Αρχική / Αξιολογήσεις / Skechers Performance GOrun 7

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

Skechers Performance GOrun 7

Skechers Performance GOrun 7

Κατηγορία: Lightweight trainer – Ουδέτερο πάτημα – Βάρος: 220γρ. – 4mm drop (25/21mm)

Ο νέος αφρός της Skechers Performance μάς συστήθηκε με το φοβερό και τρομερό Razor 3 Hyper. Μία ειδικά επεξεργασμένη EVA σύνθεση, με έγχυση CO2 σε υγρή μορφή, δίνοντας ιδιότητες που διαφέρουν κατά πολύ από αυτές που ξέραμε ότι είχε το συγκεκριμένο υλικό. Κάποιες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, δείχνουν την αρχική μορφή και το μέγεθος του υλικού ως απλό EVA και την τελική, όταν αυτό διογκώνεται και “μετατρέπεται” σε Hyper Burst. Κάτι σαν τον Clark Kent και τον Superman, ας πούμε. Παρόλο που δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται μέσα στον τηλεφωνικό θάλαμο (ή κι αν ξέραμε, μάλλον δεν θα καταλαβαίναμε), η αλήθεια είναι πως ο Hyper Burst είναι πραγματικά super-foam!

EVA -> Hyper Burst

Μετά το Razor 3 λοιπόν, σειρά πήρε το GOrun 7 να φορέσει το νέο αφρό. Στην γκάμα της εταιρείας, στέκεται αμέσως πάνω από το Razor, ως ένα ελαφρύ προπονητικό ή και up tempo μοντέλο. Παρότι πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό παπούτσι πλέον, ομολογώ ότι είμαι λίγο προκατειλημμένος με την σειρά, καθώς το GOrun 5 είναι ένα από τα all time favorites.

Επάνω μερος και εφαρμογή

Το έπανω μέρος του GR7 αποτελείται από ένα ενιαίο κομμάτι πλεχτού υφάσματος (full bootie), χωρίς ξεχωριστή γλώσσα και πλαινά. Μία κάλτσα, δηλαδή. Είναι ιδιαίτερα ελαστικό κατά μήκος της ράχης του ποδιού και μέχρι τα δάχτυλα, ενώ στα πλαινά λιγότερο. Το υλικό είναι αρκετά χοντρό και με πολύ πυκνή ύφανση, ο δε εσωτερικός προφυλακτήρας είναι όσος χρειάζεται για να κρατάει το ύψος του toe box. Λεπτός μεν αλλά φτάνει αρκετά πίσω στο πλάι. Γενικότερα, μοιάζει με το upper του GR6, για όποιους το έχουν φορέσει.

Full bootie σχεδίαση.

Στο μεσαίο τμήμα υπάρχουν τέσσερις σειρές από φαρδιά “σχοινάκια”, στο τελείωμα των οποίων περνούν και τα κορδόνια. Θυμίζει αρκετά το γνωστό Flywire της Nike, επειδή εδώ όμως είναι ραμμένα με το πλεχτό, τελικά “δουλεύουν” μαζί του. Κανένα άλλο δομικό στοιχείο δεν υπάρχει, με το ύφασμα να είναι πιο ανελαστικό στην περιοχή. Αφρώδες δεν υπάρχει καθόλου εκεί που θεωρητικά είναι η γλώσσα.

Πίσω, στο επάνω μέρος υπάρχει ένα φαρδύ ελαστικό χείλος γύρω από τον αστράγαλο, το οποίο θα υπέθετε κανείς πως είναι αυτό που συγκρατεί το πόδι. Παρ’ όλα αυτά, το λάστιχο δεν είναι σφιχτό, μάλλον το αντίθετο, και όλη η δουλειά γίνεται από το μαξιλαράκι που υπάρχει εσωτερικά. Είναι παχύ, μαλακό και παίρνει το σχήμα της φτέρνας. Είναι και το μοναδικό σημείο στο upper του GOrun όπου υπάρχει αφρώδες υλικό. Το κολάρο είναι εύκαμπτο και χαμηλό, αφήνοντας αρκετή ελευθερία στην άρθρωση.

