Κατηγορία: Trainer – Ουδέτερο πάτημα – Βάρος: 252γρ. – 8mm drop (36/28mm)
Η ιστορία μου με την συγκεκριμένη σειρά αποδεικνύεται τελικά αρκετά περίεργη. Όταν πρωτοδοκίμασα το Zoom Fly 1, είχα πραγματικά ενθουσιαστεί με το πάτημά του και τον τρόπο που ρόλαρε στον δρόμο. Παρ’ όλα αυτά, το σκληρό τελείωμα του ψηλού κολάρου μού προκαλούσε άσχημες φουσκάλες στη περιοχή του αχιλλείου τένοντα και στα δύο πόδια (δεν ήμουν ο μόνος), από τα πρώτα χιλιόμετρα μάλιστα. Παρότι δοκίμασα κάθε πιθανή λύση, το πρόβλημα παρέμενε και η συνύπαρξή μας ήταν αναγκαστικά σύντομη.
Στο επόμενο μοντέλο, το Zoom Fly Flyknit, είχαμε σημαντικές αλλαγές στην σόλα (React + carbon plate), οι οποίες την έκαναν ακόμη καλύτερη. Και πάλι όμως, το πλεχτό ύφασμα ήταν ανακόλουθο με τον χαρακτήρα του παπουτσιού, αφού δεν κρατούσε την φτέρνα όπως θα έπρεπε σε πιο γρήγορους ρυθμούς. Το Zoom Fly ήταν ένα παπούτσι φτιαγμένο για up tempo προπονήσεις και η εταιρεία του φόρεσε ένα upper που θα ταίριαζε σε trainer. Οπότε και με αυτό, οι δρόμοι μας χώρισαν σχετικά σύντομα.
Στην τρίτη έκδοση, η Nike προχώρησε σε ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές. Εντελώς νέα σχεδίαση στο επάνω μέρος, με την σόλα να διατηρεί τα ίδια υλικά αλλά με διαφορετική γεωμετρία. Όπως και πριν, έτσι κι εδώ το ZF ακολουθεί τον σχεδιασμό του Vaporfly, προσπαθώντας να πείσει ότι κουβαλάει ανάλογο DNA. Ας δούμε αν κάτι τέτοιο του εξασφαλίζει και την επιτυχία.
Επάνω μέρος και εφαρμογή
Το Flyknit, όπως και γενικότερα τα πλεχτά υφάσματα, είναι πολύ άνετο και με ωραία αίσθηση. Σε προπονητικά μοντέλα όμως. Σε γρήγορες ταχύτητες και ιδίως στις στροφές, η ελαστικότητα του υλικού επιφέρει χαλαρότητα στην εφαρμογή και τελικά το πόδι δεν συγκρατείται όπως πρέπει.
Στο νέο μοντέλο, το επάνω μέρος σχεδιάστηκε σε λευκό χαρτί και αποτελείται από δύο ξεχωριστές στρώσεις υλικών. Εσωτερικά έχουμε μία full bootie κατασκευή, δηλαδή μία “κάλτσα”, χωρίς γλώσσα και πλαινά. Στο επάνω μέρος της είναι ιδιαίτερα ελαστική, ενώ εν αντιθέσει με αυτό που θα περίμενε κανείς, είναι χαλαρή γύρω από το πόδι και την φτέρνα. Έχουμε δει αντίστοιχες σχεδιάσεις σε άλλα μοντέλα, όπου θα μπορούσες να τρέξεις και χωρίς να δέσεις τα κορδόνια, εδώ όμως δεν είναι τέτοια περίπτωση.
Εξωτερικά έχουμε την δεύτερη στρώση, αυτή από το νέο υλικό της Nike, το Vaporweave. Είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται στο Vaporfly Next%, μόνο που εκεί είναι μόνο του, χωρίς την εσωτερική κάλτσα. Κατά την εταιρεία, το πλεονέκτημά του είναι πως κρατάει πολύ λιγότερο νερό (ή και ιδρώτα) όταν βραχεί, όπως και το χαμηλό βάρος του. Είναι πάρα πολύ λεπτό, εντελώς ανελαστικό και έχει μία “πλαστική” αίσθηση, κάτι που βέβαια δεν ενοχλεί, αφού δεν έρχεται σε επαφή με το πόδι.
Ο προφυλακτήρας είναι εντελώς εύκαμπτος, ενώ κλασικά δομικά στοιχεία δεν υπάρχουν. Μοναδική ενίσχυση στο midfoot, μία φαρδιά λωρίδα υφάσματος, μεταξύ των δύο στρώσεων, που ενώνεται με την σόλα και τις θηλιές των κορδονιών. Η σειρά πάνω στην οποία βρίσκονται αυτές, είναι και το μόνο σκληρό υλικό που συναντάς στο upper του ZF.
Στο πίσω μέρος, εξακολουθεί να μην υπάρχει παραδοσιακό κολάρο αλλά η κατασκευή είναι σαφώς πιο μελετημένη και αποτελεσματική. Εσωτερικά υπάρχουν δύο σχετικά λεπτές λωρίδες αφρώδους, οι οποίες αγκαλιάζουν την περιοχή κάτω από τον αστράγαλο. Επίσης, μία κάθετη λωρίδα από πιο άκαμπτο συνθετικό έχει τοποθετηθεί εξωτερικά, καθ’ ύψος της φτέρνας. Κι αυτό είναι όλο.
