Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

BROOKS Launch 5

BROOKS Launch 5

Κατηγορία: Performance trainer – Ουδέτερο πάτημα – Βάρος: 255γρ. – 10mm drop (28/18mm)

Το λέμε κάθε φορά που δοκιμάζουμε ένα παπούτσι της Brooks και θα το επαναλαμβάνουμε όσο η εταιρεία μάς επιβεβαιώνει: όταν ένα μοντέλο είναι επιτυχημένο, έχει ένα μεγάλο κοινό και αποδεικνύεται ότι η συνταγή δουλεύει, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το “σκαλίζεις”. Επικεντρώνεσαι περισσότερο σε βελτιώσεις παρά σε μεγάλες αλλαγές και πειραματισμούς, διατηρώντας τα βασικά χαρακτηριστικά για τα οποία ο κόσμος το επιλέγει.

Τέτοια είναι και η περίπτωση του Launch, ενός μοντέλου που παρότι μετράει μόλις πέντε εκδόσεις, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2009. Ενδεικτικό των όσων είπαμε παραπάνω, είναι το γεγονός ότι το Launch 1 παρέμεινε στην αγορά για πέντε ολόκληρα χρόνια, χωρίς την παραμικρή αλλαγή. Και μάλιστα, κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτό.
Στην 5η του έκδοση, η Brooks ασχολήθηκε ελάχιστα με την σόλα και δούλεψε αρκετά στα υλικά και την σχεδίαση του επάνω μέρους. Ας δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα.

Επάνω μέρος

Όσον αφορά το upper του νέου Launch, οι διαφορές είναι αρκετές με το παρελθόν. Κατ’ αρχάς, πλέον το ύφασμα είναι από engineered mesh, όπως στα περισσότερα σύγχρονα παπούτσια, με μια απαλή εσωτερική επένδυση. Μαλακό, λεπτό και διαπνέον, φτάνει μέχρι πίσω στην φτέρνα, χωρίς πουθενά ραφές ή ενώσεις. Είναι εντελώς ελεύθερο από δομικά στοιχεία, ακόμη και στο μεσαίο τμήμα του.
Στα παλαιότερα μοντέλα, η κατασκευή ήταν αρκετά structured γύρω από την καμάρα (ιδίως στο V4), ενώ μπροστά δέσποζε ο μεγάλος, άκαμπτος προφυλακτήρας από σκληρό συνθετικό υλικό. Μπορεί στο προηγούμενο να ήταν μικρότερος και πιο μαλακός από του V3, όμως και πάλι έκανε αισθητή την παρουσία του. Στο νέο Launch είναι εσωτερικός, πολύ πιο εύκαμπτος και επηρεάζει αρκετά λιγότερο την εφαρμογή του toe box.

Το νέο μαλακό διχτυωτό ύφασμα και ο εσωτερικός, εύκαμπτος πλέον προφυλακτήρας, αλλάζουν την εφαρμογή στο toe box.

Σημαντική αλλαγή αποτελεί το ότι η φόδρα ενώνεται με την γλώσσα κατά το ήμισυ (bootie construction), συγκρατώντας την στην θέση της. Τόσο σε αυτή όσο και την περιοχή γύρω από τον αστράγαλο, υπάρχει αρκετό μαλακό αφρώδες, κάτι που είναι χαρακτηριστικό στα περισσότερα μοντέλα της εταιρείας, φιλτράροντας έτσι και το σκληρό κολάρο στην φτέρνα.

Η γλώσσα ενώνεται με την εσωτερική επένδυση, αγκαλιάζοντας πλέον καλύτερα το πόδι.

Όσοι έχουν φορέσει τις προηγούμενες εκδόσεις, γνωρίζουν ότι η εφαρμογή ήταν σφιχτή, κυρίως στο midfoot. Όχι στενή ή περιοριστική αλλά έμοιαζε ξεκάθαρα με αυτή ενός γρήγορου μοντέλου, ως όφειλε, παρά με ενός προπονητικού. Το V5 έχει πλέον ένα πιο άνετο upper, από πίσω μέχρι μπροστά, κάτι που οφείλεται τόσο στα υλικά όσο και την απουσία overlays.

