Αρχική / Αξιολογήσεις / Reebok Forever Floatride Energy

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Αξιολογήσεις / Επιλεγμένα

Reebok Forever Floatride Energy

Reebok Forever Floatride Energy

Κατηγορία: Trainer – Ουδέτερο πάτημα – Βάρος: 263γρ. – 10mm drop (∼28/18mm)

Μπαίνοντας και πάλι στον χώρο του δρομικού παπουτσιού, η Reebok έδειξε διατεθειμένη να παίξει με βαριά χαρτιά εξ αρχής. Μπορεί το Floatride Run, στο οποίο έπεσε το βάρος του marketing, να είχε κάποια θέματα με το upper του, η σόλα του όμως αποτελείτο από το καλύτερο ίσως υλικό που υπάρχει διαθέσιμο αυτή την στιγμή. Το PEBAX, το οποίο συναντάμε και στα Vaporfly 4% και Pegasus Turbo, έχει κορυφαίες ιδιότητες αλλά και πολύ χαμηλό βάρος.
Μετά από λίγο, η εταιρεία παρουσίασε δύο εξαιρετικά μοντέλα στην σειρά Floatride. Το Run Fast, στα 187γρ. και το Run Fast Pro, στο εξωπραγματικό νούμερο των 99γρ! Παρά το βάρος τους, τα δύο μοντέλα παρείχαν προστασία που βρίσκουμε σε πολύ βαρύτερες κατασκευές. Πραγματικά δύο πολύ εντυπωσιακές κινήσεις από την Reebok, όχι μόνο στα χαρτιά αλλά και την ουσία, δείχνοντας τις δυνατότητές της.

Μεταξύ άλλων, φέτος λανσάρισε και το μοντέλο Forever Floatride Energy. Με μια πρώτη ματιά και ιδίως από την τιμή του, δείχνει σα μια πολύ «βασική» πρόταση στην δρομική αγορά. Δηλαδή ένα παπούτσι που θα κάνει την δουλειά του, χωρίς όμως παραπάνω απαιτήσεις. Παρ’ όλα αυτά, στην πράξη τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά και σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην σόλα του. Μπορεί το όνομα του αφρού να μπερδεύει και η ονομασία Floatride Energy να παραπέμπει στα μοντέλα που αναφέραμε νωρίτερα, δεν είναι όμως το ίδιο. Η αλήθεια είναι πως σε αυτή την τιμή θα περίμενε κανείς να έχουμε τον κλασικό EVA αφρό, πρόκειται όμως για πολύ πιο hi-tech υλικό. Θα το δούμε παρακάτω.

Επάνω μέρος και εφαρμογή

To upper του Forever Floatride Energy είναι πολύ απλό και κάπως πιο «παραδοσιακό». Επενδεδυμένο engineered mesh μέχρι πίσω, το οποίο είναι αρκετά μαλακό, διαπνέον και με μικρή ελαστικότητα. Ο προφυλακτήρας είναι ελάχιστος, ενώ δεν υπάρχουν και καθόλου δομικά στοιχεία στο toe box. Το κράτημα βασίζεται μόνο στην πυκνότητα του διχτυωτού σε κάποια σημεία.

Αντιθέτως, στο μεσαίο τμήμα υπάρχουν αρκετές θερμοκολλημένες λωρίδες συνθετικού υλικού, οι οποίες, αν και πολύ εύκαμπτες, δίνουν δομή στο επάνω μέρος. Σαν συνέχειά τους, ένα ενιαίο και πιο άκαμπτο κομμάτι από EVA (λευκό χρώμα) περιβάλλει όλη την φτέρνα, με το κολάρο να είναι ελαφρύ ως κατασκευή.

Όλο το midfoot καλύπτεται από overlays, τα οποία όμως είναι πολύ εύκαμπτα.