Το Flyknit στο ZF2, μπορεί να έδινε αρχικά μια σφιχτή αίσθηση αλλά τελικά αποδεικνυόταν άνετο, καθώς δούλευε μαζί με το πόδι. Αρκεί βέβαια να μην είχες πολύ φαρδύ πέλμα. Στο ZF3 τα πράγματα είναι διαφορετικά και πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει τους περισσοτέρους.
Κατ’ αρχάς, η εσωτερική κάλτσα είναι από μαλακά υλικά και δίνει ένα ωραίο περιβάλλον. Όπως είπαμε και πριν όμως, είναι χαλαρή και δεν συγκρατεί από μόνη της το πόδι, οπότε την δουλειά αυτή θα την κάνει το Vaporweave και τα κορδόνια. Δεν είναι δύσκολο να βρεις την σωστή εφαρμογή, απλά δεν πρέπει να το σφίξεις υπερβολικά (ούτε και χρειάζεται) διότι στους ταρσούς δεν υπάρχει αφρώδες και μπορεί τα κορδόνια και το υλικό γύρω τους να δημιουργήσει πίεση.
Το toe box είναι κάπου στον μέσο όρο σε ευρυχωρία, αντίστοιχο, ας πούμε, του ZF1. Δε νομίζω ότι κάποιος θα έχει πρόβλημα, εκτός αν το πόδι του είναι αρκετά φαρδύ. Το ίδιο ισχύει και για το μεσαίο τμήμα, όπου τα νέα είναι καλά για όσους δεν χωρούσαν στην στενή πλατφόρμα του ZF2. Μπορεί στο κάτω μέρος η σόλα να εξακολουθεί να είναι χαρακτηριστικά στενή, στο επάνω μέρος της όμως ανοίγει αρκετά προς τα έξω. Σε συνδυασμό με τα ελαφρώς ανασηκωμένα πλαινά στο σημείο εκείνο (ιδίως στην καμάρα), το πέλμα πλέον κάθεται σωστά και χωρίς να ξεχειλίζει από την βάση.
Πολύ βελτιωμένα είναι τα πράγματα και στο πίσω μέρος. Ούτε το σκληρό, ψηλό κολάρο του ZF1 ούτε το ανύπαρκτο του ZF2. Τα δύο μαλακά pads αγκαλιάζουν αποτελεσματικά την φτέρνα, ενώ η ελαφριά του κατασκευή γύρω από τον αστράγαλο δουλεύει μαζί με την άρθρωση, χωρίς να την περιορίζει. Βασικά, δεν το νοιώθεις καν στο σημείο εκείνο.
Το μόνο αρνητικό εντοπίζεται στην διαπνοή του παπουτσιού. Οι δύο στρώσεις υλικών, οι οποίες γίνονται τρεις στο μεσαίο τμήμα, κάνουν το παπούτσι αρκετά ζεστό. Και φανταστείτε ότι δεν το έτρεξα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή υγρασία.
Σε γενικές γραμμές, το επάνω μέρος του νέου Zoom Fly είναι άνετο και σχετικά σταθερό. Δεν έχει καμμία σχέση με την ιδιαίτερη εφαρμογή της προηγουμένης έκδοσης και το κυριότερο, απευθύνεται σε πολύ περισσότερα πόδια. Η αλήθεια είναι πως ούτε θα σε προβληματίσει αλλά ούτε και θα σε ενθουσιάσει.
Πιθανώς κάποιοι να αναρωτηθούν αν αυτά τα χαρακτηριστικά αρκούν σε ένα performance μοντέλο. Σε αυτό θα απαντήσουμε με μία άλλη ερώτηση: είναι το ZF3 τέτοιο; Θα το δούμε παρακάτω.
Όσον αφορά το νούμερο, πάτε στο κανονικό σας. Ίσως κάποιοι το βρουν ελαφρώς μακρύτερο αλλά ούτε ενοχλεί ούτε και πρέπει να κατέβετε μισό κάτω.
Σόλα και πάτημα
Tα συστατικά της σόλας παραμένουν ίδια με της προηγουμένης έκδοσης. React αφρός, η “in house” σύνθεση της Nike (αγνώστων λοιπών στοιχείων) και μία ενσωματωμένη πλάκα από ανθρακονήματα, η οποία έχει το καμπυλωτό σχήμα ενός κουταλιού. Εκεί σταματούν οι όποιες ομοιότητες με το ZF2, καθώς η γεωμετρία της σόλας είναι αρκετά διαφορετική. Πρώτα απ’ όλα, έχει ψηλώσει. Και πίσω και ακόμη περισσότερο μπροστά, αφού η Nike έριξε το drop στα 8mm. Πέρα από το ύψος, επιπλέον React έχει προστεθεί και κατά πλάτος, από το μέσο μέχρι και τα δάχτυλα. Βέβαια, η σόλα έχει ένα μάλλον περίεργο σχήμα, αφού φαρδαίνει προς τα κάτω αλλά στο τελείωμά της στενεύει ξανά. Ακόμη κι έτσι, έχει αισθητά πιο ανοιχτό αποτύπωμα από τα δύο προηγούμενα μοντέλα.