Η αρχική αίσθηση φορώντας το, είναι όπως στα πιο πολλά μοντέλα της Brooks: απαλά υλικά και ένα περιβάλλον που θυμίζει πιο προπονητικό παπούτσι. Το ίδιο ίσχυε και στα V3 και V4, εδώ όμως αυτό ενισχύεται και από τη bootie σχεδίαση. Βρίσκεις εύκολα την σωστή εφαρμογή και το ύφασμα αγκαλιάζει όμορφα το πόδι. Η φτέρνα συγκρατείται χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ όσο κι αν σφίξεις τις τελευταίες τρύπες, το αφρώδες στην περιοχή δεν αφήνει την παραμικρή πιθανότητα για σημεία πίεσης. Ο χώρος στα δάχτυλα δεν έχει αλλάξει σε πλάτος, παρ’ όλα αυτά, το πολύ μαλακότερο διχτυωτό και τα περιθώρια ελευθερίας που αφήνει ο νέος προφυλακτήρας, δίνουν περισσότερο αέρα στο σημείο. Επίσης, το engineered mesh έχει και την ιδιότητα να “ανοίγει” μετά από κάποια τρεξίματα και να προσαρμόζεται καλύτερα στο πόδι.
Να πούμε επίσης ότι επειδή το toe box έχει λίγο πιο “μυτερό” σχήμα στο τελείωμά του, ίσως κάποιοι να το βρούν ελαφρώς κοντό σε μήκος και να προτιμήσουν μισό νούμερο μεγαλύτερο. Οπότε καλό είναι να το δοκιμάσετε.

Το Launch είχε ανέκαθεν το πιο “πλούσιο” αφρώδες απ’ όλα τα μοντέλα της κατηγορίας του.

Οι αλλαγές στο επάνω μέρος του Launch 5, αλλάζουν σε έναν βαθμό τον χαρακτήρα του.
Αν κάποιος χρησιμοποιεί το παπούτσι ως προπονητικό ή μέχρι και ρυθμούς tempo, σίγουρα θα το νοιώσει πιο άνετο και ευπροσάρμοστο στο πόδι του, όπως και τα εσωτερικά υλικά πιο ευχάριστα. Δεν είναι σε καμμία περίπτωση χαλαρό, απλά δεν έχει την αίσθηση “πανοπλίας” των δύο προηγουμένων μοντέλων. Και αν μιλάμε και για περιπτώσεις μεγάλων προπονήσεων, αυτό σίγουρα είναι θετικό και καλοδεχούμενο, καθώς επιτρέπει στο πόδι να απλώσει όταν χρειαστεί. Επίσης, είναι δεδομένο πως πλέον μπορούν να βολευτούν και μεγαλύτερα πέλματα.
Αντιθέτως, όσοι σκοπεύουν να το φορέσουν μέσα σε στίβο, σε μεγαλύτερες ταχύτητες και στροφές, εκεί πολύ πιθανώς να τους λείψει το κράτημα που προσέφεραν τα εξωτερικά δομικά στοιχεία στο midfoot. Βέβαια, η πολύ σταθερή φτέρνα παραμένει σύμμαχος σε τέτοιες συνθήκες.
Αν με ρωτήσετε, μιας και προτιμάω το Launch περισσότερο ως trainer και για ελεύθερα ή λίγο πιο γρήγορα τρεξίματα, το νέο upper μου αρέσει περισσότερο από πριν. Όπως προείπα όμως, αυτό έχει να κάνει και με την χρήση που το προορίζει ο καθένας.