Το εσωτερικό αφρώδες γύρω από τον αστράγαλο λειτουργεί πολύ καλά.

Όσοι έχουν διαβάσει ήδη reviews για το παπούτσι, το πιθανότερο είναι να έχουν την εντύπωση πως το επάνω μέρος του GR7 δεν κρατάει καθόλου, λόγω της μεγάλης ελαστικότητας του υφάσματος. Κατά την άποψή μου, τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά.

Κατ’ αρχάς να πω ότι επέλεξα μισό νούμερο κάτω από το κανονικό μου. Το καλούπι είναι μακρόστενο και η γραμμή του επιτρέπει, αν όχι επιβάλλει, να κατέβεις νούμερο. Φορώντας το, θα περίμενε κανείς ότι το ύφασμα θα ήταν κολλητό στο πόδι. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, εκτός ίσως από την περιοχή του midfoot. Μπροστά και πίσω το παπούτσι είναι αρκετά άνετο. Αγκαλιάζει το πέλμα, χωρίς όμως να είναι πουθενά σφιχτό, όπως άλλες αντίστοιχες κατασκευές.
Η φτέρνα κλειδώνει αρκετά καλά, παρά την απουσία σκληρού κολάρου και το αφρώδες είναι μαλακό και στο σημείο ακριβώς που πρέπει. Δεν χρειάζεται να σφίξετε πολύ τα κορδόνια, αφήστε το πίσω μέρος να δουλεύει με την άρθρωση.

Αρκετά minimal κολάρο αλλά τελικά προσφέρει άνεση και κράτημα.

Στο μεσαίο τμήμα, όπως και το εμπρόσθιο, γεγονός είναι πως το πλεχτό είναι πολύ ελαστικό. Μπορεί όχι τόσο στα πλαινά σημεία, αρκεί όμως η ελαστικότητα στην “γλώσσα” και το επάνω μέρος του toe box, ώστε να επηρεάζεται όλη εφαρμογή. Προσθέστε σε αυτό και τα επίσης πολύ ελαστικά κορδόνια, οπότε καταλήγουμε πως το upper έχει μικρά περιθώρια ρυθμίσματος και θα συμπεριφέρεται πάντα όπως εκείνο θέλει.

 

Κατεβαίνοντας μισό νούμερο ή αν κάποιος έχει ογκώδες πέλμα, “καργάρεις” περισσότερο το παπούτσι και αυτή η χαλαρότητα μειώνεται. Επιπλέον, αν μιλάμε για ευθείες ή ήπιες στροφές, θεωρώ ότι δύσκολα κάποιος θα παραπονεθεί για το κράτημα. Ιδίως αν οι ρυθμοί δεν είναι πολύ γρήγοροι. Προσωπικά δεν αντιμετώπισα κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, ακόμη και σε tempo τρεξίματα, και θα έλεγα ότι αν δεν ήμουν προκατειλημμένος και δεν είχα συνεχώς εκεί το μυαλό μου, θα περνούσε ακόμη πιο απαρατήρητο.

Κοιτώντας στο διαδίκτυο, θα βρείτε μερικές “ιδέες” για την βελτίωση του κρατήματος. Για παράδειγμα, τα κορδόνια μπορούν να περαστούν και από τις χαμηλότερες θηλειές, αυτές που δημιουργούν τα σχοινάκια στα πλαινά του επάνω μέρους. Γενικότερα, υπάρχει η δυνατότητα πολλών συνδυασμών χρησιμοποιώντας τες και τα μακρυά κορδόνια βοηθούν σε αυτό. Έκανα κάποιες δοκιμές, πιο πολύ για να το τσεκάρω, και όντως δίνει κάτι παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά, καθώς δεν είχα θέμα και με το κανονικό δέσιμο, δεν πειραματίστηκα περισσότερο.