Η θέση της carbon plate δεν βρίσκεται ακριβώς εκεί που θα υπέθετε κανείς, αν ακολουθούσε την γραμμή που χωρίζει την διχρωμία της σόλας (μπλε/άσπρο). Στο πίσω μέρος είναι λίγο πιο χαμηλά, ενώ μπροστά δεν μπόρεσα να την εντοπίσω μέσα στον αφρό, πιέζοντάς τον. Έχω την εντύπωση πάντως ότι είναι πιο στενή από την αντίστοιχη στο Vaporfly 4%, καθώς εκεί την καταλαβαίνεις με το που πιέσεις τα πλαινά της σόλας. Απλά το αναφέρουμε.
Αλλαγές έχουμε και στην εξώσολα, όπου και φέτος το Zoom Fly ακολουθεί αυτές που έγιναν στο Next%. Κατ’ αχάς, το μοτίβο του λαστίχου είναι διαφορετικό, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην πρόσφυση σε βρεγμένο έδαφος. Έχει πολλές κατά μήκος αυλακώσεις, οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα βαθειές αλλά σίγουρα αποδίδουν καλύτερα από την επίπεδη διάταξη στα V1 και V2. Δεν έτυχε να τρέξω σε βρεγμένο αλλά ακόμη και στο στεγνό, καταλαβαίνεις την διαφορά.
Από το μέσο και προς τα πίσω, η σόλα στενεύει και πάλι όπως παλιά, έχουν όμως γίνει κι εκεί κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις. Δύο μεγάλα κομμάτια λαστίχου έχουν τοποθετηθεί στα πλαινά της φτέρνας κι εν αντιθέσει με πριν, καθόλου αφρός δεν μένει εκτεθειμένος. Το δε κενό ανάμεσα, δεν έρχεται σε επαφή με το έδαφος, καθώς έχει μια κοιλότητα στο σημείο εκείνο. Οπότε παίρνουμε ως δεδομένο την μεγαλύτερη ανθεκτικότητα του παπουτσιού.
Η ακαμψία της σόλας είναι η ίδια με πριν, όταν προσπαθείς να κάμψεις το παπούτσι με το χέρι. Γι’ αυτό και συναντάμε κι εδώ την rocker σχεδίαση, με το έντονα ανασηκωμένο forefoot.
Το semi-firm ZF1 ήταν ένα up-tempo μοντέλο, το οποίο ήθελε γρήγορους ρυθμούς και κατάλληλο form για να δουλέψει σωστά. Αλλιώς ήταν κουραστικό. Το ίδιο ίσχυε πάνω κάτω και για το ZF2 αλλά εκεί ο μαλακότερος React έκανε το πάτημα πιο γλυκό και φιλικό σε πιο αργά τρεξίματα. Και τα δύο πάντως, σε αντέμοιβαν αν πήγαινες γρήγορα. Αυτό δεν ισχύει πλέον.
Κατά την άποψή μου, το Zoom Fly 3 έχει μεταλλαχθεί σε κάτι διαφορετικό κι οι λόγοι είναι αρκετοί. Πρώτα απ’ όλα, έχει μαλακώσει πολύ. Δεν ξέρω αν αυτό έχει να κάνει μόνο με την μεγαλύτερη ποσότητα αφρού από κάτω ή έχουμε και μια διαφορετική ρύθμιση του React, το σίγουρο είναι πως η σόλα πλέον έχει πολύ περισσότερη συμπίεση ή αν προτιμάτε, βύθιση. Ιδίως μπροστά, θα έλεγα ότι πλησιάζει αυτή του 4%. Αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα αν ο React είχε τις ιδιότητες του ZoomX. Δεν τις έχει όμως. Σαφώς και είναι ένας “ζωντανός” αφρός, απέχει όμως πολύ από τον τρόπο που συμπεριφέρεται το Pebax. Εν ολίγοις, δεν μπορεί να διαχειριστεί το πάχος της σόλας και τελικά καταλήγει να προσφέρει απλά πολύ cushioning και ελάχιστο rebound.
Στις προηγούμενες εκδόσεις, το πιο σφιχτό forefoot επέτρεπε στην ανασηκωμένη σόλα να δουλέψει όπως έχει σχεδιαστεί. Ρόλαρες επάνω στο μέσο της και σου έδινε μια αίσθηση προώθησης και γρήγορο transition. Εδώ, το βούλιαγμα μέσα στον αφρό μοιάζει σα να καταργεί το rocker. Μάλιστα, παρόλο που η ακαμψία της σόλας παραμένει, η ποσότητα του υλικού επάνω από την πλάκα είναι τόση, ώστε επιτρέπει στο πέλμα να καμφθεί μέσα του. Πολύ διαφορετική αίσθηση από πριν. Απ’ την άλλη βέβαια, αυτό κανει το παπούτσι πιο ξεκούραστο, αφου επιτρέπει στη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση να δουλεύει μέχρι ενός σημείου.
