υλικό, στην φτέρνα και μπροστά.
Από πάνω του, διατηρείται η στρώση των 3mm από Everun, η οποία έρχεται σε άμεση επαφή με το πέλμα, καθώς βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον εσωτερικό πάτο. Πέραν αυτών, η σόλα είναι και λίγο φαρδύτερη στο μεσαίο τμήμα, κυρίως στην περιοχή της καμάρας.

3mm πολυουρεθάνης στο επάνω μέρος της σόλας.
Κάποιες μικροαλλαγές υπάρχουν και στην εξώσολα, αν και η σχεδίαση ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Η κυριότερη αφορά την αφαίρεση μερικών εκατοστών λαστίχου στο μέσο και εσωτερικά, όπως και την κοιλότητα κάτω από την φτέρνα, η οποία είναι φαρδύτερη. Στο εμπρόσθιο τμήμα, τα “γαλόνια” της TriFlex διάταξης είναι λίγο στενότερα κι επίσης έχουν προστεθεί και δύο διαμήκεις αυλακώσεις.

Η εξώσολα καλύπτεται από λάστιχο στο μεγαλύτερο μέρος της. Παρόλο που μοιάζει ίδια με του V10, κάποιες λίγες αλλαγές επηρεάζουν το συνολικό πάτημα.
Για μεγαλύτερη σταθερότητα του ποδιού, εκατέρωθεν της φτέρνας έχουν τοποθετηθεί δύο ενισχύσεις από ελαφρύ πλαστικό. Δεν γίνονται αντιληπτές, αφού εσωτερικά υπάρχει το παχύ στρώμα αφρώδους, μαζί όμως με το σκληρό κολάρο στηρίζουν το πίσω μέρος του Ride ακόμη περισσότερο απ’ όσο στο προηγούμενο μοντέλο. Προσθέστε το φαρδύτερο midfoot και τα πιο κάθετα πλαινά της σόλας και τελικά έχουμε ένα παπούτσι που άνετα θα μπορούσε να “αγγίξει” την light stability κατηγορία.

Δύο ενισχυμένα τοιχώματα σε κάθε πλευρά της φτέρνας, ενισχύουν την σταθερότητα του Ride.
Για να μην ανησυχούν οι πιστοί του μοντέλου, να πούμε εξ αρχής πως ο χαρακτήρας του Ride παραμένει ο ίδιος κατά βάση. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά που ορίζουν ένα daily trainer και μάλιστα, με τρόπο ισορροπημένο. Όπως και τα δύο προηγούμενα μοντέλα άλλωστε, απλά λίγο πιο “εκλεπτυσμένα”.
Στις πιο αργές προπονήσεις, είτε long runs, είτε ελεύθερα τρεξίματα, είτε rocovery, το Ride ISO προσφέρει μεγάλη προστασία και άνεση. Είναι ελαφρώς πιο μαλακό πλέον, κυρίως στην φτέρνα, εξίσου σταθερό όμως. Η σόλα στο εμπρόσθιο μέρος της είναι αρκετά εύκαμπτη, έχοντας πολλά flex points, οπότε μπορεί να προσαρμοστεί στον τρόπο πατήματος του καθενός. Όπως έχουμε ξαναπεί, όσο σημαντική είναι η σχετική ακαμψία σε ένα performance μοντέλο, άλλο τόσο σημαντικό είναι να “τσακίζει” σωστά το forefoot σε ένα προπονητικό και να μην ζορίζει το πόδι. Σε συνδυασμό και με το χαμηλό βάρος του, το Ride ISO είναι ένα easy going μοντέλο και δεν ασχολείσαι μαζί του την ώρα που τρέχεις. Θα σε πάει όμορφα και ξεκούραστα όσο μακρυά του ζητήσεις.

Αρκετά και διαφορετικά flex points, παρά τα 21mm της σόλας μπροστά.
Αν ανεβάσεις ταχύτητα, το Ride δεν θα γκρινιάξει. Δεν είναι το παπούτσι που θα επιλέξεις για τα αμιγώς γρήγορα τρεξίματά σου, αν όμως έχεις προπονήσεις με αλλαγές ρυθμού (π.χ. fartlek), διαπιστώνεις ότι θα τις ακολουθήσει εύκολα και χωρίς καθυστέρηση. Σε αυτό βοηθάει και η στρώση από Everun, η οποία δίνει ένα pop και μια σβελτάδα στο πάτημα, χαρακτηριστικό του υλικού.
Σε σχέση με τα V9 και V10, το ISO υστερεί σε αίσθηση του εδάφους, κάτι που προφανώς οφείλεται στην ψηλότερη και πιο μαλακή σόλα. Για παράδειγμα, αν κάποιος έμπαινε και στον στίβο με τα δύο προηγούμενα Ride, πιθανώς τώρα η αίσθηση να του φανεί λίγο πιο αποκομμένη. Παρ’ όλα αυτά, για τέτοια χρήση η εταιρεία έχει άλλα μοντέλα, οπότε δεν θα το κρίνουμε με αυτά τα standards.

