Ανακάλυψα τις Feetures πριν από 5 χρόνια. Έψαχνα κάποιες κάλτσες που να είναι εφαρμοστές αλλά όχι συμπιεστικές, ώστε όταν μαζεύεται ο ιδρώτας να μην χαλαρώνει το ύφασμα και δημιουργούνται τριβές και φουσκάλες. Στις περισσότερες εταιρείες που δοκίμαζα, τα λεπτά τους μοντέλα είχαν πολύ αραιή ύφανση και τελικά το υλικό “μούλιαζε” αρκετά γρήγορα όταν ο καιρός ήταν πολύ ζεστός. Η συμπεριφορά των Feetures είναι αρκετά διαφορετική, αφού η ύφανση είναι πολύ πυκνή και ελαστική, με το ύφασμα τελικά να “κολλάει” επάνω στο πόδι.
Αρκετοί ίσως θεωρούν ότι η κάλτσα είναι δευτερευούσης σημασίας, όσοι όμως την έχουν πατήσει από λάθος επιλογές, ξέρουν καλά πόσο μεγάλο ρόλο παίζει. Όλα αυτά τα χρόνια τις έχω προτείνει σε πάρα πολλούς φίλους και είναι όλοι τους ενθουσιασμένοι.
Μιας και ανανέωσα πρόσφατα τον “στόλο” μου, σκέφτηκα να κάνω μια μικρή παρουσίαση των μοντέλων που φοράω.
Σειρά Elite
Οι Elite έχουν την πιο σφιχτή εφαρμογή από όλες τις σειρές της εταιρείας. Έχουν περισσότερο spandex στην κατασκευή τους και κυριολεκτικά γίνονται ένα με το πόδι. Μόλις τις φορέσεις, ίσως χρειαστεί να τις “φτιάξεις” λίγο για να τοποθετηθούν εκεί ακριβώς που πρέπει (όπως κάνουμε και με τις compression) αλλά από εκεί και πέρα το ύφασμα δεν θα μετακινηθεί ούτε χιλιοστό. Ακόμη και μέσα σε νερό να μπει το παπούτσι, η κάλτσα παραμένει 100% στην θέση της. Εκεί που την άφησες, εκεί θα την βρεις.
Elite Ultra Light

Οι Ultra Light είναι οι πιο λεπτές κάλτσες της Feetures. Ενδείκνυνται για αγωνιστικά παπούτσια ή για όσους προτιμούν η κάλτσα να καταλαμβάνει τον ελάχιστο δυνατό χώρο μέσα στο παπούτσι. Είναι η πιο εφαρμοστή απ’ όλα τα μοντέλα, έχοντας αίσθηση δευτέρου δέρματος. Σα να μην υπάρχει. Τις περισσότερες φορές, οι πολύ λεπτές κάλτσες έχουν και αραιή ύφανση, με αποτέλεσμα να “σακουλιάζουν” με τον ιδρώτα και να μην παραμένουν σταθερές γύρω από το πόδι. Με τις συγκεκριμένες δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.
Elite Light Cushion

Οι Light Cushion έχουν κι αυτές σφιχτή εφαρμογή όπως οι Ultra Light, απλά με λίγο παραπάνω υλικό στην φτέρνα και μπροστά. Έχουν την ίδια αίσθηση με τις προηγούμενες, γεμίζουν όμως περισσότερο χώρο μέσα στο παπούτσι.
Elite Max Cushion

Εδώ έχουμε την πιο “παχιά” έκδοση των Elite (προστέθηκε προσφάτως στην γκάμα), με αρκετά ενισχυμένα τα σημεία σε φτέρνα και δάκτυλα. Δίνουν μια αίσθηση μαλακότητας, χωρίς όμως την χαλαρή εφαρμογή που συνήθως συναντάμε σε παρόμοια μοντέλα. Αντιθέτως, η εφαρμογή παραμένει “κολλητή”. Είναι σίγουρα πιο προπονητικές, αφού ο μεγαλύτερος όγκος τους απαιτεί περισσότερο χώρο μέσα στο παπούτσι.
Σειρά High Performance
Οι Performance έχουν μια πιο παραδοσιακή εφαρμογή, όντας ελαφρώς πιο χαλαρές στο πόδι. Έχουν επίσης μια ελαστικότητα στο μεσαίο τμήμα τους για να κρατούνται σταθερές, όχι όμως όπως οι Elite.