Η ανεξάρτητη γλώσσα είναι λεπτή, με λίγο αλλά επαρκές αφρώδες. Το ίδιο ισχύει και για την περιοχή γύρω από τον αστράγαλο, με χαρακτηριστικό της σχεδίασης το ιδιαίτερα ψηλό κολάρο. Ενώ κάνει πολύ καλά την δουλειά του όσον αφορά το κράτημα, ίσως κάποιοι με ευαισθησία στην περιοχή του αχιλλείου τένοντα να το βρουν ενοχλητικό.

Το αφρώδες είναι «τόσο όσο» παντού. Κατ’ εμέ, δεν χρειάζεται περισσότερο.

Το επάνω μέρος του Forever Floatride Energy μοιάζει μάλλον λιτό σε σχέση με τα περισσότερα σύγχρονα προπονητικά μοντέλα. Ούτε μαλακά υλικά, ούτε εξεζητημένα δεσίματα και πομπώδεις ονομασίες. Απλό διχτυωτό και δομικά στοιχεία όπου χρειάζεται. Είναι κακό αυτό; Καθόλου, θα έλεγα. Πολλές φορές, η απλότητα αποδεικνύεται η πιο αποτελεσματική λύση και η περίπτωση του Forever Floatride Energy είναι μία από αυτές.

Η εφαρμογή του νέου Reebok είναι σχεδόν άψογη. Έχει μία ελαφρώς σφιχτή γραμμή, επειδή όμως στο μεσαίο τμήμα η βάση είναι σχετικά φαρδιά, ποτέ δεν θα το νοιώσεις στενό. Φτέρνα και midfoot κρατάνε ακριβώς όπως πρέπει και μάλιστα, η απουσία υπερβολικού αφρώδους βοηθάει να βρεις αμέσως το επιθυμητό δέσιμο. Τα πολλά δομικά στοιχεία δεν γίνονται καν αντιληπτά, ενώ το εύκαμπτο κολάρο μπορεί και προσαρμόζεται στο πόδι. Το toe box, παρότι δεν είναι φαρδύ, αφήνει περιθώρια κίνησης στα δάχτυλα, μιας και ο ελάχιστος προφυλακτήρας δεν δίνει συγκεκριμένο σχήμα στην περιοχή.

Αν πας αργά, το παπούτσι είναι άνετο. Ούτε αφήνει κενά πουθενά αλλά ούτε και νοιώθεις πιθανά σημεία πίεσης. Αν το σφίξεις λίγο περισσότερο, είναι ικανό να ακολουθήσει και σε αρκετά πιο γρήγορους ρυθμούς. Δεν το φόρεσα σε στίβο αλλά σε διαδρομή με αρκετές κλειστές στροφές, δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα. Γενικότερα, η εφαρμογή και το κράτημά του είναι περισσότερο προς το performance παρά το προπονητικό, όχι μόνο λόγω της απουσίας αφρώδους αλλά και του πώς αγκαλιάζει το πόδι. Πραγματικά δεν βρίσκω κάποιο ψεγάδι, η old school προσέγγιση «σφιχτή γραμμή – σωστά overlays» δουλεύει απόλυτα εδώ. Ακόμη και τα εντελώς basic ανελαστικά κορδόνια, δίνουν καλύτερο δέσιμο από τα ελαστικά που συναντούμε συνήθως.
Αν οπωσδήποτε έπρεπε να βρω κάτι που θα άλλαζα, αυτό ίσως να αφορούσε το ύψος του κολάρου. Και πάλι όμως, θεωρώ πως πολύ λίγοι θα αντιμετωπίσουν θέμα.

Με λευκό χρώμα διακρίνεται το σκληρότερο υλικό που περιβάλλει τον αστράγαλο. Το κολάρο είναι αρκετά ψηλό.