Στην περιοχή του midfoot, το ύφασμα είναι εντελώς γυμνό από δομικά στοιχεία. Αυτό δίνει μεγαλύτερη άνεση στην εφαρμογή, την κάνει όμως και λιγότερο σταθερή.


Σόλα και πάτημα

Όσον αφορά την σόλα του νέου μοντέλου, σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ένα ενιαίο κομμάτι από BioMoGo DNA υλικό (EVA), με την σχεδίαση εξωτερικά να παραμένει ολόιδια. Χωρίς να είμαι 100% βέβαιος, έχω την αίσθηση ότι ο αφρός έχει μία οριακά μαλακότερη ρύθμιση.

Η εξώσολα παραμένει ως είχε και στο V4, πλήρως καλυμμένη από παχύ λάστιχο και με πολλές βαθειές αυλακώσεις στο εμπρόσθιο μέρος της. Χαρακτηριστική είναι και η σχεδίαση στο μεσαίο τμήμα, όπου το “αποτύπωμά” της στενεύει αρκετά, ενώ και ο αφρός είναι “σκαμμένος” προς τα μέσα.

Άφθονο λάστιχο από κάτω. Στο μεσαίο τμήμα, σόλα και εξώσολα στενεύουν αρκετά.

Το Launch είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές παπούτσι και πολλοί ήδη θα γνωρίζετε πώς συμπεριφέρεται στον δρόμο. Για όσους δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ κάποια προηγούμενη έκδοση, να πούμε πως πρόκειται για ένα μοντέλο με αρκετή προστασία, semi soft cushioning στην φτέρνα και πιο σφιχτό μπροστά. Ισορροπεί όσο λίγα μεταξύ του καθημερινού trainer και της επιλογής για πιο γρήγορα τρεξίματα, κάτι που πλέον ενισχύεται από το πιο άνετο επάνω μέρος του.
Είτε προσγειώνεσαι στην φτέρνα είτε πιο μπροστά, τα 28mm αφρού είναι ικανά ακόμη και για μεγάλες προπονήσεις. “Συμπαγές” cushioning, χωρίς μεγάλη και άσκοπη συμπίεση του υλικού, σε “στέλνει” γρήγορα στην φάση της απογείωσης. Στο forefoot, ο αφρός είναι σαφώς πιο σκληρός και σταθερός, όπως πρέπει δηλαδή για ένα παπούτσι που θα πας και πιο γρήγορα.

Μπορεί να ανήκει στην κατηγορία των lightweight/performance trainers, δεν έχει όμως κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιηθεί ως καθημερινό προπονητικό. Σε αυτό βοηθάει και η σχετικά μεγάλη ευκαμψία της σόλας, η οποία κάνει το transition πιο ξεκούραστο σε σχέση με παρόμοια μοντέλα, τα οποία συνήθως είναι πιο άκαμπτα και τσακίζουν σε συγκεκριμένο σημείο.
Ναι μεν δεν έχει τα χαρακτηριστικά ένος Glycerin ή ενός Ghost, είναι όμως πολύ ελαφρύτερο, μαζεμένο και ρολάρει πιο αβίαστα και ανέξοδα. Ιδίως σε fartlek ή progressive προπονήσεις, μοιάζει ιδανικό.

Τα πολλά και βαθειά flex points δίνουν στο Launch αρκετή ευκαμψία και σε όποιο σημείο την ζητήσει ο καθένας.

Ακόμη καλύτερα τα καταφέρνει σε tempo ρυθμούς, ιδίως αν πρόκειται για μεγαλύτερης απόστασης. Εκεί, το παχύ λάστιχο της εξώσολας “επεμβαίνει” στην συμπίεση του αφρού, σταθεροποιεί το πάτημα και δίνει την σβελτάδα που θέλεις. Συγχρόνως, είναι και ξεκούραστο λόγω της απορροφητικότητας της σόλας.