Το άλλο μεγάλο θέμα με το Zoom Fly 3, έχει να κάνει με το βάρος του. Δεν είναι μόνο ότι αυτό έχει αυξηθεί, τα νούμερα δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια. Στον δρόμο μοιάζει ακόμη βαρύτερο. Ουσιαστικά έχουμε ένα πανάλαφρο επάνω μέρος, που εξαφανίζεται όταν τρέχεις, και ένα μεγάλο κομμάτι αφρού από κάτω. Ως αποτέλεσμα, νοιώθεις πως όλο το βάρος του παπουτσιού βρίσκεται κάτω από το πέλμα σου. “Bottom heavy”, που λένε και οι από κει. Προσωπικά το βρήκα πολύ ενοχλητικό, ιδίως όταν προσπαθούσα να κινηθώ πιο γρήγορα. Γενικότερα, το ZF3 δίνει την αίσθηση ενός ογκώδους παπουτσιού, σαν αυτά της max cushioning κατηγορίας και χωρίς να μπορεί όλο αυτό να το καμουφλάρει.
Το φόρεσα σε tempo runs, σε ελεύθερα και σε μεγαλύτερες προπονήσεις. Στα πρώτα, δεν έχει καμμία σχέση με ό,τι γνωρίζαμε από τα V1 και V2, εντελώς άλλη συμπεριφορά. Δεν ρολάρει, η συμπίεση του αφρού είναι μεγάλη και όσο κι αν προσπαθεί να βοηθήσει η φαρδύτερη πλατφόρμα μπροστά, είναι και ασταθές στο toe off. Το upper κρατάει πολύ καλύτερα από του ZF2 (όχι και από του ZF1) αλλά πλέον είναι η σόλα που δεν αντέχει πίεση. Παλεύεις να το σηκώσεις το παπούτσι, τόσο λόγω βύθισης όσο και βάρους. Για χρήση σε στίβο, ας μην το συζητήσουμε καν. Αν κάποιος δε, προσγειώνεται και πολύ πίσω, εκεί τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. Η σόλα αγγίζει τα 40mm, είναι πολύ στενή, ενώ η κοιλότητα στο μέσο της φτέρνας, αυξάνει κι άλλο το softness. Για να έχετε μια εικόνα, το Vomero 14 είναι αρκετά πιο “γρήγορο” μοντέλο.
Σαν προπονητικό δουλεύει σίγουρα πιο ισορροπημένα. Μακράν πιο ξεκούραστο από τα προηγούμενα, άφθονο cushioning και κάποιο pop, επάνω μέρος που ταιριάζει σε trainer, συν το ότι ο αργός ρυθμός κρύβει κάπως την αστάθεια της σόλας. Το κυριότερο όμως είναι πως το πόδι κινείται πιο φυσικά επάνω στην βάση. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι άκαμπτη, κάτι που σε τέτοιου είδους τρεξίματα δεν είναι σύμμαχος. Όπως και να ‘χει, τουλάχιστον για τα γούστα μου, υπάρχουν πολλά άλλα μοντέλα που θα προτιμούσα για καθημερινή χρήση.
Συμπέρασμα
Το Zoom Fly 3 είναι ένα “μπάσταρδο” παπούτσι. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πού απευθύνεται. Δεν έχει καμμία σχέση με performance trainer, μία κατηγορία που το πρώτο Zoom Fly όρισε εκ νέου, όταν πρωτοεμφανίστηκε. Το ύψος της σόλας είναι υπερβολικό, εκθέτει τον (κατά τ’ άλλα πολύ καλό) React και πνίγει εντελώς την carbon plate. Ποτέ δεν αντιλήφθηκα ότι υπήρχε ανάμεσα στον αφρό. Ούτε και σαν προπονητικό προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, εκτός αν κάποιος θέλει ένα πολύ μαλακό πάτημα. Και πάλι όμως, του λείπει μια κάποια ευκαμψία και η σταθερότητα, αν πατάς πολύ πίσω.
Όπως είπαμε και στην αρχή, η Nike έχει επιλέξει το Zoom Fly να ακολουθεί σχεδιαστικά το Vaporfly. Αυτή την φορά η συνταγή δεν πέτυχε. Δείχνει εντυπωσιακό, όπως άλλωστε όλα τα μοντέλα της εταιρείας, στην πράξη όμως δεν λειτουργεί. Αν κρατούσε την σόλα του ZF2 και απλά τοποθετούσε το νέο upper, θα είχαμε ένα εξαιρετικό μοντέλο.
panos gr
Νομίζω ότι η nike έκανε το 3 πιο προσιτό και ευκολο σε ένα μεγαλύτερο κοινό και για τις επιδόσεις άφησε την επιλογή του next%
aRiSTiDiS
Μπράβο Νίκο! Πολύ ενδιαφέρον Review! Σίγουρα θα το τιμήσω, πιθανότατα μετά τον ΑΜΑ, μιάς και μέχρι τότε είμαι καλυμμένος από παπούτσια. Θα έχουν πέσει και οι τιμές. 3 γρήγορες παρατήρησεις.
– Άρα σύμφωνα με τα γραφόμενα, θα μπορούσε να θεωρηθεί πιο κόντα (και ανταγωνιστικά ίσως) στο Peg2, παρά στο ZF2
– Οι θέσεις που τοποθέτησαν το λάστιχο από κάτω λόγικα θα μειώσει την φθορά που είχε στα άσπρα τμήματα (ψυχολογικό θέμα, μιας και επί της ουσίας δέν προχωρούσε)
– Είμαι περίεργός να δώ τη συμπεριφορά σε γρήγορο θυμό και απότομες αλλαγές κατεύθυνσης.