High Performance Cushion

Αυτές είναι οι πιο παχιές κάλτσες της Feetures. Έχουν πιο χοντρό υλικό από τις Elite Max Cushion και σε μεγαλύτερο εύρος. Είναι ιδανικές για όσους αρέσκονται σε cushioning και από την κάλτσα (όσο ισχύει κάτι τέτοιο) ή που θέλουν μια πιο “πλούσια” αίσθηση.
Παρόλο που έχουν μεγάλο όγκο και μικρότερη ελαστικότητα στο ύφασμα, αγκαλιάζουν αρκετά σφιχτά το πόδι.
Υπάρχει και το Ultra Light μοντέλο της σειράς Performance, το οποίο όμως δεν έχω δοκιμάσει.
Αν κοιτάξετε στην σελίδα της εταιρείας, θα δείτε ότι δίνει εγγύηση εφ’ όρου ζωής! Φορώντας ακόμη τα δύο πρώτα ζευγάρια που είχα αγοράσει 5 χρόνια πριν, μπορώ να πω ότι οι Feetures είναι αθάνατες. Δεν έχουν ξεχειλώσει καθόλου, φθορά δεν υπάρχει σε κανένα σημείο, ενώ ακόμη και το χρώμα έχει ξεθωριάσει ελάχιστα.

Elite Light Cushion και Ultra Light μετά από 5 χρόνια χρήσης!
desptsouk
Ήταν οι πρώτες κάλτσες που χρησιμοποίησα όταν ξεκίνησα το τρέξιμο και οι μόνες που τρυπήσαν τόσο γρήγορα…
Dimitris Voutyras
Μου τις πρότεινε ενας δρομέας/πωλητής πριν λίγους μήνες οταν ψάχνοντας για κάλτσες του είπα οτι οσες εχω δοκιμάσει μέχρι τώρα ή μου δημιουργούσαν φουσκάλες (ακόμα και σε αποστάσεις >10 χιλ.) ή τρυπούσαν πολύ γρήγορα (ή και τα 2). Εχω τις καλύτερες εντυπώσεις, απο τότε που τις πήρα τις φόρεσα σε αρκετά λονγκ αλλά και σε μαραθώνιο και τα πόδια μου δεν έχουν βγάλει το παραμικρό πρόβλημα.
big-blue
Να η τελευταία μου φουσκάλα στη φτέρνα, απ’ το 6ο χλμ.
Μάλλον φταίνε τα elite βέβαια και όχι οι κάλτσες, οι οποίες όντως είναι ότι καλύτερο έχω φορέσει.
tazi
Oi kaliteres me diafora apo oses exo dokimasei istera bebaia apo tin protropi tou nikou. Oi pio paxoules einai kai pio zestes, de tha tis proteina, eidika gia kalokairi.
aRiSTiDiS
Πολύ καλή επιλογή, όντως. Και σε καλή τιμή, αν τις πάρετε και πάνω σε προσφορά (είναι πάντα στην Expo του Μαραθωνίου)
cranfield
Καλησπέρα σας,
Διαβάζοντας την αξιολόγηση και κάποια από τα σχόλια θα ήθελα να τις δοκιμάσω αλλά που υπάρχουν για να τις δοκιμάσω?
Ευχαριστώ
Nikos Pilikas
@cranfield Outrun, Runnerstore και Saucony έχουν σίγουρα, Γιάννη.
roukounas
Kαλημερα, χρονια πολλα κλπ.
Της καλτσας το αναγνωσμα.
Eιπα να μην ανοιξω ξεχωριστο τοπικ.
Τρεχω σχετικα λιγα χρονια(5?) και δεν εχω δωσει ποτε σημασια στις καλτσες. Παω 1 φορα το χρονο/2 χρονια και παιρνω 2-3 ζευγαρια οτι να ναι. Δινω καπου 15-20 ευρω και δεν ασχολουμαι ιδιαιτερα, το μονο που ζητουσα ηταν να εχουν μια εξτρα προστασια στα δακτυλα γιατι βγαζω φουσκαλες απο κατω τους σε 2-3.