Παίζοντας με το δέσιμο και τις θηλειές στα πλαινά του upper, μπορείς να βελτιώσεις το κράτημα.

Σε κάθε περίπτωση και παρά την προσωπική μου εμπειρία, το GOrun 7 θα μπορούσε να έχει ένα πιο σταθερό επάνω μέρος. Δεν λέω απαραίτητα να επιλέγετο ένα παραδοσιακό διχτυωτό αντί του πλεχτού (σαφώς προτιμάω το πρώτο) αλλά τόσο μεγάλη ελαστικότητα σίγουρα δεν χρειαζόταν. Είναι πολύ άνετο και ευχάριστο σαν αίσθηση αλλά το ίδιο θα ήταν και με αρκετά λιγότερο αέρα από το knit. Πολύ περισσότερο δε, όταν πρόκειται για ένα μοντέλο που η σόλα του είναι ικανή και για γρήγορα τρεξίματα.

Ο προφυλακτήρας, παρότι λεπτός, είναι σχετικά άκαμπτος και εκτείνεται αρκετά προς τα πίσω. Είναι πιθανό κάποιοι να τον αισθανθούν να πιέζει ελαφρώς το μικρό δάχτυλο, μετά από λίγο όμως παύει να ενοχλεί. Τουλάχιστον έτσι συνέβη σε εμένα.

Για να κρατάει το σχήμα του toe box, o προφυλακτήρας είναι κάπως σκληρός και φτάνει αρκετά πίσω.


Σόλα και πάτημα

Η επεξεργασία που γίνεται στο EVA υλικό με την έγχυση CO2, το οποίο θερμαίνεται και έρχεται σε υγρή μορφή, αλλάζει σε μεγάλο βαθμό την δομή του, δίνοντάς εντελώς άλλες ιδιότητες. Σημαντικά μειωμένο βάρος, αντοχή και μεγάλη ελαστικότητα. Επίσης, καθώς στην βάση του ο Hyper Burst παραμένει ένας “ταπεινός” EVA αφρός, δεν έχει το υψηλό κόστος αντιστοίχων υλικών (PEBA) και επιπλέον, ούτε και το βάρος κάποιων άλλων (TPU). Ακόμη και ως εμφάνιση, ο HB δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο στην αγορά, θυμίζοντας αρκετά 3D-printed υλικό. Σαν ρύθμιση, είναι ακριβώς η ίδια με του Razor 3 και οι όποιες διαφορές στην αίσθηση προκύπτουν από την γεωμετρία της σόλας, την εξώσολα αλλά και τον εσωτερικό πάτο.

Τα ύψη της σόλας είναι μάλλον σχετικά, αφού έχουμε 19/15mm καθαρού αφρού (μαζί με την εξώσολα), συν το επενδεδυμένο footbed (μπορεί να αφαιρεθεί ο εσωτερικός πάτος) και τον πάτο. Εντύπωση κάνει πως το Razor έχει οριακά περισσότερο Hyper Burst, συνολικά όμως το πόδι κάθεται ψηλότερα στο GOrun 7.

Pure science!

Η εξώσολα διαφέρει εντελώς από αυτή του Razor και θυμίζει κάπως το μοτίβο που χρησιμοποιούσε η Skechers παλαιότερα. Αποτελείται από πολλά, εντελώς ανεξάρτητα τμήματα λαστίχου και βαθειές αυλακώσεις. Είναι αρκετά έξυπνη σχεδίαση, καθώς και βάρος εξοικονομείται, αφού δεν καλύπτεται όλη η επιφάνεια αλλά και κανένα σημείο εκτεθειμένου αφρού δεν έρχεται σε επαφή με το έδαφος. Από την άλλη, πατώντας ουσιαστικά μόνο στα προεξέχοντα pods, το forefoot είναι ελφρώς ασταθές. Μέχρι να το συνηθίσεις, τουλάχιστον.