Thanassis Priskos
Νίκο ευχαριστούμε, κατατοπιστικότατος όπως πάντα!
Nikos Pilikas
@panosgr To Next δεν είναι performance trainer, είναι distance racer, Πάνο. Θέλω να πω πως δεν γίνεται να το έχει ο μέσος καταναλωτής για τα tempo του ή τα μεγάλα κομμάτια. Είναι πολύ ακριβό και παρόλο που ο ZoomX τελικά δεν έχει τόσο λίγη ζωή όσο αρχικά νομίζαμε, δεν παύει να είναι είνα παπούτσι που το “φυλάς”.
@thanassispriskos Να ‘σαι καλά, Θανασάρα!
Nikos Pilikas
@aristidi
– Ποιο Peg2, Αριστείδη;;; Πιο κοντά στο Bondi θα μπορούσε να θεωρηθεί!
– Όντως, η εξώσολα αποτελεί σίγουρα σημείο βελτίωσης. Αν και ο React δεν έχει πρόβλημα φθοράς, ακόμη και εκτεθειμένος.
– Δεν πάει γρήγορα το παπούτσι. Είναι πολύ μαλακό και ασαφές μπροστά και νοιώθεις και τον τεράστιο όγκο κάτω από το πέλμα σου. Ούτε και σηκώνεται, δεν βοηθάει το γρήγορο turnover.
Όχι… να μην το τιμήσεις.
Sotiris Diamantopoulos
Thanks για το review Νίκο. Κάποια στιγμή θα την πετύχουν τη συνταγή, πού θα πάει 🙂
Θα ήθελα να δοκιμάσω κάποια στιγμή και το Zoom Gravity.
Kukoc
Καλησπερα σε ολους..την διαφορα ενος trainer παπουτσιου με perfomance νομιζω μπορω να την καταλαβω…την διαφορα perfomance με distance racer ομως ποια ειναι ??
Sotiris Diamantopoulos
Tony @kukoc υπάρχουν recovery, trainers, performance trainers, short distance racers, long distance racers. Ένα performance trainer παπούτσι μπορεί να είναι και ικανοποιητικό long distance racer. Μπερδεμένα τα πράγματα 🙂
Αν θέλεις ένα καλό παράδειγμα για τη διαφορά μεταξύ performance trainer και distance racer μπορείς να δεις τα Nike Zoom Fly και Vaporfly. Η λογική της Nike ήταν ότι προπονείσαι με το Nike Zoom Fly για να συνηθίσεις την άκαμπτη πλάκα και αγωνίζεσαι με το Vaporfly. Η λογική λέει ότι ένα performance trainer είναι καταρχήν trainer, άρα αντέχει κάποια χιλιόμετρα, δεν σε χρεώνει υπερβολικά κλπ, αλλά είναι παράλληλα και performance-oriented, οπότε είναι σχετικά ελαφρύ, σβέλτο. Για τον αγώνα πας στο ελάχιστο δυνατό βάρος, άρα το racer συνήθως έχει μικρότερη αντοχή, και πιθανόν να είναι ακόμη πιο σκληρό. Αυτό το τελευταίο έχει αλλάξει με τα αγωνιστικά Hoka, Vaporfly κι άλλα.
Kukoc
@sotiris diamantopoulos Σας ευχαριστώ πολυ για την απάντηση .Νομιζω μπαίνω στο νόημα σιγά σιγά
Nikos Pilikas
@kukoc Όπως σου τα έγραψε ο Σωτήρης, αν και αυτές οι κατηγορίες έχουν τελικά να κάνουν με τα γούστα και την “ικανότητα” του καθενός. Π.χ. άλλος φοράει το Adios μόνο μέσα στον στίβο κι άλλος το έχει για daily trainer ή κάνει μαραθώνιο με αυτό.
Γεγονός είναι πως υπάρχουν, ώστε να μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα μεταξύ μας, τουλάχιστον στα χαρτιά.
Βασικά, η διάκριση που γίνεται τελευταία είναι μεταξύ racers (ή racing flats) και distance racers.
Μέχρι πρότινος, το καθαρόαιμο αγωνιστικό ήταν πανάλαφρο, στενό και με υποτυπώδες cushioning. Τουλάχιστον σε επίπεδο αθλητών, δεν αφορούσε και τόσο τους ερασιτέχνες.
Με την έλευση το Vaporfly, φαίνεται ότι οι παράγοντες άνεση και απορροφητικότητα μπήκαν για τα καλά στην εξίσωση, αφού όλο και περισσότεροι αθλητές το επιλέγουν για τα 42Κ ή και τα 21.1Κ. Μάλιστα, κάποιες φορές το έχουμε δει ακόμη και σε 10Κ μέσα σε στίβο.
Ενώ λοιπόν στους μικρότερους αγώνες εξακολουθούν να φοριούνται τα παραδοσιακά racers, στον μαραθώνιο οι αθλητές πλέον δείχνουν να αρέσκονται στα χαρακτηριστικά ενός distance racer.
Kukoc
@echetlos Ολα αυτα στην θεωρια. Γιατι απ’ οτι καταλαβαινω στην πραξη ο καθενας τρεχει με οτι τον βολευει!