Στην φτέρνα, η σόλα ανοίγει στο κάτω μέρος της και σε συνδυασμό με τα κάθετα πλαινά της, κάνουν το Ride πολύ σταθερό.
Συμπέρασμα
Το νέο μοντέλο έχει έρθει πιο κοντά από ποτέ στο Triumph. Μπορεί τα υλικά της σόλας να διαφέρουν (full Everun στο Triumph 4), όμως η συνολική αίσθηση που αποκομίζεις, δεν απέχει όσο παλαιότερα. Σίγουρα η πολυουρεθάνη δίνει άλλη ποιότητα στο πάτημα του “μεγάλου” μοντέλου, το νέο Ride όμως γλυκοκοιτάει πλέον και την premium cushioned κατηγορία.
Τόσο το νέο upper με την υιοθέτηση του ISOFIT, όσο και το πλούσιο cushioning της σόλας, προσθέτουν άνεση και πολυτέλεια στο παπούτσι. Επαναλαμβάνω όμως, δεν αφαιρούν κάτι από τα χαρακτηριστικά για τα οποία έχει γίνει δημοφιλής η σειρά κι αυτό αποτελεί επιτυχία για την Saucony.
Roberto4Carlos
Ευχαριστούμε @echetlos για μια ακόμα παρουσίαση που λαμβάνει βαθμό Α++ .
Κατά πρώτο θεωρώ ότι οι χρωματικοί συνδυασμοί της saucony είναι κορυφαίοι και μακράν οι καλύτεροι!!!
Το πάτημα του Ride 9 που ακόμα έχω (αλλά όχι για τρέξιμο) ποτέ δεν ήταν προσεχτικό με τις φτέρνες μου και σε ότι τρέξιμο και αν έκανα πάντα μου άφηνε την αίσθηση ότι βαριέται, πιο πολύ και από μένα τον ίδιο, να σηκώσει τα πέλματα στον αέρα μετά από κάθε πάτημα. Επίσης, παρόμοια αίσθηση είχα και με την έκδοση 8. Φανταστείτε ότι και τα 8 και τα 9 τα έβγαλα εκτός τρεξίματος μόλις στα 150 χιλιόμετρα.
Πλέον έχω καταλήξει ότι το πάτημα της saucony πίσω στη φτέρνα δεν με καλύπτει και μου δημιουργεί πρόβλημα(έχω κληρονομήσει και πελματιαία)και μάλλον δεν θα ξαναδοκιμάσω. (Ride8 , Ride9, Breakthrou3 ήταν ένα καλό δείγμα).
Φυσικά αν μου τα κάνει κανείς δώρο, δεν θα τον προσβάλλω και δεν θα του πω όχι!!!
big-blue
Πως το έκαναν έτσι;
Μαούνα το ride
big-blue
Είδα μερικούς που τα φορούσαν χτες στο σπάρταθλο.
Οι περισσότεροι βέβαια, χόκα
giannislari7
Καλησπέρα , σε σχέση με το Ride 10 η εφαρμογή του είναι ίδια , επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα δοκιμής επιλέγουμε το ίδιο νουμεράκι ? Triumph 4 / Ride Iso θα επέλεγες για μαραθώνιο ?
Nikos Pilikas
@argyroulisgiannis Ίδιο νούμερο παίρνεις, Γιάννη.
Προσωπικά, χωρίς δεύετρη σκέψη θα επέλγα Ride. Πιο ελαφρύ, πιο μαζεμένο και χωρίς να υπολείπεται ιδιαίτερα σε cushioning.
mashine
Μετά από έναν χρόνο…BF 2019 το τσίμπάω από το sportloft με σκοπό να το ταιριάξω με το pureboost σαν προπονητικό.Χαλαρά και εύκολα τρεξίματα.Κόστος 42ευρώ.Βάρος 288γρ ενώ το pureboost στα 299 σε 43 και τα δύο.Τόσο σε αργούς (430) όσο και σε πιο γρήγορους ρυθμούς (350) φαίνεται το βάρος του σε αντίθεση με το pureboost που <4 το βάρος εξαφανίζεται.Πολύ σκληρό παπούτσι στην άσφαλτο και κουράζει.Στα θετικά το πολυτελές εσωτερικό και μάλλον η ανθεκτικότητα αφού περιμένω 1000χλμ από δαύτο.Στο χώμα τα πάει καλύτερα ομολογουμένως.Νομίζω ότι είναι το πιο άψυχο ζευγάρι που έχω.Μετά από 100χλμ στα 250 σύνολο θα ξαναγράψω αν έχει αλλάξει κάτι.