Το Launch είναι ένα μοντέλο που αρκετοί μπαίνουν μαζί του και στον στίβο. Προσωπικά, δεν θα ήταν η πρώτη μου επιλογή για πολύ γρήγορα κομμάτια, καθώς είναι μάλλον μαλακό, λίγο ασταθές και βαρύ για τέτοια χρήση. Η προστασία που παρέχει η σόλα, έχει ως αντίτιμο την σχετικά μειωμένη αίσθηση του εδάφους, ενώ στα βιράζ, το άνετο upper δεν βοηθάει όσο θα έπρεπε στην συγκράτηση του ποδιού.
Φυσικά, τα παραπάνω έχουν να κάνουν και με τους ρυθμούς που κινείται κανείς σε μια προπόνηση ταχύτητας, οπότε αρκετοί θα βρουν το Launch κατάλληλο και για τέτοιες περιπτώσεις. Αντικειμενικά όμως, είναι φτιαγμένο για τρεξίματα σε ρυθμούς tempo.

Μια αλλαγή που θα ήθελα να δω στο επόμενο μοντέλο, θα είχε να κάνει με το πλάτος της εξώσολας στο μέσο της. Δεν ξέρω γιατί δεν το είχα προσέξει τρέχοντας με το V4 αλλά εδώ ένοιωθα μια μικρή αστάθεια στις στροφές, σε σχέση με την αρκετά σταθερή βάση μπροστά και πίσω. Συν το ότι δεν μπορώ να καταλάβω και σε τι εξυπηρετεί αυτός ο σχεδιασμός.

Συμπέρασμα

Κατά την γνώμη μου, το Launch 5 εξελίσσει την σειρά. Διατηρούνται τα χαρακτηριστικά του πατήματος, τα οποία του έδιναν ένα μεγάλο εύρος χρήσεων και παράλληλα, εκσυχρονίζεται το επάνω μέρος του, τόσο σε υλικά όσο και αίσθηση. Μπορεί να χάνει ελαφρώς (και υπό προυποθέσεις) σε κράτημα λόγω της unstrustured σχεδίασης, αποκτά όμως μια πιο άνετη και περισσότερο universal εφαρμογή. Και είναι και ομορφότερο.

Το νέο μοντέλο, όπως και τα προηγούμενα βέβαια, απευθύνεται σε πολλούς. Για όποιον χρησιμοποιεί βαρύτερα και πιο μαλακά παπούτσια ως προπονητικά, το Launch είναι μια πολύ ασφαλής επιλογή για τα γρήγορα τρεξίματά του. Θα νοιώσει πιο “σβέλτος”, χωρίς όμως να του λείψει η απαιτούμενη προστασία. Για δρομείς πιο “ικανούς” ή εκείνους που προτιμούν πιο ελαφριά παπούτσια, θα τους εξυπηρετήσει άνετα ως daily trainer ή και σε long runs. Τέλος, αποτελεί σίγουρα επιλογή για παπούτσι μαραθωνίου, με τους λιγότερο δυνατούς συμβιβασμούς μάλιστα. Το Launch ανήκει στην άτυπη εκείνη κατηγορία μοντέλων, από την οποία θα διαλέγαμε, αν έπρεπε οπωσδήποτε να έχουμε ένα και μόνο παπούτσι τρεξίματος (ούτε να το σκέφτομαι κάτι τέτοιο, βέβαια…).

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

33 Σχόλια

 1. ΟΟοοολε!

 2. Επιτέλους ήρθε η παρουσίαση που περίμενα τόσο καιρό. Ο λόγος δεν ηταν ότι περίμενα να δω το review του @echetlos για να αποφασίσω αν θα το αγοράσω μιας και ηδη είχε αποφασιστεί να αντικατασταθει το v3 που είχα με άλλο.

  Στο καθαρά τεχνικό κομμάτι, νομίζω οτι το Launch στην καινούργια του έκδοση, είναι πλέον το απόλυτο all around παπούτσι trainer. Άνεση, απορρόφηση, ταχύτητα, αίσθηση. Όπως λέει ο Νίκος, το παπούτσι αυτό μπορεί να φορέσει πολλούς ρόλους ως daily παπούτσι.