Nikos Pilikas
@kukoc Ακριβώς.
eki
Νικο ποια μοντελα της nike εχουν τα μεγαλυτερα ‘υψη’ (διαφορα εμπροσθιου κ πισω μερους εννοω) ?
Nikos Pilikas
@phill Αν εννοείς ύψη σόλας, Next% και ZF3 είναι μακράν των υπολοίπων.
Αν αναφέρεσαι στο λεγόμενο drop, όλα τα Nike είναι στα 8-10mm.
eki
στα υψη σολας αναφερομαι Νικο ,ευχαριστω
Vasilis Giannaris
Το αγόρασα στο μοβ χρώμα και χθες έκανα το πρώτο αναγνωριστικό 5αρι. Είναι πολύ μαλακό έχει επιστροφή, απο βάρος μου εδεινε την αίσθηση ότι ειναι λίγο πιο βαρύ απο το skechers.οσο ποιο γρήγορα το έτρεχα τοσο καλύτερα πήγαινε έχει θέματακι οταν πας αργά και πατάς πισω δεν έχει σταθερότητα καθόλου. Αύριο έχει 20αρι οπότε θα πάρω αποφαση αν τρεξω με αυτό στον Μαραθώνιο. Πάντως είναι καλό παπουτσι.
Vasilis Giannaris
Αν το κριτήριο για ένα καλό παπούτσι είναι όταν τρέχεις να μην σε απασχολεί τότε μάλλον εχω θέμα για τον μαραθώνιο Εν ολίγοις με το go run που έκανα τα ίδια χλμ την προηγούμενη Κυριακή ήταν ποιο καλά ποιο απροβληματιστα. Αυτή την Κυριακή θα το ξαναδοκίμασω και βλέπουμε.
Nikos Pilikas
@vasilis_giannaris Δηλαδή τι σε ενόχλησε, Βασίλη;
Vasilis Giannaris
Νικο με το sketches σκεφτόμουνα μόνο το ρυθμό μου με το nike το πως θα πατήσω που θα πατήσω συν ότι μου έβγαλε ενόχληση στον αστράγαλο κλασικα στο δεξί πόδι . Και σήμερα 2.ημερες μετά είμαι ποιο ταλαιπωρίμενος απο την προηγούμενη Κυριακή. Σήμερα έχω ένα 5 αρι να το ξαναδοκίμασω. Είναι μαλακό έχει επιστροφή ενέργειας και είναι βαρύτερο σαν αίσθηση από οτι ζυγίζει, δεν τρελάθηκα με το παπούτσι σε σημείο που μπορεί και να το σουτάρω κιολας.
Periklis
Ανάμεσα σε αυτά (ZF3) και το pegasus turbo 2 ποιο θεωρείται trainer και ποιο racer ; Η ειναι ίδιας κατηγορίας;
Πχ ξεκάθαρα το vaporfly 4% και το ZoomΧ Next % ειναι Racer παπουτσια γιατί υποτίθεται οτι είναι σχεδιασμένα για να αντέξουν έως 2 Μαραθωνίους (η κανω λάθος; ) …δηλ αντέχουν γυρω στα 80-90χλμ max ; ; ;
Σκεφτόμουν μήπως προβώ σε αγορά και των δύο, με σκοπό το ενα να το έχω για αγώνες μεγάλων αποστάσεων και το άλλο για προπονησεις…Δε ξέρω αν το σκεπτικο μου είναι σωστό. Θα ήθελα τη γνώμη σας πανω σε αυτό.
Nα αναφέρω απλά οτι κανενα απο αυτά τα δυο (zf3 & pegasus turbo 2) δεν τα έχω τρέξει, απλα τα εχω δοκιμάσει σε κατάστημα και με εντυπωσίασαν πολύ στην αισθηση της σόλας. Λιγο περισσοτερο το turbo2.
aRiSTiDiS
@periklis1987 και τα 4% και τα Next% αντέχουν πολύ περισσότερο από 2 Μαραθωνίους. Εκτιμώ ότι ίσως να φτάσουν και τα 400-500km. Τα Turbo ειναι καταπληκτικά παπούτσια και φτάνουν 1000-1500km.
Για τα ZF3 δέν έχω γνώμη
tse89
@periklis1987 turbo σκάλες ανώτερο απο το zf και ως trainer και ως racer!!
Periklis
Σας ευχαριστώ! @tse89 & @aristidi, λαμβάνω σοβαρά υπόψιν την γνώμη σας.
Τα έχω βάλει στόχο από τότε που τα δοκιμασα. Αλλά δεν τα έχω τρέξει. Ως τώρα είχα φάει κόλλημα με τα adidas μου καθονταν παντα καλά τα μοντέλα της. Είπα όμως να κάνω μια αλλαγή από το επόμενο παπούτσι.
skandi
Θα συμφωνησω και εγω με τον@tse89kai toν@aristidi οτι τα turbo ειναι Κ-Α-Τ-Α-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Α παπουτσια Και εγω ημουν κολημενος με τα energy boost μεχρι που φορεσα τα turbo Οχι οτι τα adidas ειναι ασχημα αλλα τα turbo τα θεωρω ανωτερα Οπως ειχε πει και ο @echetlos στο τελος σου αηνει τα ποδια ξεκουραστα
Periklis
Άρα…ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Φύγαμε για nike turbo 2 pegasus! xaxaxa
eki
μερα με τη νυχτα σε σχεση με το turbo 2 …
Γιάννης Καραγιάννης
καλησπερα ! να ρωτησω αν τα Ζoom Fly 3 κανουν για την ορθοστασια απο την εμπειρια σου…μεχρι στιγμης εχω τα ultra boost τα οποια εινα τα μονα ως τωρα που βγαζω 7 ωρες στατικης ορθοστασιας πιο ξεκουραστα…με αυτα σαν επομενη αγορα απο οτι καταλαβα ειναι μαλακοτερα ?