Μετα καταλαβα οτι αυτο δεν αλλαζει οτι καλτσα κ αν παρω, μπορει να ευθυνεται το παπουτσι, το πατημα.
Μου ειπαν κιολας οτι καμια φορα η εξτρα προστασια μπροστα προκαλει αυτο τον ερεθισμο οποτε πηρα περυσι απο το runningheroes 2 ζευγαρια Steigen. Να πω οτι καταλαβα διαφορά? Ψεματα θα ειναι.
Εννοειται πως δεν γνωριζα οτι και οι καλτσες δεν θελουν μαλακτικο οποτε τοσα χρονια τις εβαζα με τα υπολοιπα ρουχα στο πλυντηριο, οποτε σιγουρα θα εχουν υποστει φθορα, ειδικα 2 ζευγαρια Nike που εχω παρει εδω και 4 χρονια.
Θα ηθελα να μαθω τι καλτσες φοραμε σε αργα/μεγαλα τρεξιματα, τι σε tempo/διαλειμματικες κ αν οντως χωριζονται ετσι.
Καπου εδω να πω οτι φοραω καλτσες μεχρι τον αστραγαλο, αντε και λιγο πιο πανω. Σιγουρα οχι ψηλες, ναι ειναι θεμα γουστου.
Nikos Pilikas
@roukounas Καλά κάνεις και δεν δίνεις σημασία στις κάλτσες, εκτός αν σε υποχρεώσουν αυτές να τους δώσεις.
Γενικότερα…
Μία πολύ χοντρή κάλτσα είναι πιθανόν να συγκρατεί περισσότερο ιδρώτα, να “μουλιάζει” και τελικά να ξεχειλώνει, δημιουργώντας τριβές.
Πολλά μοντέλα πλέον περιέχουν περισσότερη ελαστάνη, δίνοντας μια πιο “συμπιεστική” εφαρμογή και γίνονται ένα με το πόδι.
Με το πάχος του υφάσματος μπορείς να παίξεις, είτε για να γεμίσεις χώρο σε ένα πιο άνετο παπούτσι ή να εξοικονομήσεις χώρο σε ένα πιο στενό. Κάνει αρκετή διαφορά.
Εννοείται πως επιλέγεις κάλτσες χωρίς χοντρές ενώσεις μπροστά στα δάχτυλα.
roukounas
Μαλιστα, οποτε στις γρηγορες προπονησεις που το παπουτσι ειναι αγωνιστικο και πιο σφιχτο, χρειαζεται λεπτη καλτσα.
Ολες οι μαρκες ειναι καλες? Οι Nike φανταζομαι ειναι, κατι Odlo που ειχα παρει χαλασαν πολυ γρηγορα, μικρυναν σε μεγεθος και ξεθωριασε το χρωμα σε ελαχιστους μηνες.
Αυτες που αναφερεις στο αρθρο ειναι λιγο ακριβες απο οτι βλεπω στο outrun (16Ε+).
Elda
Για οικονομικες καλες καλτσες, συστηνω (οπως και πολλοι αλλοι) τις τρεξιματικες καλτσες απο τα Lidl. Δεν τις εχει παντα, τις φερνει καποιες φορες σε προσφορα, 3 ευρω τα 2 ζευγαρια αν θυμαμαι καλα οποτε μαζευω στοκ. Τα τελευταια 4 χρονια τρεχω μονο μ αυτες, δε μου εχουν δημιουργησει ποτε προβλημα ενω παλιοτερα ειχα βγαλει φουσκαλες με αλλες καλτσες και ειναι τρομερα ανθεκτικες, πλυντηρια, στεγνωτηρια, δεν καταλαβαινουν τιποτα, περασαν απειρα χλμ για να τρυπησει το πρωτο ζευγαρι.
roukounas
Nαι ειχα παρει πριν 2 χρονια δυο ζευγαρια αλλα το φαινομενο της φουσκαλας δεν σταματησε οποτε τις ειχα παρκαρει στην ακρη.