  Προσωπικά το αγαπώ και ελπίζω σύντομα να ξανασμιξουν τα πατήματα μας.

 3. Case closed…

 4. @kalogeridis Αυτά θα είναι τα επόμενά σου;

 5. Καλημερα και ευχαριστουμε για ακομα ενα εξαιρετικο ριβιου!
  Νικο το συγκεκριμενο(επειδη δεν το εχω δοκιμασει ποτε) ειναι στην κατηγορια του Elite 9? ‘Η αναμεσα σε elite και pegasus?

 6. @roukounas Καλημέρα, Ηλία. Να ΄σαι καλά, φίλε!
  Θεωρητικά, είναι στην κατηγορία των Elite, Breakthru, Boston, Dynaflyte κτλ.
  Κρυφοκοιτάει και την από πάνω κατηγορία όμως.

 7. @echetlos , Νίκο, σχετικά με το προβληματισμό σου για το πλάτος της εξωσόλας στο μέσο της, το θέμα έχει να κάνει με το ότι στενεύει πολύ η πλατφόρμα (παραπάνω από τα προηγούμενα μοντέλα) σε εκείνο το σημείο ή ότι απλά το δικτυωτό upper είναι χαλαρό και δεν συγκρατεί όπως πρέπει το πόδι το οποίο και “απλώνεται” στην στενή πλατφόρμα.

 8. @roberto4carlos Με την εξώσολα έχει να κάνει, Μανώλη.
  Προσωπικά δεν είχα πρόβλημα με το upper.

 9. @echetlos Ναι, στην τιμή που παίζουν είναι safe επιλογή.

 10. Τώρα, πήρα τα Pegasus έχω κ τα elite… Ωραίο μου ακούγεται αλλά με τρώει να δοκιμάσω ένα εντελώς racing τύπου fly…

 11. Αν και πρόσφατα πήρα το Saucony Breakthru 3 για να συνοδεύσουν τα Ride 9 , ψύλλοι στα αυτιά με βάζουν στην μπρίζα να πάρω και αυτά για πιο μαλακά και άνετα χιλιόμετρα σε αργούς ρυθμούς μέχρι 12-14 χιλιόμετρα αποστάσεις. Και αυτοί οι ψύλλοι έχουν πειθώ οι άτιμοι!!!

 12. Δεν άντεξα πάνω από μια εβδομάδα….ε ν έ δ ω σ α !
  Brooks Launch……. welcome back !!!

 13. Καλημέρα σας!
  Όταν κοίταζα πριν ένα μήνα για αντικαταστάτη του Launch V3, είχα αποφασίσει πως θα κινηθώ για αγορά ενός λίγο πιο perfomance παπουτσιού, λίγο πιο χαμηλό, λίγο πιο γρήγορο, λίγο πιο άμεσο. Τελικά κατέληξα στο Saucony Breakthroug 3. Στη διαδικασία δοκιμών διαφόρων μοντέλων, είπα να δοκιμάσω και το Launch V5 απλά από περιέργεια και η πρώτη εντύπωση δεν ήταν αυτό που περίμενα. Ξεκάθαρα το V5 δεν ήταν V3. Και εγώ που είχα λατρέψει το V3, δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα. Όμως δεν το “έψαξα” παραπάνω αφού έτσι και αλλιώς δεν θα το αγόραζα.