Nikos Pilikas
@dj-gianniskaragiannisgmail-com Δεν τα έχω φορέσει ποτέ εκτός τρεξίματος Γιάννη αλλά φαντάζομαι ότι το ύψος της σόλας και η στενότητά της, δεν θα τα κάνει και πολύ ξεκούραστα.
Σε casual χρήση, το Ultra είναι κορυφή.
eki
ενα μυστηριο παπουτσι που ενω στα πρωτα 100χλμ περιπου το αντιπαθησα… μετα εγινε τοσο μαλακο και ξεκουραστο ,οτι πρεπει για τα long
sotosdiam
2o τρέξιμο σήμερα με το ZF3, long(ish) run. Το παπούτσι είχε ήδη 200χλμ από τον προηγούμενο κάτοχό του, οπότε πιθανόν να είχε ήδη μαλακώσει αφρός και πλάκα. Μάλλον μιλάμε για ένα Vomero για mid-forefoot strikers. Αν υπήρχε κάποιου είδους ρατσισμός απέναντι στους heel strikers, αυτό το παπούτσι είναι η πιο άμεση εκδήλωσή του. Υπό μια άλλη σκοπιά, αν κάποιος είναι heel striker και έχει βάλει στόχο να κάνει τη μετάβαση σε midfoot ή forefoot, τότε με αυτό το παπούτσι θα αναγκαστεί να το κάνει. Ενώ μπροστά έχει μια χαρά cushioning για τα αργά (δεν έχω εικόνα σε γρήγορα ακόμα), το πίσω μέρος απλώς δεν υπάρχει, στην κυριολεξία. Είναι σαν να ξέχασαν να βάλουν αφρό. Αν προσγειώνεται κανείς πίσω εξωτερικά, όπως οι περισσότεροι, άνετα κινδυνεύει από στραμπούληγμα. Μπροστά, ενώ πήγαινα σε easy pace, δεν κατάλαβα να με ενοχλεί καμιά πλάκα με την ακαμψία της. Είτε πηγαίνω ήδη τόσο efficiently που ακόμα και στα αργά μου εκμεταλλεύομαι την ακαμψία, ή ισχύει αυτό που γράφει ο Νίκος, ότι δηλαδή κάμπτεται το δάκτυλο μέσα στον αφρό κι έτσι την πλάκα ούτε την ενοχλείς, ούτε σε ενοχλεί. Κλίνω προς το 2ο. Θα το δοκιμάσω και σε κανένα tempo-half marathon pace να κάνω και τη σύγκριση με το zf1 σε πιο σχετικά paces.
geomaz
Προσωπικα το zoomfly3 με εχει ταλαιπωρησει αρκετα. Χωρις να μπορω να ο εξηγησω, συχνα μου βγαζει πονο στον αχιλλειο (οπου εχω θεμα). Το CARBON X της hoka, μου εχει κατσει πολυ καλυτερα, το οποιο υποτιθεται οτι εχει και 3χιλ μικροτερο drop.
Πραγματικα δεν μπορω να βγαλω συμπερασμα γιατι συμβαινει αυτο (ενω με το next%, δεν μου παρουσιαζεται αυτο το προβλημα).
Τελικα θα το εχω για αργα τρελιματα, λεω ή εστω στο γηπεδο, οπου ειναι πιο στρωτη η επιφανεια και ισως ειναι μικροτερο το φαινομενο αυτο σε μενα.
sotosdiam
@geomaz πού προσγειώνεσαι; Αν είναι αρκετά πίσω, θα μπορούσα να υποθέσω ότι η αστάθεια εκεί δημιουργεί επιπρόσθετα φορτία στον αχίλλειο. Η άλλη υπόθεση που μπορώ να κάνω σχετίζεται με το περίεργο interaction μεταξύ αφρού και πλάκας. Η επιστήμη λέει ότι το rocker σχήμα υπάρχει για να μειώσει την επιβάρυνση στον αχίλλειο. Αν για κάποιο λόγο το βούλιαγμα στον react «ακυρώνει» αυτό το rocker, τότε αυτό θα μπορούσε να σου δημιουργήσει τις ενοχλήσεις. Από την άλλη, ακριβώς αυτό το βούλιαγμα στον react κάνει την μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση να λειτουργεί, οπότε αυτό θα μείωνε τη φόρτιση του αχίλλειος. Εν κατακλείδι, δεν έχω ιδέα τι παίζει 🙂
geomaz
Αμ εγω να δεις, εαν βγαζω ακρη…
Το ”φαγωμα στην σολα δειχνει οτι ακουμπαω αρκετα (σε ολα τα παπουτσια) στην φτερνα εξωτερικα.