Παρότι ο εκτεθειμένος αφρός δεν είναι λίγος, δεν έρχεται σε επαφή με το έδαφος, ώστε να υπάρχει κίνδυνος πρόωρης φθοράς.

Όπως και σε άλλα μοντέλα της εταιρείας, έτσι κι εδώ το footbed είναι επενδεδυμένο και μπορεί το παπούτσι να φορεθεί και χωρίς τον εσωτερικό πάτο. Αυτό το κάνει πιο responsive και με μεγαλύτερη αίσθηση του εδάφους μπροστά, θέλει όμως οπωσδήποτε χοντρή κάλτσα για να γεμίσει ο επιπλέον χώρος που δημιουργείται.

Όσοι είχαν διαβάσει το review του Razor 3, θα θυμούνται ότι είχα εντυπωσιαστεί με τον Hyper Burst. Και παρά τα χιλιόμετρα που έχω γράψει μαζί του, εξακολουθεί κάθε φορά να με ενθουσιάζει. Μέσες άκρες, στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και η σόλα του GOrun 7.

Αρκετές φορές αναφερόμαστε σε κάποιο μοντέλο ως “bottom heavy”, ότι δηλαδή σου δίνει την αίσθηση πως όλο το βάρος του είναι επικεντρωμένο στην σόλα. Εδώ έχουμε ακριβώς την ανάποδη περίπτωση, νοιώθεις λες και υπάρχει μόνο το upper και από κάτω τίποτα. Συμπεριφέρεται σαν ένα συμπαγές, πολύ σφιχτό σφουγγάρι και δίνει την εντύπωση ότι το κέλυφος που βλέπεις, είναι κούφιο από μέσα. Σαν ψεύτικο.

Η συμπίεσή του είναι αρκετά μικρή. Μην περιμένετε μαλακό πάτημα, τουλάχιστον όπως έχουμε συνηθίσει να το εννοούμε σε άλλους αφρούς, όπου το πόδι βυθίζεται μέσα στο υλικό. Παρ’ όλα αυτά, το cushioning είναι πολύ, όχι μονο σε σχέση με το βάρος αλλά και αντικειμενικά.
Όπως σε όλα τα Skechers Performance, η rocker σχεδίαση της σόλας (M-Strike) παραμένει κι εδώ. Αν και το παπούτσι ανταποκρίνεται εξίσου καλά, σε όποιο σημείο κι αν προσγειώνεσαι, το sweet spot του θεωρώ ότι βρίσκεται πατώντας πιο μπροστά. Βοηθάει σε αυτό κι η έντονα ανασηκωμένη φτέρνα.

Έντονο rocker, τόσο μπροστά όσο και πίσω.

Η σειρά GOrun ήταν ανέκαθεν το performance trainer της εταιρείας, με την GOrun Ride να αποτελεί το καθημερινό προπονητικό μοντέλο. Το GR7 μπαίνει πλέον άνετα στα χωράφια της δεύτερης, αφού μπορεί εύκολα να δουλέψει και σε πιο αργά τρεξίματα. Η προστασία είναι παραπάνω από επαρκής, το πολύ χαμηλό βάρος το κάνει ξεκούραστο, ενώ οι μεγάλες αυλακώσεις από κάτω δίνουν την απαραίτητη ευκαμψία. Σε τέτοιες προπονήσεις μάλιστα, το πλεχτό επάνω μέρος συνεισφέρει στην άνεση. Μην σας φοβίσει το ότι υπολείπεται σε softness, μόλις το πρωτοφορέσετε. Η σόλα συμπιέζεται όσο και όταν χρειάζεται.

Παρά το ύψος του, η ευκαμψία του forefoot είναι μεγάλη.