Σχετικά με το sizing, μεγάλη προσοχή! Κατ’ αρχάς, το παπούτσι είναι μακρύ, οπότε κατεβαίνετε οπωσδήποτε μισό νούμερο από το κανονικό σας. Επιπλέον, αν επιλέξετε βάσει της ευρωπαικής αρίθμησης, θα πρέπει επίσης να πάτε μισό νούμερο κάτω από αυτό που αντιστοιχεί σε US/UK/cm. Αν δηλαδή κάποιος φοράει κανονικά EU43/US9.5/UK8.5/27.5cm, το νούμερό του στο Forever είναι EU42/US9/UK8/27cm. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τo size chart της εταιρείας για να μην κάνετε λάθος.

Σόλα και πάτημα

Ο Floatride είναι διαφορετικός αφρός από τον Floatride Energy, παρά την σχετική ονομασία. Παραπάνω αναφέραμε ότι στην κατηγορία τιμής του Forever, το πιθανότερο θα ήταν να χρησιμοποιηθεί EVA. Παρ’ όλα αυτά, η Reebok δεν έκανε εκπτώσεις στο υλικό της σόλας. Αποτελείται λοιπόν από ένα θερμοπλαστικό ελαστομερές (TPE), το οποίο είναι κάτι αντίστοιχο της θερμοπλαστικής πολυουρεθάνης (TPU) που συναντούμε στο Boost και το Everun. Με δεδομένη την συγγένεια των δύο υλικών, περιμένουμε από τον Floatride Energy να έχει μεγαλύτερη επιστροφή ενέργειας, ανθεκτικότητα και να μην επηρεάζεται η πυκνότητά του από τις αλλαγές θερμοκρασίας, σε σχέση με τον παραδοσιακό EVA. Εκεί που φαίνεται να διαφοροποιείται από την πολυουρεθάνη, είναι όσον αφορά το βάρος του, καθώς ζυγίζει αρκετά λιγότερο από αντίστοιχα μοντέλα με TPU. Τα δε ύψη που παραθέτουμε είναι κατά προσέγγιση, αφού η εταιρεία δεν τα αναφέρει.

O Floatride Energy έχει διαφορετική επεξεργασία από το TPU, κάτι που διακρίνεται και από την εμφάνισή του. Τα χαρακτηριστικά τους όμως είναι σχεδόν ίδια.

Η full contact εξώσολα καλύπτεται όλη από λάστιχο και έχει πολλές αυλακώσεις, κάθετες και οριζόντιες. Είναι αρκετά σκληρή, προφανώς για να σταθεροποιεί το μαλακό TPE. Σε αντίθεση με τα μοντέλα που έχουν Boost, εδώ δεν υπάρχουν πλαστικά «βοηθήματα» για ενίσχυση της ακαμψίας (π.χ. Torsion System). Συν τοις άλλοις, η σταθερότητα του μοντέλου βασίζεται και στο φαρδύ midfoot που στηρίζει επαρκώς την καμάρα.
Ο εσωτερικός πάτος είναι κολλημένος στο footbed, αν όμως κάποιος θέλει να τοποθετήσει ορθωτικούς πάτους, μπορεί να τον αφαιρέσει πολύ εύκολα.

Πλήρης κάλυψη από λάστιχο, με πολλά ανοίγματα όμως για την απαραίτητη ευκαμψία.

Για να έχετε μια εικόνα, το softness του νέου αφρού της Reebok είναι κάτι μεταξύ Boost και Everun. Πιο σταθερό από το πρώτο και με ελαφρώς μεγαλύτερο βούλιαγμα από το δεύτερο. Βάζοντας στην εξίσωση και το 10mm drop, έχουμε ένα μαλακό πάτημα στην φτέρνα και ένα semi-soft μπροστά.

Το Forever Floatride Energy πάει εύκολα και σε αργούς αλλά και σε γρήγορους ρυθμούς και η προστασία από τους κραδασμούς είναι δεδομένη, σε όποιο σημείο κι αν προσγειώνεται κάποιος. Είναι ξεκούραστο σε καθημερινά τρεξίματα, καθώς το χαμηλό βάρος του και η ευκαμψία της σόλας βοηθούν σε αυτό. Παρότι ο αφρός είναι μαλακός από μόνος του, το πολύ λάστιχο από κάτω περιορίζει την συμπίεσή του και δεν έχουμε το «άπλωμα» που συνήθως συναντούμε στις μαλακές σόλες.