Προφανως εχω θεμα εγω, απο τραυματισμο που δεν τον αφηνω να περασει. Αποτην αλλη μου κανει εντυπωση οτι στο next, δεν εχω τετοιο θεμα. Τεσπα, απο την αρχη δεν μου εχει κατσει το συγκεκριμενο παπουτσι, σαν κατι να μην παει καλα με δαυτο στα ποδια μου
Nikos Pilikas
@geomaz Είσαι βέβαιος ότι η ενόχληση είναι στον αχίλλειο και όχι στην άρθρωση; Πολλές φορές το συγχέουμε.
Στην δεύτερη περίπτωση, φταίει ξεκάθαρα η αστάθεια του παπουτσιού. Μπορεί και τα Hoka που φοράς να είναι επίσης μαλακά, παράλληλα όμως, η φαρδιά τους βάση δίνει σταθερότητα στην κίνηση της ποδοκνημικής.
Όπως και να ‘χει, αρκεί που σ’ ενοχλεί. Και να βρεις την αιτία, δεν αλλάζει.
@sotosdiam 200 χλμ δεν είναι τιποτα για τον React. Δεν έχει μαλακώσει, μαλακός ήταν εξ αρχής.
Zakaria Amin
Καλησπέρα παιδιά. Μια ερωτησούλα σχετικά με την σόλα του παπουτσιού.
Αγόρασα τα παπούτσια αρχές Γενάρη. Κάνω 3 με 4 αργά μισάωρα τρεξίματα την εβδομάδα σε χώμα και γρασίδι. Δικαιολογείται μια τέτοια φθορά!??!
https://flic.kr/p/2kSmNf6
https://flic.kr/p/2kSpFg9
https://flic.kr/p/2kSpFqT
Έχω μια μικρή υποψία για το τι θα μπορούσε να έχει φταίξει αλλά και πάλι το θεωρώ αδικαιολόγητο (μιας και το έχω κάνει και με άλλα αθλητικά παπούτσια και δεν μου έκαναν παρόμοιο πρόβλημα)
Πάω στο γύπεδο που τρέχω με ποδήλατο (είναι απόσταση 2 χλμ) που έχει clipless πετάλια (shimano ultegra).. Να το σκάψαν λέτε τοοοοσο πολύ? Χαλαρά πάω
Nikos Pilikas
@zakaria_amin Το πιθανότερο είναι αυτό που λες με τα πετάλια. Φαίνεται κι απ’ το πόσο συμμετρική είναι η φθορά και στα δύο παπούτσια.
Η μαλακή σόλα, το λεπτό λάστιχο και η carbon plate που κοντράρει τον αφρό και δεν τον αφήνει να υποχωρήσει, είναι μάλλον η αιτία και η διαφορά σε σχέση με τα άλλα παπούτσια σου.
pmano5
@zakaria_amin Είναι 100% από τα πετάλια μιας και είχα πάθει και εγώ παρόμοια ζημιά (σε Saucony Breakthru 3), αλλά όχι σε τόσο μεγάλη φθορά αν και έκανα πολύ περισσότερα χλμ. Από τότε όποτε χρησιμοποιώ ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο στο μέρος που θα πάω για τρέξιμο, παίρνω τα δρομικά παπούτσια στον σάκο μου.
Zakaria Amin
@echetlos Αγαπητέ Νικόλα έχεις απόλυτο δίκιο! Δεν υποχωρούσε ο αφρός πάνω στο ακαμπτο carbon, και σκάφτηκε από το εξώγκομα των πετάλων.
Δεν πειράζει όμως.. το πάθημα μάθημα.
Σε ευχαριστώ για την απάντηση.
Και κάτι τελευταίο. Και στα 2 παπούτσια έχει σκιστεί στο μεγάλο δάχτυλο η εσωτερική πάνινη επένδυση. Το εξωτερικό πιο σκληρό διαφανές ύφασμα παραμένει άθικτο αλλά φαίνονται σαν τρύπια που τονίζεται από το χρώμα της κάλτσας.. Θέλω να πω πώς αγανακτάς να βλέπεις την σόλα του παπουτσιού σχεδόν άθικτη, αλλά το πάνω μέρος να είναι τρύπιο (σε αντίθεση ας πούμε με τα Epic react Flyknit ή τα Nike Wildhorse που δεν τρυπάνε)
Παρόμοιο πρόβλημα είχα και με τα αγαπημένα μου παπούτσια ever, τα Saucony Freedon 1.. Από κάτω καινούργια από πάνω τρύπια..χαχα
Θα μπορούσαν σε ΟΛΑ τα παπούτσια ασχέτως εταιρίας να ενισχύουν το μπροστινό μέρος με κάποιο τρόπο μιας και πιστεύω ότι είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και άλλοι.
Καλή συνέχεια σε όλους 🙂
pseiras
Υπάρχουν αντάπτορες για όλα τα είδη “κουμπωτών” και τα κάνουν φλατ. Είναι κρίμα γιατί είναι και σχετικά φθηνοί και καλύτερο πετάλι κάνεις.
https://www.bicycleretailer.com/new-products/2016/04/29/zeitbike-distributing-fly-pedal-clipless-pedal-adapters#.YHVl-OgzaUk