Αρχική / Θέματα / Δρομικά θέματα / Προπόνηση / Πλήρης πίνακας προπονητικών ρυθμών

Πλήρης πίνακας προπονητικών ρυθμών

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 31 έως 45 (από 221 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Χωρίς να θέλω να μιλήσω εκ μέρους του Γιάννη, απλά να πω ότι ο πίνακας που μας έδωσε αποσκοπεί στο να δουλεύουμε στους σωστούς ρυθμούς τις διαλειμματικές, τα cruise intervals και τα tempo runs.
    Αυτές οι προπονήσεις όμως, αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου και δομημένου προγράμματος, το οποίο σίγουρα δεν καθορίζεται στην τύχη, ούτε μπορεί να είναι και γενικό. Βασίζεται στις ιδιαιτερότητες του κάθε δρομέα και εξατομικεύεται, είτε από κάποιον προπονητή είτε από τον ίδιο τον αθλητή.
    Θεωρώ λοιπόν πως οποιεσδήποτε περαιτέρω κατευθύνσεις δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα.

@aris910xt
    Άρη, μία εικόνα θα μπορούσες να πάρεις από εδώ.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Άλλαξα τον τίτλο του νήματος, ούτως ώστε να είναι ευκολότερη η εύρεσή του μελλοντικά.

Aris 910XT
    Συμμετέχων

@Echetlos για αυτό είπα “Εξαντλώντας την καλοσύνη”…. από την άλλη πάλι δεν έχουμε όλοι την δυνατότητα πρόσβασης σε προπονητή. Ευχαριστώ πάντως όπως και να΄χει.

Roberto4Carlos
    Συμμετέχων

Δυστυχώς, πολλοί από εμάς τους δρομείς νομίζουμε ότι σε κάθε προπόνηση θα πρέπει να κάνουμε και PB στο κομμάτι που τρέχουμε. Αν πάμε πιο αργά μας πιάνει “αμόκ” για το ότι δεν πήγαμε καλά και ότι δεν υπήρξε καμία βελτίωση από την προσπάθεια που καταβάλαμε. Αυτό θεωρώ πως είναι μία από τις μεγαλύτερες παγίδες στο άθλημα που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς και σε απογοητεύσεις.
    Μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό παίζει η αμάθεια ή η ημιμάθεια που έχουμε σαν ερασιτέχνες δρομείς σχετικά με το πως λειτουργεί ο οργανισμός μας κατά την άσκηση, ποια τα οφέλη της κάθε προπόνησης κ.α
    Όλοι μας λοιπόν, από τα μικρά παιδιά που αθλούνται στον στίβο, μέχρι εμάς τους μεγαλύτερους που ανακαλύψαμε το τρέξιμο σχετικά αργά, όλοι μας θα πρέπει να υποχρεούμαστε εκτός από το να ακολουθούμε τυφλά και ξερά ένα προπονητικό πλάνο, να μαθαίνουμε και τη θεωρία της άσκησης.

Sites όπως το Gorun, άνθρωποι όπως ο @iwannhs-vafeiadhs, συντρέχτες όπως όλοι εσείς, προσφέρουν πολλά προς αυτή την κατεύθυνση!

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Πάααρα πολύ σωστός, Μανώλη!

TAKISSS
    Συμμετέχων

Ευχαριστώ και εγω με τη σειρά μου για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες του άρθρου αυτού, αλλά και του προηγούμενου, του προγράμματος μαραθωνίου για 3 και 20 λεπτά, το οποίο και έχω ξεκινήσει και βρίσκομαι στην 4η εβδομάδα (για μαραθωνιο Ναυπλιου), μετά από ανέβασμα χιλιομέτρων κανα τετράμηνο. Ο συνδιασμός όμως των δύο άρθρων μου έχει προκαλέσει δύο ερωτηματικά.
    Το πρώτο και βασικότερο είναι οτι επειδή παρακολουθούσα και τους πίνακες του τζακ ντανιελ για 3:20 μαραθώνιο, έδινε το 10αρι 43:29, ενώ τώρα με αυτους τους πίνακες βλέπω το 10αρι στο 41:40. Δηλαδή εγώ που έχω 10αρι στο 43:30 γιατι ρυθμό μαραθωνίου θα πρέπει να πάω?
    Το δεύτερο είναι οπως είπε και μια κοπελα ποιο πριν ο ρυθμός για τα LR. Στους πίνακες είναι με 5 το χλμ, ενώ στο προηγούμενο άρθρο του προγράμματος είναι 5:15 με 5:20 που και πάλι πολύ μου φαίνεται. Τέλος να πω οτι το πρόγραμμα ως ώρας μου βγαίνει με πολυ μικρη δυσκολία, αλλά μου βγαίνει.