Το Forever είναι πολύ εύκαμπτο και με αρκετά flex points.

Το ίδιο καλά αποδίδει και σε up tempo ρυθμούς, κυρίως επειδή εκεί γίνεται πιο αισθητό το rebound του υλικού. Ιδίως όσοι προσγειώνονται πιο πίσω (οι περισσότεροι, δηλαδή), θα νοιώσουν ξεκάθαρα της ελαστικότητα του TPE και την ευκολία που σηκώνεται το παπούτσι. Μπροστά μάλιστα, ισορροπεί ιδανικά μεταξύ bounce και responsiveness. Ναι μεν έχεις προστασία και pop αλλά συγχρόνως έχεις και αίσθηση του εδάφους για να πατήσεις όσο δυνατά θες. Δεν τα δοκίμασα μέσα σε στίβο αλλά νομίζω πως δεν θα δυσκολευόντουσαν ακόμη κι εκεί, σε «λογικούς» ρυθμούς βέβαια. Βοηθάει σε αυτό και το κράτημα του επάνω μέρους. Αν η σόλα ήταν και λίγο πιο άκαμπτη, πιστεύω ότι θα απέδιδε ακόμη καλύτερα στα γρήγορα. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να λείπουν οι κατά μήκος αυλακώσεις από τη μέση και πίσω.

Εντύπωση κάνει και η στιβαρότητα του αφρού. Αν και δεν υπάρχουν πλαστικά στηρίγματα, κάποιο χείλος από πιο σφιχτό υλικό ή ψηλά τοιχώματα, όπως συναντούμε τελευταία, το παπούτσι δείχνει να μην τα χρειάζεται. Το σκληρό λάστιχο από κάτω, η κυρτή σχεδίαση των πλαινών και το φαρδύ midfoot, κάνουν αρκετά σταθερό το πάτημα και η συμπίεση δεν είναι ανεξέλεγκτη.
Να σημειώσω εδώ ότι το Forever Floatride Energy ακούγεται πάρα πολύ όταν τρέχεις. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αλλά η εξώσολα κάνει πολύ θόρυβο σε όλες τις επιφάνειες. Δεν μου έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο.
Τέλος, η πλήρης κάλυψη από κάτω με λάστιχο και οι ιδιότητες του Floatride Energy, σίγουρα εξασφαλίζουν και μεγάλη διάρκεια ζωής στο παπούτσι.

Η «πομπέ» σχεδίαση των τοιχωμάτων της σόλας δίνει σταθερότητα στον μαλακό αφρό.

Το Forever Floatride Energy ανήκει στην κατηγορία των lightweight trainers, δηλαδή μοντέλων ικανών για καθημερινή χρήση αλλά και πιο σβέλτες προπονήσεις. Θα έλεγα ότι τα πιο κοντινά του μοντέλα είναι τα Brooks Launch και Nike Pegasus, με το Reebok όμως να υπερέχει στα χαρακτηριστικά της σόλας.

Συμπέρασμα

Όσοι μας διαβάζετε, θα γνωρίζετε ότι πολύ σπάνια σχολιάζουμε σχετικά με την τιμή ενός παπουτσιού. Εδώ όμως δεν γίνεται να μην το κάνουμε. Στα 100€ θα περίμενε κανείς ένα entry level μοντέλο, με παλαιότερη τεχνολογία στον αφρό και το επάνω μέρος, όπως συνηθίζεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Αντ’ αυτού, η Reebok χρησιμοποιεί στην σόλα του Forever Floatride Energy υλικό από το «επάνω ράφι», έχοντας τελικά ένα αποτέλεσμα που δεν υστερεί πουθενά σε σχέση με αρκετά ακριβότερες προτάσεις. Το αντίθετο, μάλιστα.
Το επάνω μέρος σίγουρα δεν έχει τα premium υλικά που συναντάμε σε άλλη κατηγορία τιμής, κάνει όμως ακριβώς όπως πρέπει την δουλειά του, τόσο σαν εφαρμογή όσο και σαν κράτημα. Για τα γούστα μου κιόλας, βρίσκω την ποσότητα του αφρώδους όση ακριβώς μου αρέσει.