Σε up tempo ρυθμούς, είναι εκεί που ο Hyper Burst ξεχωρίζει. Φορτίζοντας περισσότερο τον αφρό, η ελαστικότητά του γίνεται πολύ πιο εμφανής και τo “σήκωμά” του είναι από τα πιο άμεσα που έχω δοκιμάσει. Παρά το ύψος της, η σόλα είναι αρκετά σταθερή και συμπαγής, ενώ στο δυνατό toe off δεν καταλαβαίνεις τα pods από κάτω. Επίσης, ενώ κάθεσαι αρκετά ψηλά από το έδαφος, δε νοιώθεις αποκομμένος από αυτό, όπως συμβαίνει με άλλες παχιές σόλες. Λίγα μοντέλα είναι τόσο προστατευτικά και συγχρόνως ανέξοδα.

Το GR7 δεν θα δυσκολευόταν να μπει και στον στίβο, απλά εκεί θα περιοριζόταν από το επάνω μέρος του. Ναι μεν η σόλα κρατάει στα βιράζ, αν όμως ο ρυθμός ανοίξει, το upper έχει αρκετά μπόσικα. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι για τέτοια δουλειά είναι το Razor, το θέμα όμως είναι ότι ο Hyper Burst και η συγκεκριμένη γεωμετρία έχουν την ικανότητα να προσφέρουν ακόμη περισσότερα. Αν μάλιστα αφαιρέσεις τον παχύ εσωτερικό πάτο, το παπούτσι γίνεται ακόμη πιο responsive και γρήγορο, δίνοντας αίσθηση πολύ κοντά σε αυτήν του Razor. Kαι πάλι όμως, αυξάνεις τον χώρο εσωτερικά.

Ο πάτος έχει αρκετά χιλιοστά υλικού και η αφαίρεση του δίνει διαφορετικό χαρακτήρα στο GR7.

Γι’ αυτούς τους λόγους, ξαναλέω ότι πρέπει να κατέβεις μισό νούμερο. Και τον όγκο του επάνω μέρους θα μειώσεις και πιο εύκολα θα μπορείς να παίξεις με/χωρίς τον πάτο.

Συμπέρασμα

Η σόλα του GOrun 7 έχει ξεκάθαρο χαρακτήρα, αυτόν του performance trainer που μπορεί να δουλέψει όμως και σε καθημερινή χρήση. Πολύ λίγα μοντέλα το καταφέρνουν αυτό. Τα κάνει όλα και μάλιστα, εξίσου καλά. Προστατεύει στα αργά, πάει γρήγορα όποτε θελήσεις, έχει κορυφαίο pop και είναι και πανάλαφρο. Ο Hyper Burst είναι τρομερός αφρός. Παρ’ όλα αυτά, επειδή ένα παπούτσι δεν είναι μόνο η σόλα του αλλά και η εφαρμογή του, κατά την γνώμη μου το νέο GOrun κατατάσσεται τελικά στην κατηγορία των lightweight trainers. Γρήγορο cruising, tempo τρεξίματα, ελεύθερα με αλλαγές ρυθμού ή long runs με ρυθμό αγώνα.

Αν το επάνω μέρος ήταν π.χ. μια παραλλαγή αυτού του Razor ή έστω αν είχε λιγότερη ελαστικότητα το πλεχτό, θα μιλούσαμε σε διαφορετική βάση. Το σίγουρο είναι πως αυτό το φτιάχνεις, δεν είναι και τόσο πολύ δύσκολο. Το δύσκολο είναι να ξεχωρίσεις με την “καρδιά” του παπουτσιού, την σόλα. Κι εκεί η Skechers Performance το έχει καταφέρει απόλυτα.