TAKISSS
    Συμμετέχων

Μιας και μου ηρθε τώρα να το ρωτησω. Μηπως οι ρυθμοι του μαραθωνιου ειναι μόνο για τον μαραθώνιο της Αθηνας και όχι για φλατ? Γιατι έτσι ψιλοβγαίνει.

timxon
    Συμμετέχων

Πολύ ωραίος πίνακας. Αν και για το δικό μου επίπεδο δεν κάνει γιατί είμαι αρχάριος , νομίζω ότι θα μπορέσω να το φέρω στα δικά μου μέτρα με τις απαραίτητες αλλαγές.

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Ο πίνακας ανανεώθηκε, καθώς έγιναν κάποιες μικρές αλλαγές.

aroulio
    Συμμετέχων

Nα υποθέσω ότι εφόσον το διάλειμμα είναι τόσο μικρό, είναι τελείως στατικό;
    Ισχύει ότι αυτό είναι πρακτικότερο για αθλητές 5αριών-10αριών σε σχέση με τους μαραθωνοδρόμους;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
    Συμμετέχων

@aroulio Το διάλειμμα είναι μικρό διότι οι ρυθμοί είναι εύκολοι.
    Μπορεί να είναι είτε στατικό είτε jogging.
    Για παράδειγμα στα 300ρια αν είναι 45″ το διάλειμμα μπορεί να είναι στατικό.
    Αν είναι 1′ μπορείς να κάνεις 100 μέτρα jogging αν είσαι σε στίβο και να ξαναρχίσεις από το ίδιο σημείο.
    Το ρυθμίζεις αυτό και με την αίσθηση.
    Αν το διάλειμμα δεν σου φτάνει πάει να πει ότι ο συγκεκριμένος ρυθμός σου είναι δύσκολος για αυτό τον όγκο κομματιών. Οπότε μεταβαινεις στην από κάτω γραμμή του πίνακα με πιο αργές προπονήσεις.
    Το μεγάλο διάλειμμα είναι για πιο αναεροβιες προπονήσεις που δεν ενδείκνυνται για μαραθωνοδρόμους και ειδικά για ερασιτέχνες.
    Συν ότι έχουν μικρότερο προπονητικό όφελος στην αερόβια προπόνηση.

aroulio
    Συμμετέχων

Ευχαριστώ!
    Θα δοκιμάσω τα προτεινόμενα 1000άρια και θα δω πως θα μου πάει

Devil’s Reject
    Συμμετέχων

Αυτό που λίγοι “ερασιτέχνες” δρομείς καταλαβαίνουνν είναι ότι το sport (του μαραθωνίου) είναι καθαρά αερόβιο. Πολύ ωραία τα λες στην τελευταία πρόταση! Kudos

stratus
    Συμμετέχων

Βλεποντας τα pace που δινει ο Γιαννης για τα λονγκ ραν θυμηθηκα το κραξιμο που ετρωγα οταν ελεγα,σε αλλο φορουμ, οτι τα μακροσυρτα αργα τρεξιματα του στυλ +90-120 δευτερολεπτα αργοτερα απο το ρυθμο μαραθωνιου δεν προσφερουν τιποτα.Τι θα καεις ακουγα,τι θα ανατιναχτεις ,τι δε θα προλαβεις να ξεκουραστεις κλπ
    Ο αγωνας τωρα δικαιωνεται -:)

Nikos Pilikas
    Συντονιστής

Χαχαχα… έλιωσα! 😀

… τι θα ανατιναχτείς…

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 31 έως 45 (από 221 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.