Προσωπικά, η Reebok με εντυπωσίασε με το Run Fast και τα χαρακτηριστικά του Run Fast Pro (ελπίζω κάποια στιγμή να το δοκιμάσω) και συνεχίζει να το κάνει και με το Forever Floatride Energy. Προστατευτικό και πολύ ενεργητικό πάτημα, χαμηλό βάρος για την κατηγορία του, ανθεκτικότητα από το TPE και την εξώσολα. Μπορεί να δουλέψει με ευκολία σε αρκετά είδη προπονήσεων και διαφορετικούς ρυθμούς, ενώ το upper είναι και άνετο και σταθερό συγχρόνως.
Το Forever είναι κορυφαία value for money επιλογή αλλά και ασχέτως τιμής, είναι από τις καλύτερες προτάσεις στην κατηγορία του.

 

Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο

Ο Νίκος Πήλικας είναι ερασιτέχνης δρομέας. Επειδή όμως δεν είναι καλός στο τρέξιμο, ασχολείται και με τα παρελκόμενα αυτού (π.χ. παπούτσια). Απ' ό,τι λένε, είναι καλύτερος σε αυτά...

7 Σχόλια

 1. Καλημέρα και με τιμή κατω απο 100 ευρώ μάλιστα..!

 2. Με τιμή μεταξυ 74 και 84 τα εχω βρει σε 2 φυσικα καταστηματα .
  Στο site ειναι στα 100

 3. @giorgos-pliakos Ναι, βέβαια. Απλά εγώ γράφω την αρχική τιμή, ως σημείο αναφοράς.

 4. Αρκετά συμπαθητικό παπούτσι και πολύ ελαφρύ, καλή αγορά ιδιαίτερα για το κόστος του (70 σε ελληνικό online), άνετο και αρκετά δομημένο στο πάνω μέρος. Θα διαφωνήσω όμως κάπως για τον αφρό της σόλας, που τον βρήκα υπερβολικά υποχωρητικό (μάλιστα για τα 53 κιλά μου), χωρίς πραγματική στήριξη στην καμάρα, και δε με βοήθησε όταν άνοιξα λίγο ταχύτητα. Ό,τι πρέπει για χαλαρά τρεξίματα και recovery.

 5. @agentmom Κατ’ αρχάς, καλώσήρθες! 🙂

  Εννοείται πως όλα είναι υποκειμενικά αλλά δε νομίζω ότι συμπιέζεται υπερβολικά ο αφρός, εκτός αν κάποιος πατάει τέρμα πίσω. Και πάλι όμως, η επαναφορά του είναι πολύ γρήγορη.
  Όταν λες στήριξη στην καμάρα, τι εννοείς; Το σχήμα του εσωτερικού πάτου;

 6. @echetlos, ευχαριστώ. Μιλάω για τη σταθερότητα στο πάτημα στην περιοχή της καμάρας, που έλειπε, σε αντίθεση με κάθε άλλο ουδέτερο παπούτσι που έχω φορέσει.

 7. @agentmom Τι να σου πω…
  Εγώ που πρηνίζω και αρκετά μάλιστα, το βρήκα αρκετά σταθερό στο midfoot. Έχει από τις πιο φαρδιές βάσεις της κατηγορίας του στην καμάρα. Πιθανώς να σου δίνει αυτή την αίσθηση διότι ο εσωτερικός πάτος είναι εντελώς flat, εν αντιθέσει με τους περισσοτέρους που ανασηκώνονται στο σημείο εκείνο.

Αφήστε μια απάντηση