  Όμως ήρθαν έτσι τα πράγματα ,το λίγο το σκληρό πάτημα του Breakthru και οι ενοχλήσεις στον αχίλλειο σε αργούς ρυθμούς, το επίσης πιο σκληρό πάτημα του Saucony Ride 7 που ναι μεν έχω μαζί τους 140Km αλλά μετά από δοκιμές μου έβγαζε ενόχληση σε αργά τρεξίματα άνω των 8-10 χιλιομέτρων, που τελικά κρίθηκε απαραίτητο(ανάγκη) η αγορά ενός πιο daily trainer παπουτσιού, μαλακού και απορροφητικού για τα πιο μεγάλα τρεξίματα, που θα μπορούσε συνάμα να σηκώσει και γρήγορους ρυθμούς και αγώνες όταν θα χρειαζόταν. Το μυαλό μου πήγε αμέσως στο Launch (ποτέ δεν χώνεψα τον χωρισμό μας έτσι και αλλιώς).

  Μετά από 50 Km, έχουμε και λέμε

  –Τι δεν είναι το Launch V5
  ΔΕΝ είναι Launch V3 ξεκάθαρα, χωρίς απαραιτήτως να σημαίνει ότι αυτό είναι κακό (δανείζομαι εκφράσεις του @echetlos που περιγράφουν απόλυτα την πραγματικότητα)

  –Τι είναι το Launch V5
  Το V5 φαίνεται να γεφύρωσε περισσότερο τις διαφορές του με τα από πάνω του μοντέλα (glycerin, ghost) . Έγινε πιο daily trainer κυρίως με τη δομή του επάνω μέρους του που είναι πιο άνετο και απλώνει, με το πιο φαρδύ προφίλ από τη μέση και μπροστά που το κάνει πιο σταθερό, ενώ έχω και εγώ την εντύπωση όπως και ο Νίκος, ότι έγινε και λίγο πιο μαλακό στο πάτημα του.

  Άρα για την χρήση που το θέλω μου ταιριάζει γάντι (μεγάλα τρεξίματα, αγώνες, τέμπο).
  Σίγουρα δεν θα μπω στο στίβο μαζί του για ρυθμούς κάτω από 4.30(σε αντίθεση με το V3 που μαζί του έκανα τα πάντα).
  Σίγουρα για κάποιον που ψάχνει αντικαταστάτη για το V3 με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, δεν νομίζω ότι η νέα έκδοση θα αποτελέσει πρώτη επιλογή.

 14. @echetlos @roberto4carlos ghost ή launch 5 για μαραθώνιο;

 15. @panosdimi Και τα δύο είναι μια χαρά για την απόσταση, Πάνο.
  Από εκεί και πέρα, έχει να κάνει σε τι είσαι μαθημένος.
  Πιο απορροφητικό και σταθερό το Ghost, πιο ελαφρύ και “γρήγορο” το Launch. Προσωπικά θα πήγαινα με το δεύτερο.

 16. @panosdimi, το θέμα είναι σε τι έχεις μάθει να τρέχεις και τι σου αρέσει στις μεγάλες(χιλιομετρικά) προπονήσεις σου.
  Σημαντική παράμετρος επίσης είναι ότι αν π.χ έχεις ένα μαραθώνιο σε 10-20 μέρες τότε δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για την προσαρμογή σε νέο παπούτσι
  Προσωπικά, αν και δεν τρέχω μαραθώνιο, θα προτιμούσα και εγώ το Launch αν και είμαι από αυτούς που προερχόμενος από τα Glycerin είχα φοβηθεί αρχικά την χρήση του Launch (του V3 που είχα αγοράσει τότε).

 17. @panosdimi Ως πιστός της brooks συμφωνώ τόσο με τον Νίκο όσο και με τον Roberto4Carlos. Αν και βαρύς και αργός έχω τρέξει τις δύο προηγούμενες κλασσικές με Launch V3 και V4, χωρίς κανένα πρόβλημα και καμία μυοσκελετική “επίπτωση”. Τώρα τρέχω τόσο με τα Ghost10 (τα ελεύθερα και τα long) όσο και με τα V5 (τα πιο “σβέλτα” τηρουμένων των αναλογιών πάντα όσον αφορά στο σβέλτα). Αν και είχα κάποιες επιφυλάξεις για το V5 όσον αφορά τη “responsivness” στα πρώτα χλμ μαζί του, μετά από 160 χλμ τις έχω αναθεωρήσει. Εκτός και αν ο guru με δελεάσει με κάποιο άλλο μάλλον και η φετινή κλασσική με το V5 θα βγει….