Θα τις ξαναβαλω στο ροτεησον αν ειναι
nikpap
https://www.sportsshoes.com/product/hst1375/higher-state-freedom-running-sock-%285-pack%29-%7E-ss19/
roukounas
Αυτες που μου εστειλες, αν και στο ιντερνετ ειναι λιγο δυσκολο να καταλαβεις με τις καλτσες, δεν εχουν χοντρες ενωσεις στα δακτυλα οπως γραφει ο Νικος? Για παραπανω cushioning εννοω
Γιώργος Κ
τις συγκεκριμένες κάλτσες τις έχω. Είναι πολύ ωραίες, αλλά προσοχή, είναι χοντρές και κάνουν μόνο για χειμερινό τρέξιμο. Δεν παρουσιάζουν θέμα στις ραφές, είναι άψογα ραμμένες.
nikpap
ειναι εξαιρετικες κ δεν δημιουργουν ερεθισμους , επιπλεον βεβαια η τιμη τους ειναι κ αυτη εξαιρετικη …
StefanosM
Με τις κάλτσες του lidl τρέχω και εγώ εδώ και 4 χρονια. Έχω μάλιστα και ίδιες που φτάνουν μέχρι το γόνατο.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν τις φέρνει συχνά και δεν φέρνει πάντα τις ίδιες. Την τελευταία φορα που έφερε τις “καλές” ήταν πριν από 2 χρονια.
Μετά έφερε μια η δυο φορες κάποιες με παρα πολύ αραιή ύφανση, που μολις τις εβαλα τις πεταξα κιολας.
big-blue
Ξέρουμε αν έχουν έρθει ή θα έρθουν οι χοντρές που ψάχνω; elite ligh cushion
Nikos Pilikas
@big-blue Εγώ έχω πάρει από την Saucony.
Απλά θα βρεις στα stand και το παλιότερο μοντέλο και το καινούργιο, το οποίο είναι λίγο λιγότερο ελαστικό και πιο απαλό.
big-blue
Οπότε ήρθαν και τα καινούρια, ε;
Ελπίζω να τα βρω στη σελίδα τους
big-blue
Αυτές δεν είναι; https://www.skroutz.gr/s/20829251/Feetures-Elite-Light-Cushion-No-Show-Nebula-Navy.html
big-blue
Αυτές, τις ψηλές https://www.skroutz.gr/s/20108899/Feetures-Elite-Light-Cushioning-Quarter-Navy.html?from=recommendations
Nikos Pilikas
Ναι, αυτές είναι το νέο μοντέλο.
big-blue
Καλημέρα!
Νομίζω πως πήρα τις Elite Max Cushion.
Είναι ωραίο που είναι ελάχιστα συμπιεστικές, σε σχέση με τις πιο παλιές που είχα. Τώρα και μπαίνουν πιο εύκολα και αν δε μπουν σωστά δεν κινδυνεύεις απ τη συνεχή πίεση να πάθεις νίλα, όπως εγώ στον ΑΜΑ 2107 που κονόμησα μια φλεγμονή…
Λοιπόν, ωραία αίσθηση οι max cushion. Με το που τις πιάνεις, καταλαβαίνεις πως είναι άλλο επίπεδο το υλικό, προσεγμένη δουλειά.
Στο τρέξιμο είναι σούπερ, όμως… Για υγρασίες νορμάλ χωρών και όχι για τα μέρη μου ειδικά. Απ’ το 8 χλμ το πολύ (οκ, είχαν προηγηθεί 6,5 χλμ κατώφλι), ήταν όλα λούτσα! Ένιωθα λες και με ακολουθούσε κάποιος, απ’ το θόρυβο. Και είχα και μεγάλη προπόνηση χτες. Με τα turbo 2 έτρεξα, που δεν τα λες και χάλια στο θέμα διαπνοή.
Θα κριθούν και σε νορμάλ συνθήκες εννοείται
AlexFocus
Εξαιρετικες καλτσες τις οποιες εμαθα απο ποιον αλλο …. απο τα ποσταρισματα του Νικου @echetlos. Εχω τις Ultra Light και Light Cushion και δεν τις αποχωριζομαι με τιποτα. Κολλανε επανω στο ποδι σου, ο ιδρωτας αποβαλλεται, το ποδι σου δεν γλιστραει καθολου μεσα σε αυτες, ραφες δεν υπαρχουν για να προκληθουν ερεθισμοι και μπορω να αναφερω οτι για εναν ερασιτεχνη δρομεα οπως εμενα οι Feetures με βοηθησαν παρα πολυ.