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

8 Σχόλια

 1. Το αγορασα πολυ προσφατα, στην εκθεση του ΑΜΑ, αρεα με τον Νικο ο οποιος επεμενε να παρω το πιο αγωνιστικο Razor3. Ηθελα ομως κατι πιο πλουσιο, παρολο που γενικα δε μου αρεσει να χανει το παπουτσι σε αισθηση και πληροφορια απο το δρομο. Δοκιμασα το 42, ειναι ελαφρα μεγαλο αλλα το 41,5 δεν ητανε διαθεσιμο. Τελικα το πηρα και ακομα το μαθαινω. Μου εχει κανει αρνητικη εντυπωση οτι το αριστερο ειναι λιγο διαφορετικο απο το δεξι . Με το πρωτο τρεξιμο στο δεξι εβγαλα μια μικρη φουσκαλα. Δοκιμασα εξτρα πολθ λεπτους πατους πατους και η αισθηση ειναι οτι το ποδι πιεζεται. Διαβαζοντας το review αλλαξα το δεσιμο των κορδονιων και τα περασα ολα απο μια θηλια παρακατω. δε τα εχω τρεξει ακομα ετσι αλλα φορωντας τα μου εδωσαν την εντυπωση οτι πιανουν καλυτερα και με μεγαλυτερη σαφηνεια το ποδι. Νομιζω δλδ οτι δε θα εχω προβλημα, παντως η ελαφρα διαφορετικη αισθηση μεταξυ αριστερου και δεξιου ακομα υφισταται, ισως βεβαια να ειναι απα ιδεα μου και εξαφανιστει με το επομενο τρεξιμο και την διαφορετικη ρυθμιση. Ο πατος ειναι κορυφαιος, πολυ καλη προστασια, πολυ ελαφρια αισθηση, αφηνει ξεκουραστα τα ποδια μετα τη προπονηση.

 2. Τελικα τα παπούτσια που αγόρασα ήταν διαφορετικό νούμερο…, το ένα 42 και το άλλο όπως έλεγε το ταμπέλακι 38.5, λάθος και αυτό βέβαια. Τα άλλαξα σήμερα και πήρα το 41, δε τα έχω τρεξει ακόμη αλλα μου ταιριάζουν γάντι, άρα σωστά ο Νίκος λέει για μισό νούμερο κάτω. Αμφιταλαντευθηκα και πάλι αρκετά μεταξύ αυτών και των razor3 όπου πάλι το 41 θα έπρεπε να είναι το νούμερο μου. Πολύ πιο ελαφριά σαν αίσθηση τα 3, αρκετά πιο προπονητικά τα 7. Μου άρεσε το γεγονός ότι αφαιρώντας τον πατο και βάζοντας πιο χοντρή κάλτσα έχεις ένα διαφορετικό παπούτσι. Επειδή το θέλω για χιλιόμετρα πήρα το 7. Από την προηγούμενη μου εμπειρία να πω ότι από κρατήματα στο βρεγμένο υστερεί.

 3. Τωρα πια που τρεχω με το κανονικο μου νουμερο μπορω να ποτι η σολα ειναι εξαιρετικη!!!!, Τα ποδια μετα τη προπονηση ειναι σα να μην εχουν τρεξει. Λιγο πιο σφιχτο-παραδοσιακο να ηταν το upper και ολα θα ηταν τελεια

 4. @vasilis_nitsos Απλά θέλει λίγη προσοχή με την εφαρμογή.
  Αν διαβάσεις το κείμενο, θα δεις ότι εγώ κατέβηκα μισό cm από το συνηθισμένο μου και μου είναι μια χαρά.
  Οπότε από Δευτέρα που ανοίγουν τα μαγαζιά, το δοκιμάζεις για να είσαι σίγουρος.

 5. Ναι το διάβασα για το νούμερο.Απλα επειδή μένω σε νησί θα το παραγγείλω και αν χρειαστεί θα το στείλω για αλλαγή.
  Φίλε και πάλι ευχαριστώ!Δεν ξέρεις τι μου έχεις προσφέρει με τα RAZOR.

 6. @echetlos
  Νίκο το GoRun 7 με το GoRun 7+ Hyper , είναι το ιδιο ακριβως παπουτσι με διαφορετικό upper?

 7. @pseiras Ακριβώς!

 8. Πολύ “ύπουλα” το βγάλανε 🙂
  Εγκυκλοπαίδια είσαι.

Αφήστε μια απάντηση