 18. Παιδιά σας ευχαριστώ…Μάλλον θα τα πάρω να τα δω έτσι και αλλιως ένα ζευγάρι δεν μου φτάνει, αν μου αρέσει ξαναγορά διαφορετικά σε safe επιλογές. Αν και περιμένω με ανυπομονησία να δω peg 35.

 19. Καλημέρα σε όλους,
  κατ’ αρχήν να συστηθώ μιας και είναι το πρώτο σχόλιο: φρέσκος δρομέας (σχεδόν 2 χρόνια) από σπόντα. Ας είναι καλά η κόρη μου που ήθελε να την γράψω στον στίβο. Ένα μήνα μετά κατάλαβα ότι το να την περιμένω παίζοντας με το κινητό δεν μου προσφέρει τίποτα και δοκιμάζοντας επιτυχώς ένα 5αρι ο εθισμός ξεκίνησε.
  Στο δια ταύτα τώρα: αγόρασα πρόσφατα το Launch 5 για να αντικαταστήσει τα Asics Dynaflyte που είχα για tempo και διαλειμματικές. Η επιλογή έγινε κυρίως με βάση το γεγονός ότι “ξετρελάθηκα” με την Brooks όταν αγόρασα τα Ghost 10 για τα μεγάλα μου τρεξίματα. Δοκίμασα και άλλα μοντέλα πριν τα πάρω, άλλα όπως έγινε και με τα Ghost, με το που έβαλα το πόδι μου μέσα κατάλαβα ότι αυτό το παπούτσι είναι για μένα.
  Το νούμερο που πήρα είναι το ίδιο με τα ghost παρόλο που κάποια reviews γράφουν ότι επειδή είναι λίγο πιο μυτερό μπροστά μπορεί να πας για μεγαλύτερο. Μέχρι στιγμής έχω διαπιστώσει:
  – Ελαφρύ, γρήγορο, σταθερό στο δρόμο με εξαίρεση απότομες στροφές.
  – Πολύ άνετο στα δάκτυλα και ας έχει πιο στενή γραμμή και πιο χαμηλό upper από το ghost.
  – Το cushioning είναι ιδανικό για μένα. Δεν “βουλιάζω”, αλλά νιώθω και την προστασία που γενικά την θέλω ακόμα και στο γρήγορο παπούτσι. Έτσι ήταν και τα Dynaflyte τα οποία ομολογουμένως ήταν πολύ καλό παπούτσι. Τα Launch όμως σε σχέση ποιότητας-τιμής είναι μακράν καλύτερη επιλογή.
  – Στο στίβο για τις δικές μου ταχύτητες (5:35 σε tempo, το πολύ 4:45 σε διαλειμματικές) δεν είχα απολύτως κανένα πρόβλημα. Ίσως οι πιο γρήγοροι να μην νιώθουν σταθερότητα στις στροφές.
  – Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα σε LR αλλά δείχνει ότι για τα τα δικά μου επίπεδα (12-16km) δε θα έχω θέμα. (κατά καιρούς με ταλαιπωρεί η λαγοκνημιαία).
  – Γενικά συμφωνώ απόλυτα με το review του @echetlos
  Μπορεί πλέον να γίνομαι λίγο υποκειμενικός με την Brooks (έχω φορέσει μόνο adidas και asics πριν) αλλά μέχρι στιγμής είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τα δυο μοντέλα που έχω.
  Θα επανέλθω αν αλλάξει κάτι όταν τα L5 φορτώσουν και άλλα χλμ.

 20. @amarakom Κατ’ αρχάς, καλωσήρθες!

  Το Launch μπορεί να κατατάσσεται στην κατηγορία performance αλλά άνετα στέκεται και στην από πάνω, του ελαφρύ trainer.
  Φυσικά και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε μεγαλύτερες προπονήσεις, ελάχιστο διάστημα προσαρμογών θα χρειαστείς.
  Άλλωστε, όπως συνηθίζω να λέω, οι μυοσκελετικές προσαρμογές που απαιτούνται για να πας από το (όποιο) Ghost στο (όποιο) Launch, είναι ασυγκρίτως μικρότερες από αυτές που χρειάστηκες για να αφήσεις το κινητό και από την κερκίδα να κατέβεις στον στίβο. 😉
  Συνήθεια είναι το παπούτσι.

 21. Τελικά πάμε σε μέγεθος όπως τα προηγούμενα – το κανονικό μας δηλαδή – ή 1/2 μεγαλύτερο?

  Ευχαριστώ,
  Γιάννης

 22. @cranfield Ναι, Γιάννη. Είναι και πιο άνετη η γραμμή από πριν, άλλωστε.

 23. Ευχαριστώ πολύ!!!

 24. Αρκετααασα πιο άνετη γραμμή….. (δυστυχώς! )

 25. Το 6 είναι ήδη διαθέσιμο στις ΗΠΑ και μάλιστα για πρώτη φορά και σε 2Ε…Περιμένουμε αξιολόγηση. Ελπίζω να ακούει αυτός που πρέπει!!!

 26. Καλησπέρα. Παιδιά θέλω να κάνω μαραθώνιο κοντά στις 3 ώρες. Μερικές φορές έχω και μια μικρή ενόχληση στα γόνατα. Να πάω σε launch 5 ή σε zoom fly? Πιστεύεται πως κάποια από τα 2 ειναι πιο γρήγορο; η προτείνεται κάτι άλλο; Σας ζάλισα λίγο…

 27. @vasilis_nitsos Προσωπικά προτιμώ μακράν το Nike.
  Επειδή όμως είναι λίγο ιδιαίτερο παπούτσι και δεν κάθεται σε όλους, το Brooks είναι μάλλον πιο ασφαλής επιλογή.

 28. Σ’ευχαριστω για την απάντηση! Νομίζω με βοήθησες και θα πάω με launch επειδή το Ναύπλιο είναι κοντά και μην έχω κάνα απρόοπτο με το παπούτσι.

 29. Καλησπερά σας. Καινουργιος και εγω (πρωτο σχολιο). Εδώ και τρία χρόνια που τρέχω συστηματικα σας διαβαζω με προσοχή γιατί θιγετε σωστα και ενδιαφέροντα θεματα. Μια ερωτηση θα ηθελα να κανω. Για γρηγορες προπονησεις στον στιβο (3:20-4:00) ποιο παπουτσι θα προτεινατε??? τωρα τρεχω με launch 4 και σκεφτομαι να παρω το New Balance 1400v6. Σας ευχαριστω.

 30. Έχοντας τρέξει 2 μαραθώνιους με Brooks launch κι έναν με Zoom fly Flyknit, θα προτιμούσα ξεκάθαρα τα δεύτερα (ιδίως στην τωρινή τιμή με το εκπτωτικό κουπόνι).

  Για στίβο εγώ θα διάλεγα είτε τα New balance, ή Nike Zoom Elite ή Adios/Takumi Sen.

 31. @manblaz Καλωσήρθες, συντρέχτη.
  Να το πάρεις το 1400, θα σε ενθουσιάσει.Σαφώς πιο σφιχτό πάτημα από το launch αλλά αρκετά πιο σβέλτο κι ελαφρύ.

 32. @manblaz εχτες εκανα 800ρια και σημερα ενα τεμπακι το παπουτσι ειναι κορυφαιο ευχαριστω τον γκουρου για την επιλογη @echetlos

 33. Ευχαριστώ πολύ!!!

Αφήστε μια απάντηση